در دهمین نمایشگاه بینالمللی ایران پلاست مطرح شد
رونق اقتصادی پتروشیمی از کانال اقتصاد مقاومتی
در افتتاحیه این نمایشگاه مرضیه شاهدایی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ضمن خوشامدگویی، معرفی نمایشگاه و اظهار امیدواری نسبت به برگزاری همه ساله نمایشگاه ایران پلاست در مهرماه گفت: در این نمایشگاه ۴۰۰ شرکت داخلی و ۵۰۰ شرکت خارجی از ۲۵ کشور جهان در مساحتی نزدیک به ۲۵ هزار مترمربع حضور به هم رساندهاند که از این وسعت ۱۷ هزار مترمربع به شرکتهای داخلی و ۸ هزار مترمربع به شرکتهای خارجی اختصاص یافته است.
در افتتاحیه این نمایشگاه مرضیه شاهدایی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ضمن خوشامدگویی، معرفی نمایشگاه و اظهار امیدواری نسبت به برگزاری همه ساله نمایشگاه ایران پلاست در مهرماه گفت: در این نمایشگاه ۴۰۰ شرکت داخلی و ۵۰۰ شرکت خارجی از ۲۵ کشور جهان در مساحتی نزدیک به ۲۵ هزار مترمربع حضور به هم رساندهاند که از این وسعت ۱۷ هزار مترمربع به شرکتهای داخلی و ۸ هزار مترمربع به شرکتهای خارجی اختصاص یافته است. ۱۳ کشور اروپایی، ۱۰کشور آسیایی، یک کشور آفریقایی و یک کشور اقیانوسیه در این نمایشگاه نماینده داشته همچنین ۲۰۰ هیات تجاری تخصصی از ۱۸ کشور جهان از این نمایشگاه بازدید خواهند کرد. وی در ادامه به ارائه برخی آمارها پرداخت و گفت: هماکنون ظرفیت تولید مواد اولیه پلیمری ۴/ ۷ میلیون تن در سال است که تا پایان برنامه ششم توسعه این رقم به ۱۲ میلیون تن بالغ خواهد شد. همچنین امسال ۳ واحد تولید پلی اتیلن و ۲ واحد تولید پلیاستایرن نیز به ظرفیت تولید کشور اضافه خواهد شد که جمعا این رقم را یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن افزایش خواهد داد. وی در ادامه افزود: هماکنون تلاش خود را برای تغذیه بازار از خوراک مورد نیاز صنایع پاییندستی به کار بستهایم و برای استفاده حداکثری از بازار داخلی و منطقهای در حال رایزنی با شرکتهای داخلی و خارجی هستیم. وی ارتقای تکنولوژیهای تولید و استفاده از ماشینآلات روز، توسعه صنایع تکمیلی و تقویت زنجیره ارزش را یکی از اهداف شرکت ملی پتروشیمی در دورانی موسوم به پساتحریم دانست.
در ادامه نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: بررسیها همچنین تجربیات جهانی نشان میدهد که باید از صنایع پاییندستی حمایت کرد. وی افزود: هماکنون ۱۲ هزار واحد تولیدی در صنعت پتروشیمی وجود دارد که ۸ هزار واحد آن تنها مختص به صنایع پلیمری است. وی توسعه طراحی و مهندسی ساخت، تست و آزمونها و تشکیل آزمایشگاههای مرجع، توجه به هنرهای زیباشناسی و طراحی روز، همچنین یکپارچه شدن واحدهای صنعتی و ادغام برخی واحدهای کوچک و متوسط را یکی از اهداف این وزارتخانه برشمرد. نعمتزاده در ادامه افزود: مشکل اصلی در صنعت پتروشیمی، مشکل کمبود در سرمایهگذاری در واحدهای میان دستی است؛ زیرا به دلیل وجود این نقیصه هماکنون زنجیره ارزش از خوراک خام تا محصولات نهایی تکمیل نشده است. وی در ادامه افزود: هماکنون بررسیهای خوبی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام شده و در مراحل اجرا قرار دارد.
وزیر نفت نیز گفت: این نمایشگاه در شرایطی برگزار میشود که از یکسو تحریمها برداشته شده و از سوی دیگر سیاستهای اقتصاد مقاومتی را بهعنوان برنامه کلی اقتصاد کشور پیش رو داریم. بنابراین میتوان این سیاستهای کلی را بهتر از گذشته انجام داد. وی تلاش برای جهشی بزرگ در صنعت پتروشیمی را از اهداف وزارت نفت برشمرد و حتی آن را پیشبینی کرد. زنگنه در ادامه افزود: در سال ۸۶ ارزش تولید محصولات پتروشیمی نزدیک به یک میلیارد دلار بود؛ ولی هماکنون به ۲۰ میلیارد دلار بالغ شده است. همچنین بررسیها نشان میدهد که تا سال ۱۴۰۰ این حجم به بیش از ۴۰ میلیارد دلار بالغ شود که البته به ۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید نیاز داریم.
وی تامین مطمئن و درازمدت خوراک کافی با قیمت رقابتی را مهمترین نیاز صنعت پتروشیمی دانست و افزود: تا پایان سال جاری درخصوص تامین خوراک در وضعیت بسیار خوبی قرار خواهیم داشت و عرضه پروپان و اتان بهعنوان دو نیاز اصلی صنعت پتروشیمی به وضعیت مطلوبی خواهد رسید و از هماکنون میتوان به تولید ۱۴ میلیون تن گاز مایع امیدوار بود؛ هرچند که از هماکنون نیز محقق شده است. وی درخصوص واحدهای متعدد NGL که نیاز برخی واحدهای پتروشیمی را تامین خواهد کرد، گفت: هماکنون در وزارت نفت با تغییر سیاستها این قبیل واحدها به بخش خصوصی واگذار شده است. وی در ادامه افزود: بهجز آورده نقدی سرمایهگذاران ما به منابع صندوق توسعه ملی و فاینانس خارجی نیز نیاز خواهیم داشت که در کنار فناوریهای پیشرفته و بهروز جهانی میتوانند نیازهای ما را پوشش دهند. وی در ادامه از سرمایهگذاران برای حضور در صنایع اولفینی و همچنین صنایع میاندستی و پاییندستی صنعت پتروشیمی نیز دعوت کرد و افزود: هماکنون تاکید ما بر تولید محصولات پتروشیمی باارزش بر پایه اولفینها است. وی فرآیند تولید گاز به پروپیلن و متانول به پروپیلن را از صنایع مورد حمایت وزارت نفت دانست. زنگنه در ادامه صحبتهای خود از برخی پروژههای آماده بهرهبرداری همچون فاز دوم اوره و آمونیاک پتروشیمی پردیس با ظرفیت ۷/ ۱ میلیون تن، پتروشیمی کاوه با ظرفیت تولید ۵/ ۲ میلیون تن متانول، فاز ۲ پتروشیمی کاویان با ظرفیت تولید یک میلیون تن اتیلن و برخی دیگر از واحدها نام برد. در پایان این نشست زنگنه ضمن برنامهریزی برای افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی ظرفیت تولید شرکتهای پتروشیمی اینگونه ادامه داد: هماکنون نیاز به ایجاد سازمانی برای رگولاتوری صنعت پتروشیمی به یک ضرورت تبدیل شده تا بتوان رقابت در این صنعت را تضمین و از رقابتهای معکوس و منفی جلوگیری کرد. وی در پایان کمک به بزرگتر شدن اندازه بازیگران اصلی در صنعت پتروشیمی را یکی دیگر از اهداف این وزارتخانه دانست و مخصوصا در بخش بازرگانی توصیههایی را ارائه کرد.
میهمان پایانی این نشست دکتر اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری بود که در ابتدای سخنان خود مهمترین چالشهای پیشروی اقتصاد ایران را بیکاری، سطح رفاه مردم، توسعه ایران یا به عبارتی اقتدار اقتصادی ایران دانست و افزود: هماکنون ایران کانون ثبات و نقطه آرام منطقه است آنهم در منطقهای بسیار پرتنش که در کنار جاذبههای طبیعی همچون نفت و گاز همچنین نیروی انسانی بازار مصرف بزرگ و موقعیت استراتژیک خود جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده و میتواند بهعنوان یکی از کانونهای توسعه دنیا نقشآفرینی کند. اقتصاد دنیا میتواند از شرایط ایران برای سرمایهگذاریهایی اساسی استفاده کند.
وی در ادامه افزود: در گذشته بر سر اولویتهای اصلی کشور بحث زیادی صورت پذیرفته ولی هماکنون همه پذیرفتهاند که اولویت اول کشور مسائل اقتصادی است. وی در ادامه افزود: در جلسهای با حضور مقام معظم رهبری ایشان فرمودند حتی بسیاری از مسائل امنیتی میتواند پایه اقتصادی داشته باشد بنابراین اقتصاد اولویت اول ایران است. وی در ادامه به ویژگیهای خاص اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: کسی در ایران وجود ندارد که حتی یک بند از اقتصاد مقاومتی را قبول نداشته باشد هرچند شاید در عمل و اقدام اختلافنظر وجود داشته باشد. وی در ادامه افزود: کسانی که از عدم تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی سخن گفته و به رفتار دولت انتقاد میکنند تنها در مسیر اجرای آن اختلافنظر دارند نه در ذات آن. وی افزود: بنا به فرموده مقام معظم رهبری قرارگاه اقتصاد مقاومتی در دولت تشکیل و معاون اول رئیسجمهوری نیز بهعنوان فرمانده آن انتخاب شده است. وی در ادامه به دو ویژگی مهم اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: بهکارگیری تمامی وضعیتهای داخلی و عدم غفلت از ظرفیتهای موجود خصوصا در صنعت پتروشیمی یکی از ویژگیهای مهم اقتصاد مقاومتی است اما برونگرا بودن آنکه در تعامل با اقتصاد جهانی خواهد بود را باید به معنی جذب فنآوریهای مورد نیاز و منابع مالی از صنایع و بازارهای بینالمللی دانست که با عرضه کالا به خارج از کشور و صادرات همگام خواهد بود.
وی در ادامه به ویژگیهای خاص اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت: هماکنون بر پایه قدرت خرید مردم حجم تولید ناخالص داخلی کشور به ۱۲۰۰ میلیارد دلار بالغ شده است که نشان میدهد ایران یکی از کشورهای بزرگ اقتصادی در جهان خواهد بود. وی افزود: به گفته وزیر نفت در سال ۹۴ صنعت پتروشیمی ۱۰ میلیارد دلار صادرات داشته که قطعا افزایش خواهد یافت و همچنین با توجه به ویژگیهای این صنعت بسیار مهم پتروشیمی را میتوان نماد واقعی اقتصاد مقاومتی دانست. جهانگیری در ادامه درونزا بودن و برونگرایی، دانشمحور و عدالت بنیان بودن اقتصاد مقاومتی و همچنین مردمی بودن آن را ۵ ویژگی اصلی اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: این ویژگیها را باید در صنعت پتروشیمی اجرا کنیم. دعوت از سرمایهگذاران خارجی برای مشارکت با بخش خصوصی در صنایع بالادستی و پاییندستی، بهکارگیری سیاستهای شفاف در زمینه نرخ خوراک در وزارت نفت و همچنین حمایت جدی از صنایع پاییندستی باید در دستور کار قرار گیرد تا در نهایت صنایع پاییندستی بتوانند در کنار پتروشیمیهای بزرگ شکل بگیرند. اسحاق جهانگیری در پایان صحبتهای خود پس از اشاره به صنایع پاییندستی به صراحت از لزوم حمایت از این صنعت صحبت کرد اما افزود: هماکنون نمیتوانیم چارچوب اقتصادی بنگاههای اقتصادی مختلف را تغییر دهیم.
ارسال نظر