کاهش صدور پروانههای ساختمانی
رکود ساختوساز عمیقتر میشود
دنیای اقتصاد- ساختوساز در ۴۵ روز اول سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، نزدیک به ۴۰درصد افت کرده است. اما این میزان کاهش ساختوساز هنوز عمق رکود مسکن را نشان نمیدهد. چون دفتر صدور پروانههای ساختمانی در شهرداری تهران پیشبینی کرده که ساختوساز در پایتخت طی ۲ ماه آینده باز هم افت میکند. به این ترتیب رکودی سنگینتر از ماههای اخیر برای صنعت ساختمان کشور، در راه است. پیشبینی رییس دفتر صدور پروانه ساختمانی شهرداری تهران
رکود ساختوساز عمیقتر میشود
درحال حاضر عمده ساختمانهای در حال ساخت در تهران در ۵ طبقه یا کمتر ساخته میشود
مدیرکل نظارت بر صدور پروانه شهرداری: سرمایهگذاریهای بزرگ در ساختوساز (انبوهسازی) با احتیاط و آهستگی انجام میشود.
سحر باباخانی
ساختوساز در ۴۵ روز اول سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، نزدیک به ۴۰درصد افت کرده است. اما این میزان کاهش ساختوساز معنی به اوج رسیدن رکود مسکن را نمیدهد. چون دفتر صدور پروانههای ساختمانی در شهرداری تهران پیشبینی کرده ساختوساز در پایتخت طی ۲ ماه آینده باز هم افت میکند. به این ترتیب رکودی سنگینتر از ماههای اخیر برای صنعت ساختمان کشور، در راه است.
محمد داوود غفاری در این باره به دنیای اقتصاد گفت: تابستان امسال برخلاف سال گذشته رونقی در ساختوساز شاهد نخواهیم بود. این مقام ساختمانی در شهرداری با اشاره به قرار گرفتن ماه رمضان در آخرین ماه از فصل تابستان گفت: در ماه رمضان معمولا حجم ساختوساز به دلیل کاهش فعالیت فیزیکی کارگران ساختمانی کاهش مییابد و امسال با توجه به اینکه ماه رمضان در گرمترین ماه سال یعنی شهریور واقع شده، پیشبینی میشود ساختوساز با افت زیادی همراه شود.
تحلیل شیوه ساختمانسازی در تهران طی ماههای اخیر به خوبی ترس انبوهسازان از ادامه کار در فضای رکودی را نشان میدهد.
مدیرکل تدوین ضوابط و نظارت بر صدور پروانههای ساختمانی شهرداری تهران در این باره توضیح داد: در حال حاضر سرمایهگذاریهای کلان برای ساخت مسکن با احتیاط و آهستگی معناداری انجام میشود. به گزارش دنیای اقتصاد، در ۴۵ روز اول پارسال ۲۹۶۷ فقره پروانه ساختمانی در تهران صادر شد که این رقم در ۴۵ روز اول امسال به ۱۸۳۰ فقره رسید. با این حساب حجم صدور پروانه ۳/۳۸درصد کاهش یافته است. البته رییس دفتر صدور پروانه شهرداری تهران دراین باره به دنیای اقتصاد گفت: اغلب افرادی که پروانه ساختمانی دریافت میکنند، نمیتوانند ساختوساز را شروع کنند، چون توان مالی برای ساخت را ندارند. بعد از اعلام کاهش درآمدهای شهرداری از محل صدور پروانه ساختوساز، بسیاری تصور میکردند که این آمار مساوی است با کاهش شدید ساختوساز، ولی مدیرکل تدوین ضوابط و نظارت بر صدور پروانه اعلام کرد که این رقم در مقایسه با سال ۸۶ که شاهد افزایش ناگهانی ساختوساز بودیم، کاهش پیدا کرده و صدور پروانه در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۶، ۴۲/ ۷ درصد کاهش داشته است ولی این به معنای رکود ساختوساز در این دو سال نیست. محمد داوود غفاری در توضیح این مطلب که چه پیشبینی برای ساختوساز در فصل تابستان و سال ۸۸ دارید، به دنیای اقتصاد گفت: با قاطعیت میگویم که هنوز ساختوساز در سال ۸۸ شروع نشده است، ولی پیشبینی میکنیم که میزان ساختوساز از سال ۸۷ کمتر نباشد.
فاصله یک ماهه برای صدور پروانه
به عقیده غفاری، در سال گذشته و حتی اوایل سال ۸۸ تقاضای مردم برای دریافت پروانه ساختوساز کاهش نداشته و گذراندن روال قانونی باعث میشود دریافت مجوز ساخت به تاخیر افتاده و در مرحله بعدی شاید نبود امکانات کافی باعث میشود این پروانهها با تاخیر زیاد به مرحله ساختوساز برسند. با استناد به گفتههای غفاری، تعداد پروانههای صادره در فروردین ماه سال ۸۸ و ۱۵ روز اول اردیبهشت ماه،۱۸۳۰فقره بوده است.
ریسک سرمایهگذاریهای بزرگ
رییس دفتر صدور پروانههای ساختمانی شهرداری تهران همچنین در تحلیلی از وضعیت راکد ساختوساز در سطح کشور به دنیای اقتصاد گفت: سرمایهگذاریهای کلان برای ساختوسازهای بزرگ (انبوهسازان) با احتیاط و آهستگی همراه است و بیشتر ساختوسازها با مجوز ۵ طبقه و به شکل شخصی ساز صورت میگیرد. وی با اشاره به تحلیلهای انجام شده در رابطه با آمارهای این سازمان گفت: برای مقایسه میزان کاهش یا افزایش صدور پروانه در هر دوره و برآورد کلی از نحوه ساختوسازها، جداول ۱۰ ساله یعنی از سال ۸۰ تا ۸۸ مورد بررسی قرار میگیرد، چراکه ارزیابیهای کوتاهمدت روند صدور پروانه با نگاهی بر پروانههای صادر شده در طول یک یا دو سال اشتباه است.
رکود ساختوسازها در ماه رمضان
به عقیده مدیرکل تدوین ضوابط و نظارت بر صدور پروانه، ساختوسازها بر خلاف تابستان سال گذشته که با افزایش تقریبی مواجه بود، امسال به دلیل برخورد با ماه مبارک رمضان با رکود بیشتری همراه خواهد بود و این امر اجتنابناپذیر است.
کاهش ۴۲/۷درصدی صدور پروانه
غفاری همچنین به دنبال ارائه این اطلاعات یادآور شد: تعداد پروانههای صادر شده در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۶ به طور دقیق ۴۲/۷درصد روند کاهشی داشته که بالطبع به معنی کاهش صدور پروانه بوده است. سال گذشته در تهران ۲۳.۱۰۵ فقره پروانه ساختمانی با متراژ۲۵.۰۹۹.۷۳۱ مترمربع صادر شده است که از این تعداد پروانه ۲۱.۰۳۵ با متراژ ۱۹.۵۳۰.۲۳۸ متر مربع با کاربری صرفا مسکونی صادر شده است و تعداد ۱۹.۴۸۸ با متراژ ۸.۹۶۴.۳۰۲ مترمربع صرفا به تخریب و نوسازی اختصاص یافته است. این در حالی است که از تعداد مذکور (۱۹.۴۸۸) تعداد ۱۴.۸۴۶ با متراژ ۴.۰۶۵.۴۹۰ مترمربع در ارتباط با پروانههای کمتر از ۵ طبقه و تعداد ۴.۵۷۴ با متراژ ۴.۹۶۹.۹۶۵ مترمربع برای ۵ طبقه و بالاتر (از تعداد ۴.۵۷۴، ۱۶ پروانه بیست طبقه و بالاتر) صادر شده است.
مدیرکل تدوین ضوابط و صدور پروانه شهرداری تهران با اعلام این آمار به دنیای اقتصاد خاطرنشان کرد: تخلف تغییر کاربری پارکینگ کاهش پیدا کرده است و در فروردین ماه امسال ۶۳۶ مورد پروانه ساختمانی با ۶۴۵هزار و ۸۰۹ مترمربع متراژ صادر شده است.
عکس: پورحسن
ارسال نظر