شماره روزنامه ۶۰۵۰
|

  • سایه بازگشت ترامپ بر جنگ اوکراین

    دنیای اقتصاد: با نامشخص بودن آینده ریاست‌جمهوری جو بایدن و نامشخص بودن حمایت دونالد جی.ترامپ از اوکراین و در آستانه برگزاری نشست بزرگ ناتو، رهبران اوکراین سعی در حفظ خود دارند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، اوکراین که برای بقای خود به کمک‌های نظامی آمریکا وابسته است، مدت‌ها تلاش کرده است تا حمایت دو حزبی را در ایالات متحده حفظ کند. حفظ این تعامل هرگز آسان نبوده است و هر روز سخت‌تر می‌شود؛ به‌ویژه با افزایش احتمال بازگشت دونالد جی.ترامپ که اصلا دوستدار اوکراین نیست، روزگار بر زلنسکی و رهبران اوکراین سخت‌تر خواهد شد.
  • رمز‌گشایی از ثبات قیمت طلای‌سیاه

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: در اقدامی استراتژیک، اوپک به‌همراه کشورهای هم‏‏‏‏‌پیمان خود، کاهش تولید نفت به میزان ۳‌میلیون و ۶۰۰‌هزار بشکه در روز را تا سال‌۲۰۲۵ تمدید کرد. این تصمیم بخشی از تلاش گسترده‏‏‏‏‌تر برای تثبیت بازار جهانی نفت در مواجهه با نوسانات تقاضا و عدم‌اطمینان اقتصادی است.
  • پایان ماه‌عسل بازار؟

    دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری: پنجمین روز متوالی سبزپوشی بازار، روز یکشنبه در سایه بهبود انتظارات درخصوص آینده بازار رقم خورد. بازار سرمایه که هفته‌های گذشته نوسان چندانی از خود آشکار نساخته بود و هفته‌های گذشته را با ثبت عملکرد مثبت کم‌جان کار خود را به پایان رسانده بود، در دو روز گذشته عملکرد خوشایندی را از خود به یادگار گذاشته‌است، به‌طوری‌که سه شاخص اصلی بازار افزایش ارتفاع مشخصی را پس از رشد پرقدرت روز شنبه به‌ثبت رساندند. در این بین دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۱.۷۲درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز یکشنبه در سطح ۲‌میلیون و ۲۲۶‌هزار‌واحدی ایستاد.
  • باخت توریسم به «ایران‏‏‌هراسی»

    مسعود پزشکیان، ‌‌‌ رئیس‌جمهور چهاردهم در یک بازه زمانی کوتاه باید کار را از دولت قبل تحویل بگیرد و به دنبال تایید اعتبار وزرای خود در مجلس شورای اسلامی باشد. وزیر میراث فرهنگی، ‌‌‌ گردشگری و صنایع دستی یکی از این وزیران است. او در این دولت باید چه اولویت‌هایی را مدنظر قرار دهد و با چه برنامه‌‌‌ای به مجلس بیاید؟ «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌‌‌وگو با کارشناسان این حوزه تلاش می‌کند، خواسته‌‌‌ها و اولویت‌‌‌های اصناف مختلف گردشگری، ‌‌‌ میراث فرهنگی و صنایع دستی را پوشش دهد.
  • هنر پرسیدن سوالات هوشمندانه

    مترجم: مریم مرادخانی
    سال‌هاست که در مقالات حوزه کسب و کار، از مزایا و اهمیت «شنیدن» می‏‏‌گویند: چیزی که تبدیل به یک مهارت شده و به باور بسیاری، لازمه رابطه‏‏‌سازی، ایجاد اعتماد و احترام میان رهبر سازمان و کارکنان و جمع‌آوری اطلاعات است. اما حالا یک مهارت دیگر پا به عرصه وجود گذاشته که در جهان امروز، به مراتب مهم‌تر و حیاتی‏‏‌تر است. مهارت پرسیدن سوالات هوشمندانه. در جهان امروز، تحولات با سرعت سرسام‏‏‌آوری رخ می‌دهند. دنیا حالا دارای دو ویژگی اصلی است: سرعت و غیر‌قابل پیش‌بینی بودن. هر روز با پدیده‏‏‌ای مواجه می‏‏‌شویم که دیروز اصلا تصورش را هم نمی‏‏‌کردیم. و این باعث شده سوال پرسیدن بیش از هر زمانی اهمیت یابد؛ به‌ویژه برای سازمان‌ها. اما برخلاف وکلا و پزشکان و روان‏‏‌درمانگران، رهبران حوزه کسب‌و‌کار عادت ندارند سوال بپرسند. در واقع، این‌طور آموزش ندیده‏‏‌اند. برای طرح سوالات هوشمندانه از کجا باید شروع کنیم؟ چه سوالاتی بپرسیم که نقاط پنهان مشکل، آشکار شوند و احتمالات نادیده گرفته شده، به چشم بیایند؟
  • راه و چاه دولت چهاردهم

    امروز بسیاری از ناظران بیرونی منتظر آغاز به کار دولت چهاردهم هستند تا نحوه مواجهه این دولت با مسائل و چالش‌‌‌های اقتصادی کشور را دریابند. بر این مبنا هنوز با قطعیت نمی‌‌‌توان از یک دکترین واحد در دولت چهاردهم سخن به میان آورد؛ اما حرف و حدیث پیرامون بینش اقتصادی حاکم بر دولت، نیروهای اصلی و روش حل مسائل بالا گرفته است. به همین بهانه «باشگاه اقتصاددانان» به سراغ پژوهشگران کشور رفته و از آنها درباره آینده سیاست‌های اقتصادی در کشور، بینش اقتصادی دولت چهاردهم، کم و کیف استفاده از کارشناسان و نحوه چینش نیروها پرسیده است. حاصل کار اینک پیش‌روی شماست.
  • تغییر نگاه دولتی به رمزارز

    دنیای اقتصاد: «باید تمام بیت‌کوین‌های باقی‌مانده، در آمریکا ساخته شود!» دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه ریاست‌جمهوری آمریکا، ماه گذشته چنین جمله‌ای را در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد و به این ترتیب حمایت قاطع خود را از بیت‌کوین نشان داد. در همان پست، او همچنین به اهمیت ژئوپلیتیک بزرگ‌ترین ارز دیجیتال جهان اشاره کرد و هشدار داد هر سیاستی که بخواهد بر سر راه بیت‌کوین قرار گیرد «کمک به چین و روسیه است». پست ترامپ نه تنها او را به‌عنوان اولین نامزد طرفدار بیت‌کوین از حزب سیاسی بزرگ می‌کند، بلکه بحث‌ها درباره طبقه‌بندی بیت‌‌کوین به‌عنوان ذخیره استراتژیک را بر سر زبان‌ها انداخت.
  • نیمه پنهان انتخابات بریتانیا

    دنیای اقتصاد: رای‌دهندگان بریتانیایی این هفته به حزب کارگر یک پیروزی قاطع در انتخابات هدیه دادند؛ اما نه به آن اندازه‌ای که انتظار داشتند. کر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا روز جمعه با اکثریت قاطع پارلمان بریتانیا به قدرت رسید؛ اما از نظر تعداد کل آرا، حزب او تنها یک‌سوم آرا را به دست آورد که کمتر از آن چیزی است که در سال۲۰۱۷ با شکست مقابل محافظه‌کاران به‌دست آورد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، حزب کارگر در سراسر بریتانیا نفوذ پیدا کرد؛ اما پیروزی‌های آنها اغلب با شکست حزب محافظه‌کار، از جمله شکست لیز تراس، نخست‌وزیر سابق نامحبوب که از کرسی‌‌اش اخراج شد، به‌دست آمد. شورش رعدگونه رای‌دهندگان شاید بزرگ‌ترین پیام انتخابات بریتانیا بوده باشد. این دوره، دوره جدیدی برای دولت کارگر است.
  • تاوان ژاپنی جسارت به طبیعت

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: تخریب ساختمان ۱۰ طبقه‌‌‌ای که چشم‌‌‌انداز کوه فوجی را مسدود کرده بود و همچنین محدودیت تردد به کوه فوجی برای گردشگران و اعمال «مالیات گردشگری» برای صعود به مسیر منتهی به کوه فوجی، همگی حاکی از میزان اهمیت و توجه سیاستگذاران ژاپنی به حفظ میراث طبیعی این کشور و حفاظت از آن برای آیندگان و توسعه شهری مطابق با استانداردهای «پایداری» است. قوانین سختگیرانه ژاپن تا آنجا پیش رفته که ساخت‌وسازها نه‌تنها در محدوده این کوه کاملا ممنوع است که حتی اگر یک ساختمان، مانعی برای تماشای چشم‌‌‌انداز این میراث طبیعی جهانی شود نیز به راحتی تخریب خواهد شد.
  • سرگذشت نسخه قرن بیستمی اقتصاد توسعه

    دنیای اقتصاد-مهران خسروزاده: سیاستمداران فارغ از حزب، مسلک و جایگاهشان خود را طرفدار پروپاقرص توسعه معرفی می‌کنند و در این زمینه تفاوتی میان دموکرات، اقتدارگرا، ‌تمامیت‌خواه و آزادی‌خواه وجود ندارد. نکته مهم اینجاست که اغلب اوقات توسعه مترادف با برنامه‌ریزی به کار برده می‌شود؛ عبارتی که در کنه خود حامل این پیش‌فرض مهم است که جامعه به مثابه یک ماشین قابلیت کنترل و هدایت دارد و برای دستیابی به هدف مهمی چون توسعه باید از این قابلیت حداکثر استفاده را برد. اما این خوانش از توسعه از کجا سروکله‌اش پیدا شد و چگونه در جهان غالب شد؟ پیتر بوتکه، در مقدمه یکی از کتاب‌هایش، اقتصاد پوزیتیویستی، انقلاب بلشویکی و انقلاب کینزی را سه تحول مهمی معرفی می‌کند که علم اقتصاد توسعه را قرن بیستم شکل داده است.
  • هوش مصنوعی، جست‌وجوی اینترنتی را متحول می‌کند

    دنیای اقتصاد: هوش مصنوعی مولد همیشه الگوی جست‌وجوها را به هم زده است. این فناوری است که می‌تواند تقریبا برای هر سوالی، یک پاسخ پیدا کند و در فرآیند تغییر دنیای جست‌وجو، توسعه‌دهندگان هوش مصنوعی به کار دیگری دست پیدا کرده‌اند که جست‌وجو و هوش مصنوعی را بیشتر با هم ترکیب می‌کند. هوش مصنوعی مولد سه جنبه اساسی جست‌وجو را تغییر داده است که عبارتند از نحوه درخواست و جست‌وجوی اطلاعات افراد، نحوه دریافت داده برای پاسخ و در نهایت اینکه چگونه شرکت‌ها می‌توانند این اطلاعات را به مشتریان خود ارائه دهند.
  • تقویت برند شخصی با چت‏‏‌ جی‏‏‌پی‏‏‌تی

    نویسنده: Jodie Cook/ مترجم: منا اختیاری
    سام آلتمن، یکی از بنیان‌گذاران OpenAI، می‏‏‌گوید چت جی‏‏‌پی‏‏‌تی صد میلیون کاربر هفتگی دارد. بسیاری از این کاربران مدیران و بنیان‌گذارانی هستند که از این چت‏‏‌بات همه‏‏‌چیزدان و رابط کاربری ساده‏‏‌اش برای تقویت برند شخصی خود، کسب نگرش برنده در بازار رقابتی امروز و پیشی گرفتن از رقبا استفاده می‌کنند. اما از کجا می‏‏‌دانید که دارید حداکثر بهره ممکن را از این ابزار می‏‏‌برید؟ چون احتمالا این‌طور نیست. یکسری نکات غیرمعمول تضمین می‌کنند که شما از بالاترین حد مطلوب جا نمانید.
  • زمستان پراسترس برای نیروگاه‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: دو سال پیش وزارت نیرو بر اساس مصوبات خود در اسفندماه سقف نرخ انرژی و همچنین نرخ آمادگی در بازار برق سال آینده را اعلام کرد و نیروگاه‌‌‌ها بر این اساس برنامه‌‌‌ریزی کردند، اما در سال‌جاری شاهد تغییرات عمده‌‌‌ای نسبت به گذشته هستیم، چرا که در اسفند سال قبل خبری از اعلام این قیمت‌ها نشد و به یک‌باره در اردیبهشت سال‌جاری وزیر نیرو با صدور دستورالعملی عملا رویه گذشته را تغییر داد؛ به این معنا که مقرر شد شرکت‌های توزیع ماهانه ۲‌هزار میلیارد تومان از طریق بورس انرژی از نیروگاه‌‌‌ها برق بخرند. هر چند در ابتدا مدیران نیروگاه‌‌‌ها از اینکه با اجرای این طرح نیازی به طی کردن بوروکراسی پیچیده وزارت نیرو برای دریافت مطالبات ندارند، خرسند بودند، اما در ادامه چالش‌‌‌های به‌‌‌وجود آمده نشان از سخت‌‌‌تر شدن شدن اوضاع داشت.
  • حراج تهران؛ ۱۹۰ میلیارد تومان

    دنیای اقتصاد: ۱۹۰ میلیارد تومان! رکورد چشمگیر فروش در بیستمین دوره از حراج تهران است که شامگاه جمعه هم‌زمان با برگزاری دوره دوم چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری در هتل پارسیان آزادی تهران برگزار شد. اجرای مراسم بیستمین حراج تهران را شهریار ربانی به عهده داشت که پس از رضا کیانیان و حسین پاکدل، به عنوان سومین مجری حراج تهران معرفی شد. در حراج بیستم ۱۱۵ اثر شامل ۹۹ اثر نقاشی، ۱۲ مجسمه و ۴عکس، به هنردوستان ارائه شد و این دوره از حراج توانست با فروش ۱۰۷اثر ارائه‌شده به مبلغ نهایی ۱۹۰میلیارد و ۴۷۶میلیون تومان، رکورد قابل توجهی را در بازار هنر معاصر ایران ثبت کند.
  • چرا بایدن باید کناره‌گیری کند؟

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: مناظره هفته گذشته بایدن با ترامپ یک افتضاح تمام‌عیار بود، اما تلاش‌های هم‌حزبی‌های بایدن و کارزار انتخاباتی او برای لاپوشانی و پنهان ‌کردن واقعیت، از آن هم بدتر است.تماشای پیرمردی پریشان حواس که برای به‌ خاطرآوردن کلمات و حقایق تقلا می‌کند، عذاب‌آور بود. ناتوانی او در ارائه استدلال علیه یک حریف ضعیف نیز مایوس‌‌کننده بود. اما تلاش‌های کارزار انتخاباتی بایدن برای انکار آنچه ده‌ها میلیون آمریکایی با چشمان خود مستقیم شاهد آن بودند، سمی‌تر است؛ چراکه بی صداقتی موجب تحقیر و خواری می‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر