شماره روزنامه ۶۰۰۶
|

  • سهم صنایع ارزآور از سبد صادراتی

    دنیای اقتصاد: بررسی صادرات صنعتی کشور حاکی از این است که کالاهای صادراتی ارزان و با قیمت واحد پایین، سهم بالاتری از صادرات صنعتی کشور دارند. در مقابل، صنایع با قیمت واحد بالاتر که دارای ارزش‌افزوده و درآمد ارزی بیشتر برای کشور هستند، سهم اندکی از صادرات صنعتی کشور دارند. بررسی آمار تجارت در ۱۲ماهه ۱۴۰۲ همچنین حاکی از این است که صنعت تنها سهم ۱۵درصدی ارزشی از صادرات کشور دارد و اگرچه صادرات صنعتی کشور در این بازه زمانی نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش ارزشی ۱۰درصدی و رشد وزنی ۱۳درصدی داشته، اما از لحاظ ارزش واحد ۳درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش داشته است؛ موضوعی که نشان می‌دهد ارزش‌افزوده کالاهای صنعتی صادراتی همچنان پایین است. این موضوع همچنین به این معناست که صنایعی سهم بالاتری از سبد صادراتی کشور دارند که ارزآوری کمتری دارند. نکته قابل تامل دیگر در این زمینه این است که در صورت سیاستگذاری و اتخاذ استراتژی صنعتی صحیح و تقویت صنایع دارای ارزش‌افزوده بالاتر، این صنایع می‏‏‌توانند زمینه‏‏‌ساز جهش تولید، صادرات و رشد درآمدهای ارزی کشور باشند.
  • معامله بی‌شرمانه ترامپ با نفت

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: دونالد ترامپ در نشست اخیر خود با مدیران ارشد نفتی ایالات‌متحده پیشنهاد بی‌شرمانه‌ای را ارائه کرد و به آنها قول داد اگر یک‌میلیارد دلار به کمپین انتخاباتی او کمک کنند، تمام مقررات زیست‌محیطی جو بایدن را لغو و از تصویب هرگونه مقررات مشابه به‌شدت جلوگیری خواهد کرد. وی همچنین تاکید کرد تولید نفت را افزایش، موانع حفاری در مناطق حساس به محیط‌زیست را برطرف و قوانین کاهش آلودگی را معکوس کند.
  • چت‌بات‌ها صنعت آی‌تی هند را می‌بلعند؟

    دنیای اقتصاد: چه شغلی برای برون‌سپاری به هوش مصنوعی مناسب است؟ ابزارهای هوش مصنوعی امروزی، به خصوص چت جی‌پی‌تی، حافظه آسیب‌پذیری دارند که امکان مدیریت اشیای فیزیکی را ندارند و در تعامل با انسان‌ها بسیار بدتر از خود انسان‌ها هستند. این ابزارها در مدیریت اعداد و ارقام، به ویژه با وظایف کاملا تعریف‌شده مانند نوشتن کدهای کامپیوتری، برتری معناداری نسبت به انسان‌ها دارند.
  • وقت چرخش در صنعت پخش

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: استانداردهای GS۱ در صنعت پخش در حال افزایش است. این استانداردها به ساده‌‌‌سازی زنجیره تامین، افزایش کارآیی و کاهش هزینه‌‌‌ها کمک می‌کنند. مهدی مظهری نایب رئیس هیات‌مدیره و مدیرعامل مرکز ملی شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران در گفت‌وگو با رسانه «دنیای‌اقتصاد»، در حاشیه ششمین نمایشگاه صنعت پخش درکیش با اعلام این خبر گفت: مرکز ملی شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران، به عنوان استانداردهای GS۱ ایران متولی توسعه این استانداردها در کشور است.
  • تحول پپسی در تجزیه‏‏‌ و تحلیل بینش مشتری

    مترجم: مریم رضایی
    شاید عجیب باشد که بدانیم فردی که در یکی از بزرگ‌ترین و شناخته‏‏‌شده‏‏‌ترین شرکت‌های دنیا، مسوول احیای یک بخش هسته‏‏‌ای کسب و کار شده که حدود ۱۰۰۰ فرد حرفه‏‏‌ای در آن کار می‏‏‌کنند، اذعان کرده این اولین تجربه‏‏‌ کاری‏‏‌اش در این حوزه بوده است. استفن گنز، مدیر ارشد تجزیه و تحلیل بینش مشتری در شرکت پپسی، می‏‏‌گوید: «من بازاریابم و قبلا هیچ‏‏‌گاه در بخش بینش مشتری کار نکرده بودم.» اما چشم‏‏‌انداز تازه و «کنجکاوی سیری‏‏‌ناپذیر در مورد انسان‏‏‌ها»، به گنز و تیم جهانی‏‏‌اش کمک کرد تصورشان را در مورد کارکرد بخش بینش مشتری تغییر دهند و مجموعه مهارت‏‏‌های جدیدی را برای آن تعریف و ایجاد کنند.
  • کشف ۲.۵میلیارد بشکه نفت‌خام

    دنیای اقتصاد: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه اکتشافات ذخایر جدید در دولت سیزدهم ۲میلیارد و ۵۰۰میلیون بشکه معادل نفت‌خام بوده است، گفت: در این دولت هشت مخزن نفتی و گازی جدید کشف‌ شده و کشف تازه‌ای هم محقق شده است که در آینده نزدیک وزیر نفت آن را اعلام خواهد کرد.
  • ناگفته‌های زندگی یک سینماگر جهانی

    دنیای اقتصاد-گروه‌ فرهنگ‌ و هنر: شب مهرداد اسکویی، مستندساز شناخته‌شده با شهرت جهانی، در دنیا در قالب شب‌های بخارا برگزار شد. در ابتدای این نشست علی دهباشی گفت: «من سر صحنه فیلم‌های مهرداد اسکویی نبوده‌ام و بسیاری از فیلم‌هایش را ندیده‌ام اما سر صحنه بسیاری از عکاسی‌هایش به‌خصوص در بخش پرتره‌ها بوده‌ام. یک ویژگی که در کار آقای اسکویی دیدم و حاصلش را به صورت عکس‌ها ملاحظه کردید که خیلی هم مهم است، هنر دیدن و کشف کردن آن لحظه از شخصیت سوژه هست که به مهارت کاملی این هنر را داراست. بارها با هم رفته‌ایم؛ ساعت‌های طولانی وقت گذاشته‌اند. طوری که سوژه علی‌رغم محبتی که به ایشان داشته، گاهی خسته هم شده اما من فقط تماشاگر کار او بودم. وقتی حاصل را می‌دیدم به علت شناختی که نسبت به سوژه‌هایی که ایشان انتخاب کرده بود داشتم و من بیشتر از آقای اسکویی می‌شناختمشان، از انتخاب لحظه و شخصیت حکایت داشت،از آشنایی عمیق و طولانی‌مدت با کسی که می‌خواست پرتره‌اش را بگیرد و این ویژگی کارش منحصر‌به‌فرد است.»
  • کسری اتوبوس در پایتخت؛ چند دستگاه؟

    دنیای‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: ناوگان اتوبوسرانی پایتخت بیش از ۲ برابر آنچه در حال حاضر «اتوبوس فعال» در شهر دارد، به اتوبوس جدید نیاز دارد تا «سهم حمل‌ونقل عمومی از ترددهای درون‌‌شهری» در ۱۴۰۴ به سطح مناسب افزایش پیدا کند.
  • رشد هزینه تولید در ۱۲ صنعت

    دنیای اقتصاد: شاخص قیمت خرید مواد اولیه براساس شامخ فروردین‌‌‌ماه، برای تمامی ۱۲رشته فعالیت صنعتی بالاتر از ۵۰ بوده است. شاخص قیمت خرید مواد اولیه در این ماه پس از تعدیل فصلی معادل ۷۶.۹ برآورد شده است که بیانگر افزایش قابل‌توجه قیمت مواد اولیه نسبت به اسفند ۱۴۰۲ است. نکته قابل تامل این است که در تمام ماه‌‌‌های سال ۱۴۰۲، این شاخص بالاتر از ۵۰ بوده است که بیانگر رشد فزاینده قیمت مواد اولیه است. براساس این بررسی، تداوم این روند با توجه به احتمال تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه در ماه‌‌‌های آتی می‌‌‌تواند به فشار هزینه در بخش صنعت منجر شود و تورم تولیدکننده را افزایش دهد. شامخ فروردین‌ماه همچنین حاکی از این است که برخی شرکت‌ها هم به دلیل عدم‌توان تامین هزینه‌ها به‌خصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌‌‌ها، تعدیل نیرو داشته‌‌‌اند. به طور کلی براساس شامخ مدیران خرید تعدیل فصلی‌شده صنعت، ۶صنعت با شامخ کل زیر ۵۰ به سمت شرایط نامطلوب در حرکتند و ۶صنعت با شیب بسیار ناچیزی در حال بهبود هستند.
  • دست‌های بسته نتانیاهو

    دنیای اقتصاد: مذاکره‌کنندگان اسرائیلی و حماس روز چهارشنبه در بحبوحه فشار بر سر توافق پیشنهادی برای آتش‌بس در قاهره حضور داشتند؛ اگرچه مقامات اسرائیلی گفتند که شکاف‌های عمده‌ای بین طرفین باقی مانده است. این هیات‌ها روز سه‌شنبه، ساعاتی پس از ورود تانک‌ها و نیروهای اسرائیلی به شهر رفح در جنوب غزه و کنترل گذرگاه مرزی با مصر وارد شدند. اساسی‌ترین «نقطه گیر» در مذاکرات بر عبارتی متمرکز است که در پیشنهادهای مورد تایید اسرائیل و حماس آمده است: راهی به سوی «آرامش پایدار». در بازنگری حماس، این عبارت به وضوح به‌عنوان پایان دائمی جنگ و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از نوار غزه تعریف شده است. نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل همواره با هرگونه توافقی که صراحتا خواستار آتش‌بس دائمی باشد، مخالفت کرده و گفته است تا زمانی که حماس نابود نشود و گروگان‌ها آزاد نشوند، نیروهای اسرائیلی جنگ در غزه را متوقف نخواهند کرد.
  • ملزومات غلبه بر چالش‏‏‌های دورکاری

    مترجم: سید‌حسین علوی لنگرودی alavitarejomeh@gmail.com
    همه‌گیری کووید-۱۹ موجب شد دورکاری و کار کردن در مکان‌‌‌هایی غیر از محیط‌‌‌های کاری به یک گزینه جدی و پرطرفدار در بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها تبدیل شود. این وضعیت در دوران پس از پایان همه‌گیری کووید-۱۹ همچنان تداوم یافت و گسترش نیز پیدا کرد. بر همین اساس هم بسیاری بر این اعتقادند که عصر جدید دورکاری به مهارت‌‌‌ها و تکنیک‌‌‌های مدیریتی جدیدی نیاز دارد که عمدتا بر افزایش اعتماد بین کارکنان و کارفرمایان و افزایش اشتیاق به کار کردن و شادکاری و مهم‌تر از همه، یافتن راه‌‌‌های جدید و نوآورانه انجام کارها متمرکز خواهند شد. در این مطلب، به چند مورد از مهم‌ترین این مهارت‌‌‌ها و تکنیک‌‌‌ها اشاره و توصیه‌‌‌های کاربردی موثری نیز در این ارتباط ارائه خواهد شد.
  • برزخ کن در آستانه افتتاحیه

    دنیای اقتصاد: بعد از اعتصاب سال گذشته اصناف سینمایی هالیوود، به‌ویژه بازیگران و نویسندگان که خسارت قابل توجهی به صنعت سینمای آمریکا وارد کرد، حالا کارمندان و کارگران کن دست به اعتصاب زده‌اند؛ درست یک هفته پیش از برگزاری این جشنواره! چالش اصلی بر سر حقوق و دستمزدهاست.
  • حال ناخـوش اقتصـاد آمریکا

    فائزه پوزش: مانند سال‌های گذشته، اقتصاد آمریکا به‌عنوان اقتصاد پیشرو جهانی شناخته شده و چشم سیاستگذاران سایر اقتصادهای جهان به تصمیمات سیاستگذاران فدرال‌رزرو و مقامات آمریکایی دوخته شده است. اما به‌نظر می‌رسد غول اقتصادی جهان در ماه‌های اخیر حال و روز خوشی ندارد. اختلاف‌نظرهای سیاستی بایدن و پاول به معضل بزرگی تبدیل شده که تیر آن به رشد اقتصادی، بازارکار، تورم و بازارهای جهانی اصابت کرده است. به گفته کارشناسان، تورم چسبنده شده و همچنان به سطوح بالای ۳‌درصد پایبند است، این درحالی است که این نرخ در اتحادیه اروپا که سیاست‌های انقباضی خود را دیرتر از فدرال‌رزرو آغاز کرد به زیر ۳‌درصد سقوط کرد و اکنون در سطح ۲.۴ درصدی قرار دارد. کشمکش‌های جرمی پاول و سایر مقامات آمریکایی از جمله بایدن بر سر تغییر سیاست‌ها تا حدی ادامه یافته که دوره ریاست‌جمهوری بایدن را تلخ کرده است. بازار کار با افت شتاب خود، تورم با چسبندگی و پایبندی به سطح ۳درصدی، کاهش شاخص مدیران خرید و در نهایت کاهش رشد اقتصادی در سه‌ماه اول ۲۰۲۴، بحث داغ روزهای اخیر را تشکیل داده‌اند که «باشگاه اقتصاددانان» در پرونده امروز خود، برخی از جنبه‌های آن را مورد بررسی قرار داده است.
  • بازار موبایل همچنان بی‌ثبات است 

    دنیای اقتصاد: در سومین هفته از اردیبهشت ماه نیز مسوولان همچنان درباره تولید داخلی موبایل صحبت می‌کنند؛ وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت از الزام تولیدکنندگان به تولید محصولات قابل رقابت با نمونه‌های خارجی می‌گوید. از طرف دیگر فعالان بازار از واردکنندگان گرفته تا فروشندگان موبایل دیدگاه‌های متفاوتی به وضعیت فعلی عرضه، تقاضا و تغییرات قیمتی در بازار دارند.
  • چرا نیروهای مسلح عرب ناکارآمد هستند؟

    دنیای‌اقتصاد- کامران کرمی: نشریه اکونومیست ۵ مه ۲۰۲۴ در گزارشی از برنامه‌های نظامی کشورهای عربی می‌نویسد: دولت‌‌‌های عرب پول‌پاشی می‌کنند، اما این ممکن است کمک چندانی به تقویت وجهه ارتش‌‌‌هایشان نکند. هنگامی که خدمه پدافند هوایی عربی به رهگیری حمله تلافی‌جویانه ایران به اسرائیل در ماه آوریل کمک کردند، تحسین بسیاری را برانگیختند. با این حال، دولت‌های عربی معمولا به دلیل مهارت رزمی خود مورد تحسین قرار نمی‌گیرند. بسیاری از آنها شهرت نظامی بدی دارند. آنها بارها در جنگ با اسرائیل تحقیر شده‌اند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر