آمادگی مدیران برای رویارویی با حوادث طبیعی الزامی‌ است

نشست رسمی ستاد مدیریت بحران شهر تهران با حضور شهردار تهران و تمام اعضای ستاد در محل سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد. عکس:حمید جانی‌پور

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمد باقر قالیباف، رییس ستاد مدیریت بحران شهر تهران، در این نشست با مهم خواندن برگزاری چنین نشست هایی، اهمیت آن در زمان پیش از وقوع بحران را بسیار ارزشمند توصیف کرد و گفت: در چنین نشست‌هایی ضمن اینکه مسوولان و مدیران به هم نزدیک‌تر می‌شوند، می‌توانیم در عمل مدیریت واحد شهری را تحقق بخشیم تا در زمان بحران با کمترین مشکل وظایف خود را انجام دهیم.

وی افزود: نباید احساس کنیم که موضوع پدافند غیر‌عامل یا مقابله با حوادث طبیعی، نیازمند تشکیلات جداگانه یا بودجه و بخش‌نامه خاصی است، بلکه تنها کافی است مدیران مربوطه از سطوح عالی تا سطوح میانی دغدغه این مسائل را داشته باشند و از امکاناتی که در اختیار دارند از هم‌اکنون به درستی استفاده کنند.

قالیباف با بیان اینکه فرهنگ سازی و داشتن دغدغه در حوزه بحران بسیار مهم و حیاتی است، گفت: علاوه‌بر این توجه به دو عنصر پیشگیری و آموزش ضروری است تا مردم همواره بدون احساس ترس و غافلگیری خطر را حس کنند و آمادگی ذهنی برای رویارویی و کاهش خطرپذیری و مدیریت ریسک را داشته باشند. به این ترتیب مدیران و شهروندان همواره در ذهن خود آمادگی لازم برای مواجهه با حوادث طبیعی و مواقع بحرانی را خواهند داشت و این کمک بسیار زیادی به مدیران برای مقابله با بحران به شمار می‌آید.

وی از زلزله به عنوان مهم‌ترین حادثه طبیعی یاد کرد و گفت: در بحث مقابله با بحران زلزله نگاه مدیریتی اهمیت بسزایی دارد تا آنجا که خود در سه زلزله طبس، رودبار و بم حضور داشتم، دریافتم که با انتقال تجربیات می‌توان بسیاری از مشکلات پیش رو را در مقابله با بحران کم کرد.

شهردار پایتخت، نقش رسانه‌‌های جمعی را در آموزش و پیشگیری از بحران را بسیار مهم دانست و گفت: در کنار آموزش رسانه‌ها، باید از محافل کوچک و بحث‌‌های مشارکتی از طریق آموزش چهره به چهره شهروندان در مسیر آشنایی با مدیریت بحران سود جست.

قالیباف در پایان سخنان خود گفت: ما باید این حس را در مدیریت شهری به وجود آوریم و آن را تقویت کنیم تا با وحدت و همدلی امکان ارائه خدمت بهتر به شهروندان تحقق یابد.

توان زلزله‌زایی تمام گسل‌های تهران

در ابتدای این نشست نیز دکتر مازیار حسینی، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، با ارائه گزارش مصوری از موقعیت لرزه خیزی شهر تهران و تدابیر در پیش گرفته شده برای کاهش تدریجی مخاطرات ناشی از وقوع زلزله احتمالی گفت: تمام گسل‌‌های موجود در منطقه عمومی تهران از توان بالقوه لرزه زایی برخوردارند و حرکات گسل‌‌های موجود با وجود ایجاد شبکه لرزه نگاری شهر تهران تحت نظارت و مطالعه قرار دارد و همچنین اطلاعات دریافتی به طور مرتب ثبت و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

وی راهکار عمده کاهش مخاطرات ناشی از وقوع زلزله در پایتخت را اعمال مدیریت جامع بحران خواند و با اشاره به فرمول مدیریت کاهش خطر‌پذیری یا مدیریت ریسک گفت: به میزانی که بر اساس احتمال وقوع پدیده زلزله بر آسیب‌پذیری موجود شهر با اعمال برنامه‌‌های پیشگیری و آمادگی غلبه کنیم، شاخص خطر‌پذیری و ریسک کاهش خواهد یافت و دست‌یابی به شهر ایمن و توسعه پایدار نیز که از جمله دغدغه‌‌های مدیریت شهری است، از این طریق تحقق خواهد یافت.

وی تاکید کرد: اجرای هر برنامه در مسیر کاهش شاخص خطرپذیری شهر در برابر زمین لرزه نیازمند توجه به مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی شهروندان است و جهت‌گیری تمام نهادهای مدیریت شهری باید در مسیر اعمال راهبردهای مدیریت ریسک و خطرپذیری متمرکز شود.

دکتر حسینی گفت: تهران باید به الگوی کلان شهرهای مقاوم تبدیل شود و این سازمان تلاش می‌کند تا با هماهنگی تمام سازمان‌‌های مسوول در مدیریت بحران، ارتقای استانداردهای زندگی واطمینان خاطر شهروندان را در برابر حوادث طبیعی تحقق بخشد.

وی افزود: بر اساس طرح جامع کاهش آسیب‌پذیری شهر تهران، پیش بینی شده است ظرف ۱۲ سال آینده، ۱۵ طرح بزرگ به اجرا در می‌آید که با اجرای کامل این طرح‌ها آسیب‌پذیری شهر به میزان بسیار بالایی کاهش خواهد یافت.

در ادامه این نشست، مباحثی در مورد آشنایی با سیاست‌‌های کلی نظام در خصوص پدافند غیر‌عامل و مروری بر تهدیدات خارجی، گزارش تدوین کارگاه آموزشی ویژه ستادهای مدیریت بحران مناطق ۲۲‌گانه و همچنین گزارش کلان از اهداف مانور‌‌های سراسری برگزار شده و رویکرد مانور سراسری سال ۸۶ از سوی اعضا ارائه شد. در پایان این نشست نیز از سوی دکتر قالیباف لوح تقدیری به برگزیدگان ستاد‌‌های مدیریت بحران مناطق ۲۲‌گانه و سازمان‌‌های عضو این ستاد اهدا شد.