عوارض ساخت در بافت فرسوده صفر شد

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سازمان عمران و بهسازی شهری اعلام کرد: با تائید شورای نگهبان، تخفیف اخذ عوارض پروانه و تراکم ساخت در بافت‌های فرسوده توسط شهرداری‌ها در سال‌جاری از ۵۰ به ۱۰۰‌درصد افزایش می‌یابد. محمد آئینی، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: در سال گذشته شهرداری‌ها مکلف به تخفیف ۵۰‌درصدی اخذ عوارض پروانه و تراکم ساخت در بافت‌های فرسوده شدند که این امر به قانون دائمی تبدیل شد و در سال‌جاری با تائید شورای نگهبان شهرداری‌ها می‌توانند تا ۱۰۰‌درصد اخذ عوارض پروانه و تراکم ساخت در بافت‌های فرسوده را تخفیف دهند و معادل آن را از دولت دریافت کنند که این لایحه به تائید شورای نگهبان رسیده و به زودی ابلاغ خواهد شد.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سازمان عمران و بهسازی شهری، بیان کرد: طبق قانون برنامه چهارم توسعه مداخله در بافت فرسوده مراکز شهری با رویکرد توانمند‌سازی ساکنین و مالکین است و با توجه به محدویت اعتباری دولت اصل بر مشارکت مردم و توانمند‌سازی آنان گذاشته شده و انتشار اوراق مشارکت تنها برای اجرای بخشی از پروژه‌ها کاربرد دارد.

وی افزود: دولت در کنار مشارکت مردم در بازسازی و مقاوم‌سازی بافت‌های فرسوده شهری به منظور ایجاد رغبت سرمایه‌گذاری در این مقوله نسبت به اجرای پروژه‌های بزرگ شهری که سبب تحریک توسعه می‌شود، وارد عمل شده است.

شاخص‌های شناسایی بافت‌های فرسوده

آئینی با اشاره به تصویب سه شاخص شناسایی بافت‌های فرسوده در دولت نهم، عنوان کرد:‌ ریزدانگی (کوچک بودن بناها)، نفوذناپذیری (۵۰‌درصد معابر عرض کمتر از ۶متر دارند) و همچنین فرسودگی بناها از شاخص‌های بافت‌های فرسوده است که برای بهسازی و نوسازی این بافت‌ها علاوه بر انتشار اوراق مشارکت، اجرای پروژه‌های بزرگی که با تحریک توسعه همراه هستند و دارای کاربردهای دیگری به جزکاربرد مسکونی باشند، دنبال می‌شود.

وی با اشاره به سابقه ۷۰ ساله توسعه درون شهری در دنیا سابقه این امر در ایران را حدود ۱۰ سال خواند و افزود: مطالعات اجرایی و عملیاتی در این زمینه در کشوراز برنامه دوم توسعه با مطالعه ۲۷۳ هکتار بافت فرسوده شهری در حدود ۳۰ شهر آغاز شد و از سال ۷۶ با تاسیس سازمان عمران و بهسازی شهری در وزارت مسکن و شهرسازی اقدامات مدیریتی آن شکل گرفته است.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سازمان عمران و بهسازی شهری، اظهارداشت: به منظور اجرای پروژه‌های طرح توسعه در مناطق شهری در ابتدا تعیین شاخص‌ها، سپس تعیین محدوده و نیز تعیین طرح بهسازی و نوسازی باید صورت گیرد به نحوی که همزمان با نوسازی و مقاوم‌سازی بناها باید بستر نوسازی بافت فرسوده فراهم شود ضمن اینکه اصلاح شبکه‌ها و تکمیل زیرساخت‌ها در این مسیر بسیار حائز اهمیت است. وی با اعلام اینکه تا کنون بالغ بر۳۵۵ شهر بزرگ کشور تعیین محدوده شده‌اند، افزود: از این تعداد بالغ بر۲۰۱ شهر به تصویب مراجع ذی ربط قانونی رسیده که تعیین محدوده شهرها در بافت‌های فرسوده باید در کمیسیون ماده ۵ استانی و شورای عالی برنامه توسعه استان به تصویب برسد و در شورای عالی شهرسازی این محدوده‌ها برای کلانشهرها مورد تصویب قرار می‌گیرند.

آئینی بیان کرد: استفاده از تسهیلات و حمایت دولت و شهرداری در بهسازی و مقاوم‌سازی بافت‌های فرسوده برای ساختمان‌هایی است که در محدوده بافت فرسوده واقع شده باشند.