درحالی که موج سرما و آلودگی هوا این روزها اکثر شهرهای کشور را به تعطیلات چند روزه کشانده است، روز گذشته رئیسجمهور از مردم بابت مشکلات ایجاد شده عذرخواهی کرد. چهارشنبه هفته پیش بود که برخی از شهرهای بزرگ به دلیل آلودگی هوا تعطیل شد. این تعطیلات همزمان با ورود هوای سرد به کشور از روز یکشنبه مجدد برقرار شد. اینبار بهانه تعطیلی اکثر شهرها، کمبود گاز و برق یا همان مبحث ناترازی انرژی است که مدتهاست ازسوی رئیسجمهور به عنوان یکی از مشکلات اساسی کشور مطرح میشود.
در طول تاریخ داراییهای گوناگون بهعنوان ابزاری برای حفظ ارزش سرمایه افراد و خانوارها نقشآفرینی کردهاند. طلا یکی از این داراییهاست که با توجه به کمیاب بودن و کاربری زینتی همواره در طول تاریخ توجهات را به خود جلب کرده است. با توجه به اینکه اقتصاد ایران در سنوات اخیر همواره گرفتار تورمهای مزمن بوده است؛ نقش داراییهایی که بتواند در برابر تورم به عنوان سپر حمایتی عمل کند، دوچندان شده است. در گذشته برای سرمایهگذاری در بازار طلا و سکه، صرفا به روشهای خرید طلای فیزیکی اکتفا میشد و روش دیگری برای سرمایهگذاری در این بازار وجود نداشت. اما در سنوات اخیر صندوقهای طلا بهعنوان ابزارهای نوین سرمایهگذاری در بازار طلا و سکه مطرح شدهاند و توانستهاند بهعنوان پناهگاه سرمایهها لقب بگیرند.
تامینکنندگان و واردکنندگان کالاهای آیتی و تلفن همراه از تبعات حذف ارز نیمایی میگویند؛
یک فعال بازار تلفن همراه معتقد است که به دلیل تعلل بانکها در فرآیندهای تامین ارز، تجار در صف تخصیص باقی ماندهاند. این در حالی است که ریال بازرگانان از زمان ثبت درخواست آنها در بانکهای عامل سامانه ارز توافقی بلوکه میشود و در نتیجه بانکها از رسوب ریالی و ارزی سود میبرند
با تصمیم بانک مرکزی ارز نیمایی سرانجام حذف و ارز توافقی (ارزی که نرخ آن در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران تعیین میشود) جایگزین آن شد، اتفاقی که بخشهای اقتصادی مختلف کشور از جمله صنایع خودرو و قطعه را متاثر از خود خواهد کرد.
۴۳ سال مواجهه با نفت در قالب سیاستهای داخلی و خارجی بررسی شد
نفت همواره از جمله مسائل پرچالش و بااهمیتی بهشمار آمده که ظرفیت بررسیهای مختلف و عمیق از دریچه علوم متعدد را در خود دارا بودهاست. از این منظر، نفت را میتوان تحلیلی حقوقی کرد یا آنکه تحلیلی اقتصادی از آن ارائه داد. در عینحال میتوان اقتصاد سیاسی این منبع را واکاویکرد و به نتایج جالبی دستیافت. بررسی جامعه شناختی نفت نیز در جای خود میتواند بسیار جذاب و عمیق باشد. در یادداشت حاضر، سعی شدهاست کمی از کلیشههای رایج درخصوص مطالعات نفت فاصله گرفته و روی مسائل حقوقی، سیاسی و سیاستی آن با ترکیب این سه دریچه متمرکز شد.
گزارش پیشبینی اقتصادی بزرگترین بانک آلمان برای سال ۲۰۲۵ چه میگوید؟
دویچه بنک، بزرگترین بانک آلمان و یکی از معتبرترین موسسات مالی در جهان، هر سال گزارشی جامع در زمینه پیشبینی وضعیت اقتصادی کشورهای مختلف برای سال آینده منتشر میکند. این بانک با استفاده از مدلهای اقتصادی تجزیه و تحلیلها دادهها، سعی دارد روندهای اقتصادی آینده را شبیهسازی کند و وضعیت کلان اقتصادی جهان را در سال آینده ترسیم نماید. گزارش پایان سال ۲۰۲۴ دویچه بنک که به پیشبینی وضعیت اقتصادی کشورهای مختلف برای سال ۲۰۲۵ پرداخته، نگاه مثبتی به رشد اقتصادی برخی از اقتصادهای عمده جهان دارد. این گزارش بهویژه بر تداوم رشد در ایالات متحده، بهبود نسبی وضعیت اقتصادی منطقه یورو، چالشهای اقتصادی پیش روی چین و درعینحال رشد مثبت در بسیاری از کشورهای آسیایی و درحالتوسعه تاکید دارد.
«دنیایاقتصاد» چهار مشکل ساختاری صنعت ریلی را در گفتوگو با یک صاحبنظر حوزه حملونقل بررسی میکند
خلأ نقشه راه جامع توسعه، مشکلات زیرساختی در بهرهوری، تعرفهگذاری دستوری و ضعف در خصوصیسازی، چهار مشکل ساختاری صنعت ریلی است که مانع از توسعه و رقابتپذیری این صنعت شده است.
قانون عفاف و حجاب با نامه شورای عالی امنیت ملی به مجلس، ابلاغ نمیشود. این برای دومین بار است که با درخواست شورای عالی امنیت ملی از ابلاغ این قانون پر حاشیه جلوگیری میشود.
وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد دولت باراک اوباما، در گفتوگویی تاکید کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، قصد دارد با ایران مذاکره کند تا توافقی بهتر از توافقی که بین تهران و شش قدرت جهانی در سال ۲۰۱۵ حاصل شد، به دست آورد. شرمن در گفتوگو با پادکست «onedecision» گفت که چنین توافقاتی بسیار پیچیده و وقتگیر هستند.
دنیای اقتصاد: خرداد ماه سال جاری بود که موضوع دیوارکشی مرزهای کشور برای نخستین بار از سوی نماینده ویژه رئیسجمهور وقت در امور افغانستان اعلام شد. به این ترتیب که حسن کاظمیقمی، در یک نشست خبری در اجلاس گروه تماس منطقهای افغانستان خبرهای مرتبط با انسداد فیزیکی مرز و دیوارکشی مرزی را که پیشتر در رسانهها طرح شده بود، تایید کرد و گفت: دیوار مدرن و مجهز مرزی یک مصوبه است و عملیات کار شروع شده است. پیش از او اردیبهشت ماه سال جاری فرمانده آماد و پشتیبانی منطقه شمال شرق نیروی زمینی ارتش خبر داده بود چهار گروه مهندسی مرز نیروی زمینی ارتش برای اجرای طرح انسداد مرزهای شرقی(افغانستان) وارد منطقه شدهاند. با آغاز به کار دولت چهاردهم، موضوع ساخت دیوار مرزی ادامه پیدا کرد و اسکندر مومنی، وزیرکشور بر لزوم ساخت دیوار مرزی برای برقراری امنیت و جلوگیری از ورود اتباع غیرمجاز به ایران به عنوان یکی از برنامههای دولت تاکید کرد.
متولی بازار گردشگری راه فرعی را به سیاستگذاری اصلی ترجیح داده است
در جلسه یکشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی با موضوع رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه تعداد گردشگران ورودی ایران تا سال ۱۴۰۶ حدود ۱۵ میلیون نفر برآورد شد. عددی که این روزها سیدرضا صالحیامیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز بار دیگر بر آن تاکید کرده است. البته این عدد با سند چشمانداز ۲۰ ساله فاصله دارد. بر اساس این چشمانداز قرار بود ایران تا سال ۱۴۰۴ پذیرای ۲۰ میلیون توریست خارجی باشد.
هان داک سو، رئیسجمهور موقت کرهجنوبی یک روز پس از استیضاح یون سوکیول، رئیسجمهور این کشور و تعلیق از وظایفش به دلیل تلاش برای حکومت نظامی، روز یکشنبه برای اطمینان دادن به متحدان این کشور و آرام کردن بازارهای مالی، تلاشهایش را آغاز کرد. به گزارش رویترز، رئیسجمهور موقت کرهجنوبی با جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده تلفنی صحبت کرد و اطمینان داد که اختلالی در سیاست خارجی و امنیتی این کشور پدید نخواهد آمد.
«دنیایاقتصاد» عیار بلاکچین در اقتصاد ایران را بررسی میکند
فناوری بلاکچین، به عنوان یکی از نوآورانهترین دستاوردهای قرن بیست و یکم، در حال دگرگون کردن صنایع مختلف از جمله مالی، بانکی، لجستیک و حتی دولتداری است. ایران نیز همچون بسیاری از کشورهای دیگر، به این فناوری نوظهور توجه ویژهای نشان داده است. در این مقاله، به بررسی وضعیت فعلی بلاکچین در ایران، فرصتهای پیش رو و چالشهای موجود خواهیم پرداخت.
اهمیت بُعد دیده شدن، شنیده شدن و شناخته شدن در زندگی کاری؛
این روزها در بسیاری از نقاط جهان، تعطیلات سال نومیلادی است. فصل تعطیلات، زمان جشن و مهمانی است و البته، فرصتی عالی برای آنکه روابط حرفهایتان را پرورش دهید. در این ماه از سال، افراد معمولا پذیراتر و صادقترند، بیشتر فکر میکنند و ذهنیت مثبتتری دارند. استفاده از این فضا برای برقراری مجدد روابط و احیای ارتباطات میتواند زمینه را برای روابط پایدار فراهم کند؛ روابطی که هر دو طرف از آن متقابلا بهره ببرند.
۹۷سال است که مجله تایم سکانداری معرفی چهرههایی را بر عهده دارد که در گذر یک سال، چه به نیکی و چه به بدی، بیشترین تاثیر را بر رویدادهای جهان گذاشتهاند. انتخابی که در بسیاری از سالها با چالشهای فراوانی همراه بوده است. اما سال۲۰۲۴، داستانی متفاوت داشت.
ترامپ از همان آغازین روزهای نامزدی در سال۲۰۱۵، چهرهای تاثیرگذار بود. پیروزی غافلگیرکنندهاش در سال۲۰۱۶، فصل جدیدی را در تاریخ جهان رقم زد. او آمریکا را در بحران همهگیری و توفان اعتراضات رهبری کرد و با وجود شکست در انتخابات بعدی، جایگاه ویژهای در افکار عمومی پیدا کرد. بدون شک، نام ترامپ بهعنوان یکی از چهرههای تاثیرگذار این دوره از تاریخ، همواره در یادها خواهد ماند. حمله ششم ژانویه به ساختمان کنگره، نقطه عطفی در تاریخ این کشور بود. بسیاری بر این باور بودند که این رویداد پایان دوران سیاسی ترامپ را رقم خواهد زد.
نظام بانکی ایران بهطور سنتی بر سپردههای کوتاهمدت و منابع بانک مرکزی استوار است؛ ساختاری که در گذشته، با تحمیل تورم، توانسته بود نیازهای مالی اقتصاد را برآورده کند. اما در شرایط کنونی، با پیچیدگیهای جدید بازارهای مالی و افزایش تعادلهای تورمی به سطوحی بالاتر از روند بلندمدت، ناکارآمدی آن بهوضوح نمایان شده است؛ زیرا این ساختار به دلیل عدم تنوع در بدهیهای بانکی بیش از حد نرمال به سپردههای عندالمطالبه متکی است و باعث شده شوکهای اقتصادی (داخلی یا خارجی)، بهسرعت و با شدت بسیار بیشتری از طریق سازوکارهای نهفتهشده در ترازنامه بانکها به سایر بخشهای اقتصاد منتقل شود و موجب اختلال هرچه بیشتر مکانیسم انتقال سیاستهای پولی شده است.
ادبیات جدید سیاست صنعتی دوباره در حال متولد شدن است و اینبار فراتر از مباحث نظری، با کارهای تجربی بسیاری همراه است که میتوانند میزان بهکارگیری این سیاستها توسط کشورها و موفقیت و شکستهای آنها را بسنجند. با این حال مطالعات جدید نشان میدهد که ایران در رتبهبندی استفاده از سیاستهای صنعتی مدرن و جدید جایگاهی ندارد. این سیاستها در خلا اجرا نمیشوند و بهشدت به محیط اقتصاد سیاسی و ظرفیت و توانمندی دولت در اجرای آنها وابستهاند، در نتیجه میتوان گفت که غیبت استفاده از سیاستهای صنعتی جدید و پیچیده در ایران شاید به دلیل محیط اقتصاد سیاسی، فضای رانت خاص ایران و محدودیتهای ظرفیتی دولت در اجرا باشد.
راه پردیس از پرند جدا شد؟«دنیایاقتصاد» نبض قیمت آپارتمانها را بررسی میکند؛
نــبــض قــیمت آپارتمانهای دو شهر حومهای تهران - پرند و پردیس- بر اساس «شاخص قیمت پیشنهادی» فایلهای ارائه شده، حاکی از جدا شدن راه پردیس از پرند و تغییر شکاف قیمتی بین قیمت مسکن تهران و این دو شهر جدید است.
درحالی که بیشتر افراد از اقتصاد آمریکا به عنوان یک پدیده استثنایی یاد میکنند، سیاستهای ترامپ میتواند این پدیده را با یک شوک تورمی مواجه کند. به علاوه تهدیدها و فرصتهایی نیز مقابل اقتصاد اروپا قرار دارد. رکود در بزرگترین اقتصاد اروپا همچنان ادامه دارد. دولت حزب کارگر در انگلستان سعی دارد به رشد اقتصادی برسد؛ اما آیا موفق خواهد بود؟
«دنیایاقتصاد» نبض ۹ماهه بازار گردشگری ۲۰۲۴ را بررسی میکند
نبض ۹ماهه بازار گردشگری جهان حاکی از بهبودی کامل این بخش تا پایان امسال و رشد سریعتر هزینهها نسبت به ورودیهاست. بر اساس آمارهای ارائهشده از سوی سازمان جهانی گردشگری، در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴، حدود ۱.۱ میلیارد گردشگر در سطح بینالمللی سفر کردند، زیرا بخش گردشگری جهانی تا ۹۸درصد از سطوح قبل از همهگیری بهبود یافته است. بر اساس آخرین گزارش جهانی گردشگری، با وجود چالشهای اقتصادی، ژئوپلیتیکی و اقلیمی، انتظار میرود تا پایان سال میلادی، گردشگری بهطور کامل از بزرگترین بحران در تاریخ این بخش بهبود یابد.
تصمیمگیری همیشه سخت است و تصمیمگیریهای کاری از این قاعده مستثنی نیستند، چون بسیاری از تصمیمات روزمره ما در محل کار اگر اشتباه باشند، میتوانند عواقب سنگینی در پی داشته باشند. پول و درآمد، تعدیل نیرو و ارتباط با مشتریان همه و همه در گرو این هستند که بتوانیم سریع و درست تصمیم بگیریم. اما حتی در بهترین شرایط هم، اتخاذ تصمیمات کاری سخت است و ما بیشتر مواقع در بهترین شرایط خود نیستیم. خیلی وقتها خسته و فرسودهایم و فشارهای کاری و زندگی شخصی باعث شدهاند ذهن و احساساتمان بیش از حد تحت فشار قرار بگیرند.
شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
درسهایی که ایران باید از تجربیات سیاست صنعتی بگیرد؛
در سال ۲۰۰۲ نخستوزیر سابق چین، ژو رونگ جی، به شرکت کشتیسازی دولتی چین(CSSC) سر میزند و در آنجا نطقی را بیان میکند که سرنوشت صنعت کشتی چین را تحول میبخشد. او میگوید که «چین امیدوار است تا سال ۲۰۱۵ به بزرگترین کشتیساز جهان تبدیل شود.» چهار سال بعد، سهم چین در بازار جهانی کشتی از ژاپن و کرهجنوبی پیشی میگیرد.
قطع برق خطوط بزرگترین فولادساز کشور را به تعطیلی کشاند
عمر دور جدید خاموشیها به اوایل دهه ۹۰ برمیگردد اما آن زمان هیچکس تصور نمیکرد کمبود گاز یا ناترازی برق چراغ تولید را در بزرگترین واحد تولید فولاد کشور خاموش کند. این اتفاق اما اخیرا و به واسطه افت تزریق گاز به یک هفتم روند معمول روزانه حادث شد و خطوط تولید مبارکه را به تعطیلی کشاند. در روزهای گذشته نیز خبرهای دیگری در همین خصوص از دیگر سازندگان فولاد کشور منتشر شد.
البرز نظامی: دولت توانمند چه مشخصاتی دارد؟ این یکی از پرسشهای مهمی است که در تمام طول دوران جهان مدرن، ذهن متخصصان علوم انسانی و اجتماعی را به خود مشغول کرده است؟
دنیای اقتصاد افزایش تولید کشورهای اوپکپلاس را بررسی میکند؛
آژانس بینالمللی انرژی(IEA) در تازهترین گزارش خود اعلامکرده؛ بازار جهانی نفت در سال۲۰۲۵ بهرغم افزایش تقاضا و تمدید کاهش تولید اوپکپلاس، مشکلی در تامین تقاضا نخواهد داشت. این گزارش که با پیشبینیهایی درباره عرضه، تقاضا و سیاستهای تولید همراه است، پیامدهای گستردهای برای بازار جهانی نفت دارد. در ادامه، تحلیل جامعی از این گزارش ارائه میشود.
با پیچیدهتر شدن شرایط دریافت وام در نظام بانکی ایران به وسیله چالشهایی چون مدارک متعدد، ضامنهای مختلف و وثیقههای سنگین، برخی افراد به سمت گزینههای جایگزین مانند وامهای مرتبط با خرید کالا روی آوردهاند. این نوع وامها، که از طریق پلتفرمهای جدید آنلاین ارائه میشوند، بهدلیل فرآیندهای سادهتر و سرعت بیشتر در دسترسی، توجه بسیاری از خانوارها را جلب کردهاند.
«دنیای اقتصاد» شامخ آبانماه وسایل نقلیه و قطعات وابسته را بررسی کرد؛
شامخ وسایل نقلیه و قطعات وابسته در آبانماه نشان میدهد که صنعت خودرو بار دیگر به مرز رکود رسیده است. بعد از گذشت رکود پنج ماهه، در مهرماه بهبود ماهانه شامخ خودرو ثبت شد بااینحال آبانماه بار دیگر، خودرو در مرز رکود قرار گرفت. از سوی دیگر انتظارات تولید آینده برای این صنعت نیز دوباره کاهشی شده است.
دنیای اقتصاد: روز گذشته و در نهمین روز از بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ در صحن علنی مجلس، موارد ارجاعی از کمیسیون تلفیق بودجه در دستور کار نمایندگان قرار گرفت. بر این اساس نمایندگان مجلس با اصلاحات انجام شده در کمیسیون تلفیق بر روی لایحه بودجه موافقت کردند. بر این اساس و با رای نمایندگان تعرفه واردات خودروهای نو و کارکرده و تعرفه واردات تلفن همراه در سال آینده مشخص شد. از سوی دیگر نمایندگان با مصوبهای مانع کسر از منبع یک درصد مالیات بر ارزش افزوده برای تامین همسانسازی حقوق بازنشستگان شدند.
از زمان حفر نخستین چاه نفت در ایران، همواره چالشهایی بین ملت و دولت بر سر این منابع خدادادی وجود داشته است. از جمله این چالشها میتوان به نوع مالکیت، قانونگذاری، چارچوبهای قیمتگذاری، نحوه تخصیص و توزیع درآمدهای نفتی و... اشاره کرد. این چالشها به مشکلی ختم شدهاند که به آن «ناترازی انرژی» میگویند. «دنیایاقتصاد» در نشست گفتوشنود اقتصادی با موضوع «چالش بنزین و نفت»، این مساله را به بحث گذاشت. در این نشست که به میزبانی مرتضی کاظمی، اقتصاددان، برگزار شد، موضوع یادشده با حضور چند تن از کارشناسان و افراد دغدغهمند بررسی شد و ضمن مطرح شدن سوالات بسیار کلیدی در خصوص سیاستگذاری بخش انرژی، راهکارهای مختلفی برای برونرفت از این مشکل ارائه شد.
تنها ۴ درصد از مساحت کشور در دسترس فعالیتهای معدنی است؛
ایران با داشتن ۸۰ نوع ماده معدنی شناختهشده، ۸۹ تیپ ماده معدنی و ۳۵ محیط کانهزایی، یکی از کشورهای غنی از نظر ذخایر معدنی است. این تنوع زمینشناسی، کشور ما را به کشوری با پتانسیل بالا برای سرمایهگذاری در بخش معدن تبدیل کرده است. در سطح جهانی، ۱۱۲ نوع ماده معدنی و ۱۱۴ تیپ ماده معدنی شناسایی شده است که نشان میدهد ایران سهم قابلتوجهی از این ذخایر را در اختیار دارد. اما این ظرفیت عظیم به دلیل محدودیتهای گسترده در دسترسی به زمین بلااستفاده مانده است.