نشست کمیته نظارتی اوپک پلاس برگزار شد
اوپکیها برای تعویق افزایش تولید آماده میشوند
به گزارش «ایسنا» کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس در نشست روز سهشنبه خود درباره به تاخیر انداختن برنامه افزایش تولید در ژانویه هیچ توصیهای ارائه نکرد و بازار را تا زمان برگزاری نشست وزیران اوپک پلاس درباره سیاست تولید سال آینده در حدس و گمان نگه داشت. گفته میشود وزیران اوپک پلاس سرگرم بحث درباره به تاخیر انداختن سه تا شش ماهه افزایش تولید هستند. تصمیم نهایی در این باره در نشست ۱۰ و ۱۱ آذر وزیران اوپک پلاس گرفته خواهد شد.
این کمیته در بیانیهای اعلام کرد همه کشورهای عضو اوپک پلاس باید گوش به زنگ و طبق نیازهای بازار، آماده اقدام باشند. نشست بعدی کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس که مامور ارزیابی شرایط بازار و نظارت بر پایبندی اعضا به توافق کاهش تولید است، در ۱۷ دسامبر (۲۷ آذر) برگزار خواهد شد.
کمیته فنی اوپک پلاس در دیدار روز دوشنبه خود از تمدید سه ماهه محدودیت عرضه فعلی این گروه حمایت کرده بود اما به نظر رسید برخی از اعضا به منظور تسریع توازن مجدد بازار نفت، تمایل دارند تولید را به میزان بیشتری کاهش دهند.
اسناد محرمانه اوپک پلاس که توسط رویترز مشاهده شده است، نشان میدهد اوپک و متحدانش انتظار دارند در صورت تمدید سه ماهه یا بیشتر محدودیت عرضه فعلی، ذخایر نفت در سال ۲۰۲۱ کاهش بیشتری پیدا کند.
بر اساس سناریوهایی که تحلیلگران اوپک تهیه کردهاند، اگر محدودیت تولید تسهیل شود و تولید لیبی، ایران و ونزوئلا که از مشارکت در توافق معاف هستند، ثابت بماند، ذخایر جهانی نفت در سال ۲۰۲۱ حدود ۴۰۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرده و ذخایر سازمان توسعه و همکاری اقتصادی تا پایان سال آینده ۱۲۵ میلیون بشکه بالای میانگین پنج ساله میماند.
تمدید کاهش فعلی تولید به مدت سه ماه برداشت از ذخایر را به میزان حدود ۹۰۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۱ افزایش میدهد و ذخایر سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه تا پایان سال ۷۳ میلیون بشکه بالاتر از سطح میانگین پنجساله خواهد ماند.
در صورت تمدید شش ماهه محدودیت عرضه فعلی، میزان برداشت از ذخایر به ۴/ ۱ میلیون بشکه در روز میرسد و ذخایر نفت سازمان توسعه و همکاری اقتصادی تا پایان سال ۲۱ میلیون بشکه بالاتر از میانگین پنجساله خواهد ماند.
طبق گزارش کمیته فنی مشترک اوپک پلاس، بهبود تقاضای جهانی برای نفت در سال میلادی آینده با ادامه موج دوم شیوع ویروس کرونا، کمتر از انتظارات قبلی خواهد بود و پیشبینی میشود تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۱ به میزان ۲/ ۶ میلیون بشکه در روز در مقایسه با سال ۲۰۲۰ رشد کند. این برآورد ۳/ ۰ میلیون بشکه در روز کمتر از پیشبینی ماه گذشته است.
وزیر انرژی عربستان سعودی: اوپک پلاس باید آماده واکنش به نیازهای بازار باشد
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی اظهار کرد که انتظار دارد به مدد ساخت واکسنهای کووید-۱۹ این دوره دشوار سپری شود اما بازار پیش از رسیدن به نقطه روشن، همچنان با مشکلاتی روبهرو خواهد بود. همتایان الجزایری و روسی وی هم درباره موانع موجود و زمستان پرابهام صحبت کردند و انتظارات درباره آمادگی این گروه برای به تاخیر انداختن افزایش تولید را تقویت کردند.
شاهزاده عبدالعزیز در مراسم آغاز این نشست که بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: اخبار بسیار خوبی درباره اثربخش بودن واکسنهای احتمالی علیه کووید- ۱۹ وجود دارد که به ما اجازه میدهد بارقهای از امید را در انتهای تونل ببینیم. اما در برابر این اخبار خوب، افزایش موارد ابتلا در موج دوم شیوع بیماری قرار گرفته است. وی در ادامه افزود: علاوه بر پیشرفتهای پزشکی، نشانههای قوی از احیای تقاضا در آسیا، دلیل دیگری برای خوشبینی فراهم کرده است. با این حال تاثیر منفی دور دیگر قرنطینهها در اروپا و افزایش عرضه لیبی را مورد تاکید قرار داد.
وزیر انرژی عربستان سعودی گفت: ما بهعنوان یک گروه نمیخواهیم به بازارها هیچ بهانهای برای واکنش منفی دهیم. بازارها با کسانی که به توافقها پایبند نیستند، مهربان نخواهند بود. به همین دلیل ما باید آماده اقدام مطابق با شرایط بازار باشیم. همان طور که اخیرا گفتم، ما باید آماده باشیم تا در صورت لزوم مفاد توافق را تغییر دهیم.
نواک: روسیه به توافق اوپک پلاس پایبند خواهد ماند
الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه گفت: دنیا درک بهتری از چگونگی مبارزه با همهگیری پیدا کرده و محدودیتهای جدید تاثیر ملایمتری بر تقاضا خواهند داشت و ما شاهد پیشرفت ساخت واکسنها هستیم. روسیه همچنان پایبندی بالایی به توافق خواهد داشت و ابهامات فعلی و وضعیت بازار را در بحبوحه تقاضای زمستانی در نظر میگیرد.
وی همچنین اظهار کرد: بازار نفت به مدد تلاشهای جهانی مشترک به ثبات رسیده است.
درخواست وزیر انرژی امارات برای پایبندی کامل به توافق اوپک پلاس
وزیر انرژی امارات متحده عربی در نشست روز سهشنبه کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس خواستار آن شد که پیش از بررسی تغییر یا تمدید محدودیت عرضه فعلی، همه اعضا به تعهداتی که تحت توافق کاهش تولید داشتهاند بهطور کامل عمل کنند.
بر اساس گزارش رویترز، اوپک پلاس در حال حاضر تولیدش را به میزان ۷/ ۷ میلیون بشکه در روز محدود کرده اما طبق توافق آوریل، قرار است از ژانویه تولیدش را به میزان حدود ۲ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
قیمت نفت برنت در پی اخبار جدید از پیشرفت در ساخت واکسن کووید- ۱۹ به ۴۵ دلار در هر بشکه صعود کرد اما بسیار پایینتر از قیمت مورد نیاز اکثر اعضای اوپک برای پوشش هزینههای دولتی مانده است. همچنین این ریسک وجود دارد که تقاضا برای نفت در طول روند کند توزیع واکسن به مدت چندین ماه ضعیف بماند.