در حالی که مستاجران در تهران به دنبال سقفی بالای سرشان هستند، خانه‌ها و مجتمع‌های مسکونی خالی سر به فلک کشیده در تهران چشمان آنها را خیره می‌کند، اما باید گفت که این خانه‌ها و مجتمع‌ها ساخته نشد‌ه‌اند، تا کسی در آن ساکن شود، بلکه به عنوان سرمایه‌ رد و بدل می‌شوند که هنوز آمار دقیقی از میزان این واحدها اعلام نشده و اقدامی برای جلوگیری از خالی ماندن این واحدها صورت نگرفته است. تنها شورای شهرتهران در دوازدهم بهمن‌ماه سال ۸۲ طی مصوبه‌ای به منظور جلوگیری از استفاده نکردن و یا استفاده نابه‌جا از امکانات و زیرساخت‌های شهری و همچنین افزایش ضریب بهره‌وری از سطوح قابل استفاده به شهرداری تهران اجازه داد تا با رعایت مقررات نسبت به اخذ عوارض سالانه از اراضی و املاک بلااستفاده خالی یا متروکه به ماخذ ۲۰درصد قیمت منطقه‌ای موضوع دفترچه بهای معاملات املاک ماده (۶۴) قانون مالیات‌های مستقیم به ازای هر مترمربع اقدام کند.

به گزارش ایسنا، در این مصوبه همچنین عنوان شده است منظور از اراضی و املاک بلااستفاده شهری، آن دسته از اراضی و ساختمان‌هایی است که با کاربری‌های مختلف مسکونی، تجاری، کارگاهی و صنعتی مورد استفاده قرار نگرفته و خالی و یا متروکه هستند و به صورت محصور یا غیرمحصور رها شده‌اند که تشخیص این‌گونه اراضی و املاک با گزارش ماموران شهرداری و پس از الصاق سه اخطار قانونی به فواصل یک ماه از هم در محل مذکور به عهده کمیسیونی به ریاست شهردار و با عضویت معاونان شهرسازی و معماری، فنی و عمرانی و رییس ناحیه شهرداری منطقه ذی‌ربط است و رای صادره با تسلیم به مالک یا مالکان و یا الصاق در محل، از تاریخ ابلاغ قابل اجرا خواهد بود و در صورت اعتراض مالک یا مالکان به نحوه تشخیص، موضوع در کمیسیون مرکزی شهرداری تهران متشکل از دو نفر از اعضای شورای اسلامی شهر تهران و معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران (ماهانه تشکیل می‌شود) مطرح و تصمیم اتخاذ شده معتبر خواهد بود. بر اساس این مصوبه، اخذ عوارض درصورت تعلق از زمان صدور رای کمیسیون مستقر در منطقه صورت خواهد گرفت و مواردی که به دلیل مسائل حقوقی و قضایی و یا طرح در کمیسیون‌های مختلف اداری تحت بررسی و رسیدگی قرار دارند تا زمان تعیین تکلیف نهایی از شمول این مصوبه معاف و مستثنی هستند.

در صورت پرداخت عوارض در دوره مشمولیت توسط مودی، ۸۰‌درصد عوارض دریافت خواهد شد و پرداخت نکردن عوارض متعلقه در هر سال مشمول دریافت عوارض مزبور در سال‌های بعد و به نرخ روز خواهد بود. به گزارش ایسنا، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی دوم شهر تهران در زمینه چگونگی اعمال مصوبات مذکور از سوی شهرداری اعلام کرد: شهرداری تهران موظف شده که آیین‌نامه وصول عوارض را تنظیم کند، همچنین تشخیص واحدها و املاک بلااستفاده و خالی از سکنه نیز توسط بازرسان نواحی شهرداری به سادگی قابل تشخیص است.

اکنون پس از گذشت حدود چهارسال از تصویب این طرح در شورای شهر تهران، هیچ اقدامی برای اجرای آن انجام نشده و تنها در دوره مدیریت شهری آن دوره، شهردار وقت تهران تنها به خبر تهیه آیین‌نامه‌ای برای دریافت عوارض از املاک خالی از سکنه در سطح شهر تهران بسنده کرد و گفت: آیین‌نامه مذکور با استفاده از کارشناسان مجرب حقوقی در شهرداری تهران تهیه شده و هم‌اکنون (سال۸۳) مراحل نهایی خود را طی می‌کند.

وی تهیه این آیین‌نامه را در راستای متعادل نگه داشتن نرخ اجاره‌بها در سطح شهر تهران عنوان و اعلام کرده بود: با توجه به حجم زیاد متقاضیان سکونت در تهران که اغلب آنها نیز مستاجر هستند، قصد داریم به نوعی مانع از رشد بی‌رویه نرخ اجاره‌بها شویم.

این درحالی است که به گفته دانشجو، سخنگوی شورای شهر تهران، هیچ‌گاه این آیین‌نامه به شورا ارائه نشده است.

اخیرا نیز شهردار فعلی تهران در نشست ماهانه کانون نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی درباره گرانی مسکن که سوال یکی از نمایندگان بود، با بیان اینکه کمبود مسکن باعث افزایش قیمت‌ها نشده است، گفت: ما در تهران منازل خالی از سکنه بسیاری داریم و تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم، این است که مالکان این منازل مالیات و عوارض بیشتری را پرداخت کنند که لایحه این موضوع در شورای شهر در حال بررسی است.

اما سخنگوی شورای شهر تهران با بیان این که هیچ لایحه‌ای از سوی شهرداری تهران تاکنون به شورای شهر ارائه نشده است، درباره مسکوت ماندن مصوبه سال ۸۲ اخذ عوارض از واحدهای مسکونی خالی به ایسنا گفت: شهرداری وقت تهران، باید آیین‌نامه اجرایی آن مصوبه را جهت اجرا به شورای شهر ارائه می‌کرد اما این آیین‌نامه ارائه نشد و در نتیجه این مصوبه مسکوت ماند.

وی درباره متخلف بودن شهرداری در اجرایی نشدن این مصوبه، گفت: قطعا شورای شهر تهران از شهرداری وقت به دلیل ارائه نکردن آیین‌نامه اجرایی این مصوبه گله‌مند است، اما به دلیل گرفتاری و حجم کاری زیاد در شهرداری، بعضا بدون تعمد، اجرای مصوبات به تعویق می‌افتد.

دانشجو همچنین با اشاره به اظهارات اخیر شهردار تهران درباره ارائه لایحه اخذ عوارض بیشتر از واحدهای مسکونی خالی، گفت: شهردار تهران در جریان مصوبه سال‌۸۲ است، اما پیشنهاد‌های جدیدی دارد که در این‌باره به صورت شفاهی اعلام کرده، اما هنوز لایحه‌ای به شورای شهر نداده است.

وی تاکید کرد: اگر پیشنهاد شهرداری منجر به تعدیل قیمت اجاره‌بها شود، قطعا استقبال خواهیم کرد، بنابراین باید منتظر ارائه لایحه از سوی شهرداری باشیم که پس از بررسی درباره آن اظهار‌نظر خواهیم کرد.