آیا روسیه با اوپک برای کاهش عرضه همکاری میکند؟
رشد ۱۱درصدی نفت در ۴ روز
گروه نفت و پتروشیمی: به نظر میرسد افت قیمت نفت در بازارهای جهانی تولیدکنندگان لجوج این محصول را به زانو درآورده است؛ چراکه الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه از احتمال توافق این کشور و کشورهای عضو اوپک برای کنترل بازار نفت خبر داده است. هرچند برخی در صحت و سقم گفتههای وی تردید دارند اما قیمت نفت درپی گمانه همکاری کشورهای عضو اوپک و غیرعضو در مسیر رشد قرار گرفت.
از روز دوشنبه بهای نفت مدام در مسیر صعودی بود و برنت از قیمت ۵۰/۳۰ دلار در هر بشکه در معاملات روز دوشنبه، روزگذشته به بالای ۳۴ دلار رسید که نشان از افزایش بیش از ۱۱ درصدی قیمتها در ۴ روز معاملاتی دارد.
گروه نفت و پتروشیمی: به نظر میرسد افت قیمت نفت در بازارهای جهانی تولیدکنندگان لجوج این محصول را به زانو درآورده است؛ چراکه الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه از احتمال توافق این کشور و کشورهای عضو اوپک برای کنترل بازار نفت خبر داده است. هرچند برخی در صحت و سقم گفتههای وی تردید دارند اما قیمت نفت درپی گمانه همکاری کشورهای عضو اوپک و غیرعضو در مسیر رشد قرار گرفت.
از روز دوشنبه بهای نفت مدام در مسیر صعودی بود و برنت از قیمت ۵۰/۳۰ دلار در هر بشکه در معاملات روز دوشنبه، روزگذشته به بالای ۳۴ دلار رسید که نشان از افزایش بیش از ۱۱ درصدی قیمتها در ۴ روز معاملاتی دارد. نفت خام آمریکا نیز در بازار نایمکس رشد قابل توجهی داشت و روز گذشته به قیمتهای بالای ۳۴ دلار رسید که در ادامه معاملات الکترونیکی تا ساعت ۱۴ به وقت تهران اندکی کاهش یافت و در کانال ۳۳ دلار معامله شد. در این بین بر اساس آخرین به روز رسانی سایت رسمی اوپک بهای سبد نفتی این سازمان روز پنجشنبه به بالای ۲۸ دلار به ازای هر بشکه رسید، سبد نفتی اوپک در ۲۰ ژانویه سال جاری یعنی حدود ۱۰ روز پیش به کف ۴۳/۲۲ دلار رسید که کمترین مقدار در بیش از ۱۳ سال اخیر بود.
وزیر انرژی روسیه روز پنجشنبه، از آمادگی مسکو برای حضور در نشست هماهنگی کشورهای عضو و غیر عضو اوپک در ماه فوریه با هدف بهبود قیمتهای جهانی نفت خام خبرداد و تلویحا اعلام کرد که کشورهای تولیدکننده نفت آمادهاند که حدود ۵ درصد از تولید نفت خود بکاهند. با این وجود رویترز از مبهم بودن گفتههای نواک خبر داد و نوشت: معلوم نیست که وزیر انرژی روسیه به پیشنهاد قدیمی ونزوئلا و الجزایر اشاره دارد یا پیشنهاد جدیدی که از سوی عربستان سعودی در این خصوص شده است. همچنین درحالی وزیر انرژی روسیه زمان برگزاری نشست مشترک کشورهای اوپک و غیر اوپک را فوریه سال جاری (ماه بعد میلادی) اعلام کرد که وزیر نفت کشورمان، بیژن زنگنه هرگونه مذاکره با روسیه را برای افزایش قیمت رد کرد و همچنین اعلام کرد تا کنون برای نشست مشترک بین کشورهای عضو و غیر عضو اوپک درخواستی از ایران نشده است.
اما ابهام دیگر به نرخ ۵ درصد کاهش تولید باز میگردد، نوواک در پاسخ به این سوال که آیا عربستان برای کاهش تولید آماده همکاری با دیگر کشورها است گفته بود که به ما پیشنهاد کاهش ۵ درصدی تولید همه تولیدکنندگان بزرگ شده است هرچند که این نرخ قابل مذاکره است. اما نوواک در حالی این اظهارات را بیان کرد که رویترز از رد پیشنهاد کاهش ۵ درصدی تولید خبر میدهد. در حال حاضر روسیه با تولید روزانه حدود ۱۱ میلیون بشکه بزرگترین تولیدکننده نفت جهان محسوب میشود و عربستان نیز با تولید بیش از ۱۰ میلیون بشکه دومین تولیدکننده بزرگ جهان است، بنابراین درصورت عملی شدن اظهارات نوواک عرضه جهانی نفت تنها از سوی این دو کشور حدود یک میلیون بشکه کاهش خواهد یافت که تاثیر قابل توجهی بر بازار نفت خواهد گذاشت.
اما زمزمههای همکاری روسیه و عربستان در بازار نفت از روز سهشنبه آغاز شد؛ در واقع در این روز وزیر نفت عراق از تغییر لحن دو کشور روسیه و عربستان خبر داد و گفت: ما از سوی عربستان، کمی انعطاف مشاهده میکنیم و لحن روسها نیز تغییر کرده است. اما وی در ادامه اعلام کرد که نشست مشترک در صورتی که نتیجهای در بر نداشته باشد تنها به کاهش بیشتر قیمتها منجر خواهد شد، بنابراین توافقات باید قبل از نشست اتخاذ شود. در این بین تحلیلهای متفاوتی روی گفتههای نواک وزیر انرژی روسیه وجود دارد. برخی از کارشناسان بر این باورند که روسیه علاوه بر اینکه در حال فرستادن فرکانسهایی به بازار نفت برای افزایش قیمتها است، در عین حال قصد آزمودن موضع دیگر کشورها از جمله عربستان را نیز دارد. اما به گفته کارشناسان، تنها درصورتی این رشد قیمتی ادامه دار خواهد بود که نتیجه فیزیکی در بر داشته باشد و بر عوامل بنیادی بازار اثرگذار باشد وگرنه مازاد عرضه همچنان قیمتها را در مسیر کاهشی قرار خواهد داد.
ارسال نظر