گروه مسکن- الهام علاقه‌بندان: ترس از ویرانی، خانه‌های ناامن، واقع شدن بر روی خط زلزله عواملی هستند که ضرورت مقاوم‌سازی خانه‌های مسکونی و بازسازی بافت‌های فرسوده را یاد آور می‌شوند. علاوه بر این وجود بیش از ۲۴۰ تا ۲۵۰ هکتار بافت فرسوده در تهران و ۳۰ تا ۴۰هزار هکتار بافت فرسوده در شهرستان‌ها بر ضرورت احیای بافت‌های فرسوده می‌افزاید. از‌این‌رو با امیررضا واعظی آشتیانی یکی از اعضای شورای شهر تهران به گفت‌وگو پرداختیم که در پی می‌آید. بازسازی بافت‌های فرسوده در چه مرحله‌ای قرار دارد و فکر می‌کنید در شورای سوم شهر چه اقداماتی در این خصوص صورت بگیرد؟

شورای سوم در صورت تعامل مثبت با دولت می‌‌تواند در بازسازی بافت‌های فرسوده موفق عمل کند، در شورای دوم اعضا نسبت به تعامل با دولت علاقه‌مند بودند و با توجه به اینکه ۹۷درصد از اراضی کشور روی خط زلزله قرار دارد و در عین حال ۶۰درصد از بافت‌های تهران فرسوده هستند، نوسازی بافت‌های فرسوده اجتناب‌ناپذیر است چرا که وارد آمدن هر حادثه طبیعی به اقتصاد و اموال مردم ضرر جبران‌ناپذیری وارد می‌آورد.

به نظر شما چه عواملی روند بازسازی بافت‌های فرسوده را تسریع می‌کند؟

تسریع روند نوسازی بافت‌های فرسوده نیاز به مشارکت دولت، مردم و شوراها دارد، چراکه بدون همکاری این سه ضلع، بازسازی بافت‌های فرسوده به راحتی امکان ندارد در عین حال مدیریت شهری تهران نباید نگاه کسب درآمد به بافت‌های فرسوده داشته باشد. چرا که در این صورت توجیه اقتصادی نوسازی بافت‌های فرسوده از بین می‌رود.

چه اقداماتی به منظور بازسازی بافت‌های فرسوده در شورای دوم صورت گرفت؟

در شورای دوم بین ۱۰ تا ۹۰درصد عوارض نوسازی تخفیف داده شد و در این راستا تعاونی‌های مسکن خصوصی وارد عرصه شدند در عین‌حال به دولت پیشنهاد کردیم که بودجه‌ای را به منظور بازسازی بافت‌های فرسوده تعریف کند به طوری که بازپرداخت این تسهیلات با سود کمتر از ده‌ درصد و اقساط طولانی مدت باشد که در این صورت نوسازی بافت‌های فرسوده با توجیهی اقتصادی همراه می‌شود.

به نظر شما شورای سوم می‌تواند در این راستا موفق عمل کند؟

شورای سوم شهر در صورت تعامل با دولت می‌تواند در این راستا موفق عمل کند و برای به دست آوردن یک راهکار موفق برای نوسازی می‌تواند اقدامات اولیه را در راستای نوسازی بافت‌های فرسوده از تهران آغاز کند و سپس در کل کشور این اقدام را به صورت گسترده جامه‌عمل بپوشاند.

بازتاب‌های اصلی بازسازی بافت‌های فرسوده چه می‌تواند باشد؟

نو‌سازی و بهینه‌سازی بافت‌های فرسوده، بهبود ارائه خدمات به مردم، کاهش ناهنجاری، کاهش نرخ بیکاری، تاثیر در اقتصاد شهر، کاهش جرائم، از تاثیرات مهم بازسازی بافت‌های فرسوده است.

در حال حاضر چه حجمی از واحدهای مسکونی کشور جزو بافت‌های فرسوده محسوب می‌شوند؟

هم‌اکنون بیش از ۶۰درصد از بافت‌های تهران نزدیک به ۲۴۰ تا ۲۵۰ هکتار و بین ۳۰ تا ۴۰هزار در سایر شهرستان‌ها جزو بافت‌های فرسوده محسوب می‌شوند.

چه میزان اعتبار برای بازسازی بافت‌های فرسوده لازم است؟

سالانه متوسط ۵۰۰میلیارد تومان برای بازسازی بافت‌های فرسوده بودجه نیاز است.