دومین روز مثبت نفت بعد از برگزیت رقم خورد
رشد مردد طلای سیاه
گروه نفت و پتروشیمی: نفت روزگذشته رشد قیمتی اندکی را تجربه کرد. این دومین روز بعد از رفراندوم بریتانیا بود که بازار نفت در مسیر افزایشی قرار گرفت. رشد قیمت نفت در پی احتمال آغاز اعتراضات کارگری در نروژ، برآورد کاهشی حجم انبارهای نفتی آمریکا و همچنین قرار گرفتن معاملهگران در موقعیت خرید بعد از کاهش هیجانات واقعه برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) رخ داد.
هرچند نفت در دو روز گذشته رشد اندکی را تجربه کرده، اما همچنان تشتت آرا و نظرات بین تحلیلگران این بازار بسیار زیاد است.
گروه نفت و پتروشیمی: نفت روزگذشته رشد قیمتی اندکی را تجربه کرد. این دومین روز بعد از رفراندوم بریتانیا بود که بازار نفت در مسیر افزایشی قرار گرفت. رشد قیمت نفت در پی احتمال آغاز اعتراضات کارگری در نروژ، برآورد کاهشی حجم انبارهای نفتی آمریکا و همچنین قرار گرفتن معاملهگران در موقعیت خرید بعد از کاهش هیجانات واقعه برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) رخ داد.
هرچند نفت در دو روز گذشته رشد اندکی را تجربه کرده، اما همچنان تشتت آرا و نظرات بین تحلیلگران این بازار بسیار زیاد است. چراکه هنوز پیامدهای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر کسی مشخص نیست و متناسب با وقایعی که از این پس رخ دهد بازار نفت ممکن است نوسانات شدیدی را تجربه کند.
به گزارش «دنیای اقتصاد» بهای نفت خام آمریکا (شاخص بازار نایمکس) ۵۱ سنت رشد کرد و به ۳۶/ ۴۸ دلار بر بشکه رسید. نفت برنت (شاخص بازار لندن) با ۴۱ سنت رشد قیمتی ۹۹/ ۴۸ دلار معامله شد. بر این اساس میتوان گفت که در چند روز اخیر اختلاف قیمتی نفت خام آمریکا و نفت برنت کاهش یافته و این دو نفت شاخص با اختلاف قیمتی کمتر از یک دلار معامله میشود. خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یکی از عوامل موثر در کاهش اختلاف قیمت نفت خام آمریکا و نفت برنت بوده است. در واقع خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر نفت برنت بهعنوان نفت شاخص بازار اروپا تاثیر بیشتری داشته است. همچنین بر اساس آخرین بهروزرسانی سایت رسمی دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) بهای سبد نفتی این سازمان در روز دوشنبه به ۴۶/ ۴۴ دلار رسیده که نسبت به پیش از برگزاری رفراندوم بریتانیا ۲ دلار کمتر است.
رشد انتظاری بازارهای نفتی
بررسیها نشان میدهد رشد قیمت نفت در روز چهارشنبه بیش از آنکه بر پایه عوامل واقعی رخ داده باشد، بر پایه عوامل انتظاری اتفاق افتاده است. در واقع انتظار برای افزایش اختلالات عرضه این بار از سوی نروژ، انتظار برای انتشار آمار ذخایر و انتظار برای افزایش سیاستهای انبساطی در اقتصادهای جهان از عواملی بودند که رشد قیمت نفت را رقم زدند.
قیمت نفت در سه ماه گذشته به دلیل اختلالات عرضه، مانند آتشسوزی در کانادا، اعتصاب در کویت و فرانسه، مشکلات اقتصادی در ونزوئلا و تحولات سیاسی در نیجریه و لیبی افزایش یافت. از سویی افزایش تقاضای نفت خام چین و هند و تغییر دیدگاه بازارهای جهانی نفت نسبت به مازاد عرضه در این بازار که گفته میشد به سوی کسری عرضه پیش میرود، از رشد قیمتها حمایت کرد. در حالی که برخی عوامل اختلال عرضه رفع شده است و افت تولید برنامهریزی نشده نفت رو به کاهش میرود، اخباری از احتمال اعتصابات کارگری در نروژ منتشر شده که میتواند سطح اختلالات عرضه را همچنان بالا نگه دارد. در واقع ۷۵۰۰ کارگر فعال در میادین نفتی و گازی نروژ اعلام کردهاند اگر تا بامداد یک جولای با کارفرمایان خود بر سر افزایش سطح دستمزدها به توافق نرسند دست به اعتصاب خواهند زد. در صورت وقوع این مساله تولید نفت نروژ بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان اروپایی نفت کاهش خواهد یافت. با توجه به گزارش آژانس بینالمللی انرژی، نروژ در ماه مه سال جاری ۹۶/ ۱ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده که ۱/ ۲ درصد از عرضه جهانی نفت را شامل میشود.
از سویی معاملهگران منتظر انتشار آمار رسمی حجم انبارهای نفتی آمریکا بودند. این آمار شامگاه چهارشنبه از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا منتشر میشود که در زمان تنظیم این گزارش هنوز اعلام نشده است. برآوردهای اولیه نشان میدهد حجم این ذخایر در هفته گذشته کاهش یافته است. موسسه نفت آمریکا (API) کاهش ۹/ ۳ میلیون بشکهای را برآورد کرده است اما تحلیلگران در گفتوگو با نشریه والاستریت ژورنال پیشبینی کردهاند که حجم این انبارها ۲ میلیون بشکه کاهش یافته باشد. موسسه نفت آمریکا همچنین برآورد کرد که حجم ذخایر بنزین در این کشور حدود ۴۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است.
رشد قیمت نفت در ماههای اخیر سریعتر از آنچه تحلیلگران برآورد میکردند رخ داد و به همان نسبت نیز در روزهای اخیر افت شدیدی را تجربه کرد. تنها در یک روز به دنبال خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا نفت حدود ۶ درصد افت قیمت را به ثبت رساند. حال کارشناسان بانک ANZ میگویند که شوک اولیه نتیجه رفراندوم بریتانیا در بازارهای بینالمللی قدری فروکش کرده و معاملهگران به موقعیت خرید بازگشتهاند. تحلیلگران این بانک اظهارات برخی رهبران جهان از جمله نخستوزیر چین، لی کچیانگ مبنی بر اینکه برگزیت در اقتصاد کشورشان تاثیری ندارد در به آرامش رسیدن بازارهای کالایی موثر میداند.
روز گذشته همچنین شاخص دلار اندکی کاهش یافت که بر رشد قیمت نفت اثرگذار بود. بر اساس سایت خبری بلومبرگ، شاخص دلار روز گذشته ۳۳/ ۰ درصد کاهش یافت و به ۹۲/ ۹۵ رسید. در دو روز کاری پس از واقعه برگزیت شاخص دلار رشد قابل توجهی داشت و از ۵۲/ ۹۳ به ۵۴/ ۹۶ رسید. حال در دو روز گذشته شاخص دلار اندکی کاهش یافته و به بهبود بازارهای کالایی که با دلار معامله میَشوند کمک کرد. افزایش شاخص دلار موجب میشود کالاهایی که با این ارز معامله میشوند برای خریداران غیر آمریکایی گرانتر تمام شود که کاهش تقاضا و افت قیمت کالاها از جمله نفت را به دنبال دارد. در حال حاضر جلسهای سه روزه درخصوص سیاستهای مالی و پولی بانکهای مرکزی جهان در پرتغال در حال برگزاری است که ممکن است به تغییر سیاستهای پولی برخی اقتصادهای بزرگ جهان منتهی شود.
این موضوع میتواند بر ارزش دلار و همچنین تقاضا برای نفت خام اثرگذار باشد که متناوبا بهای نفت در بازار نفت را تغییر خواهد داد، اما قابل توجه است که جنت یلن، رئیس بانک مرکزی آمریکا(فدرال رزرو) برخلاف برنامه قبلی در این نشست شرکت نکرده و خبرگزاریها اعلام کردهاند که علت عدم حضور وی شرکت در جلسات داخلی آمریکا برای تصمیمگیری درخصوص نرخ بهره است. آمریکا در آخرین ماه میلادی سال گذشته برای اولین بار بعد از ۹ سال نرخ بهره خود را افزایش داد. این کشور که قصد داشت به دنبال تصمیم برای تشدید سیاستهای انقباضی نرخ بهره بانکهای خود را در چند نوبت بالا ببرد. با این حال آمار ضعیف اشتغال در ماه گذشته و همچنین خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا احتمال اینکه تا انتهای سال جاری میلادی فدرال رزرو مجددا به افزایش نرخ بهره دست بزند را به شدت کاهش داده است.
ارسال نظر