بهترین روند ۳ ماهه در ۳ دهه اخیر بازار نفت
توافق تاریخی اوپکپلاس و تمدید مجدد آن، یکی از مهمترین عواملی است که طی این روند رشد سه ماهه بازار نفت حمایت بالایی از قیمت را انجام داده است و آنگونه که بلومبرگ میگوید روسیه و عربستان با کاهش صادرات خود به پایینترین مقادیر سالهای اخیر به بازار کمک کردند تا تعادل بازگردد.
آنگونه که پیشبینی میشد میزان تقاضا در بازار جهانی نفت در حال بازیابی است، اما باید در نظر داشت که مسیر بسیار طولانی برای بازگشت به سطوح پیش از ویروس کرونا در پیش است. دادههای منتشرشده توسط موسسه نفت آمریکا (API) در روز سه شنبه، نشانگر کاهش بیش از حد مورد انتظار موجودی نفت و بنزین در منابع ذخیرهسازی این کشور است. از سوی دیگر میزان سوخت دیزل در منابع ذخیرهسازی با افزایش روبهرو شده است. این در حالیست که طی سه هفته گذشته موجودی نفت آمریکا بهصورت مستمر در حال افزایش بود و دیزل انبارشده در این کشور هم طی ۱۲ هفته گذشته، در ۱۱ هفته افزایش موجودی را تجربه کرد. آنگونه که موسسه نفت آمریکا به نقل از منابع نزدیک به دولت ادعا میکند ذخایر نفت خام این کشور طی هفته گذشته ۱۶/ ۸ میلیون بشکه کاهش یافته است؛ در صورتی که این میزان کاهش امروز از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا تایید شود، با عمیقترین کاهش موجودیهای نفتی از ماه دسامبر تاکنون مواجه خواهیم بود. البته این گزارش مدعی است که میزان موجودیها در هاب نفتی کوشینگ، اوکلاهاما ۱۶۴ هزار بشکه طی هفته گذشته افزایش یافته است.
لوئیز دیکسون، تحلیلگر شرکت ریستاد انرژی میگوید: نگرانی اصلی بازار درباره تقاضا و چگونگی تاثیرگذاری بیماری کووید-۱۹ بر روی آن است، در چنین شرایطی هرگونه نشانهای از بهبود تقاضا با استقبال بازار و افزایش قیمت نفت روبهرو میشود.
از سوی دیگر نیز امیدواریها با بهبود دادههای اقتصادی در سراسر جهان تقویت شد. انتشار شاخص مدیران خرید در بخش تولید چین (PMI) نشان داد که شاخص مدیران خرید در بخش تولید و غیر تولید چین برای چهارمین ماه پیاپی در محدوده مثبت قرار دارد. کارخانههای چینی پس از آنکه دولت قرنطینه را لغو کرد در ماه ژوئن به آرامی مسیری روشن را در پیش گرفتهاند. آمار و ارقام نشاندهنده افزایش تقاضا در بزرگترین اقتصاد مصرفکننده نفت جهان است. امین ناصر، مدیر اجرایی آرامکو، غول نفتی سعودی در مصاحبه با آیاچاس مارکت مدعی است که بازار نفت بدترین سناریوی خود را پشت سر گذاشته است. او میگوید: من درباره نیمه دوم سال بسیار خوش بین هستم، خوش بینی من را میتوانیم در وضعیت امروز چین ببینیم که همه چیز تا حدود ۹۰ درصد به حالت قبلی بازگشته است.
در نقطه روبهرو سناریوی دیگری هم در بازار وجود دارد که تا حد بسیار زیادی میتواند به مثابه تهدیدی جدی بر سر راه ادامه روند مثبت بازار و رشد تقاضا عمل کند. افزایش شمار مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در ایالات متحده، چین و بسیاری دیگری از کشورهای دنیا بار دیگر میتواند منجر به زلزلهای در بازار جهانی شود.
اوژن وینبرگ، تحلیلگر کامرز بانک در اینباره میگوید: اگرچه با وجود افزایش موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا، کماکان خطر قطع شدن تقاضای جهانی وجود دارد، اما به نظر میرسد که اوپک پلاس در حال حاضر بازار را تحت کنترل خود دارد. قیمت شاخصهای نفتی وست تگزاس و برنت در بازارهای جهانی ساعتها با رشد قیمت ۲درصدی در حال پیشروی بودند، اما در لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۷:۰۰ به وقت تهران) بازار در واکنش به تصمیم شرکت کونوکو فیلیپس آمریکا مبنی بر لغو کاهش تولید داوطلبانهاش، گردش معکوس انجام داد و قیمتها به سطح روز قبل بازگشتند.