عربستان سعودی که بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان است، در سال ۲۰۲۰ موفق شد روسیه را کنار زده و جایگاه بزرگ‌ترین صادرکننده نفت به چین را حفظ کند. تقاضای چین برای نفت سال میلادی گذشته با وجود شیوع ویروس کرونا که تقاضا برای سوخت را در نقاط دیگر کاهش داده بود، قوی ماند. چین که بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان است، در سال ۲۰۲۰ رکورد ۴/ ۵۴۲ میلیون تن معادل ۸۵/ ۱۰ میلیون بشکه در روز نفت خریداری کرد که ۳/ ۷ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ رشد داشت. طبق آمار اداره کل گمرک چین، صادرات نفت عربستان سعودی به چین در سال ۲۰۲۰ به ۹۲/ ۸۴ میلیون تن معادل ۶۹/ ۱ میلیون بشکه در روز رسید که ۹/ ۱ درصد رشد سالانه داشت.

روسیه با فاصله اندکی در جایگاه دوم ایستاد و صادراتش به چین به ۵۷/ ۸۳ میلیون تن معادل ۶۷/ ۱ میلیون بشکه در روز رسید که ۶/ ۷ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ افزایش داشت. عربستان در دسامبر ۹۴/ ۶ میلیون تن نفت به چین عرضه کرده بود که نسبت به دسامبر سال گذشته ۸/ ۰ درصد کاهش داشت در حالی که حجم صادرات روسیه ۲/ ۶ میلیون تن بود که ۷/ ۱۵ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹ کاهش داشت. واردات نفت چین از آمریکا سال گذشته در مقایسه با سال ۲۰۱۹ بیش از سه برابر افزایش یافت؛ زیرا شرکت‌ها خریدشان را تحت توافق تجاری میان پکن و واشنگتن افزایش دادند. مجموع واردات نفت آمریکا به چین در سال ۲۰۲۰ به ۷۶/ ۱۹ میلیون تن معادل ۳۹۴ هزار بشکه در روز رسید و آمریکا در رتبه هفتم صادرکنندگان بزرگ به چین ایستاد. صادرات این کشور در دسامبر ۶/ ۳ میلیون تن بود.

عربستان سعودی از نوامبر با کاهش چشمگیر قیمت فروش برای جلب مشتریان، از روسیه که در طول سال ۲۰۲۰ از شرایط لجستیکی مطلوب و نزدیکی جغرافیایی به چین سود برده است، در صادرات نفت به چین پیش افتاد.

تشدید تحریم‌های آمریکا علیه صادرات نفت ایران و ونزوئلا کمک کرد عراق به سومین صادرکننده بزرگ نفت به چین تبدیل شود. صادرات این کشور به چین در سال ۲۰۲۰ به میزان ۱/ ۱۶ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ رشد کرد و به ۱۲/ ۶۰ میلیون تن رسید. برزیل هم با عرضه قیمت‌های کمتر و بازاریابی گسترده نزد پالایشگاه‌های مستقل چین، صادرات نفت به این کشور را افزایش داد و با سبقت از آنگولا، چهارمین صادرکننده بزرگ نفت به چین شد. صادرات نفت این کشور در سال گذشته با ۱/ ۵ درصد رشد، به ۱۹/ ۴۲ میلیون تن رسید. آنگولا با صادرات ۷۸/ ۴۱ میلیون تن به چین در سال ۲۰۲۰ که کاهش ۷/ ۱۱ درصدی سالانه داشت، در رتبه پنجم ایستاد. عمان با صادرات ۸۳/ ۳۷ میلیون تن (رشد سالانه ۷/ ۱۱ درصد) در رتبه ششم و مالزی با صادرات ۵۲/ ۱۲ میلیون تن (۱/ ۴ درصد رشد سالانه) در رتبه هشتم ایستاد.