مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از تولید بیش از ۴ میلیون بشکهای نفت تا سه ماه آینده خبر داد
بازگشت تولید نفت ایران به پیش از تحریمها
به گزارش «دنیای اقتصاد» به این ترتیب میزان تولید و صادرات به ترتیب با رشدهای ۴۰ و ۱۰۰ درصدی روبهرو میشود. آمارها نشان میدهند تا پیش از آغاز تحریمها در سال ۲۰۱۲ میزان تولید نفت خام کشور بیش از ۴میلیون بشکه در روز بود که با شروع تحریمها این رقم به تدریج تا ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت و علاوه بر آن با مصوبه ایالات متحده آمریکا ایران در زمینه فروش نفت خام تولیدی خود با چالش روبهرو شد و جز چهار کشور چین، هند، کره جنوبی و ژاپن که در مجموع یک میلیون بشکه نفت ایران را خریداری میکردند سایر کشورها حق خرید نفت ایران را نداشتند.
با این حال با روی کار آمدن دولت یازدهم کشور بر آن شدکه میزان تولید خود را با قدرت افزایش داده و به ارقام پیش از تحریمها برساند که با اخبار منتشر شده در هفته اخیر به نظر میرسد این امر محقق شده است. به این ترتیب بنابر آمارهای اعلام شده در حال حاضر میزان صادرات نفت از ۲ میلیون بشکه در روز گذشته و کشور روزانه ۵/ ۳ میلیون بشکه در روز نیز نفت تولید میکند. رکنالدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت هفته گذشته به «ایرنا» گفته بود میزان تولید نفت ایران از مرز ۵/ ۳ میلیون بشکه در روز فراتر رفته است. وی همچنین روز گذشته اعلام کرد تا پایان خرداد میزان تولید نفت ایران به دوران پیش از تحریم باز میگردد. وی همچنین گفت: تولید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب (بزرگترین تولیدکننده نفت ایران) تا پایان خرداد ماه به ۳ میلیون بشکه در روز خواهد رسید. وی افزود: به این ترتیب مجموع تولید نفت ایران با پیش از شروع تحریمها برابر خواهد شد. این میزان تولید در حالی است که کشور با موج قابل قبولی از خریداران نفت از مناطق مختلف جهان روبهرو شده است که این موضوع توان تولید و صادرات نفت ایران را افزایش میدهد. زنگنه هفته گذشته درباره میزان صادرات نفت ایران به اروپا گفت: ایران هماکنون قرارداد فروش روزانه ٧٠٠ هزار بشکه نفت را با اروپا منعقد کرده است، اما همه این میزان هنوز برداشت نمیشود و فکر میکنم در چند ماه آینده به این عدد برسیم.
این جمله وزیر نفت در کنار خبر روز گذشته مدیرعامل شرکت ملی نفت به نوعی میتواند نشانه آن باشد که نفت تولیدی ایران در ماههای آینده به قاره سبز ارسال خواهد شد. زنگنه در عین حال اعلام کرده است که اروپاییها به همکاری بلندمدت با ایران بسیار علاقه مندند و تهران را شریک معتبر و قابل اعتمادی برای تامین انرژی میدانند. به گفته وی اتحادیه اروپا برای همکاری با ایران در بخش انرژی علاقه مند است و اروپاییها میتوانند روی منابع انرژی ایران حساب کنند. آنطور که وزیر نفت اعلام کرده قرار است گفتوگویی دائمی میان ایران و اتحادیه اروپا سازماندهی شود که بهزودی این گفتوگوها برای عرضه بهتر نفت و گاز ایران به اروپا و همین طور سرمایهگذاری شرکتهای اروپایی با حمایت دولتهای آنها در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایران آغاز میشود.
این در حالی است که به گزارش «دنیای اقتصاد» با آغاز عملیات اجرایی شدن برجام شرکتهایی همچون توتال فرانسه، توپراش ترکیه، لوک اویل روسیه، کپسا و رپسول اسپانیا، انی و ساراس، سی.پی.سی و فورموسا پترو کمیکال تایوان، پتروچاینا، ساینوپک، سینوک و ژوهای چین، پالایشگاه سیلان سریلانکا، پتروناس مالزی، جی ایکس اویلاند انرژی، ایده میتسو، شواشل، کازمو ژاپن و پالایشگاههای شل، توتال، شوران و بریتیش پترولیوم در آفریقای جنوبی در مجموع رقمی حدود ۲ میلیون بشکه در روز از نفت ایران را در نشستهای متعددی که با وزیر نفت و شرکت ملی نفت برگزار کردند از ایران خواستار شدهاند که این موضوع نشان میدهد دولت و وزارت نفت نگرانی خاصی از بعد فروش نفت خود ندارد.
در طرف دیگر روند همکاریهای فنی و مطالعاتی بین ایران و کشورهای غربی برای رشد میزان تولید نفت از دیگر موضوعاتی است که میتواند ساختار تولید کشور را تغییر داده و میزان تولید را تقویت کند و وزارت نفت با قدرت در حال پیگیری آن است. با آنکه موضوع قراردادهای نفتی بهعنوان یکی از مهمترین اقدامات وزارت نفت در دولت یازدهم مدتی است مسکوت مانده اما باید این موضوع را جهش چند پلهای نفت ایران بعد از یک دوره توقف دانست.
جوادی درباره قراردادهای جدید نفتی میگوید: با توجه به اینکه آماده شدن قراردادهای جدید نفتی که برای توسعه بخش بالادستی صنعت نفت هستند، نیاز به زمان دارد، تصمیم گرفته شد شرکتهایی که علاقهمند و صاحب صلاحیت باشند روی بخشی از میادین برحسب علاقه خود مطالعه کنند. وی درباره نوع قرارداد این شرکت ها گفت: این شرکتها بدون ایجاد تعهد و براساس یک قرارداد محرمیت، با استفاده از تکنولوژیهای موجود خود، نحوه توسعه میادین مورد نظر را مطالعه کرده و نتایج آن را در اختیار شرکت ملی نفت ایران قرار میدهند. جوادی ادامه داد: در همین راستا اخیرا تفاهمنامهای با شرکت وینترسهال (Wintershall) آلمان امضا شد و براساس این تفاهمنامه شرکت آلمانی از حدود یک ماه آینده، مطالعات خود را روی چهار مخزن نفتی واقع در غرب ایران آغاز میکند.
معاون وزیر نفت درباره تفاهمنامههای مطالعاتی آتی گفت: ما آمادگی داریم تفاهمنامههای مطالعاتی را برای تمامی میادینی که در کنفرانس تهران اعلام شده است، با شرکتهای علاقهمند امضا کنیم. وی در ادامه با تشریح وضعیت میدان گازی فرزاد B، افزود: با هندیها براساس توافقات گذشته در حال پیش بردن مذاکرات هستیم و اگر در زمان بندی تعیین شده، بتوانند مباحث فنی و تجاری خود را نهایی کنند، قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد B امضا خواهد شد. معاون وزیر نفت اظهار امیدواری کرد در سال جاری میلادی این قرارداد امضا شود. ایران حداقل به ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایه برای رونق صنعت نفت خود و رسیدن میزان تولید به ۶ میلیون بشکه در روز نیازمند است که به عقیده کارشناسان این رقم با ایجاد زمینههای همکاری ایران با شرکتهای معتبر و جذب سرمایه و دانش فنی از سمت این کشورها قابل تحقق خواهد بود.
ارسال نظر