شماره روزنامه ۵۹۸۸
|

  • کارکرد فناوری‌های نو در معادن

    دنیای اقتصاد: استفاده از فناوری‌های نو در معادن روند روبه‌رشدی در دنیا دارد. در بسیاری از کشورهای معدن‌‌‌‌خیز دنیا فناوری‌ها دیجیتال و نو و استفاده از هوش‌مصنوعی، جایگزین شیوه‌‌‌‌های سنتی شده‌است. بررسی‌‌‌‌ها حاکی از آن است که این فناوری‌ها علاوه‌بر افزایش کارآیی و بهره‌‌‌‌وری در معادن، به کاهش هزینه‌ها و خطرات انسانی منجر ‌ شده است. عملیات معدنی اغلب شامل کار در شرایط دشوار و خطرناک است.
  • برنده بزرگ بازی سرخ

    دنیای‌اقتصاد: همه در حال تجدیدنظر در قیمت مس هستند و این بزرگ‌ترین سیگنال به بازیگران فلز سرخ در سرتاسر جهان برای سرمایه‌گذاری بیشتر در این بخش است. داده‌های موسسه معتبر فیچ‌سلوشن نشان می‌دهد مس مسیر همواری برای ورود به کانال‌های قیمتی بالاتر دست‌کم در ۵ سال‌آینده خواهد داشت. مرور گزارش اخیر موسسه فیچ با عنوان «Copper Quarterly metals Report» نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران در حال تجدیدنظر در پیش‌بینی میانگین سالانه قیمت مس در سال‌۲۰۲۴ از ۸۸۰۰‌دلار در‌تن به ۹۲۰۰‌دلار در‌تن هستند. موضوعی که به‌معنای رشد ۴۰۰دلاری میانگین قیمت سالانه این فلز است.
  • بازگشت فلز سرخ به اوج

    دنیای اقتصاد -گروه صنعت و معدن: مس ‏‏‏‏‏‌اینک زیر ذره‏‏‏‏‏‌بین فعالان بازار است تا سرنوشتی را که قرار است برای آن رقم بخورد، بررسی کنند. زمانی نه‌چندان دور در سال‌۲۰۲۲، قیمت مس به بالاترین نقطه خود در تاریخ رسید. بعدتر مس عرضه‌شده در بازار نیویورک پس از صعود به بالاترین سطح ثابت یکساله، خطر سقوط به زیر ۴دلار در پوند (۸۸۲۰دلار در تن) را تجربه کرد و در سه‌ماهه اول سال‌در قیمت ۴.۰۱۱۵دلار در پوند کار خود را پایان داد. همین روند قیمت را مس در بازار فلزات لندن پس از رسیدن به بالاترین قیمت خود یعنی ۹۱۱۶.۴۵۰دلار در ۱۸مارس نیز دنبال کرد.
  • موانع رشد ارزش‌افزوده بخش معدن

    دنیای‌اقتصاد: ارزش‌افزوده معدن در پاییز ۱۴۰۲ با رشد ۰.۳‌درصدی به حدود ۲۹.۶‌هزار ‌میلیارد‌تومان رسیده‌است. بررسی‌ها ‌حاکی از آن است که روند رشد ارزش‌افزوده بخش معدن از بهار ۱۴۰۱ تا پاییز ۱۴۰۲ نوسانی ‌‌است. بر این اساس رشد ارزش‌افزوده بخش معدن در بهار ۱۴۰۱، منفی۱.۵‌درصد و در تابستان، پاییز و زمستان همین سال‌به ترتیب ۰.۷‌درصد، ۳‌درصد و ۰.۶‌درصد بوده‌است. بررسی روند رشد ارزش‌افزوده بخش معدن در ۱۴۰۲ در سه فصل بهار، تابستان و پاییز به ترتیب ۱.۳‌درصد، ۱.۷‌درصد و ۰.۳‌درصد ثبت شده‌است.
  • تجارت محصولات فولادی زیر ذره‌بین

    دنیای‌اقتصاد: عملکرد بخش صنعت و تجارت خارجی ایران در سال‌های اخیر، آینه تمام‌نمای سیاست‌های صنعتی و چالش‌های اقتصادی درون کشور است. بررسی گزارش آماری منتشرشده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد نشان می‌دهد در حوزه صادرات به‌رغم افزایش حجم محصولات و بالطبع افزایش مقدار مواد اولیه استفاده شده، ارزش صادرات کاهش داشته‌است و در مقابل با کاهش وزن واردات، میزان دلار بیشتری به بازارهای جهانی پرداخت شده‌است.
  • تصویر تجارت معدن در ۱۴۰۲

    دنیای اقتصاد -گروه معدن و صنایع معدنی: تراز تجاری بخش معدن در ۱۱ماهه ۱۴۰۲ به‌میزان ۶‌میلیارد و ۱۷۷‌میلیون دلار مثبت است. بررسی‏‏‏‏‌ آمار صادرات و واردات معدنی در ۱۱ماهه ۱۴۰۲ حاکی از آن است که در این مدت صادرات معدن و صنایع معدنی به میزان ۱۲‌میلیارد و ۲۸۹‌میلیون دلار به وزن ۵۷.۹۷۹‌هزار ‌تن بوده‌است. در این مدت واردات معدنی به میزان ۶‌میلیارد و ۱۱۳‌میلیون دلار و به وزن ۴.۴۳۵‌هزار‌ تن بوده‌است. براین اساس تراز تجاری در این بخش ۶‌میلیارد و ۱۷۷‌میلیون دلار از لحاظ ارزشی و ۵۳.۵۴۴‌هزار ‌تن به لحاظ وزنی مثبت بوده‌است.
  • دو مانع توسعه معدن‌کاری سبز

    دنیای‌اقتصاد: بهره‌‌‌‌‌برداری از معادن بدون درنظرگرفتن ابعاد مختلف آن، می‌تواند پیامدهای ناخواسته فراوانی را به‌دنبال داشته‌باشد. بخش معدن و صنایع معدنی در بسیاری از کشورها از جمله مهم‌ترین مسیرها در رسیدن به توسعه‌پایدار بوده‌است. این مهم در برخی از کشورهای دارای معدنی نیز علاوه‌بر اینکه منجر به توسعه‌پایدار نشده، بلکه به‌عنوان منبع اصلی درآمدی دولت، یک نظام ناکارآمد را به‌وجود آورده است. وجود معادن و کانسنگ‌‌‌‌‌های معدنی در هر نقطه‌‌‌‌‌ای از دنیا که باشد برای آن منطقه یک امتیاز و غنیمت به‌شمار می‌آید که با یک مدیریت صحیح و کارآمد و برنامه‌‌‌‌‌ریزی دقیق می‌تواند به سکوی پرتابی برای آن منطقه بدل گشته و شکوفایی و پیشرفت را به ارمغان آورد. برای عبور از این بحران مدیریت مسائل معدن خصوصا بسط معادن سبز را می‌توان پیشنهاد کرد.
  • راز ماندگاری معدن‌کار جهانی

    دنیای اقتصاد: کسب‌وکارهای خانوادگی، ستون فقرات قدرت اقتصادی و جامعه مدرن هستند. به‌عنوان اقتصاد نمره یک جهان در بخش صنعت، بیش از ۹۰‌درصد از کسب‌وکارهای آلمانی توسط خانواده‌ها اداره می‌شوند. به‌ندرت هیچ کشور دیگری دارای چنین پایه قوی برای کارآفرینان است. در هند، ژاپن، آمریکا و در بسیاری از کشورهای صنعتی این خانواده‏‏‏‏‌ها هستند که با دست به‌دست‌کردن قدرت اداره یک بنگاه دانش و اراده تداوم تولید و رشد اقتصادی را از نسلی به نسل بعد منتقل می‌کنند.
  • افزایش ۱۲‌درصدی صادرات معدنی

    دنیای‌اقتصاد: بررسی صادرات، واردات و تراز تجاری به تفکیک بخش‌های عمده طی ۱۰ ماهه ۱۴۰۲ حاکی از آن است که تراز تجاری مثبت بخش معدن به لحاظ وزنی و ارزشی است. براساس آمار۱۰ ماهه ۱۴۰۲، صادرات بخش معدن ۱۱۰۶۵‌میلیون دلار به وزن ۵۲۳۸۴‌هزار‌تن بوده‌است. واردات نیز طی این مدت ۵۵۸۷‌میلیون دلار به وزن ۴۰۵۶‌هزار‌تن بوده‌است. براین اساس تراز تجاری بخش معدن د ر۱۰ ماهه امسال، ۵۴۷۸‌میلیون دلار و به لحاظ وزنی ۴۸۳۲۸‌هزار‌تن و مثبت است.
  • مانع تورمی توسعه معادن

    دنیای اقتصاد -گروه معدن و صنایع معدنی: تورم سالانه معدن در چهار فصل منتهی به پاییز۱۴۰۲ نسبت به دوره مشابه سال‌قبل افزایش ۴۷‌درصدی را نشان می‌دهد. بی‏‏‏‌ثباتی‏‏‏‌های اقتصادی، تورم ساختاری، بخشنامه‏‏‏‌های خلق‌الساعه، روند نزولی سرمایه‌گذاری در بخش معدن، ماشین‌آلات و زیرساخت‌های فرسوده از جمله عواملی هستند که باعث‌شده قیمت تولیدکننده بخش معدن همچنان روند افزایشی داشته‌باشد. قیمت مواد اولیه، هزینه انرژی، حمل‌ونقل و دستمزد نیز رشد هزینه‌ها در بخش معدن را به‌دنبال داشته‌است. از طرف‌دیگرحقوق بالای دولتی و قیمت‌گذاری دستوری به‌جای تعیین نرخ براساس عرضه و تقاضا نیز علاوه‌بر اینکه بر سودآوری معادن تاثیرگذار بوده، افزایش هزینه‌های تولیدکننده بخش معدنی را به‌دنبال داشته‌است.
  • عدم‌توسعه معدن با حبس پهنه‌ها و محدوده‌های معدنی

    دنیای‌اقتصاد: ﺍﺯ ﻣﺠﻤﻮﻉ ﺑﻴﺶ ﺍﺯ ‪ ۱۱‬ﻫﺰﺍﺭ ﻣﻌﺪﻥ ﺩﺍﺭﺍی ﭘﺮﻭﺍﻧﻪ ﺑﻬﺮﻩﺑﺮﺩﺍﺭی‪، ‬ﺣﺪﻭﺩ ‪ ۶‬ﻫﺰﺍﺭ ﻣﻌﺪﻥ ﻓﻌﺎﻝ ﺩﺭ ﮐﺸﻮﺭ ﻭﺟﻮﺩ ﺩﺍﺭﺩ‪.‬‬ ‫ﺳﺎﯾﺮ ﻣﻌﺎﺩﻥ ﺩﺍﺭﺍی ﭘﺮﻭﺍﻧﻪ ﺑﻬﺮﻩﺑﺮﺩﺍﺭی (ﺣﺪﻭﺩ ۵‬ﻫﺰﺍﺭ ﻣﻌﺪﻥ) ﺑﻪ ﺩﻻﯾﻞ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻏﻴﺮ ﻓﻌﺎﻝ ﺑﻮﺩﻩ ﻭ ﻋﻤﺪﻩ ﭘﻬﻨﻪ‌ﻫﺎی‬ ‫ﻗﺎﺑﻞ ﻣﻌﺪﻥ‌ﮐﺎﺭی ﮐﺸﻮﺭ ﺩﺭ ﺣﺒﺲ هستند. ﻣﺤﺒﻮﺱ ﺷﺪﻥ ﭘﻬﻨﻪﻫﺎ ﻭ ﻣﺤﺪﻭﺩﻩﻫﺎی ﻣﻌﺪﻧﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﺳﺎﯾﺮ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﻭ‬ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺯﻣﻴﻨﻪﺳﺎﺯ ﻋﺪﻡ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺣﻮﺯﻩ ﻣﻌﺪﻥ ﻭ ﺳﺎﯾﺮ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺩﺭ ﮐﺸﻮﺭ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ‪.‬‬
  • جهش سهم تجاری بالادست زنجیره مس

    دنیای اقتصاد: پیش‌بینی‏‏‏‌ها حاکی از آن است که تقاضای‏‏‏‌ جهانی‏‏‏‌ مس‏‏‏‌ با رشدی‏‏‏‌ تقریبا دو برابری‏‏‏‌، از کمی‏‏‏‌ بیش‏‏‏‌ از ۲۵میلیون ‌تن در سال‌٢٠٢١ به‏‏‏‌ نزدیک‏‏‏‌ به‏‏‏‌ ۴۹میلیون ‌تن در سال‌٢٠٣٥ برسد. براساس بررسی‏‏‏‌های صورت‌گرفته، همچنین افزایش‏‏‏‌ میانگین‏‏‏‌ سالانه‏‏‏‌ قیمت‏‏‏‌ جهانی‏‏‏‌ کاتد مس‏‏‏‌ در ٢٠ سال‌اخیر ٣٠٠‌درصد بوده‌است‏‏‏‌. با افزایش‏‏‏‌ نوسانات قیمتی‏‏‏‌، سهم‏‏‏‌ تجاری‏‏‏‌ بالادست‏‏‏‌ زنجیره مس‏‏‏‌ از ۶۶ به‏‏‏‌ ٨٣‌درصد افزایش‌یافته ‏‏‏‌است. نکته قابل‌تامل در این روند این است که تجارت در زنجیره مس‏‏‏‌ بیشتر در بالادست‏‏‏‌ آن و با هدف توسعه‏‏‏‌ زنجیره برای‏‏‏‌ تولید محصولات با فناوری‏‏‏‌ پیشرفته‏‏‏‌ است‏‏‏‌.
  • پاکسازی فولاد در سه گام

    دنیای‌اقتصاد: گروه بی‌‌‌‌‌اچ‌‌‌‌‌پی به‌عنوان رهبر جهانی تولید سنگ‌آهن، نقشی اساسی در زمینه پاکسازی صنعت فولاد دارد. گزارش‌های اخیر این شرکت به سهامدارانش نشان می‌دهد بی‌‌‌‌‌اچ‌‌‌‌‌پی (BHP) تلاش دارد تا به یک شرکت کاملا سبز تبدیل شود. این گروه عظیم معدنی که همراه با دو بازیگر هندی صنعت معدن؛ یعنی آرسلورمیتال و تاتا مجموعا تولید ۱۷‌درصد از کل تولید سالانه فولاد جهان را برعهده دارند، در سه گام تلاش می‌کند تولید خود را سبز و پاک کند. از آنجا که انتشار هشت‌درصد از کل آلاینده‌‌‌‌‌های کربن متعلق به صنعت فولاد است، نقش بی‌‌‌‌‌اچ‌‌‌‌‌پی در کربن‌‌‌‌‌زدایی به‌عنوان سرحلقه تامین سنگ برای دامنه گسترده‌ای از فولادسازان جهان حیاتی است.
  • تصمیم مشکل‌ساز برای فارغ‌التحصیلان بخش معدن

    دنیای‌اقتصاد: اخذ صلاحیت فنی و مالی هرچند منجر به توسعه بخش معدن می‌شود اما در تصمیمات اخیر، اخذ این صلاحیت حتی برای برخی فعالان معدن و پیمانکاران هم سخت شده‌است؛ این در حالی است که بخش معدن باید در برنامه هفتم توسعه به رشد ۱۳‌درصدی رسیده و از سویی دیگر به سمت معدن‌کاری هوشمند برود. حال با سخت‌شدن شرایط اخذ صلاحیت‌های فنی و مالی به‌نوعی کار از ابتدا سخت شده و بسیاری عطای معدن‌کاری را به لقایش می‌بخشند. بخش معدن امروز تشنه سرمایه‌گذاری است تا بتواند عقب‌ماندگی‌های گذشته را جبران کند اما چنین تصمیماتی می‌تواند فرصت این جبران را از معدنی‌ها بگیرد.
  • اما و اگر آهن پاک

    دنیای اقتصاد: کلید کاهش تولید کربن در اقتصاد جهان دست کیست؟ گزارش اخیر مجمع جهانی اقتصاد تاکید دارد بدون‌توجه به همکاری‌های بین‏‏‏‏‌رشته‏‏‏‏‌ای در صنایع مختلف امکان تغییر وضعیت تولید کربن در جهان وجود ندارد. این موضوع در مورد صنعت فولاد شدت بیشتری دارد. فولاد بزرگ‌ترین بخش تولیدکننده کربن در سیاره زمین است که با بیش از ۱۰۰رشته و شاخه صنعتی و تولیدی در ارتباط است. همین موضوع باعث‌شده تا پاکسازی این صنعت به یک اولویت جهانی تبدیل شده و طرح‌های بسیاری برای کربن‏‏‏‏‌زدایی از سوی مجامع و نهادهای بین‌المللی پیشنهاد شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر