کارشناسان مسکن در گفتوگو با دنیایاقتصاد مطرح کردند
مسیر پیشنهادی برای رونق مسکن
بازار مسکن از نقدینگی تخلیه شده و برای برگرداندن سرمایههایی که از این بازار فراری شده باید بخش مسکن رونق بگیرد گروه مسکن- لیلا درخشان: برخی کارشناسان مسکن برای اینکه بازار مسکن در سال ۸۹ به لحاظ ساختوساز و انجام معاملات رونق بگیرد چند پیشنهاد اجرایی به دولت مطرح کردهاند، از جمله اینکه زمینهای دولتی با قیمتهای رقابتی به سازندهها واگذار شود تا از این طریق انگیزه ساختوساز ایجاد شود. همچنین از دولت خواسته شده تسهیلات ساخت و خرید مسکن بهصورت ترکیبی توسط بانکها پرداخت شود تا به موازات تامین سرمایه مالی ساخت، قدرت خرید واحدهای در حال ساخت نیز افزایش پیدا کند.
به اعتقاد این کارشناسان در حال حاضر بازار مسکن از نقدینگی تخلیه شده و برای برگرداندن سرمایههایی که از این بازار فرار کرده باید بخش مسکن رونق بگیرد.
همزمان با آغاز سال جدید چند تن از کارشناسان برجسته مسکن اقدام به ارائه پیشنهاداتی به دولت برای بهبود بازار مسکن کردند.
بر این اساس محور عمده درخواست کارشناسان از دولت برای بهبود بازار مسکن همانند سالهای قبل احیای تسهیلات ساخت و خرید مسکن است که به اعتقاد آنان در این صورت شاهد خروج بازار مسکن از رکود خواهیم بود.
در همین حال این کارشناسان اذعان داشتند برای ساماندهی بازار مسکن دخالت دولت در نرخگذاری زمین باید افزایش یابد.
همچنین این عده تاکید کردند برای افزایش ظرفیت تولید مسکن دولت باید راهکارهایی اتخاذ کند که به موجب آن ظرفیت تولید مصالح ساختمانی به دو برابر افزایش یابد.
دکتر بیتالله ستاریان، کارشناس مسکن در این زمینه به «دنیای اقتصاد» گفت: با توجه به نیاز تولید ۵/۱ میلیون واحد مسکونی در سال ضروری است که دولت محور اصلی سیاستهای خود در بخش مسکن را افزایش تولید قرار دهد و از آنجا که تولید مسکن نیازمند جذب نقدینگی است، بر این اساس ضروری است که تدابیری اتخاذ شود تا نقدینگیهای لازم به این بازار تزریق شود.
به گفته ستاریان به دلیل حاکمیت رکود طی دو سال اخیر سرمایههای بسیاری از این بازار فرار کرده و جذب مجدد آنها نیازمند برنامهریزی دقیقی است. وی تاکید کرد: جذب سرمایههای گریخته از بازار مسکن سخت، اما امکانپذیر است و ضروری است دولت تسهیلات لازم در اختیار سازندههای مسکن قرار دهد تا آنها با استفاده از این مشوقها به تولید مسکن راغب شوند. این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت: دولت باید در سالجاری تلاش زیادی برای خروج بازار مسکن از رکود انجام دهد.
ضرورت دخالت در نرخگذاری زمین
در همین زمینه دکتر حمید ماجدی به دنیایاقتصاد گفت: انتظار میرود دولت در سال جدید زمینههای بیشتری برای تولید مسکن بیش از سنوات گذشته ایجاد کند. به گفته وی از عوامل موثر در تولید مسکن تامین زمین با قیمت مناسب و همچنین تامین تسهیلات ساخت برای سازندگان است.
ماجدی خاطرنشان ساخت: به منظور تامین زمین با قیمت مناسب برای تولیدکنندگان مسکن ضروری است که دولت در تعیین نرخ بازار زمین مداخله بیشتری کند تا زمین به نرخ مناسب در دسترس تولیدکنندگان مسکن قرار گیرد.
وی گفت: به عنوان مثال واگذاری اراضی دولتی نباید براساس نرخ کارشناسی باشد، بلکه باید براساس نرخ بازار باشد تا این مهم سبب ایجاد رقابت بین بخشخصوصی و دولتی شود.
ماجدی اذعان داشت: در همین حال میزان تسهیلات بانکی باید به اندازهای باشد که تکافوی هزینههای تولید مسکن را در سطح بالایی بدهد. وی افزود: همچنین ضروری است به منظور تسریع در ساخت و سازهای مسکن مهر، وام این پروژه هر چه سریعتر و به دور از بازدارندهها در اختیار سازندگان قرار گیرد تا به موجب آن مشارکت مردم در این پروژه افزایش یابد و دولت هم به تعهد خود در قبال مردم عمل کند.
وی اظهار امیداوری کرد تا با اتخاذ سیاستهای درست از سوی دولت در بخش مسکن، رونق جایگزین شرایط رکودی شود.
تسهیلات مسکن یکپارچه شود
از دیگر سو مهندس علی نوذرپور- رییس جامعه مهندسان شهرساز عقیده دارد؛ برای بهبود بازار مسکن در سال جدید ضروری است که دولت به طور توامان وام ساخت و وام خرید مسکن را احیا کند.
به گفته وی فقدان نقدینگی در نزد مردم باعث میشود تا مردم نتوانند اقدام به خرید مسکن کنند و همین امر سبب میشود تا کماکان رکود بر بازار مسکن حاکم باشد.
وی گفت: در همین راستا ضروری است که تسهیلات تخصیص داده شده برای مسکن یکپارچه شود، این در حالی است که در شرایط فعلی تسهیلات مسکن توسط دستگاههای مختلف و از سوی منابع مختلف توزیع میشود و همین امر سبب آشفتگی در توزیع تسهیلات مسکن میشود که پیامدهای ناخوشایندی به دنبال دارد.
به گفته وی، این رویه سبب ایجاد عدم شفافیت در توزیع تسهیلات مسکن میشود. وی گفت: در حال حاضر تسهیلات مسکن از سوی نهادها و دستگاههای مختلف نظیر کمیته امداد، بنیاد مسکن و... و حتی وزارتخانههای مختلف پرداخت میشود و همین امر مبین نوعی آشفتگی و عدم یکپارچگی در نحوه پرداخت تسهیلات مسکن است.
نوذرپور تاکید کرد: اگر دولت بخواهد به بازار مسکن سروسامان دهد، ضروری است امنیت سرمایهگذاری را به این بازار بازگرداند که این اتفاق در گرو پرداخت تسهیلات بانکی با شرایط مطلوب است.
تخصیص مشوقهای لازم برای تولیدکنندگان مسکن
از دیگر سو باقر میلانی، از دیگر کارشناسان مسکن نیز معتقد است با توجه به اینکه ۹۵ درصد از تولید مسکن در سنوات اخیر توسط بخش خصوصی صورت گرفته است، بنابراین بدیهی است برای ساماندهی بازار مسکن دولت چارهای جز حمایت از بخش خصوصی ندارد.
وی گفت: براین اساس ضروری است که تسهیلات تشویقی به تولیدکنندگان حرفهای مسکن تخصیص داده شود و از سویی با توجه به اینکه تقاضا برای بخش مسکن انبوه است، دولت باید با احیای وام خرید مسکن قدرت خرید مردم را افزایش دهد.
میلانی اذعان داشت: با توجه به افزایش درآمدهای نفتی انتظار میرود دولت سیاستهای انبساطی در بخش مسکن اتخاذ کند.
وی اظهار امیدواری کرد که تسهیلاتی که در بودجه برای بخش مسکن در نظر گرفته شده در واقعیت محقق شود.
هزینههای ساخت کاهش یابد
از دیگر سو عباس توکلی، کارشناس مسکن نیز با بیان اینکه افزایش تولید مسکن رونق را به بازار مسکن برمیگرداند، تاکید میکند؛ کاهش هزینههای تولید مسکن از مولفههای اصلی برای افزایش تولید مسکن است.
وی گفت: بر این اساس ضروری است که سازندگان مسکن برای کاهش هزینههای ساخت به روشهای صنعتی رو آورند که این مهم البته نیازمند حمایت دولت است. وی افزود: در همین حال ضروری است که دولت اقدام به افزایش عرضه زمین مناسب برای تولیدکنندگان مسکن کند تا رغبت آنها برای افزایش تولید افزایش یابد.
انبوهسازی در بافتهای فرسوده
این کارشناس مسکن همچنین عقیده دارد که از دیگر راهکارهای افزایش تولید مسکن برای کلانشهرها که شدیدا با معضل کمبود مسکن رو به رو هستند، تسریع در نوسازی بافتهای فرسوده است که این مهم نیازمند راهکارهای کارشناسی نظیر انبوهسازی است که در صورت تحقق آن مشکل مسکن در بافتهای فرسوده تا حد قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
تولید مصالح ساختمانی دو برابر شود
در همین حال جواد خوانساری، عضو هیات مدیره انجمن شرکتهای ساختمانی گفت: اگر دولت واقعا قصد دارد تولید مسکن را افزایش دهد باید یک برنامهریزی دقیق و جامعی را در این راستا تنظیم کند که بر این اساس باید تدابیری اتخاذ شود تا شرایط تولید مصالح ساختمانی برای ساخت ۵/۱ میلیون واحد مسکونی در سال فراهم شود.
وی گفت: در این صورت ضروری است که شرایطی فراهم شود تا تولید مصالح ساختمانی به دو برابر افزایش یابد.
خوانساری تاکید کرد: همچنین ضروری است برنامهریزی دقیق و جامعی برای نحوه سرمایهگذاری شرکتهای مجری در امر ساخت و ساز فراهم شود.
محور تولید مسکن گسترش یابد
علاوه بر این دکتر بابک حاجیان، استاد دانشگاه نیز عقیده دارد اگر مسوولان قصد دارند بازار مسکن را در سالجاری سر و سامان دهند، ضروری است محوریت حوزه مسکن را از حوزه مسکن مهر خارج سازند.
وی گفت: بر این اساس ضروری است که بخش خصوصی در تولید مسکن فعالیت گستردهای انجام دهد و این مهم در گرو ایجاد بسترهای لازم برای تشویق تولیدکنندگان مسکن جهت سرمایهگذاری در این حوزه است.
وی گفت: منطقیترین رویه برای ساماندهی بازار مسکن این است که حوزه مسکن فقط در مسکن مهر خلاصه نشود.
ارسال نظر