شماره روزنامه ۶۰۴۳
|

  • چه شد مکرون در مخمصه افتاد؟

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: پاریس، شهر نور، دوره درخشانی را سپری می‌کند. پایتخت فرانسه یک ماه دیگر میزبان المپیک خواهد بود. ورزشکاران برای رفتن به مکان ورزشی تازه‌تاسیس، از خطوط جدید ریلی استفاده خواهند کرد و از میان شهری عبور می‌کنند که پویایی و سرزندگی خود را بازیافته است. پاریس که زمانی در خطر سقوط به ورطه رکود قرار گرفته بود، اکنون به مرکز شرکت‌های فناوری و موسسات مالی و بانکی تبدیل شده است و سرمایه و استعداد را به سمت خود جذب می‌کند. این اتفاق تنها برای پاریس رخ نداده است؛ نوسازی شهری به پشتوانه سرمایه‌گذاری بخش عمومی و خصوصی، در شهرهای بزرگ دیگر فرانسه نیز مشهود است.
  • تورم منفی خودرو در بهار

    دنیای اقتصاد: بررسی منحنی قیمت بازار خودروی کشور در سه بخش خودروهای سواری داخلی، مونتاژی و وارداتی نشان می‌دهد هر یک از این بازارها بازدهی متفاوتی در فصل نخست امسال داشته‌اند، هرچند البته فصل مشترکشان افت بازدهی است.
  • شوک چینی به تجارت آمریکا

    با بررسی شوک تجاری چین بر دنیا و تاثیر آن بر طیف وسیعی از پیامدها در دوره ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ به این نتیجه می‌رسیم که این شوک در سال‌۲۰۱۰ به اوج خود رسید. اثرات نامطلوب رقابت بیش از حد در واردات، اشتغال تولیدی، نسبت‌های کلی اشتغال به جمعیت فعال و درآمد سرانه در مناطق مختلف، ایالات‌متحده را تا سال‌۲۰۱۹ به مرز بحران نزدیک کرد. رقابت بیشتر در واردات به‌معنای کاهش ۱.۵۴‌درصدی در جمعیت شاغل بخش تولید بود و این در حالی است که بخش تولیدی ۵۵‌درصد از زنجیره ارزش را تشکیل می‌دهد. مناطقی که بیشتر تاثیر منفی گرفتند، شاهد افزایش اندکی در جذب اعتبارات دولتی بودند و این اعتبارات بیشتر در قالب مزایای تامین‌اجتماعی بوده‌است.
  • تداوم وضعیت دوگانه در بازار ارز

    دنیای اقتصاد: شاخص‌های ارزی به اعلام نتایج دور نخست انتخابات ریاست‌جمهوری واکنشی نشان نداد. در هفته‌های اخیر برخی از کارشناسان ۲ سناریوی مختلف را در صورت پیروزی هر یک از جبهه‌های حاضر در انتخابات ارائه می‌کردند که به نظر این افراد وضعیت دوگانه مذکور با توجه به نتیجه دور نخست انتخابات همچنان ادامه دارد.
  • سه اولویت توریستی دولت چهاردهم

    دنیای اقتصاد-فاطمه باباخانی: فارغ از اینکه کدام یک از کاندیداها ساکن پاستور شود، ‌‌‌ رونق گردشگری در راستای توسعه اقتصادی همه‌جانبه در ایران ضروری است.
  • تله «پافشاری بر گزینه ناخوشایند» چیست؟

    نویسنده: Alicea Lieberman مترجم: منا اختیاری
    ما اغلب خود را درگیر انجام وظایف ناخوشایندی می‌‌‌یابیم و هرچه بیشتر آن کار را تکرار می‌‌‌کنیم، بیشتر در آن فرو می‌‌‌رویم؛ به طوری که حتی زمانی که فرصت انتخاب گزینه لذت‌‌‌بخش‌‌‌تری هم برای دستیابی به همان هدف وجود داشته باشد، آن را انتخاب نمی‌‌‌کنیم. به عنوان نمونه به آخرین باری فکر کنید که به جای روشن کردن کامپیوتر بغل دستتان که کار را برایتان خیلی راحت‌‌‌تر می‌‌‌کرد، تلاش کردید تا ایمیلی طولانی را در گوشی موبایلتان تایپ و ارسال کنید. یا به آخرین باری فکر کنید که به جای استفاده از نرم‌‌‌افزار موجودی که می‌توانست به صورت خودکار سندی را برایتان قالب‌‌‌بندی کند، با صرف وقت و تلاش زیاد به صورت دستی این کار را انجام دادید. یا حتی آخرین باری که یک ساعت وقت آزاد داشتید و به جای اینکه بیرون بروید و کمی قدم بزنید و هوای تازه بخورید، تمام آن مدت را صرف تماشای برنامه‌‌‌ای آزاردهنده یا گشت و گذار در شبکه‌‌‌های مجازی کردید.
  • معادلات تابستان سخت سینما

    دنیای اقتصاد: یک هفته تا آغاز ماه‌های سوگواری محرم و صفر باقی است. چند سالی است که با رونق گرفتن بازار فیلم‌های کمدی، این دو ماه، فرصت یا به بیان دقیق‌تر پیک اکران و فروش فیلم‌های غیرکمدی شده است؛ درام‌های عاشقانه، درام‌های اجتماعی و فیلم‌های کودک و نوجوان.
  • کیفیت زندگی از وین تا دمشق

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: طبق تازه‌‌‌ترین گزارش واحد اطلاعات اکونومیست در مورد شاخص زیست‌‌‌پذیری شهرهای جهان، وین، پایتخت اتریش، برای سومین سال متوالی، عنوان قابل سکونت‌‌‌ترین شهر جهان را از آن خود کرد. این گزارش که به بررسی شرایط زندگی در ۱۷۳ شهر منتخب جهان می‌‌‌پردازد، بر اساس ۵ معیار کلیدی، شامل ثبات، مراقبت‌‌‌های بهداشتی، فرهنگ و محیط‌‌‌زیست، آموزش و زیرساخت شهری، به رتبه‌‌‌بندی این شهرها می‌‌‌پردازد. وین در چهار دسته از این پنج دسته‌بندی، یعنی ثبات، بهداشت و درمان، آموزش و زیرساخت، نمره کامل ۱۰۰ را دریافت کرد. این دستاورد نشان‌‌‌دهنده سطح بالای امنیت، کیفیت خدمات درمانی، سیستم آموزشی پیشرفته و زیرساخت‌‌‌های شهری مدرن در این شهر است. با وجود اینکه وین در زمینه فرهنگ و محیط‌زیست نمره ۹۳.۵ را دریافت کرد که کمی پایین‌‌‌تر از نمره کامل است، اما همچنان در این زمینه نیز عملکرد قابل قبولی داشته و از جمله شهرهای برتر جهان به شمار می‌‌‌رود.
  • ثمره تعامل با FATF

    دنیای‌اقتصاد: روز جمعه گروه ویژه اقدام مالی که به اختصار به آن FATF گفته می‌شود، ترکیه را از لیست خاکستری خود خارج کرد. لیست خاکستری مربوط به کشورهایی است که به نظارت ویژه این نهاد نیاز دارند. این اقدام برای تقویت برنامه تحول اقتصادی این کشور انجام شده است. ترکیه در سال۲۰۲۱ به‌دلیل نگرانی‌های موجود در زمینه پول‌شویی و تامین مالی تروریسم به لیست خاکستری این نهاد تنزل یافت. در این سال FATF معتقد بود که ترکیه به‌طور کامل معیارهای بین‌المللی مربوط به مبارزه با پول‌شویی را رعایت نمی‌کند.
  • معجزه بنگلادشی صادرات

    امیررضا انگجی
    توسعه صنعت بنگلادش و معجزه صادرات آن وامدار ترکیب «سیاست‌های صنعتی ملی و فراملی» و «انباشت اولیه سرمایه از طرق سیاسی» است. از آنجا که این صنعت مولد، سهم بالایی در فضای رانت کشور دارد، کارآفرینان بنگلادشی ثروت زیادی را از طریق ارتباط سیاسی انباشته و در این صنعت سرمایه‌گذاری کردند. از طرفی معافیت موقت بنگلادش از محدودیت‌های تجاری در صادرات منسوجات و پوشاک (معافیت از قرارداد MFA) و همینطور سیاست‌های داخلی در حمایت از این بخش، موجب رشد قابل‌توجه صنعت پوشاک بنگلادش در مقیاس داخلی و خارجی شد.
  • آمازون؛ بازیگر تازه‌نفس بازار هوش مصنوعی

    دنیای اقتصاد: هوش مصنوعی حالا زمین رقابت بزرگ غول‌های تکنولوژی است که تلاش می‌کنند سهم بیشتری از این صنعت رو‌به‌رشد داشته باشند؛ صنعتی که بسیاری آینده جهان را در آن می‌بینند. این رقابت که مایکروسافت با سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ اوپن ای‌آی‌(سازنده چت‌بات چت جی‌پی‌تی) آن را کلید زد، حالا حتی فهرست ارزشمندترین شرکت‌های جهان را هم دستخوش تغییر کرده است؛ تا جایی که انویدیا به کمک تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی خود رشد چشمگیری را تجربه کرد و در هفته گذشته مایکروسافت را کنار زد و به جایگاه ارزشمندترین شرکت جهان رسید. سلطنت انویدیا متزلزل بود و این شرکت در کمتر از یک هفته به سومین شرکت ارزشمند جهان تبدیل شد؛ موضوعی که به خوبی نشان می‌دهد رقابت میان غول‌های تکنولوژی در هوش مصنوعی جدی‌تر از گذشته دنبال می‌شود. با این اوصاف تعجبی هم ندارد که خوش‌بینی تحلیلگران وال‌استریت به رشد صنعت هوش مصنوعی و انتشار اخباری درباره ورود آمازون به تولید تراشه‌های پیشرفته و البته پروژه سری این شرکت برای ساخت چت‌بات هوش مصنوعی رقیب چت جی‌پی‌تی باعث شد تا ارزش بازار آمازون رشد چشمگیری کند و به دو تریلیون دلار برسد.
  • تهدید آسمانی سفرهای تابستانی

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: تابستان فرارسیده و دما نیز در حال افزایش است. تغییرات اقلیمی که جهان با آن مواجه شده، حاکی از آن است که تابستان سوزان دیگری با توجه به پیش‌بینی امواج گرمای شدید و طولانی در بسیاری از مناطقی از ایالات متحده و اروپا در راه باشد. شرایط خفقان‏‏‌آور ناشی از گرما، می‌تواند میلیون‏‏‌ها مسافر را تحت‌تاثیر قرار دهد و در تعطیلات استقبال از برخی از محبوب‏‏‌ترین مقاصد گردشگری جهان را کاهش دهد.
  • واقعیت‏‌هایی برای کنار آمدن با نسل بدون محدودیت

    گردآوری و ترجمه: مریم رضایی
    در استارت‌آپ «آگوست» در نیویورک، کارکنان «جمعه‏‌های ذهن‏‌آگاهی» دارند– یک روز کاری که در آن به آرامش و تمرکز می‏‌رسند، بدون اینکه جلسه‏‌ای داشته باشند. این شرکت که محصولات مراقبت‏‌های بهداشتی برای زنان تولید می‌کند، به صورت فصلی چکاپ قلب برای کارکنان انجام می‌دهد و بررسی می‌کند که آنها در مورد میزان سختی کارشان و متناسب بودن دستمزدشان چه حسی دارند. این سبک کاری را «نادیا اوکاموتو» ۲۶ ساله و «نیک‏‌ جین» ۲۴ساله، هم‏‌بنیان‌گذاران نسل زدی این استارت‌آپ که به ترتیب از دانشگاه‏‌های هاروارد و پرینستون فارغ‏‌التحصیل شده‏‌اند، معرفی کرده‏‌اند. اوکاموتو که دو سال پیش اختلال شخصیت مرزی برای او تشخیص داده شده و علنا راجع به آن صحبت می‌کند، می‏‌گوید: «ما خیلی بیشتر از محیط‏‌های کاری دیگر در مورد چگونگی جلوگیری از فرسایش کارکنان حرف می‏‌زنیم. یکی از چیزهایی که بیش از همه یاد گرفته‏‌ام این است که خونسرد باشم و عکس‏‌العمل آرام داشته باشم.»
  • پایان رکود مسکن آمریکا؟

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: آیا رونق قیمتی تازه در بازار جهانی مسکن در راه است؟ در ماه آوریل، یکی از نماگرهای معتبر قیمت املاک در جهان (به جز چین)، حاکی از رشد سالانه بیش از ۳‌درصد بود. همچنین قیمت خانه در آمریکا نسبت به سال قبل ۶.۵‌درصد رشد کرده است، نرخ رشد قیمت در استرالیا ۵‌درصد بوده و قیمت مسکن در پرتغال نیز در حال اوج‌‌‌گیری است. در سایر کشورها نیز بازار با وجود مدت‌‌‌ها دست وپنجه نرم کردن با نرخ بهره بالا، به طور شگفت‌‌‌انگیزی قدرتمند است.
  • تورم‌سنجی تورهای مسافرتی

    دنیای اقتصاد-فاطمه باباخانی: همزمان که هزینه‌‌‌های زندگی در بخش‌های مختلف خوراک، ‌‌‌ پوشاک و مسکن در یک سال اخیر بالا رفته، ‌‌‌ تورهای گردشگری نیز متناسب با این تورم و البته با در نظر گرفتن شرایط مالی گردشگران هزینه‌‌‌های سفر و تفریح را افزایش داده‌‌‌اند. بررسی گزارش‌های منتشر‌شده در روزنامه‌‌‌ «دنیای‌اقتصاد» در تاریخ‌‌‌های ۱۵ و ۲۸ تیر ۱۴۰۲ و مقایسه آن با ۱۲ و ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ نشان می‌دهد این افزایش قیمت از ۲۶‌درصد شروع شده و در مواردی تا دو برابر هم رسیده است.‌

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر