شماره روزنامه ۶۰۱۰۲
|

  • عراق پایگاه نفوذ ایران در خاورمیانه

    دنیای اقتصاد: روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز در گزارشی به میزبانی عراق از گروه‌های مقاومت پرداخت و نوشت: گروه‏‏‌های مورد حمایت ایران که زمانی دشمن محسوب می‏‏‌شدند، با استقبال گرم عراق مواجه می‏‏‌شوند. حماس و حوثی‌ها دفاتر خود را در بغداد افتتاح کرده‌اند که نشان‌دهنده روابط در حال تحول این دو گروه با عراق، در حالی است که تهران برای ایجاد یک بلوک قدرت منطقه‌ای تلاش می‌کند.
  • تیغ دولبه قیمت‌گذاری و ناترازی

    دنیای اقتصاد: شانزدهمین نشست از دوره دهم هیات‌نمایندگان اتاق ایران با حضور نمایندگان بخش‌خصوصی برگزار شد و سیدحمید پورمحمدی، رئیس سازمان‌برنامه‏‏‏‌وبودجه به‌عنوان میهمان ویژه در این نشست حضور داشت. نمایندگان بخش‌خصوصی با حضور در شانزدهمین نشست از دوره دهم هیات‌نمایندگان اتاق ایران، به بحث و تبادل‏‏‏‌نظر در مورد مسائل روز اقتصاد کشور پرداختند. در ابتدای این نشست و در بخش سخنان پیش از دستور، علی‏‏‏‌محمد ابویی، عضو هیات‌نمایندگان اتاق ایران، با انتقاد از برخی رویه‏‏‏‌ها در اتاق، گفت: اتاق ایران باید مشکلات تولید و صادرات فعالان اقتصادی را به‌جد پیگیری‌ و از دولت مطالبه کند.
  • تصمیمات سال‌های اخیر در مورد تهران قابل دفاع نیست

    دنیای‌اقتصاد: وزیر راه و شهرسازی در نشست شنبه‌‌شب خود با گروهی از کارشناسان مسکن و شهرسازی، عملکرد سال‌های اخیر شهرداری تهران در حوزه «اداره شهر» را به شکل غیرمستقیم مورد نقد قرار داد. فرزانه صادق در این نشست اعلام کرد، «آنچه در چند سال اخیر در سیاستگذاری شهر تهران رخ داده است قابل دفاع نیست. موقعیت ویژه و چالش‌‌های شهر تهران ایجاب می‌کند که تصمیم‌‌سازی‌‌ها و تصمیم‌گیری‌‌ها در آن، در سطح کلان‌‌تری همچون هیات محترم وزیران انجام شود. ابر‌مشکلات پایتخت؛ صرفا در شهرداری تهران و کمیسیون‌‌های آن قابل حل نیست و نیازمند تصمیم‌‌های هیات وزیران و البته اجرای آنهاست.» به گزارش گروه شبکه‌‌های اجتماعی روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، نقد غیرمستقیم وزیر راه و شهرسازی به تصمیمات و عملکرد شهرداری تهران به ماجرای «مصوبات کمیسیون ماده ۵» مربوط می‌شود.
  • درون صنعت لابی‌گری واشنگتن چه می‌گذرد؟

    ترجمه و تنظیم: جعفر خیرخواهان
    ماتیلد بومباردینی، استاد اقتصاد دانشگاه کالیفرنیا برکلی و کارشناس تجارت، بنگاه‌ها و به‌ویژه لابی‌گری است. او دو دهه‌گذشته را صرف بررسی لابی‏‏‌گرها کرده‌است و اینک برخی پژوهش‌های خود را برای کمک به درک صنعت لابی‌گری در واشنگتن به اشتراک می‌گذارد. درحالی‌که مقامات دولتی تلاش فراوان می‌کنند تا سیاست‌های اقتصادی بهتری تهیه شود، کار سیاستگذاران سخت‌تر می‌شود. صنایع و زنجیره‌های تامین پیچیده‏‏‌تر می‌شوند. از مقامات خواسته می‌شود سیاست‌های صنعتی، تعرفه‏‏‌ها، تنظیم‌گری‏‏‌ها و کنترل‏‏‌های صادراتی را اجرا کنند که همگی به اطلاعات بسیار دقیق نیاز دارند. اکنون انتقال اطلاعات صحیح به مقامات دولتی برای کمک به آنها در سیاستگذاری بیش از هر زمان دیگری حیاتی است و لابی‏‏‌گرها معمولا افرادی هستند که وظیفه انجام این ارتباط را بر‌عهده دارند. همزمان که لابی‌گری اهمیت بیشتری می‏‏‌یابد، به‌نظر می‌رسد عموم مردم کمتر در مورد آن می‌دانند و آنچه مردم در مورد لابی‏‏‌کردن می‌دانند، نمی‏‏‌پسندند. در این گفت‌وگو می‌خواهیم بدانیم لابی‏‏‌گرها چه می‌کنند؟ چگونه این کار را می‌کنند؟ چگونه لابی‌گری روی سازماندهی سیاسی بخش‌های اقتصاد واقعی تاثیر می‌گذارد؟ اینها چه تاثیری بر سیاست‌های واشنگتن ازجمله درباره تجارت دارند؟ چگونه می‌توان لابی‏‏‌گرها را پاسخگوتر دانست؟
  • واکنش مناسب به احساسات کارکنان

    نویسندگان: Christina Bradley، Lindy Greer مترجم: مریم مرادخانی
    فرض کنید از کنار میز کارمندتان رد می‏‏‏‌شوید که می‏‏‏‌بینید آرنج‏‏‏‌هایش را روی میز گذاشته و سرش را بین دست‏‏‏‌هایش گرفته. معلوم است استرس دارد. آیا چیزی می‏‏‏‌گویید؟ در چنین شرایطی چه باید گفت؟ برخورد سنجیده با احساسات منفی کارکنان، یک مهارت مهم رهبری سازمانی و در عین حال سخت است. وقتی نیروی کاری عصبانی، ناراحت یا افسرده است، دانستن اینکه چه بگویید یا نگویید می‏‏‏‌تواند تاثیر بسیاری در حال او، کیفیت رابطه‏‏‏‌تان با او و عملکرد تیمتان داشته باشد. ما طی تحقیقاتمان درباره احساسات در محیط کار و همکاری با طیف وسیعی از سازمان‏‏‏‌های بین‏‏‏‌المللی مثل اکسون موبیل، جنرال موتورز و پپسی به این سوال پاسخ دادیم که رهبران سازمانی چگونه باید به احساسات دیگران به گونه‏‏‏‌ای پاسخ دهند که سلامت آنها و فرهنگ و اثربخشی سازمان حفظ شود.
  • خسارت تولید اصفهان از خاموشی‌ها

    دنیای اقتصاد-اصفهان/نفیسه زمانی‌نژاد: توقف تولید، خرابی دستگاه‌‌‌ها و ابزار برقی، هدررفت مواد و محصول حین ساخت، اخلال در زنجیره‌‌‌های متصل تولیدی، نابسامانی و سردرگمی‌‌‌ در برنامه‌‌‌های کاری از چالش‌‌‌هایی است که قطعی‌‌‌های مکرر برق به‌‌‌ویژه خاموشی‌‌‌های بدون برنامه برای بخش صنعت به دنبال می‌‌‌آورد. موضوعی که جدا از تورم، تحریم و مشکلات اقتصادی، صنعت و تولید را به خود مشغول کرده است. به‌‌‌طوری که با هر قطعی برق در یک واحد صنعتی خساراتی سنگین وارد می‌‌‌آید که نتیجه نهایی آن چیزی جز افزایش نرخ کالای تولیدشده و بار مضاعف برای مصرف‌کننده نیست.
  • راهکار کارشناسی نجات بانک‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد: در دومین روز از سی و چهارمین همایش بانکداری اسلامی، نشست تخصصی با موضوع اصلاح، بازسازی و انحلال موسسات اعتباری برگزار شد. این میزگرد، با حضور جمعی از صاحب‌‌‌نظران و کارشناسان حوزه بانکی و مالی و با هدف بررسی جامع چالش‌‌‌های سیستم بانکی و ارائه راهکارهایی برای بهبود وضعیت موسسات اعتباری تشکیل شد. این میزگرد، به بررسی ضرورت اصلاحات، مراحل بازسازی و انحلال، تجربیات جهانی و چالش‌‌‌ها و راهکارهای پیش‌‌‌رو اختصاص داشت.
  • شنبه آلوده تکرار شد

    دنیای‌اقتصاد: وزش باد و خشکی همزمان هوا، شنبه آلوده تهران را رقم زد؛ این چندمین شنبه متوالی است که تهرانی‌‌‌ها هوای ناسالم را تنفس می‌کنند. در حالی هوای تهران برای پایتخت‌‌‌نشینان در وضعیت ناسالم قرار گرفت که انتظار می‌‌‌رفت با توجه به تعطیلی دو روز پایانی هفته، افزایش حجم سفرها و کاهش تردد شهری، هوای تهران با هوای سالم به استقبال پاییز برود. شرکت کنترل کیفیت هوای تهران شاخص ۲۴ ساعت هوای تهران منتهی به ساعت ۱۱ روز شنبه بیست‌‌‌وچهارم شهریور را برابر ۱۳۶ اعلام کرد؛ در این روز میزان ذرات معلق با اندازه کمتر از ۲.۵ میکرون به ۱۳۶ واحد و میزان ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون به ۱۳۱ واحد رسید. به این ترتیب هوای تهران وارد محدوده نارنجی (ناسالم برای گروه‌‌‌های حساس) شد. از ابتدای امسال تا روز ۲۴ شهریور ماه، تهرانی‌‌‌ها ۵ روز هوای پاک، ۱۱۶ روز هوای قابل قبول، ۵۶ روز هوای ناسالم برای گروه‌‌‌های حساس و ۲ روز هوای ناسالم داشته‌‌‌اند.
  • سفر تاریخی با چاشنی تجارت و امنیت مرزها

    دنیای اقتصاد: مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ایران در سفر به عراق که البته بازدید از مناطق سنی نشین را شامل نشد، بر اهمیت اقتصادی و امنیتی این کشور برای جمهوری اسلامی تاکید کرد. آدام لوسنت ۱۳ سپتامبر در پایگاه المانیتور نوشت: مسعود پزشکیان رئیس‌‌‌جمهور ایران روز جمعه در شهر بصره در جنوب عراق و در پایان اولین سفر خارجی خود از زمان تصدی ریاست جمهوری در اواخر ژوئیه، خواستار اتحاد مسلمانان شد و با استقبال گرمی روبه رو شد. به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران، پزشکیان در سخنرانی خود خواستار اتحاد مسلمانان علیه اسرائیل شد.
  • بایدها و نبایدهای مسکن در برنامه هفتم

    دنیای اقتصاد-گروه شرکت‌های ساختمانی: برنامه هفتم توسعه سند بالادست اداره کشور طی پنج سال آینده در حوزه‌‌‌های مختلف به‌ویژه در اقتصاد است که در یک سال گذشته خبرهای بسیاری از آن به رسانه‌‌‌ها مخابره شده و در خصوص زوایای مختلف آن نظرات بسیاری مطرح شده است. برنامه مذکور که در بعد کلان تقریبا تمامی بخش‌‌‌های اقتصاد ایران را در بر می‌گیرد، در دل خود نکات قابل تاملی دارد که از آن جمله می‌توان به مسائل مربوط به شهرسازی و قیود توسعه در بخش مسکن اشاره کرد. بررسی‌‌‌ها نشان می‌‌‌دهد که این بخش از اقتصاد ایران طی سال‌‌‌های اخیر نیازهای قابل‌توجهی داشته که در این برنامه مورد توجه قرار نگرفته است. به همین منظور «دنیای‌اقتصاد» در این مقاله بر آن شده تا ضمن گفت‌وگو با مهندس پژمان جوزی رئیس انجمن ساختمان ایران، زوایای مختلف برنامه هفتم توسعه در بحث ساختمان را با محوریت فصل‌‌‌های یازدهم و هفدهم آن به بحث و بررسی بگذارد.
  • ترافیک چادر در سفرهای تابستانی

    دنیای اقتصاد -صدیقه نژادقربان: استان‏‏‌های شمالی کشور در سفرهای تعطیلات دو هفته اخیر نه‌تنها با چالش و شاید بتوان گفت بحران ابر‌ترافیک خودروها در جاده‏‏‌ها مواجه بودند، بلکه مانند سفرهای تابستانی سال گذشته و سفرهای نوروزی امسال با ترافیک «چادر»های مسافرتی در سطح معابر شهرهای شمالی همراه بوده که موضوع «سفر فقیرانه» را بار دیگر برجسته کرده است. سفرهای تابستانی امسال در تعطیلات مناسبتی گذشته که با هجمه بیش از حد مسافران در مقاصد توریست‏‏‌پذیر از جمله استان‏‏‌های شمالی همراه بود، بیش از هر زمان دیگری سه‏‏‌گانه فقر توریسم در کشور را نمایان کرد. سه‏‏‌گانه‏‏‌ای که «دنیای‌اقتصاد» ابتدای سال، در تحلیل چشم‏‏‌انداز مسیر گردشگری در سال‌جاری مطرح کرده بود، مبنی بر اینکه نه‌تنها صنعت گردشگری ایران در مسیر رشد و پایداری همگام با جهان پیش نرفته، بلکه سفرها به سه ‏‏‌دلیل، «فقر زمان»، «فقر کیفیت» و «فقر مالی» با چالش‏‏‌های گسترده‏‏‌تری مواجه خواهند شد که می‌تواند ضربه سهمگینی به این بازار وارد کند.
  • حمایت صنعتی در بیراهه

    دنیای اقتصاد: تحلیل بخش صنعت در ایران نشان می‌دهد که به‌رغم رشد این بخش طی چند دهه گذشته نوسانات آن نیز بسیار زیاد بوده است. براساس شاخص ارزش‌افزوده، عمده‌ترین صنایع کشور مبتنی بر مزیت انرژی ارزان، دسترسی به منابع معدنی و همچنین کشاورزی هستند. همچنین متوسط نسبت واردات واسطه‌ای به ارزش تولیدات در کل اقتصاد ایران ۵.۸‌درصد و متوسط مذکور برای بخش صنعت ۱۱.۸‌درصد است. این امر نشان می‌دهد که بخش صنعت در ایران وابستگی بیشتری به واردات برای تولید دارد. همچنین بررسی تحولات شاخص‌های مختلف علم و فناوری در بخش صنعت در ایران نشان می‌دهد که از سال‌های ابتدایی دهه ۱۳۹۰ شمسی، روند ارتقای فناورانه در بخش صنعت کشور به کندی پیش می‌رود. سیاست‌‌‌های‌‌‌ حمایتی‌‌‌ از بخش صنعت نیز یا به‌‌‌درستی‌‌‌ در جهت‌‌‌ توانمندسازی‌‌‌ و ایجاد قابلیت‌‌‌های‌‌‌ رقابتی‌‌‌ و فناوری‌‌‌ صنایع‌‌‌ مذکور نبوده یا با ایجاد انحصار سبب‌‌‌ کاهش‌‌‌ انگیزه رشد و نوآوری‌‌‌ در این‌‌‌ صنایع‌‌‌ شده است‌‌‌. دخالت‌‌‌ دولت‌‌‌ در قیمت‌گذاری‌‌‌، مدیریت‌‌‌ غیرمستقیم‌‌‌ دولت‌‌‌ و... همچنین باعث شده‌‌‌ است تا تاثیر حمایت‌‌‌های‌‌‌ دولتی‌‌‌ از صنایع‌‌‌ خنثی‌‌‌ شود.
  • سکوت دولت در برابر تحقق وعده رفع فیلترینگ

    دنياي اقتصاد: تجربه زندگی روزمره کاربران اینترنت ایران زیر سایه سنگین فیلترینگ گسترده در حالی دو ساله می‌شود که دولت در برابر وعده رفع فیلترینگ و مطالبات عمومی و صنفی در جهت پیگیری فوری این موضوع، همچنان سیاست سکوت را در پیش گرفته است. این در حالی است که فیلترینگ و رفع آن، واژه‌ای پرتکرار و محبوب در مناظرات و وعده‌های انتخاباتی بود و از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم در اوایل مرداد ماه بارها در اظهارنظرها، مصاحبه‌ها و البته جلسات رای اعتماد مجلس به کابینه هم به میان آمد؛ تا جایی که بارقه امیدی برای مردم و فعالان اکوسیستم اقتصاد دیجیتال به همراه آورد. هر چند این امید همچنان زنده است و کارشناسان و فعالان معتقدند که دولت وفاق ملی احتمالا مشغول تلاش برای اقناع ذی‌نفعان و بازیگران مختلف در این زمینه است، اما تاکید دارند که تصمیم به رفع فیلترینگ باید سریع‌تر گرفته شود و دست‌کم جامعه به نحو ملموسی از قرار گرفتن این موضوع در مسیر حل شدن مطلع شود.
  • از «ریسک‏‏‌زدایی» تا ثروت

    نویسنده: Lewis Schiff مترجم: منا اختیاری
    ریسک نشان افتخار کارآفرینان است و غالبا نشان‏‏‌دهنده شخصیت آنهاست. اما با رشد شرکت‏‏‌ها، افرادی که علاقه‏‏‌مند به خرید یک شرکت یا سرمایه‏‏‌گذاری در آن هستند، کلمه جدیدی را مطرح می‏‏‌کنند: «ریسک‏‏‌زدایی». ریسک‏‏‌زدایی دقیقا همان ‏‏‌چیزی است که از اسمش مشخص است؛ یعنی گرفتن ریسک از کسب‏‏‌و کار. به عنوان نمونه اگر شرکت شما ۵۰ درصد از درآمدش را از تنها یک مشتری تامین می‏‏‌کند و شما می‏‏‌توانید با تمرکز بر افزایش درآمد از سایر مشتریان این عدد را به ۲۰ درصد کاهش دهید، عملا ریسک کسب‏‏‌وکار خود را کاهش داده‏‏‌اید، چون دیگر برای نیمی از درآمد خود به یک مشتری وابسته نیستید و بیشتر تخم‏‏‌مرغ‏‏‌هایتان در یک سبد نیست.
  • هفت‌خوان رونق مسکن

    دنیای اقتصاد: گرانی و رکود دو روی سکه بازار مسکن شهر تهران است؛ در حالی که جهش قیمت‌ها طی سال‌های اخیر باعث شده تا فضایی در بازار مسکن شهر تهران پدید آید که بخش قابل‌توجهی از مردم قدرت خرید خانه در این کلان‌شهر را از دست دهند؛ رشد محسوس هزینه‌‌های ساخت، مانع از آن می‌شود که به‌رغم نبود مشتری در بازار، سازندگان امکان کاهش قیمت‌های پیشنهادی را داشته باشند. به این ترتیب کلاف بازار ساخت و فروش مسکن در شهر تهران هر روز پیچیده‌‌تر می‌شود، به‌‌نحوی که ارائه نسخه‌‌‌‌ای قابل استناد برای برون‌‌رفت از این وضعیت نیز، دشوارتر می‌شود. شهرام آلبا دبیر گروه معماری انجمن مهندسان مشاور معمار و شهرساز در گفت‌‌وگویی با مجله «تجارت فردا» مشخصه‌‌های خاص رکود بخش مسکن کشور در سال‌جاری را بررسی کرد و با بیان ۷ گام، چگونگی خروج از این وضعیت را ترسیم کرد. مشروح کامل این گفت‌‌وگو در شماره جدید مجله تجارت به تاریخ شنبه ۲۴ شهریور چاپ شده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر