شماره روزنامه ۶۰۲۱
|

  • ریسک‏‏‌های کسب‌و‌کار ایران در ۱۴۰۳

    دکتر علی داوری، دکتر مهدی صانعی
    «دیده‌‌‌بان کسب‌و‌کار» بنا به مسوولیت اجتماعی خود، طی چهارمین سال پیاپی، به رصد و پایش فضای کسب‌و‌کار در سال ۱۴۰۳ از منظر فعالان اقتصادی، صاحب‌‌‌نظران و کارآفرینان اقدام کرده است. به همین منظور، پرسش‌نامه الکترونیک به عنوان ابزار گردآوری داده‌‌‌های موردنیاز، انتخاب شده و با بهره‌‌‌مندی از تجربه سال قبل، مورد بازبینی و بهبود قرار گرفته است. سپس در اسفندماه ۱۴۰۲ برای اعضای جامعه هدف ارسال شده است. نتایج پیمایش ۱۲۰۴ پرسش‌نامه، حاکی از آن است که همچنان بدبینی نسبت به فضای کسب‌و‌کار در ۱۴۰۳ پابرجاست. این موضوع در گزارش سال قبل هم مشاهده شده بود (این گزارش در تاریخ ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ در همین صفحه به چاپ رسید). آگاهی سیاستگذاران اقتصادی از نوع نگاه جامعه به ریسک‌‌‌های موجود می‌تواند در تلاش برای بهبود محیط کسب‌و‌کار موثر باشد.
  • خوش‌بینی به اقتصاد چین

    دنیای‌اقتصاد: صندوق بین‌المللی پول در گزارشی پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی چین را برای سال۲۰۲۴ از ۴.۶درصد به ۵درصد افزایش داده است. دلیل این افزایش، شدت گرفتن سیاست‌های محرک توسط چین صورت گرفته است. البته با وجود این بهبود پیش‌بینی‌ها همچنان نگرانی‌هایی در رابطه با رفتار چین در تجارت جهانی وجود دارد. صندوق بین‌المللی پول در گزارشی پیش‌بینی خود را برای رشد اقتصادی چین در سال جاری بهبود بخشیده اما هشدار داده است که پکن باید سیاست‌های صنعتی خود را که می‌توانند بر شرکای تجاری تاثیر بگذارد، کاهش داده و تلاش‌ها برای افزایش تقاضای داخلی را بیشتر کند.
  • برقی‌ها جذابیت خود را از دست داده‌اند؟

    دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین‏‏‏‌الملل: تردیدها و ابهامات بر آینده خودروهای برقی سایه افکنده است. هرچند این خودروها در مدت ‏‏‏‌زمان کوتاهی موفق شدند جایگاه خوبی در بازار پیدا کنند، اما امروز به‌رغم پیش‌بینی‌های خوش‌بینانه اولیه، این حوزه با چالش‌های روزافزون مواجه شده‌است. بر اساس گزارش نشریه لوموند، اگرچه فروش خودروهای برقی سقوط نکرده، اما سهم بازار خودروهای باتری‌‏‏‏‌دار در اروپا در مقایسه با سه ‌ماه اول سال ‌۲۰۲۳ به میزان ۲.۵واحد کاهش ‌یافته ‌است. این امر عمدتا ناشی از کاهش چشمگیر پرداخت یارانه‌های دولتی برای این خودروهاست. خودروهای برقی جزو اولین گروه‌هایی بوده‌اند که تحت‌تاثیر تدابیر دولت‌ها برای تعادل بخشی به بودجه ‌عمومی قرار گرفته‏‏‏‌اند. مثال برجسته این روند آلمان است؛ در این کشور در سال ‌۲۰۲۳ پاداش‏‏‏‌های زیست‌محیطی به ‌صورت ناگهانی از ردیف بودجه‌ حذف شدند.
  • مزایای بالقوه کریدورها برای ایران

    دنیای اقتصاد: مسیرهای تجارت‌جهانی‌‌‌‌ و کریدورهای اقتصادی که‌‌‌‌ میان اروپا، آسیا و آفریقا واقع‌‌‌‌ شده‌اند، برخی‌‌‌‌ از مهم‌ترین‌‌‌‌ و پویاترین‌‌‌‌ بازارهای جهان را به‌‌‌‌ هم‌‌‌‌ متصل‌‌‌‌ می‌کنند. کشورهای حوزه خلیج‌فارس، طی‌‌‌‌ دهه‌های اخیر مزیت‌های ژئوپلیتیک‌‌‌‌ خود را برای تبدیل‌‌‌‌‌شدن به‌‌‌‌ قطب‌‌‌‌های منطقه‌ای در حوزه تجارت و سرمایه‌گذاری به‌کار گرفته و توانسته‌‌‌‌اند به‌‌‌‌ واسطه‌‌‌‌ دیپلماسی‌‌‌‌ اقتصادی و جذب سرمایه‌‌‌‌ در حوزه زیرساخت‌های حمل‌ونقل‌‌‌‌، شبکه‌ای از کریدورهای تجاری چندوجهی‌‌‌‌ شامل‌‌‌‌ بنادر و راه‌آهن را‌‌‌‌ ایجاد کنند. این شبکه جریان کالا و سرمایه‌‌‌‌ را در سراسر جهان تسهیل‌‌‌‌ و این‌‌‌‌ منطقه‌‌‌‌ را به‌‌‌‌ یک‌‌‌‌ حلقه‌‌‌‌ ضروری در زنجیره ارزش جهانی‌‌‌‌ و شبکه‌‌‌‌های تامین تبدیل‌‌‌‌ کرده‌است.
  • تفریح با تغییر سبک‏‏‌زندگی

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: «هند» که یکی از گردشگرفرست‌‌‌ترین کشورها در جهان است مردمانش در حال چرخش به سمت گردشگری داخلی هستند. راز این جهش، در «تغییر سبک زندگی» آن‌‌‌هاست، چرا که آنها تلاش می‌‌‌کنند تفریح را مانند یک نیاز اصلی در برنامه زندگی خود بگنجانند. در عین حال دولت هم برای خود وظیفه تعریف کرده و از سبکی همچون «توریسم ازدواج» استفاده می‌‌‌کند، یا تسهیلات سفر داده یا وام‌‌‌های بدون بهره به فعالان این بخش پرداخت می‌‌‌کند.
  • بازار موبایل همچنان در تنگنای ارزی

    دنیای اقتصاد: بازار موبایل در هفته‌های اخیر با اخباری درباره تداوم تولید گوشی تقلبی، کاهش تعدادی واردات موبایل‌های مسافری و تجاری، اصلاح تعرفه واردات کالا، توقف ثبت سفارش کالا برای واحدهای بازرگانی و در ادامه انتشار فهرست ۷۵۰ قلم کالای اولویت‌دار ثبت سفارش مواجه شد. در این بین، همچنان امکان ثبت سفارش جدید برای فعالان بازار موبایل وجود ندارد و گله‌های برخی از آنها نسبت به تخصیص ارز به خواص ادامه دارد.
  • پرواز پوستر ضدجنگ

    دنیای اقتصاد: در ۴۸ ساعت گذشت انتشار یک پوستر با عنوان «All Eyes On Rafah» یعنی «همه چشم‌ها به رفح دوخته شده» در صفحه اینستاگرامی یک عکاس جوان و ناشناس مالزیایی-اندونزیایی چنان با استقبال روبه‌رو شد که تا لحظه نگارش این گزارش بیش از ۴۰میلیون بار بازنشر شده است. استوری یادشده با استفاده از تکنیک ADD yours در ۲۴ ساعت نخست بیش از ۳۷میلیون بار و در کمتر از ۴۸ ساعت بیش از ۴۰میلیون بار بازنشر شده است. رسانه‌ها معتقدند این میزان بازنشر،‌ رکورد بازنشرهای اینستاگرامی را شکسته،‌ اما آمار و گزارش متقنی درباره رکوردهای پیشین ارائه نشده است.
  • ۶ فکت از گزارش محرمانه گروسی

    دنیای اقتصاد: مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود درباره برنامه هسته‌‌ای ایران که پیش از نشست پیش‌‌روی شورای حکام منتشر کرد، مدعی شده است که ایران ذخایر اورانیوم غنی‌‌شده خود را تا سطح نزدیک به درجه تسلیحات افزایش داده است.خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در این خصوص نوشت بر اساس گزارش محرمانه روز دوشنبه رافائل گروسی، ایران ذخایر اورانیوم غنی شده خود را به سطوح نزدیک به درجه تسلیحات افزایش داده است که به زعم غرب، این اقدام آخرین تلاش تهران برای اعمال فشار بر طرف مقابل است.
  • تنفس‏‌مصنوعی به مستاجرهای پایتخت

    دنیای‌اقتصاد، صدیقه نژادقربان: فرمول موجرها برای تعیین وزن اجاره‌‌‌‌بهای ماهانه و پول پیش در معادله اجاره‌‌بهای درخواستی به شکل معنادار تغییر پیدا کرده است.
  • عوامل تغییر فاز بازار ارز

    روند نرخ شاخص‌های ارزی در بازار دو روز گذشته افزایشی شده است. این در حالی است که از روز‌های انتهای فروردین ماه روند کلی بازار ارز و طلا کاهشی بوده است. به عقیده برخی از کارشناسان، بازار‌های ارز و طلا با کف قیمتی خود دیدار کرده و اکنون نرخ‌ها در حال تعدیل است. در این میان بازگشایی بازار طلا و بازگشت خریداران به این بازار را نیز می‌توان به عنوان یک عامل افزایشی در نرخ ارز و طلای روز‌های اخیر معرفی کرد. اما در سمت سیاسی بازار به‌نظر می‌رسد به غیر از نزدیکی نشست شورای حکام، ریسک سیاسی دیگری در بازار وجود ندارد.
  • کنترل قیمت‌ها با ابزار واردات

    دنیای اقتصاد-گروه بازرگانی: گمرک ایران آخرین آمار واردات کالاهای اساسی را منتشر کرده‌است. بر اساس این آمارها، در دو ماه نخست سال‌جاری، بیش از ۴‌میلیون ‌تن کالای اساسی به ارزش ۲‌میلیارد و ۳۷۴‌میلیون دلار وارد کشور شده‌است. رقمی که نسبت به مدت مشابه در سال‌۱۴۰۲، بیش از ۲۶‌درصد از نظر وزن و ۱۷‌درصد از نظر ارزش رشد داشته‌است. بر اساس گزارش گمرک، بیشترین افزایش وزنی و ارزشی در بین واردات کالاهای اساسی در این مدت مربوط به واردات گوشت قرمز سبک گرم، کنجاله سویا و شکر و بیشترین کاهش در ارزش، مربوط به واردات گندم، جو و روغن‌های خوراکی بوده‌است.
  • پایان تلخ مدیر چینی

    اوایل ماه مه، «کیو جینگ»، مدیر روابط عمومی شرکت چینی بایدو، که یک موتور جست‌‌‌وجو و از غول‌‌‌های تکنولوژی این کشور است، اظهاراتی را در فضای مجازی مطرح کرد که با موجی از انتقادات، به‌‌‌ویژه از سوی جوانان مواجه شد. خانم جینگ در صحبت‌‌‌های بحث‌‌‌انگیزش از فرهنگ سخت‌کوشی و تقدم کار بر زندگی دفاع کرده و برای کارکنانی که از سبک مدیریتی‌‌‌اش انتقاد داشتند، خط و نشان کشیده بود. ویدئوی صحبت‌های او در زمان کوتاهی وایرال شد تا جایی که او به ناچار از سمتش کناره‌‌‌گیری کرد. کاربران فضای مجازی او را به نادانی و عدم‌آگاهی متهم می‌‌‌کنند. اما فقط او نیست که از سخت‌کوشی بیش از حد حمایت می‌‌‌کند. سال‌‌‌هاست که مدیران شرکت‌های چینی، به‌‌‌ویژه در حوزه تکنولوژی، کارکنان را به کار زیاد و تقدم آن بر زندگی تشویق می‌‌‌کنند؛ دیدگاهی که حالا توسط نسل جدید کارکنان به چالش کشیده می‌شود. آیا فرهنگ سخت‌کوشی در چین رو به افول است؟
  • طول عمر موبایل‌های هوشمند به هفت سال رسید

    دنیای اقتصاد: هر کالا و محصول مصرفی تاریخ مصرف دارد و موبایل‌های هوشمند هم از این روند مستثنی نیستند. اساسا کالاهای دیجیتال و آنچه با تکنولوژی قرابتی داشته باشد، به خاطر ماهیت به‌روز و در تغییر تکنولوژی در معرض زوال است. با این اوصاف چندان دور نیست روزی که به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری در موبایل‌های هوشمند متوقف می‌شوند و دیگر استفاده از اپلیکیشن‌های جدید و البته سپرهای حفاظتی پیشرفته‌تر امکان‌پذیر نباشد.
  • FIT۲۱؛ پیروزی یا آغاز درگیری؟

    دنیای اقتصاد: صنعت کریپتو هفته گذشته با تصویب لایحه ایجاد مقررات برای بازارهای دارایی‌های دیجیتال، با ۲۷۹رای موافق در مقابل ۱۳۶رای که دموکرات‌ها برای به ثمر رسیدن آن مجبور شدند از خطوط حزبی عبور کنند، بزرگ‌ترین پیروزی خود در سیاست آمریکا را ثبت کرد.
  • فقط ۱۰ هزار خانه خالی

    معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران آمار ارائه‌شده در خصوص تعداد خانه‌‌‌های خالی شهر تهران را که از سوی مرکز آمار منتشر شده غیرقابل استناد اعلام کرد. به گزارش «ایسنا»، حمیدرضا صارمی دیروز در نشستی که با موضوع «خانه‌‌‌های خالی شهر تهران» برگزار شد، اعلام کرد: همه ابزارهای موجود برای شناسایی خانه‌‌‌های خالی در سال گذشته را به کار گرفتیم و تعداد خانه‌‌‌های خالی شناسایی‌شده به ۱۰ هزار واحد نیز نرسید.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر