گروه مسکن- مهدیس فرقانی: برخی از مشاوران املاک تهران پیش‌بینی می‌کنند اگر هدفمند‌شدن یارانه‌ها با تزریق یکباره نقدینگی به اقتصاد کشور اجرا شود، قیمت مسکن خیلی بیشتر از آنچه مرکز پژوهش‌های مجلس پیش‌بینی کرده افزایش پیدا می‌کند، اما گروهی دیگر از واسطه‌های بازار مسکن معتقدند اوضاع خرید و فروش ملک در سال جدید تقریبا شبیه سال 88 خواهد بود.

این درحالی است که با شروع سال نو انتظارها در بازار مسکن به پایان ‌رسیده؛ چراکه در یک ماه پایانی سال ۸۸ بسیاری از خریداران و فروشندگان واحدهای مسکونی، از انجام معاملات ملکی صرف‌نظر کرده بودند و منتظر باقی ماندند تا سال جدید آغاز شود تا وضعیت قیمت در بازار مسکن مشخص شود. اگرچه بنا به اظهارات بسیاری از مشاوران املاک فعال در کشور، بازار مسکن در فروردین ماه در شرایط سرگردانی به سر می‌برد و معمولا در اواسط اردیبهشت ماه بازار مسکن وارد وضعیت جدید و ثابتی می‌شود، اما تعدادی از بنگاهداران فعال در تهران در رابطه با وضعیت قیمت مسکن، حجم معاملات و میزان ساخت‌وساز مسکن در ۶ ماه آینده به دنیای اقتصاد می‌گویند: به علت اینکه امسال شروعی برای طرح تحول اقتصادی در نظر گرفته شده است، باید منتظر تغییرات چشمگیری در تمامی بخش‌های اقتصادی به‌خصوص بخش مسکن بود، زیرا اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها بی‌تاثیر بر بخش مسکن نخواهد بود.
صالحی بنگاهدار فعالی در خیابان زمزم درباره وضعیت قیمت مسکن در سال 89 افزود: وضعیت بازار مسکن به اجرای طرح تحول برمی‌گردد؛ چراکه اگر این طرح اجرا شود، حداقل 15 درصد قیمت مسکن رشد خواهد کرد؛ این در صورتی است که مرکز پژوهش‌های مجلس افزایش 22 درصدی قیمت را برای بخش مسکن پیش‌بینی کرده است. وی در ادامه گفت: اگر این طرح یک دفعه اجرا می‌شد به‌طور یقین قیمت مسکن با 70 تا 80 درصد رشد مواجه می‌شد، اما مسوولان برای پیشگیری از افزایش قیمت در تمامی بخش‌های اقتصادی تصمیم به اجرای این طرح طی 5 سال گرفتند و افزایش مدت زمان باعث کاهش نرخ رشد قیمت مسکن خواهد شد.
این مشاور املاک گفت: اگر اجرای این طرح به تعویق بیفتد وضعیت بازار مسکن از لحاظ قیمت و میزان معاملات در سال جاری کاملا شبیه به وضعیت سال ۸۸ خواهد بود. به‌طوری که آن دسته از فروشندگانی که همچنان پول لازم هستند قیمت واحد فروشی خود را کمتر از ارزش بازار تعیین می‌کنند تا سریع‌تر به فروش برسانند و فروشندگانی که تعجیل در فروش واحد خود ندارند قیمت عرف بازار و حتی برخی فروشندگان قیمت‌های بالا اعلام می‌کنند و حتی از بنگاهداران می‌خواهند که واحدشان در صورت فروش نرفتن، تا زمانی که مشتری برای خرید مراجعه کند برای اجاره به دست مستاجر سپرده شود.
از سوی دیگر مشاور املاکی واقع در مرکز تهران درباره میزان معاملات و ساخت و ساز در سال جاری به دنیای اقتصاد گفت: میزان معاملات مسکن بستگی به شرایط اجرای طرح تحول و خواسته فروشنده دارد. اگر این طرح اجرا نشود، حداقل معاملات صورت می‌گیرد به علت اینکه تعداد اندکی از فروشندگان حاضر به فروش واحد خود کمتر از قیمت بازار هستند، اما اگر طرح تحول اقتصادی اجرا شود بازار مسکن با شوک لحظه‌ای مواجه می‌شود و میزان معاملات افزایش پیدا می‌کند.
وی اظهار کرد: تجربه نشان می‌دهد زمانی که قیمت افزایش پیدا می‌کند درصد معاملات بیشتر می‌شود، اما این نکته را باید خاطرنشان کرد که افزایش تعداد معاملات مقطعی است؛ چراکه همیشه بعد از یک منحنی صعودی یک منحنی ثابت و یک منحنی با سیر نزولی پیش‌بینی می‌شود.
این مشاور املاک همچنین در مورد وضعیت ساخت‌و‌ساز در سال گذشته افزود: آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار و شهرداری نشان‌دهنده افزایش آمار ساخت‌و‌ساز است؛ اما مساله‌ای که وجود دارد این است که بر حسب آمارهای ارائه شده رشد ساخت و ساز دیده نمی شود و حتی اغلب جوازهای ساخت مربوط به واحدهایی است که در سال 87 شروع به ساخت شدند.