بیتوجهی به تاخیر در تحویل مسکنمهر؛ خانههای ۹۹ساله به متقاضیان میرسد؟
متقاضیان مسکنمهر به دنبال کلید
گروه مسکن- فرید قدیری: هر شکست یا چالش در مسکنمهر مستقیم متوجه متقاضیان در صف انتظار این طرح پرماجرا میشود.
معمای جدید مسکنمهر رسید؛ چگونه دست متقاضی به کلید واحدهای آماده تحویل میرسد؟
گروه مسکن- فرید قدیری: هر شکست یا چالش در مسکنمهر مستقیم متوجه متقاضیان در صف انتظار این طرح پرماجرا میشود. یکسال و نیم بعد از آنکه با فرش قرمز بانکی از انبوهسازان دعوت رسمی به عمل آمد تا یک میلیون واحد مسکونی - موضوع قول سال ۸۶ دولت- را بسازند، اکنون در قالب تازهترین ردهبندی مشکلات مسکنمهر، مشخص شده که تعاونیهای مسکن، آدرس محل و ساختمانهایی که در حال ساخت است را نمیدانند و فقط در قالب نامهنگاریهای غیررسمی وعده «امروز و فردا» برای تحویل واحدهایی که معلوم نیست کجا و با چه کیفیتی و از همه مهمتر با چه متراژی در حال ساخت است، برای اعضای تعاونیها
پست میشود.
رویهای که حداقل در تهران و طبق اطلاع خبرنگار دنیایاقتصاد در برخی شهرهای دیگر شکل گرفته کاملا با آنچه اوایل امسال در وزارت مسکن و با تاکید شخص وزیر، مکتوب و به مدیران این وزارتخانه ابلاغ شد، در تضاد قرار دارد.
دستور وزیر چه شد؟
علی نیکزاد بعد از آنکه مجموعهای از قراردادهای سه جانبه را برای امضای انبوهسازان و تعهد آنها «به ساخت مسکنمهر حداکثر ظرف یکسال» به استانها و شهرهای جدید ارسال کرد به مدیران وزارتی حکم کرد «واحدهای مسکونیمهر به محض رسیدن به مرحله سفتکاری باید برای جانمایی تعاونیهای مسکن، فراخوان داده شوند و اعضای تعاونیها به انبوهسازان معرفی شوند تا واحد هر متقاضی مشخص شود و آورده نقدی آنها به تدریج تحویل سازنده شود.»
اما اکنون در حالیکه تعداد قابل توجهی ساختمان مسکنمهر در شهرهای جدید اطراف تهران از مرحله سفتکاری عبور و به نازککاری رسیدهاند و تقریبا آماده تحویل هستند، هنوز جانمایی تعاونیها انجام نشده و این پروسه دارد آنقدر طولانی میشود که صدای برخی انبوهسازان هم درآمده است.
هر انبوهساز حدود ۷۰ درصد هزینه ساخت واحدها را از بانک تسهیلات میگیرد، اما بقیه هزینهها باید در قالب آورده نقدی متقاضی تحویل شود.
در حال حاضر سازندههایی که در این طرح در شهرهای جدید تهران کار ساخت را به انتها رساندهاند معطل بین متقاضی و وزارتمسکن به دنبال تسویه حساب برای شروع پروژه جدید هستند ولی ظاهرا متقاضی مسکنمهر برای معرفی به آنها وجود ندارد!
به توصیه رییسجمهور عمل میشود؟
شواهد نشان میدهد معمای تحویل مسکنمهر به تعاونیها به مدیریت دوگانه این طرح ملی برمیگردد که بعد از تلاش سال گذشته علی نیکزاد، این دوگانگی هنوز برطرف نشده است.
روال غلطی که اکنون برای تحویل وجود دارد به این صورت است که انبوهساز باید واحدهای ساخته شده را به یک نهاد بزرگتر از تعاونیها که چندین تعاونی به اجبار زیرمجموعه آن قرار گرفتهاند تحویل دهد و سپس آن تشکل واحدها را تحویل گرفته و تحویل تعاونیها دهد.
آیا این بوروکراسی پیچیده و زمانبر و غیرشفاف عمل به همان توصیههای رییس شورای عالی مسکن است که تا کنون چندین بار مسوولان مسکنمهر را به حذف مسائل زاید و افزایش سرعت در پیشبرد طرح دعوت کرده بود و مستقیم و غیرمستقیم سادهسازی کارها را به آنها توصیه کرده بود؟
وزارت مسکن اخیرا در قالب اطلاعیه رسمی، سامانهای برای ثبتنامهای جدید از متقاضیان مسکنمهر را راهاندازی کرده به این صورت که متقاضیان جدید بدون آنکه تشکیل تعاونی دهند باید انفرادی وارد صف شوند که متاسفانه این نحوه عضوگیری نه تنها مشکلات قبلی را کم نمیکند بلکه این احتمال وجود دارد که ساماندهی متقاضیان به موانع بزرگتری برخورد کند.
آنچه هماکنون کارشناسان زبده در حوزه مسکنمهر به وزارت مسکن پیشنهاد میکنند ایجاد مسیری شفاف و ساده برای اتصال انبوهساز و تعاونیهای مسکن به یکدیگر است که این برقراری رابطه میتواند از طریق وزارتمسکن انجام شود. مهمترین ویژگی این رابطه، کاهش هزینههای بالاسری برای تعاونیهای مسکن و رسیدن سریع آنها به واحدهای مسکونی است.
پول بزرگ متقاضیان؛ سرگردان
اطلاعات تایید نشده نشان میدهد در تهران از محل آورده نقدی متقاضیان قدیمی مسکنمهر که تعدادشان به حدود ۱۰۰ هزار نفر میرسد، رقمی حدود یک هزار میلیارد تومان -هر نفر تاکنون ۱۰ میلیون تومان به حساب تعاونیها یا حسابی که تشکلها اعلام کردهاند، واریز کرده است- جمعآوری شده، اما چون مسیر تزریق این پول بزرگ به ساختوسازهای مسکنمهر لااقل برای تعاونیها روشن و شفاف نیست، استفاده درستی از آن نشده است.
هزار میلیارد تومان از محل آورده متقاضیان اگر از مرحله سفتکاری به سازنده تحویل داده شود، فشار بر بانکمرکزی برای شارژ خطاعتباری مسکنمهر کاهش پیدا میکند.
دوسناریو درباره پشتپرده معما
به گزارش دنیایاقتصاد، درباره اینکه چرا بهرغم نزدیکی ساختمانهای مسکنمهر به مرحله پایان ساخت، متقاضیان به سازندهها معرفی نشدهاند دو سناریو مطرح است. سناریوی اول به ناتوانی در تعریف روند تحویل مسکنمهر مربوط میشود. مثلا در پرند بیش از ۲۰۰ ساختمان مسکونی در محلهها و فازهای مختلف با ویژگیهای متنوع در حال ساخت است که یک محله دورتر از محله دیگر، یک فاز توسعهیافتهتر از فاز دیگر، یک ساختمان قشنگتر و با کیفیتتر از ساختمان دیگر، یک ساختمان هر آن شایعه سست بودنش منتشر میشود، ساختمان دیگر بهخاطر خارجیساختنش شهرت پیدا کرده، یک پروژه دارای نورگیری زیاد و سرانجام ساختمان دیگر ارزانتر از بقیه احداث شده و همه این شرایط خوب و بد، مسوولان را بر سر دوراهی تقسیم عادلانه ساختمانها بین تعاونیها یا واگذاری تصادفی آنها قرار داده است.
سناریوی دوم نگرانی مسوولان از تاخیر انبوهسازان است. شنیده شده مدیران زیرمجموعه در نظر دارند بعد از آنکه انبوهساز بهطور کامل واحدها را ساخت و تحویل داد، تعاونیها را صدا بزنند و تازه آن زمان اقدام به جانمایی کنند.
سوال؛ اگر انبوهساز تا سال آینده هم واحدها را تحویل نداد، تکلیف متقاضیان و منابع ملی و بانکی که صرف پروژه شده، چه میشود؟
تعهد خارجیها چه شد؟
الان درست یکسال از زمان امضای قرارداد ساخت چند هزار واحد مسکونیمهر که برای شهر جدید پرند منعقد شده میگذرد، یکی دو شرکت خارجی پارسال تعهد داده بودند واحدهایشان را بهمنماه امسال افتتاح کنند، آیا واحدها آماده است؟!
مسوولان وزارت مسکن در نظر دارند از سال آینده دور جدید ساخت مسکنمهر را آغاز کنند اما اگر دریای مشکلات کنونی رفع نشود، کلنگزنی بیهوده خواهد بود.
ارسال نظر