تنفیذ مهدی‌هاشمی با حکم وزیر مسکن

عکس‌ها: آکو سالمی

روایت مهدی‌هاشمی از انتخابات در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»

علی نیکزاد: با اعمال قانون، پرونده انتخابات نظام‌مهندسی تهران وحاشیه‌های آن بسته شد به دوستان توصیه می‌کنم روز قیامت را در نظر داشته باشند و رفتار حرفه‌ای ارائه کنند

مهدی‌هاشمی: متاسفم برای آنهایی که ورود ما را تهدیدی برای خودشان می‌دانند شاید منافعی وجود داشته که حالا احساس خطر شده است

برخی می‌گویند انتخابات به خاطر اعتراض برخی کاندیداها به حاشیه کشیده شد و نتایج آن تغییر کرد اما ماجرای واقعی بر سر اختلاف بین «آنچه تحت عنوان نتایج اولیه اعلام شد» با «ماده ۱۲ آیین نامه انتخابات نظام مهندسی» بود فرید قدیری

برندگان پنجمین دوره انتخابات نظام مهندسی تهران بعد از ۶ ماه بلاتکلیفی، با حکم رسمی وزیر مسکن تایید و اعلام شدند.

علی نیکزاد عصر پریروز قبل از اعطای احکام برندگان قطعی انتخابات، کاندیداها را به تمکین از قانون دعوت کرد و با بیان اینکه هر آنچه درباره نتایج انتخابات نظام مهندسی تهران تصمیم‌گیری شده با قانون انطباق کامل دارد، گفت: به بعضی دوستان هم توصیه می‌کنم روز قیامت را در نظر بگیرند و به جای پرداختن به مسائل غیرضرور، رفتار حرفه‌ای ارائه دهند.

پنجمین دوره انتخابات هیات مدیره نظام مهندسی ساختمان تهران، مرداد ماه در زمان وزارت محمد سعیدی‌کیا برگزار شد و چند روز پس‌از برگزاری به رغم اعلام نتایج اولیه، اعتراض‌ها به اسامی بیرون آمده هم آغاز شد.

مهدی‌هاشمی که برخی او را معترض اصلی به نتایج اولیه انتخابات نظام مهندسی می‌دانند در این باره می‌گوید: آنچه باعث شد رسیدگی به اعتراض‌ها و ایرادات به آیین‌نامه انتخابات، ۶ ماه به طول بیانجامد همزمانی برگزاری انتخابات با تغییر دولت و جابه‌جایی مدیران بود که البته با درایت و هوشمندی اکنون نتایج نهایی مشخص شده است.

آنچه به عنوان نتایج قطعی انتخابات نظام مهندسی ساختمان تهران اعلام شده تفاوت‌هایی با نتایج اولیه دارد به طوری که ابتدا ۱۵ نفر به عنوان منتخب اعلام شده بودند، اما حالا اعضای هیات مدیره به ۲۵ نفر افزایش پیدا کرده است.

همچنین نتایج اولیه، با ماده ۱۲ آیین‌نامه انتخابات نظام مهندسی انطباق نداشت و رسیدگی وزارت مسکن طی سه ماه گذشته به این موضوع و استعلام از مراجع قانونی و حقوقی باعث شد نتایج نهایی به گونه‌ای اعلام شود که حالا اسامی حدود ۱۱ نفر از اعضای منتخب، متفاوت با اسامی اولیه باشد.

وزیر مسکن عصر سه‌شنبه حکم تنفیذ ۲۵ نفر از منتخبان هیات مدیره جدید سازمان نظام مهندسی تهران را تحویل برندگان داد و گفت: برای تعیین تکلیف نتایج این انتخابات به رغم مسوولیت قانونی که دارم، اما قبل از هر گونه اقدام مراتب را با مراجع قانونی از جمله معاونت حقوقی دفتر ریاست‌جمهوری استعلام کردم.

علی نیکزاد افزود: تاکید ما در وزارت مسکن رعایت و حرکت در مدار قانون است و از دوستان نظام مهندسی به‌خصوص اعضای جدید هیات مدیره این سازمان هم می‌خواهم برای ارتقای کیفیت ساخت‌وساز طرح‌های بدیع بدهند و با اقتدار و اعتقاد و ایمان هرچه سریع‌تر کار را شروع کنند.

نیکزاد تصریح کرد: پرونده نظام مهندسی استان تهران در این مرحله بسته شده است و اعضای این سازمان بازو و همکار ما و از بدنه وزارت مسکن هستند.

ماجرای ماده ۱۲ چیست؟

برخی می‌گویند انتخابات نظام مهندسی به خاطر اعتراض برخی کاندیداها به حاشیه کشیده شد و نتایج آن تغییر کرد، اما ماجرای واقعی بر سر اختلاف بین آنچه تحت عنوان نتایج اولیه اعلام شد با ماده ۱۲ آیین نامه انتخابات نظام مهندسی بود.

طبق ماده ۱۲ تعداد اعضای اصلی هیات‌مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان هر استان بین ۵ و ۲۵ نفر متناسب با تعداد اعضا به تفکیک رشته‌های اصلی باید باشد.

منوچهر خواجه‌دلویی معاون وقت وزیر مسکن که در زمان انتخابات مسوولیت اصلی برگزاری را بر عهده داشته، در مراسم اعطای حکم تنفیذ برندگان، در این باره گفت: همزمان با برگزاری پنجمین دوره انتخابات هیات مدیره سازمان نظام مهندسی در سراسر کشور، این انتخابات در تهران نیز برگزار گردید و در پایان فرآیند بررسی توسط هیات اجرایی و هیات نظارت صورت پذیرفت، اما با توجه به ارائه شکایت از سوی برخی اعضا مبنی بر عدم انطباق نتایج با مفاد ماده ۱۲ آیین نامه انتخابات نظام مهندسی اعتبارنامه‌ها ابلاغ نشد تا بررسی بیشتر صورت پذیرد که بالاخره با استعلام از معاونت حقوقی ریاست جمهوری مقرر شد نتایج انتخابات با تعداد اعضا و رشته‌ها تطبیق داده شود و به تناسب اعضای هر رشته در داخل هر گروه اعضا انتخاب شوند و در نهایت تعداد ۲۵ نفر به عنوان عضو اصلی و ۷ نفر به عنوان اعضای علی‌البدل انتخاب شده‌اند.

برندگان انتخابات

به گزارش دنیای اقتصاد و به نقل از سایت اطلاع رسانی وزارت مسکن نتایج نهایی پنجمین انتخابات نظام مهندسی ساختمان استان تهران به شرح زیر اعلام شد:

- سیدمحمد غرضی

- عباس احمد آخوندی

- سید مهدی‌هاشمی

- مهندس علی ترکاشوند

- محسن بهرام غفاری

- منوچهر شیبانی اصلی

- عباس اکبرپور نیک قلب رشتی

- اسماعیل نژاد

- سعید غفرانی

- عبدالمجید سجادی نائینی

- جابرنصیری

- محمدرضا عطرچیان

- جعفر بلبلی

- شمس نوبخت دودران

- بهنام امینی

- اصغر ساعد سمیعی

- مجید پاکساز

- داود مجدنیا

- فرزان شیروان بیگی

- مهتاب ملکی

- هوشنگ کاتب احدی

- محمود مقدم

- فرشاد امیرخانی

- سید محمد صادق موسوی خلخالی

- مهندسی مهدی بیات مختاری

اعضای علی البدل :

- رامین حسنی ریوندی

- سیدرضا امامی

- قاسمی

- غلامحسین پردلی

- عسگر خسروی فر

- منصور صدری

سیمین حناچی

من را عضو علی‌البدل کرده بودند

«اگر ببینم امکان فعالیت وجود ندارد نه خودم را معطل می‌کنم نه جامعه مهندسی را، می‌روم»

مهدی هاشمی که چند هفته قبل ‌از انتشار اسامی نهایی وزرای پیشنهادی دولت دهم، اسمش به عنوان کاندیدای تصدی پست وزارت مسکن مطرح شده بود، بعد از چند ماه انتظار سرانجام حکم تنفیذ عضویت در هیات‌مدیره نظام مهندسی تهران را از علی نیکزاد وزیر مسکن دریافت کرد.

آقای هاشمی قرار بود وزیر مسکن دولت دهم باشید یا شایعه بود؟

هم شایعه بود هم پیشنهاداتی مطرح بود اما من خودم آمادگی برای تصدی مسوولیت دولتی را نداشتم.

شما که در دولت قبل کلی مسوولیت داشتید.

خب بله. ما در واقع به‌خاطر مسائلی که بود قرارمان بر این بود که تا پایان دولت نهم به‌صورت فعال ادامه خدمت بدهیم و اجازه گرفتیم برای اینکه یک دوره بازسازی داشته باشیم تا تحصیلاتمان را تکمیل کنیم، مدتی مسوولیت مستقیم نداشته باشیم.

مگر الان تحصیل می‌کنید؟

بله.

همان رشته معماری؟

خیر، در رشته دیگر

چه رشته‌ای؟ ایران یا خارج از کشور؟

نه ایران نه، حالا فعلا نمی‌گویم چون برخی ممکن است به جورهای مختلف تحلیل و تفسیر کنند.

شما را معترض اصلی به نتایج اولیه انتخابات نظام مهندسی تحلیل می‌کنند. این تحلیل سیاسی بود یا قانونی؟ چرا اعتراض کردید؟

من سعی کردم در این موضوع تا به حال سکوت کنم. تا الان هم حرفی نزدم و متاسفم برای آنهایی که ورود ما را تهدیدی برای خودشان می‌دانند. شاید منافعی وجود داشته که احساس خطر شده است.

من به اصرار موکد دوستان با توجه به وقایعی که در دوره چهارم پیش آمد و تکلیفی که احساس کردم در این دوره از انتخابات شرکت کردم تا بتوانم کاری انجام بدهم. مشارکت مهندسان در انتخابات پنجم هم اگرچه ۵ درصد رشد داشت، اما باز ضعیف بود که خب هم نظام مهندسی و هم رسانه‌ها می‌توانستند در این بخش نقش موثری داشته باشند شاید بعضی‌ها در واقع منافعشان در عدم شرکت بوده که این عدم مشارکت اگر اتفاق نمی‌افتاد به نفع‌ خودشان نمی‌دانستند، اما آنچه که مسلم بود با توجه به برداشت عمومی جامعه مهندسین از منتخبین خودشان عدم رضایت از عملکرد گذشتگان بود خصوصا اینکه تعدادی به مراجع انتظامی و حقوقی کشیده شدند. همه این مسائل اهمیت انتخابات را بیشتر کرد و ضرورت اینکه افراد حضور داشته باشند تا بتوانند جبران عقب‌ماندگی را داشته باشند.

به همین خاطر من کاندید شدم و انتخابات برگزار شد، اما مهمترین عاملی که پیش‌بینی می‌شد بحث انتخابات نظام مهندسی را تحت‌ شعاع قرار دهد بحث تغییر دولت بود که مباحث دیگری همچون تغییر آیین‌نامه انتخابات، تغییر روش اخذ آرا و همچنین مشکلاتی که بعد از انتخابات پیش‌آمد مثل عدم تناسب بین اعضای انتخاب شده برای حضور در هیات مدیره با جامعه مهندسی و از طرفی اعتراض مجلس به آیین‌نامه‌ای که تنظیم شده بود از جمله ایراداتی بود که دست به دست هم داد تا اعلام نتایج به تاخیر بیفتند.من در نتایج اولیه با ۱۱ رای به عنوان عضو علی‌البدل معرفی شدم که اعتراض داشتم و اگر قرار بود صندوق‌ها بازشماری شود این رای بسیار تغییر می‌کرد، اما وقتی دیدم مراجع مسوول دارند این انتخابات را از ابعاد قانونی دیگر پیگیری می‌کنند، سکوت کردم تا روال طبیعی طی شود.

الان که انتخاب شده‌اید فکر می‌کنید چه مسوولیتی دارید؟

از امروز توپ در زمین نظام مهندسی استان تهران است و باید از توان بالقوه جامعه مهندسی استفاده شود و عقب‌ماندگی‌های موجود تا حدودی جبران شود. خدایی نکرده این فعالیت و این جایگاه نباید به بنگاه اقتصادی یا سیاسی برای منافع اشخاص خاص تبدیل شود.

به ریاست سازمان فکر می‌کنید؟

من خیلی تمایل به پذیرش مسوولیت ندارم خصوصا فضا‌سازی هم بشود یا فضای نامناسبی حاکم باشد. به هر حال من کاندیدای ریاست نمی‌خواهم باشم شرایط من برای تصدی پست ریاست آماده نیست.

به خاطر برخی افراد؟

خیر، به خاطر اینکه بنده مسوولیت فدراسیون تیراندازی را دارم و تحصیل هم می‌کنم.

فکر می‌کنید بتوانید دوام بیاورید؟

ما به این امید آمدیم به امید اینکه بتوانیم کاری بکنیم، اما اگر ببینیم امکان فعالیت وجود ندارد نه خودمان را معطل می‌کنیم نه جامعه مهندسی را.