گلایههای یک انبوهساز مسکنمهر از مسیر اتصال به تعاونیهای مسکن
مسکنمهر؛ انبوهسازان به دنبال آورده متقاضیان
بازتاب گزارش «دنیایاقتصاد»: سازنده یک پروژه ۵۰۰ واحدی مسکنمهر به دنبال آورده متقاضی میگردد گروه مسکن- معمای تعیین تکلیف واحدهای مسکونیمهر و ابهام در نحوه تحویل آنها به متقاضیان و همچنین نحوه پرداخت آورده نقدی اعضای تعاونی به انبوهسازان، همانطور که «دنیایاقتصاد» روز گذشته در گزارشی مفصل به آن پرداخت، در محفل انبوهسازان نیز بهصورت جدی در حال بررسی است.
دیروز یک سازنده مسکنمهر که پروژهای ۵۱۲ واحدی در یکی از شهرهای اطراف تهران در دست ساخت دارد، با گروه مسکن دنیایاقتصاد تماس گرفت و خواستار پیگیری مسوولان وزارت مسکن در این باره شد.
این سازنده از اینکه چرا در حالیکه در موعد پرداخت آورده نقدی تعاونیهای مسکن تاخیر ایجاد شده، اظهار نگرانی کرد و تداوم این وضعیت را موجب برگشت رکود به ساختوساز دانست.
علی عصاری تصریح کرد: اگر آورده نقدی متقاضی به انبوهساز پرداخت نشود، فقر مالی در پروژه میتواند منجر به توقف فعالیت شود.
مدیرعامل شرکت انبوهسازی مارآب ماهبد بهرهبرداری سریع از پروژههای مسکن مهر را نیازمند همکاری شرکتهای تعاونی و ادارات کل تعاون دانست و گفت: عدم پرداخت به موقع تعهدات مالی شرکتهای تعاونی مسکن هماکنون یکی از نگرانیها و دغدغههای اصلی شرکتهای انبوه ساز و سازندگان مسکن مهر است و در حالی که وزارت مسکن و بانک مسکن به عنوان کارفرما تاکنون تعهدات مالی خود را در زمان مقرر انجام دادهاند و بسیاری از پروژهها به مرحله سفتکاری رسیده، لازم است تعاونیها نیز نسبت به پرداخت تعهدات مالی خود اقدام کنند تا وقفهای در روند اجرا و بهرهبرداری پروژهها وارد نشود.
این انبوهساز افزود: انبوه سازان با ورود و حضور اداره تعاون به عنوان کارفرما در مسکن مهر مشکلی ندارند؛ اما این حضور نباید منجر به افزایش بوروکراسی اداری، اعمال سلیقههای متفاوت و طولانی شدن روند اجرا و ساخت پروژهها شود. وی با بیان اینکه بسیاری از شرکتهای انبوهساز از زمان تحویل پروژه جلوتر هستند و دلیل آن همکاری بانک مسکن در پرداخت بهنگام مطالبات پیمانکاران است، گفت: بخشی از هزینههای مربوط به اخذ پروانه ساختمانی شامل عوارض صدور پروانه، هزینههای خدمات مهندسی برای طراحی و نظارت و همچنین هزینههای بیمه که باید در ابتدای کار توسط شرکتهای تعاونی پرداخت شود، به منظور شتاب و تسریع در اجرای کار توسط انبوه سازان پرداخت شده و لازم است اکنون که پروژهها به مرحله سفتکاری رسیده، تعاونیهای مسکن با پرداخت تعهدات مالی به روند اتمام پروژه تا زمان تحویل کلید به متقاضیان کمک کنند.
عصاری با بیان اینکه طرح مسکنمهر یکی از بزرگترین پروژههای عمرانی کشور محسوب میشود، گفت: در ابتدای مسکن مهر زمانی که کار اجرا به تعاونیها سپرده شد و زمینها برای ساخت به جای آنکه به انبوهساز تحویل شود به تعاونیها واگذار شد، نگرانیهای زیادی از نحوه اجرا و کیفیت پروژهها در بین کارشناسان صنعت ساختمان وجود داشت؛ اما زمانی که وزارت مسکن به این باور رسید باید کار به کاردان سپرده شود و واحدهای مسکونی توسط مهندسان ساختمان احداث شود، کار ساختوساز سرعت گرفت.
حضور خارجیها ضرورتی ندارد
مدیرعامل شرکت مارآب ماهبد از حضور پیمانکاران خارجی در ساخت انبوه پروژه مسکن مهر انتقاد کرد و آن را عامل ایجاد دلسردی شرکتهای داخلی دانست و گفت: اگر امتیازاتی که برای اجرای کار به شرکتهای خارجی داده میشود به پیمانکاران داخلی هم ارائه شود، آنها در سرعت و کیفیت ساخت پروژهها توان رقابت با خارجیها را داشته و حتی از پیمانکاران خارجی پیشی خواهند گرفت.
عصاری امتیازاتی را که شرکتهای خارجی از آن بهرهمند هستند، شامل حذف مراحل اداری و تامین مصالح ساختمانی عنوان کرد و گفت: اگر مسوولان سازوکار و بستر مناسب را برای فعالیت شرکتهای داخلی پروژه مسکن مهر فراهم کنند و به پرداخت مطالبات سازندگان سرعت ببخشند، بدون تردید روند ساخت مسکن مهر شتاب بیشتری خواهد گرفت و در این صورت حضور پیمانکاران خارجی ضرورتی نخواهد داشت.
وی اظهارات برخی را مبنی بر اینکه حضور شرکتهای خارجی منجر به ورود خدمات مهندسی و افزایش دانش فنی مهندسان کشور میشود، رد کرد و گفت: پیمانکاران خارجی به دنبال تامین منافع مالی و کسب سود خود هستند به همین دلیل دستیابی شرکتهای داخلی به فناوریهای روز دنیا در صنعت ساختمان از طریق شرکتهای خارجی تنها بهانهای برای علت حضور پیمانکاران خارجی در پروژه ساخت مسکن مهر است.
عصاری یاد آور شد: ارتقا و بهروزرسانی دانش فنی فعالان داخلی صنعت ساختمان باید از طریق انعقاد تفاهمنامههای دانشگاهی بین کشورهای صاحب صلاحیت و دانشگاههای معتبر جهان صورت پذیرد نه با حضور پیمانکاران خارجی در پروژههایی که سازندگان کشور به راحتی توان اجرا و ساخت آن را دارند. این فعال ساختمانی در ادامه همچنین با اشاره به اینکه بهتر است بخشی از برنامه تامین مسکن به جای واگذاری زمین در بیرون شهرها در بافتهای فرسوده ادامه پیدا کند، گفت: برای نوسازی بافتهای فرسوده بستههای حمایتی و تشویقی از طرف دولت در نظر گرفته شده و انبوهسازان برای نوسازی توان فنی اجرایی مناسبی دارند؛ اما این فرآیند در بافتهای فرسوده فقط با مشارکت مردم و ساکنان و مالکان خانههای قدیمی انجام پذیر است.
به گفته عصاری، تجویز نسخه انبوهسازی در سکونتگاههای غیررسمی شهری بهترین گزینه برای احیای بافتهای فرسوده است و لازم است این طرح از حالت تک مالکی و چند مالکی خارج و بهصورت انبوهسازی اجرا شود؛ چرا که در حالت مجتمعسازی امکان تامین فضاهای شهری و تعریض خیابانها و معابر بین شهری در فضاهای آزاد شده، وجود خواهد داشت.
وی همچنین تصریح کرد: هماکنون برخی سازندههای سنتیساز از صنعتیسازها سریعتر کار میکنند و اگر از صنعتیسازی مسکن حمایت شود، تغییر فاز ساختوساز با سرعت بیشتری اتفاق خواهد افتاد.
مدیر عامل شرکت مارآب ماهبد در عین حال از نبود صنایع تولید مصالح نوین ساختمانی به اندازه کافی به عنوان بزرگترین چالش پیش رو برای اجرای صنعتیسازی ساختمان در کشور یاد کرد و اظهار داشت: اکنون که ساختوساز به سوی صنعتیسازی پیش میرود، ضرورت دارد بسترهای لازم برای صنایع مرتبط با صنعتیسازی با تولید کافی بازار داخلی در کشور، فراهم شود. وی موفقیت در اجرای پروژه بزرگ مسکن مهر را نشانگر وجود توان بالای فنی، مهندسی و اجرایی دانست و یادآور شد: بسیاری از انبوهسازان ساخت پروژههای مسکن مهر را به روشهای سنتی جلوتر از زمان قرار داد انجام دادند. این در حالی است که اگر شرایط صنعتیسازی فراهم شود سرعت و کیفیت ساخت افزایش خواهد یافت.
ارسال نظر