ایرانی‌ها از ایرانی‌ها خانه می‌خرند

اگر یک ایرانی مهاجر در دهه ۱۹۷۰ میلادی قصد خرید یا فروش خانه در آمریکا داشت به احتمال زیاد مجبور بود به مشاور املاک انگلیسی زبان مراجعه کند. اما امروز ایرانیان در هر شهر عمده‌ای در آمریکا قصد خرید و فروش خانه داشته باشند خیالشان می‌تواند از یک بابت راحت باشد: اینکه حتما تعدادی مشاور املاک فارسی زبان در ناحیه خود خواهند یافت.

نگاهی به «تابلویدها» یا «کتاب‌های زرد» (یلو پیج) مخصوص جوامع ایرانی در شهرهای بزرگی مثل نیویورک، واشنگتن یا لس‌آنجلس نشان می‌دهد این حرفه تعداد زیادی ایرانی را جذب کرده است.

درک علت این وضع دشوار نیست، مهاجر صرفنظر از میزان تحصیلات اگر در کار مشاوره خرید و فروش خانه موفق باشد می‌تواند زندگی بسیار مرفهی برای خود فراهم کند در حالی که این موضوع در مورد اکثر قریب به اتفاق حرفه‌ها صادق نیست.

تجارت در آمریکا حداقل تا حدودی نیازمند آشنایی به زیر و بم زبان، فرهنگ و قوانین این کشور است و اغلب سرمایه می‌طلبد.

شاید کار مشاوره املاک با جیب خالی ممکن نباشد، اما سرمایه ابزار اصلی آن نیست.

کسی که وارد این حرفه می‌شود باید بتواند برای چند ماه و تا زمانی که مشتری نیافته زندگی‌اش را بگرداند اما خارج از این، نیازمند سرمایه دیگری نیست.

مهاجران ایرانی که گروه‌های بزرگی از آنها در دوران انقلاب اسلامی‌و سال‌های اول آن به آمریکا سرازیر شدند و اکنون دارای جوامع بزرگی در این کشورند، از هر قشر و پیشینه‌ای به این حرفه روی آورده‌اند.

بسیاری از مشاوران موفق ایرانی دارای تحصیلات دانشگاهی اند، از رشته معماری و مهندسی گرفته تا تحصیلات در رشته‌هایی مثل ادبیات و زبان.

جری برهانی، که سیزده سال است در اورنج کانتی در جنوب کالیفرنیا که یکی از مراکز مهم جامعه ایرانیان آمریکا است مشغول این کار است، در رشته شیمی ‌تحصیل کرده است.

او که در این حرفه طعم موفقیت را چشیده می‌گوید از کار خرید و فروش خانه لذت می‌برد و البته داشتن درآمد خوب، در صورت موفقیت در کار مشاوره مسکن، بخش مهمی ‌از این لذت است.

معمولا رسم این است که یک و نیم‌درصد از کل ۶درصدی که فروشنده بابت فروش خانه پرداخت می‌کند نصیب مشاور املاک می‌شود.

این ۶‌درصد به چهار قسمت مساوی میان بنگاهی که نمایندگی فروشنده را به عهده دارد، بنگاهی که نمایندگی خریدار را دارد و نمایندگان آنها (مشاوران املاک) تقسیم می‌شود.

برای مثال مشاور بابت خرید یا فروش یک خانه نیم میلیون دلاری به طور متوسط ۱۵‌هزار دلار دستمزد می‌گیرد.

میزان درآمد تا حدود زیادی بستگی به وضع بازار و سرعت در خرید یا فروش دارد.

در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ که قیمت مسکن در اکثر نقاط آمریکا با سرعت زیادی در حال صعود بود تعداد زیادی جذب این کار شدند.

آقای برهانی، با استناد به مشاهدات شخصی می‌گوید تعداد ایرانی‌هایی که در چند سال اخیر در جنوب کالیفرنیا وارد این کار شده‌اند بسیار زیاد است.

اما اکنون که به نظر می‌رسد بازار مسکن تا حدود زیادی سرد شده باشد طبیعی است که تعداد زیادی مجبور به ترک این کار می‌شوند.

آقای برهانی، که نظر بسیار مثبتی در مورد ایرانی‌های مهاجر به‌خصوص در کالیفرنیا دارد و موفقیت مالی آنها را به پشتکار و سختکوشی نسبت می‌دهد، در مورد جاذبه این حرفه و خطرات آن می‌گوید: «خیلی‌ها به امید پولدار شدن می‌آیند، اما این کاری است که کم خطر نیست ... نه فقط رقابت در آن زیاد است بلکه طبق آمار سازمان املاک کالیفرنیا مشاور تا ده ماه اول بندرت می‌تواند حتی یک خانه بفروشد.»

او تاکید می‌کند که وضع همه کسانی که در کار مشاوره املاکند عالی نیست.

به گفته وی اکثر کسانی که وارد این حرفه می‌شوند بعد از تقریبا یک سال تا چهارده ماه از آن خارج می‌شوند، صرفنظر از اینکه ایرانی یا غیرایرانی باشند.

او می‌گوید: ۸۵درصد کسانی که در این حرفه می‌مانند درآمدی در حد یک کارمند با حداقل دستمزد دارند و فقط ۱۵درصدند که درآمد خیلی خوب دارند.

حمید خلیلی که ۲۸ سال است در کار فروش وام و معامله املاک است تاکید می‌کند که طبق آماری که چند هفته پیش منتشر شده تعداد زیادی از مشاوران تازه وارد از جمله ایرانی‌ها به خاطر کند شدن بازار در حال ترک آنند.

آقای خلیلی، می‌گوید: «متاسفانه خیلی از کسانی که با دیدن جنب و جوش در این حرفه وارد آن می‌شوند عواقب آن را در نظر نمی‌گیرند.»

«این گروه مقداری پول خرج می‌کنند و زحمت گرفتن گواهینامه مشاوره املاک که دوره‌ای تقریبا شش‌ماه دارد را به خود می‌دهند اما بعد از ورود می‌بینند که دست زیاد است و آن نتیجه ای را که انتظار داشتند نمی‌گیرند و بعد از مدتی به حرفه‌های قبلی یا دیگر روی می‌آورند.»

رابرت موسوی، که اولین بار در سال ۱۹۶۷ به آمریکا آمد و در کالیفرنیا معماری خواند، بعد از سال‌ها کار به عنوان معمار به این حرفه روی آورده است.

او داشتن تخصص و تجربه در کار ساختمان را برای موفقیت در مشاوره املاک ضروری می‌داند و اقدام کسانی را که فقط و فقط با انگیزه مالی بدون هیچ سابقه‌ای در کار ساختمان یا تجارت وارد آن می‌شوند اشتباه توصیف می‌کند و معتقد است خیلی از آنها شکست می‌خورند.

او می‌گوید: «خیلی‌ها بعد از شش‌ماه یا یک سال این کار را رها می‌کنند می‌روند.»

با این حال تعداد افراد موفق در آن کم نیست و آقای خلیلی تاکید می‌کند که مشاوران موفق پول زیادی می‌سازند.

به گفته وی برخی مشاوران سالانه بیش از یکصدهزار دلار در آمد دارند.

او می‌گوید راز موفقیت در این کار بردباری در دراز مدت، تبلیغات زیاد و ساختن شبکه‌ای از مشتریان است که مشاور را به دوستان و آشنایان معرفی می‌کنند.

و البته بسیاری از مشاوران ایرانی در این حرفه موفقیت خود را مدیون جامعه بزرگ ایرانی‌های آمریکا هستند.

بسیاری از مشاوران املاک می‌گویند که در حدود نیمی‌از مشتریان شان ایرانی‌اند.

بسیاری از ایرانیان به مشاور املاک فارسی زبان مراجعه می‌کنند عمدتا به این دلیل که مانع زبان را از میان برمی‌دارد.آقای خلیلی، در این مورد می‌گوید: «برای یک ایرانی خیلی مهم است که با فردی مثل من بنشیند و بتواند درد دل خود را به مشاور بگوید. به علاوه ممکن است از نظر زبان تماس با آمریکایی‌ها برایش مشکل باشد. از این نظر ایرانی‌ها ترجیح می‌دهند با مشاوران ایرانی کار کنند.»به هر حال کار مشاوره املاک از جمله حرفه‌هایی است که ایرانیان مقیم آمریکا در آن خودنمایی کرده‌اند و همین موفقیت انگیزه‌ای قوی برای بسیاری از هموطنان آنها ایجاد کرده است تا در آن طبع‌آزمایی کنند.

منبع: بی‌بی‌سی