شماره روزنامه ۶۰۴۰
|

  • درس‌آموخته‌ای برای سیاستگذاران

    نیکلا گرجستانی / مقام ارشد سابق بانک جهانی
    در چهل‌وپنجمین سالگرد انقلاب اسلامی۵۷، پرسش‌ها و ادعاهای بسیاری درباره شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران در سال‌های منتهی به انقلاب در رسانه‌ها و محافل، چه در ایران و چه در خارج از کشور مطرح می‌شود. در این میان، چند تفکر کلان و متقابل به چشم می‌خورد. بعضی، به‌ویژه آنهایی که با شرایط اجتماعی قبل از فروپاشی حکومت پهلوی آشنا هستند، از جمله کسانی که در دولت کار کرده بودند یا در اپوزیسیون معتدل بودند یا در ایران کار علمی می‌کردند، بر این باورند که سیاست‌های حکومت پهلوی دوم شرایط انقلابی و فروپاشی نظام سلطنتی را به‌وجود آورد. برخی دیگر، به‌ویژه آنهایی که از نظام سلطنتی سود می‌بردند و موقعیت‌های ممتاز خود را به‌دلیل انقلاب از دست دادند، از جمله اکثر پهلوی‌طلبان امروزی ادعا می‌کنند که انقلاب۵۷ حاصل توطئه خارجی‌ها برای برکناری شاه بود؛ زیرا به استدلال آنها ایران بیش از حد مستقل شده بود، به‌ویژه در تعیین قیمت نفت بین‌المللی. بعضی دیگر، به‌ویژه ایرانیان خارج از کشور و همچنین بسیاری از جوانان در ایران که آگاهی گسترده‌ای از اوضاع اجتماعی قبل از انقلاب ندارند، بر این باور هستند که انقلاب اشتباه بزرگی بود؛ چون اوضاع ایران قبل از فروپاشی کاملا مطلوب بود و اینکه یک گروه نسبتا کوچک بدآگاه و گمراه شدند که آنها را «پنجاه‌وهفتی‌ها» می‌نامند، باعث سرنگونی رژیم پهلوی شدند. برخی دیگر حتی گرایش‌های فکری مخالف رژیم پهلوی را یک «بیماری» و اوضاع بحرانی جمهوری اسلامی امروز را نتیجه آن «بیماری» واشتباهات «پنجاه‌وهفتی‌ها» می‌پندارند.
  • فاجعه در راه است

    محافظه‌کاران به مدت ۱۴سال بر سیاست بریتانیا تسلط داشته‌اند و از طریق بحران پس از بحران، از جمله برخی از بحران‌های ساخته خودشان، قدرت را حفظ کرده‌اند. اکنون درحالی‌که بریتانیایی‌های ناراضی برای حضور در پای صندوق‌های رای آماده می‌شوند، محافظه‌کاران با چشم‌انداز «بی‌ربطی» مواجه هستند. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که آنها می‌توانند کمترین سهم خود را در پارلمان در یک قرن اخیر کسب کنند. پس از پنج سال دولت پرتلاطم، پایگاه آنها از هم پاشیده است. «جاش هولدر» در گزارش ۲۴ ژوئن در نیویورک‌تایمز نوشت، برخی از آنها به «چپ» می‌روند؛ درحالی‌که این حزب حدود ۲۰ درصد از حزب کارگر فاصله دارد.
  • آینده غزه در چهار سناریو

    نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید جنگ در نوار غزه به زودی وارد مرحله جدیدی می‌شود. بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «مرحله شدید جنگ با حماس در شرف پایان است. این به آن معنا نیست که جنگ در شرف پایان است، بلکه جنگ در مرحله شدید خود در شرف پایان است.» اگرچه بیش از نیمسال از کشتار وحشتناک در غزه می‌گذرد، اما نتانیاهو به سرعت دو چیز را روشن کرد: الف) آتش بس در غزه در دسترس نیست. ب) نبرد بعدی ممکن است در لبنان با حزب‌الله – به عنوان متحد حماس- باشد. «پاتریک کینگزلی» در گزارش ۲۴ژوئن در نیویورک‌تایمز نوشت، چهار راه برای تغییر موضع اسرائیل در غزه وجود دارد.
  • تنگنای زیرساختی توسعه معدن

    دنیای اقتصاد: بررسی وضعیت معدن و صنایع معدنی در دو دهه اخیر حاکی از آن است که این بخش، به‌رغم داشتن رتبه پنجم ذخایر غنی معدنی در جهان و زیرساخت‌های بالا، به‌دلیل مشکلاتی چون نبود زیرساخت‌های انرژی گاز و برق، جاده‌سازی، روابط بین‌المللی آزاد، لزوم استفاده از سامانه ارز نیمایی برای تجارت، نبود تکنولوژی‌های لازم، محدودیت در واردات ماشین‌آلات معدنی و... از وضعیت خوبی برخوردار نیست و میزان صادرات معدنی در سال۲۰۱۹، ۱۷.۶میلیارد دلار بوده است که در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به ترتیب به ۲.۶۶ و ۲.۱۹میلیارد دلار سقوط کرده و پس از آن نیز شریط رو به بدتر شدن حرکت کرده است.
  • ثمره برجام برای تولید و تجارت

    دنیای اقتصاد: برجام خدمت بود یا خیانت؟ این محور مناظره نامزدهای چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری در عصر دوشنبه بود. برخی از کاندیداها اعتقاد داشتند که برجام توافق خوبی نبود و اثر قابل‌توجهی بر اقتصاد ایران نداشت، بااین‌حال مسعود پزشکیان، بازرگانان و فعالان بخش‌خصوصی را افراد مناسب برای قضاوت در مورد برجام دانست و تاکید کرد که برای داشتن درک مناسب از کارکرد برجام باید از اعضای اتاق‌های بازرگانی سوال کرد.
  • به دنبال انتخاب جمعی

    دنیای اقتصاد:۱۴۰نفر از اقتصاددانان و پژوهشگران اقتصادی به تازگی بیانیه‌ای را در حمایت از مسعود پزشکیان، نامزد ریاست‌جمهوری امضا کرده‌اند.
  • ریال دیجیتال در دستان مردم کیش

    دنیای اقتصاد: درحالی‌که در روز‌های ابتدایی فعالیت بیت‌کوین اکثر دولت‌ها و قانون‌گذاران توجهی به فناوری نوین بلاک چین نداشتند، اما به مرور زمان و با گسترش استفاده از بیت‌کوین، اهمیت بررسی مزایا و معایب محبوبیت ارز‌های دیجیتال و دارایی‌های بلاک‌چینی افزایش یافت. با توجه به ماهیت فعالیت غیرمتمرکز، اعمال کنترل و نظارت بر این ارز‌های دیجیتال امکان‌پذیر نبود و به همین دلیل اکثر کشور‌های جهان در ابتدا محدودیت و ممنوعیت این دارایی‌های بلاک‌چینی را در دستور کار خود قرار دادند. با این حال، این سختگیری‌ها و حتی اعمال محدودیت کامل در کشور بزرگ چین به‌عنوان مانعی برای رشد و گسترش بازار ارز‌های دیجیتال عمل نکرد.
  • مواجهه با سندروم خودویرانگری

    نویسنده: سو ماسون، رئیس هیات‌مدیره هلدینگ بیمارستانی لیورپول یونیورسیتی مترجم: مهدی نیکوئی
    «سندروم ایمپاستر»(‌Imposter Syndrome) یا خودویرانگری را می‌توان نوعی کمبود اعتماد به نفس دانست. اولین ویژگی این سندروم آن است که فرد تصورات دیگران از توانایی‏‏‌های خود را بیش از حد می‏‏‌داند. دومین ویژگی نیز این است که نگران از بین رفتن اعتماد دیگران است. به عبارت دیگر، کسانی را دچار سندروم خودویرانگری می‏‏‌دانیم که برخلاف ظاهر قوی و شایسته‏‏‌ای که دارند، تصور می‌کنند لیاقت موفقیت را ندارند و فریبکارند. اما چنین کشمکشی چقدر بین مدیران زن رایج است؟ چرا اهمیت دارد؟ حل آن وظیفه کیست و چه راهکاری نتیجه می‌دهد؟
  • معمای غفلت نامزدها از درد محیط‌زیست

    رشد اقتصادی که به تولید ثروت منجر می‌شود سه ضلع دارد: نیروی انسانی، ‏‏‌ زیرساخت‏‏‌های کشور و منابع طبیعی! متاسفانه در ایران برخی محیط‌زیست را تنها با گونه‏‏‌های جانوری و طبیعی مترادف می‏‏‌گیرند و به سایر بخش‌های آن توجه نمی‏‏‌کنند. همین موضوع باعث شده منابع طبیعی ایران دستخوش تخریب گسترده شود و تبعات آن را در فرونشست زمین، انواع آلودگی‌های آب و خاک و... می‏‏‌بینیم. چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران برای انتخاب نهمین رئیس‏‏‌جمهور کشور در حالی هشتم تیر ۱۴۰۳ برگزار می‌شود که به نظر می‌رسد ابرچالش‏‏‌های محیط‌زیستی همچنان مغفول مانده است. جواد حیدریان، ‏‏‌ یکی از نویسندگان«تجارت فردا» گفت‏‏‌وگویی با عادل جلیلی، استاد پژوهشگر منابع طبیعی و رئیس سابق موسسه تحقیقات جنگل‏‏‌ها و مراتع کشور و سفیر سابق ایران در سازمان جهانی فائو و محمد درویش، کنشگر برجسته محیط‌زیست ایران داشته و دلیل عدم‌توجه به محیط‌زیست را در مناظره‏‏‌های ریاست جمهوری بررسی کرده است. او در این گفت‌وگو روی انواع ابرچالش‏‏‌هایی دست گذاشته که زندگی تمام ایرانیان را تحت‌تاثیر قرار داده اما در مناظرات مغفول مانده‌اند.
  • رشد کم‌رمق تولید

    دنیای اقتصاد: تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی اگرچه در اردیبهشت‌ماه با افزایش همراه بوده است، اما بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که رشد میانگین متحرک شاخص تولید همچنان کاهشی است. فروش بنگاه‏‏‌ها نیز اگرچه در دومین ماه سال با اندکی بهبود همراه بوده؛ اما بحران تقاضا و افت فروش همچنان بسیاری از بنگاه‏‏‌ها را با مشکل روبه‌رو کرده و از همین رو رو رشد کم‌رمق اردیبهشت‌ماه نتوانسته است به کاهش هزینه متوسط و سود شرکت‌ها منجر شود. کارشناسان بی‏‏‌توجهی به مولفه‏‏‌هایی همچون اقتصاد مقیاس واحدهای تولیدی و صنعتی و عدم‌ایجاد و گسترش سهم بازار را از جمله دلایل حاشیه سود پایین بنگاه‏‏‌ها عنوان می‌کنند.
  • همه به دنبال تفاهم غیرمستقیم با حزب‌الله

    دنیای اقتصاد: جنگ مرگبار و ویرانگر اسرائیل - حماس کافی نبود که ترس از رویارویی گسترده‌تر بین اسرائیل - حزب‌الله هم بر آن افزوده شده است. اوایل همین هفته، یعنی ساعاتی پس از انتشار ویدئویی ۹دقیقه‌ای از سوی حزب‌الله که پهپادهای جاسوسی را در حال گشت‌زنی در شمال اسرائیل نشان می‌داد، مقامات اسرائیلی اعلام کردند که برای یک «جنگ همه‌جانبه» آماده هستند و طرح‌هایی را برای حمله مورد تصویب قرار داده‌اند. پس از نمایش فیلم پهپاد، سیدحسن نصرالله تهدید کرد که اگر اسرائیل دامنه درگیری‌های کنونی را گسترش دهد، «بدون محدودیت، بدون قاعده و سقف» نبرد خواهد کرد.
  • تحرک تابستانی دلار

    دنیای اقتصاد: در حالی که دلار در هفته‌های اخیر روزهای آرامی را پشت سر می‌گذاشت، جدی‌شدن تشدید درگیری‌های نظامی در منطقه موجب شد در سومین روز تابستان دلار آزاد با افزایش ۷۰۰ تومانی مواجه شود و رشد ۱.۱ درصدی را به ثبت برساند.
  • تورهای مناسب آخر هفته

    در سه‌شنبه اولین هفته تیر ماه تعطیلات عید غدیر را داریم. در کنار آن پایان یافتن مدارس و تعطیلات تابستانی هم برخی خانواده‌‌‌ها را مشتاق به سفر با تورهای گردشگری کرده است. در همین راستاست که آژانس‌‌‌های توریستی هم برنامه‌‌‌ها و تورهایی را به استان‌‌‌های مختلف نظیر چهارمحال و بختیاری، ‌‌‌ مازندران، ‌‌‌ گیلان، ‌‌‌ سمنان، ‌‌‌اردبیل، ‌‌‌ لرستان، گلستان و همدان تعریف کرده‌‌‌اند. در این «نبض سفر» سراغ تورهای۲ و ۲.۵ روزه رفته‌‌‌ایم. تورهایی که هم هزینه‌‌‌های بالای تورهای سه روز به بالا را ندارند و هم مقصدشان متنوع‌‌‌تر است.
  • مدیریت روزهای نخست پس از استعفا

    مترجم: مریم مرادخانی
    بسیاری از افراد در برهه‏‏‌ای از زمان حس می‌کنند از زندگی کارمندی خسته شده‏‏‌اند و دوست دارند کسب‌و‌کار خودشان را راه بیندازند. از هر کدام که بپرسید، چند دلیل مشترک دارند: «می‏‏‌خواهم خودم مدیر خودم باشم» یا «دوست دارم ساعت کارم دست خودم باشد» یا «می‏‏‌خواهم پول بیشتری دربیاورم.» همه اینها در کلام، آنقدری جذاب هستند که همین حالا سراغ مدیرتان بروید و استعفا دهید. اما بلافاصله ترس وجودتان را فرا می‌گیرد و ده‏‏‌ها سوال و «نکند» به ذهنتان هجوم می‏‏‌آورد: «نکند کارم نگیرد و از اینجا مانده و از آنجا رانده شوم؟» یا «چطور دوره خاک‏‏‌خوری را بگذرانم و از پس هزینه‏‏‌های زندگی بربیایم؟» در بخش نخست این مطلب (که دوشنبه ۲۱ خرداد به چاپ رسید) گفتیم «جما اسبگ» یکی از کسانی است که پس از حدود دو سال کارمندی، تصمیم گرفت استعفا دهد و بیزنس خودش، یعنی ساخت پادکست را که همیشه عاشقش بود، راه بیندازد. حالا مدتی از این تصمیم گذشته. او چندی پیش مهمان «ایلینی ماتا» از مجله کسب و کار هاروارد بود و از تجربیات و چالش‏‏‌های کارآفرینی در ماه‏‏‌های نخست گفت؛ از جمله تنهایی، فقدان ساختار، عدم‌ثبات رویه و درآمد نامنظم. در میان این صحبت‏‏‌ها می‌توانید پاسخ این سوال را پیدا کنید که «آیا کارآفرینی برای شما مناسب است؟»
  • زباله‏‏‌سوز چینی «آرادکوه» را نجات می‌دهد؟

    دنیای اقتصاد: میزان تولید زباله تهرانی‌‌‌ها بالاست، سر هر کوچه و خیابانی را که نگاه کنید همیشه مخازن، مملو از زباله‌‌‌هایی است که یا روی هم انباشته شده یا به بیرون سرریز شده است، بنا براعلام آمار منتشره تهرانی‌‌‌ها روزانه بین ۵ تا۶‌هزار تن پسماند عادی تولید می‌کنند؛ ۶۰۰۰ تن زباله که برای دفن به آرادکوه برده می‌‌‌شود و زباله‌‌‌ها بعد از ساعتی زیر خاک دفن می‌‌‌شوند و به همین علت است که در آرادکوه، کوه‌‌‌های بلندی از زباله تشکیل شده و بوی بد این محدوده اجازه نفس کشیدن نمی‌‌‌دهد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر