زمستان سرد برای بازار مسکن
واسطههای خرید و فروش مسکن پیشبینی کردند
سردترین زمستان در انتظار بازار مسکن
تلاقی ماههای محرم و صفر با زمستان بازار مسکن را از امروز با رکود شدیدتری روبهرو میکند
فرید قدیری
اطلاعات ثبتشده در سامانه رهگیری معاملات مسکن نشان میدهد در یک ماه گذشته حجم معاملات و حتی ارزش قراردادهای خرید و فروش مسکن نسبت به نیمه اول سال تا حدی افزایش پیدا کرده است، اما این وضعیت که مشاوران املاک آن را تایید و در عین حال «رونق نیمهجان» توصیف میکنند، از دید آنها موقتی است و ادامه پیدا نخواهد کرد. آنطور که مشاوران املاک میگویند بازار مسکن در هفتههای پیشرو، شرایطی پیدا میکند که جلب خریدار و فروشنده برای نشاندن آنها پای میز قرارداد به مراتب سختتر از قبل میشود. رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به تلاقی ماههای محرم و صفر با دوره رکود فعلی، به دنیای اقتصاد گفت: سه ماه آینده سردترین زمستان برای بازار مسکن خواهد بود.
مصطفی قلی خسروی افزود: در آذرماه بازار مسکن به دو دلیل رونق گرفت اول اینکه سازندهها برای خرید املاک سنبالا (کلنگی) وارد شدند و همین باعث تحرک در معاملات زمین و مسکن بهخصوص آپارتمانهای با عمر بالای 10 سال شد همچنین افزایش حجم ازدواجها در ماه منتهی به محرم باعث شد مراجعه زوجهای جوان به بنگاههای مسکن به عنوان عامل دوم رونق، زیاد شود که اطلاعات ما در این خصوص نشان میدهد در 45 روز گذشته عمده خریداران مسکن گروههای سنی جوان بودهاند و اغلب واحدهایی که فروخته شده میانگین زیر 100 متر مربع را داشته است.
رییس اتحادیه مشاوران املاک در عین حال تصریح کرد: از امروز با ورود به ماه محرم در حالی که زمستان را نیز تا چند روز دیگر در پیش خواهیم داشت، شرایط جدیدی در بازار مسکن ایجاد میشود که اندازه رکود در آن به مراتب بیشتر از نیمه اول سالجاری خواهد بود.
خسروی پیشبینی کرد: در زمستان امسال متفاوت از سالهای قبل، معاملات مسکن به پایینترین حد خود خواهد رسید.
نتایج تحقیقات اتحادیه املاک
خسروی در عین حال نسبت به برخی پیشبینیها درباره بعد از ماه محرم هشدار داد و گفت: برخی از بنگاههای مسکن که بدون مجوز فعالیت میکنند و خیالشان از بابت رهگیری فعلا راحت است، مدام از گرانی و افزایش قیمت مسکن در ابتدای سال آینده سخن میگویند، اما اتحادیه مشاوران املاک تهران با سند و مدرک ثابت میکند هنوز قیمتها برای کاهش بیشتر ظرفیت دارد.
وی افزود: تحقیقات اتحادیه از متوسط قیمت مسکن در ۲۲ منطقه تهران نشان میدهد سقف قیمتها بهخصوص در مناطق شمال و شمال غرب تهران باید به یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برسد تا رشد ۸۰ درصدی قیمت مسکن در سال ۸۶ خنثی شود بنابراین هنوز باید انتظار کاهش را داشت.
خسروی در عین حال به عاملان تحریک قیمت مسکن که برخی از آنها بنگاهها هستند هشدار داد و گفت: خلاف جهت بازار مسکن رفتار کردن پیگرد دارد.رییس اتحادیه املاک تهران با اشاره به اینکه در ابتدای دهه 60، قیمت یک ملک مسکونی در تهران حدود 3 میلیون تومان بوده است، گفت: هماکنون در برخی مناطق تهران قیمت هر متر مربع از یک ملک مسکونی چنین رقمی است که اینطور قیمتگذاری باید به پایان برسد.
از بازار انبوهسازان چه خبر؟
پیشبینی مشاوران املاک از بازار زمستانی با رفتار تازه برخی سازندهها همخوانی پیدا کرده است.
انبوهسازانی که در ماههای اخیر برخی از پروژهها را برای پیشفروش عرضه کرده بودند اکنون سرعت عرضه را کاهش دادهاند. از سوی دیگر فروش واحدهای نوساز نیز تقریبا متوقف شده است. این درحالی است که پیشتر سازندهها نگران فروش واحدهایشان بودند. بنگاههای مسکن این روزها به دنبال فایلهای نوساز هستند، اما در مقابل از سازندهها پاسخ میشنوند که عرضه این واحدها به سال آینده موکول خواهد شد.شاید تصور این است که سال آینده قیمتها دستخوش تغییر میشود. شاید هم کاهش مشتری و خریدار در دو ماه آینده تحتتاثیر ایام سوگواری باعث شده فروشندهها بیدلیل وارد بازار مسکن نشوند.بازار مسکن بعد از تقریبا ۱۴ ماه رکود معاملاتی، آذرماه امسال رونق نیمهجان گرفت بهطوریکه مراجعه به بنگاههای مسکن زیاد شد و برخلاف ماههای قبل، تعداد قابلتوجهی از این مراجعهها به عقد قرارداد بین «خریدار واقعی» و «فروشنده منتظر» ختم شد، اما مشاوران املاک اکنون امیدی به ماههای آینده ندارند.
اوضاع قیمتها در ۵۵ روز گذشته
لیلا درخشان: متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران طی حدود دو ماه گذشته با نوسان روبهرو بوده است؛ بهطوریکه سطح قیمتها دامنه افت و خیز 200 هزار تومانی را تجربه کرد.به گزارش دنیای اقتصاد، ارزش معاملات قطعی مسکن در تهران طی ماههای آبان و آذر که در سامانه کدرهگیری به ثبت رسیده است، نشان میدهد قیمت هر مترمربع واحد مسکونی از یک میلیون و 400 هزار تومان در ابتدای آبان به سطح یک میلیون و 600 هزار تومان در نیمه همین ماه رسید و با افت 100 هزار تومانی در ابتدای آذرماه، هر مترمربع واحد مسکونی در تهران قیمت یک میلیون و 500 هزار تومان را تجربه کرد.در ماه گذشته نیز قیمت مسکن مجددا افزایشی در حد متری 100 هزار تومان را داشت؛ بهطوریکه در اوایل آذرماه سطح قیمتها به یکمیلیون و 600هزارتومان رسید؛ اما در حال حاضر سامانه رهگیری معاملات مسکن، از برگشت قیمتها به سطح یکمیلیون و 400هزارتومان حکایت دارد.در دو ماه گذشته میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران یکمیلیون و 560هزارتومان بوده است که این نشان میدهد رونق نیمهجان آذرماه توانسته سطح قیمتها را افزایش دهد.قیمت مسکن در تهران در بهار، تابستان و نیمه
اول امسال به ترتیب یکمیلیون و 500هزارتومان، یکمیلیون و 600هزارتومان و یکمیلیون و 400هزارتومان بود.
ارسال نظر