تسهیلات جدید برای مسکن مهر
افزایش «وام ساخت و قدرت خرید مسکن» در دستور کار دولت قرار گرفت
تسهیلات جدید برای مسکن مهر
توافق اولیه در دولت برای افزایش وام مسکنمهر تا سقف ۳۰ میلیون بهصورت مشروط
عضو شورای عالی مسکن: ارتقای انعطاف تسهیلات بانکی برای سازنده و خریدار مسکن مد نظر است
گزینه کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن و پرداخت بخشی از آن بهصورت یارانه دولتی
فرید قدیری
به تازگی کمیته مشترکی بین مسوولان بخش مسکن و مدیران بانکی کشور تشکیل شده و اعضای این کمیته پیشنهادهایی برای بالا بردن سهم تسهیلات در هزینه ساخت مسکن و انعطاف آن برای خریداران مطرح کردهاند؛ اما در این میان آنچه تاکنون، اتفاق نظر در دولت را به همراه داشته بحث «افزایش مشروط تسهیلات ساخت مسکن مهر» است. برای نحوه حمایت بانکها از بزرگترین طرح ملی تامین مسکن، توافق اولیهای حاصل شده مبنی براینکه، وام صنعتیسازی مسکن مهر که دو ماه پیش از ۱۵ میلیون تومان به ۲۰ میلیون رسید، از سال آینده به ۳۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند.
رییس کانون سراسری انبوهسازان با تایید این خبر به دنیایاقتصاد گفت: قرار است وام مسکن مهر برای انبوهسازانی که به شیوه صنعتی ساختوساز میکنند، 30 میلیون تومان شود، بهطوری که 10میلیون تومان از این رقم، در زمان تحویل واحدها، توسط سازنده با بانک تسویه شود و 20 میلیون مابقی به متقاضیان مسکن مهر منتقل و بهصورت اقساط بلندمدت بازپرداخت شود.
ایرج رهبر گفت: توافق اولیه برای افزایش ۱۰میلیون تومانی تسهیلات مسکن مهر با هدف تامین سرمایه اولیه انبوهسازان انجام شده است، چون در حال حاضر وام مسکن مهر طبق قانون در پایان پیریزی پرداخت میشود که عدم توان مالی اعضای تعاونیها در پرداخت هزینه ساخت در ابتدای کار، انبوهسازان را با مشکل تامین مالی برای شروع پیریزی روبهرو کرده است.
رهبر تصریح کرد: با تصویب نهایی وام 30میلیونی برای ساخت صنعتی مسکن مهر، یکسوم این رقم در همان ابتدای کار به انبوهساز پرداخت خواهد شد.
رییس کانون سراسری انبوهسازان همچنین از برنامه دولت برای کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن مهر خبر داد و به دنیایاقتصاد گفت: در حال حاضر نرخ سود تسهیلات مسکن مهر ۱۲درصد است، اما دولت تصمیم دارد با هدف کمک بیشتر به متقاضیان مسکن، نرخ سود را کاهش دهد و مابهالتفاوت آن را بهصورت یارانه به بانکها بپردازد.
به گزارش خبرنگار ما، تصمیمات کمیته تعیین تسهیلات مسکن برای سال 89، قرار است به گونهای اتخاذ و نهایی شود که در عین حالی که سهم وام مسکن در هزینه ساخت و قیمت خرید مسکن افزایش پیدا میکند، زمینه ایجاد تورم ناشی از افزایش تسهیلات ایجاد نشود.
بدین منظور، هر نوع پیشنهاد درباره وام خرید مسکن مردود است؛ اما برنامههایی برای تسهیلات ساخت در نظر گرفته شده است تا کاربری دوگانه آن -هم برای سازنده و هم برای خریدار مسکن- گسترش یابد.
مقداد همتی، عضو شورای عالی مسکن در این باره به دنیایاقتصاد گفت: از آنجا که احیای وام خرید مسکن کاملا مردود و غیرقابل اجرا است، در کمیته مشترک مسوولان بخش مسکن و مدیران بانکها پیشنهاد شده، سهم قابل تبدیل تسهیلات ساخت به فروش اقساطی افزایش یابد تا سازنده در زمان فروش واحدها، مبلغ قابل توجهی را تحت عنوان وام به خریدار منتقل و معادل آن را از قیمت فروش واحد مسکونی کاهش دهد.
همتی تصریح کرد: گزینهای که در این باره مطرح است تبدیل ۱۰۰ درصد از وام ساخت به فروش اقساطی و انتقال به خریدار است تا همه آنچه را که انبوهساز تحت عنوان وام ساخت از بانک دریافت میکند در زمان تحویل واحدها بتواند به خریدار منتقل کند.
وی افزود: اجرای این طرح باعث خواهد شد در عین حالی که سهم وام بانک در هزینه ساختوساز بالا میرود، خریدار مسکن نیز از همه این تسهیلات منتفع شود.
از سوی دیگر، در کمیته مشترک بین مسوولان مسکن و مدیران بانکی پیشنهاد شده انعطاف تسهیلات مختص سازندهها تا حد امکان افزایش پیدا کند بهطوری که سقف وام در صورت امکان افزایش یابد، سود بانکی تسهیلات کاهش پیدا کند و مدت بازپرداخت وامها نیز طولانیتر شود. در حال حاضر مدت بازپرداخت وام ساخت مسکن توسط خریدار، بین ۳ تا نهایت ۸ سال است. هماکنون، بانکها ۲۵ میلیون و بانک مسکن نیز ۳۰ میلیون تومان وام ساخت میدهند.
همچنین کمیته مذکور، سرگرم تدوین راهکارهایی برای پرداخت تسهیلات مخصوص تکمیل واحدهای نیمهتمام است که بدین منظور بازنگری در طرح «تلاش» بانک مسکن مطرح است. هماکنون بانک مسکن در قالب طرح تلاش، به ازای سه برابر مبلغی که انبوهسازان تا 6 ماه نزد بانک سپردهگذاری کنند، وام مخصوص تکمیل واحدهای نیمهتمام پرداخت میکند.
به گزارش دنیایاقتصاد، پیشاز تشکیل کمیته مشترک برای تدوین سیاست جدید پرداخت تسهیلات مسکن، برخی تشکلهای ساختمانی پیشنهادهایی برای افزایش تسهیلات مطرح کرده بودند ازجمله اینکه، وام ساخت ۵۰ میلیون تومان شود و وام ۱۸ میلیون تومانی خرید مسکن به ۳۰ میلیون افزایش پیدا کند. رییس انجمن انبوهسازان آبانماه امسال قرار بود با چنین پیشنهادی به دفتر رییسجمهور برود که البته تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
عکس: دنیای اقتصاد
ارسال نظر