وزیر مسکن و شهرسازی کمبود فعلی مسکن کشور را با احتساب صاحب خانه شدن نیمی از اجاره‌نشینان حدود ۵/۳‌میلیون واحد عنوان کرد. به گزارش ایسنا، مهندس محمد سعیدی‌کیا در جمع خبرنگاران، گفت: در حال حاضر حدود ۵/۱‌میلیون واحد مسکونی در کشور کم داریم، به‌علاوه اینکه افراد اجاره‌نشین‌ نیز تمایل دارند خانه ملکی داشته باشند و اگر نیمی از اجاره‌نشینان را به این آمار اضافه کنیم می‌توان گفت در حال حاضر حدود ۵/۳میلیون واحد مسکونی در کشور کم داریم. سعیدی‌کیا افزود: همچنین هم‌اکنون سالانه حدود ۸۰۰‌هزار ازدواج در کشور صورت می‌گیرد و اگر همه اینها را کنار هم بگذاریم به این نتیجه می‌رسیم که در یک برنامه ۱۰‌ساله باید سالی ۵/۱میلیون واحد مسکونی در کشور احداث شود.

وی اظهار کرد: برای جبران این کمبود، دولت در قالب تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۸۶ یک برنامه‌ریزی کرده که بندهای مختلفی از جمله واگذاری حق بهره برداری از زمین (اجاره ۹۹‌ساله)، مسکن اجاره‌ای، ساخت مسکن در بافت‌های فرسوده، مسکن روستایی و استفاده از فناوری‌های نوین دارد و قرار است سالانه ۵/۱میلیون واحد مسکونی در کشور احداث شود.

وی عنوان کرد: در قالب این برنامه مکلفیم زمین شهری به استعداد ساخت ۵/۱میلیون واحد مسکونی به افراد واجد شرایط واگذار کنیم که تا امروز زمین ۵۰۰‌هزار واحد آن به تعاونی‌ها واگذار شده است.

علل گرانی مسکن

وی درباره علل گرانی مسکن در اواخر سال گذشته و امسال گفت: در کشور ما همیشه بخش مسکن یک دوره رکود و یک دوره رونق را شاهد بوده که معمولا هر کدام حدود دو سال به‌طول انجامیده است، ولی دوره رکود اخیر بخش مسکن حدود چهار سال طول کشید و افزایش قیمتی که باید در این چهار سال اتفاق می‌افتاد به دوره رونق فعلی موکول شد.

سعیدی‌کیا افزایش قیمت عوامل موثر در ساخت‌وساز همچون مصالح ساختمانی را نیز در افزایش قیمت مسکن موثر دانست.

وی افزود: همچنین حرکت نقدینگی موجود به سمت بخش مسکن در افزایش قیمت‌های اخیر بی‌تاثیر نبوده است.

سعیدی‌کیا با بیان اینکه آمارهایی که در خصوص افزایش قیمت مسکن می‌گوییم باید مستند باشد، عنوان کرد: ما دو مرکز مستند برای اعلام درصدهای افزایش قیمت مسکن داریم که بانک مرکزی و مرکز آمار هستند.

وی با اعلام اینکه در سال‌های ۷۶-۷۵ و سال ۸۰ نیز شاهد افزایش قیمت مسکن در کشور بوده‌ایم، گفت: آمار این مراجع (بانک مرکزی و مرکز آمار) نشان می‌دهد درصدی که قیمت مسکن در سال‌های ۷۵ و ۷۶ بالا رفته از سال‌های ۸۰ و ۸۵ بیشتر بوده و درصدی که قیمت مسکن در سال ۸۰ افزایش داشته از سال‌های ۸۵ و ۸۶ بیشتر بوده است.

مولفه‌های احداث مسکن

وی با اعلام اینکه پنج مولفه زمین، سرمایه، مصالح، نیروی کار و فن‌آوری ساخت در احداث مسکن نقش دارند، افزود: برای رفع کمبود مسکن کشور، دولت ضمن بررسی مدل‌های گذشته به یک جمع‌بندی رسید و در قالب تبصره شش قانون بودجه همه این پارامترها تعیین تکلیف شده‌اند.

سعیدی‌کیا گفت: در این طرح زمین به‌صورت اجاره بلند‌مدت در اختیار اقشار کم‌درآمد قرار می‌گیرد، همچنین مبلغ یک‌ میلیون تومان تسهیلات برای آماده‌سازی و ۱۴‌میلیون تومان برای احداث هر واحد مسکونی پرداخت می‌شود که تقریبا برابر با ۷۰ تا ۸۰‌درصد قیمت ساخت واحد مسکونی است.

سعیدی‌کیا گفت: امسال برای اجرای تبصره ۶، ۱۰‌هزار میلیارد تومان تسهیلات قطعی از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده است.

وزیر مسکن و شهرسازی درباره چگونگی تامین نیروی کار به‌عنوان یکی دیگر از پارامترهای تاثیرگذار در ساخت مسکن، افزود: در کشور به لحاظ نیروی کار در بعد مهندسی کمبودی نداریم، کمبود ما در بخش کارگر ماهر ساختمانی است که در این خصوص نیز پیش‌بینی لازم انجام شده و بر اساس تفاهمی که با وزارت کار انجام داده‌ایم امسال حدود ۱۰۰‌هزار نیروی کار در بخش ساختمان کارت مهارت می‌گیرند و امیدواریم با ادامه این روند ظرف دو تا سه سال آینده به جایی برسیم که بتوانیم در تمام ساخت‌وسازها از نیروی دارای کارت مهارت استفاده کنیم.

وی با اعلام اینکه امسال در قالب این تبصره بنا است به استعداد ساخت ۵/۱‌میلیون واحد مسکونی در کشور زمین واگذار کنیم، اظهار کرد: تاکنون به استعداد ساخت ۵۰۰‌هزار واحد مسکونی زمین در اختیار تعاونی‌ها قرار گرفته و کار آماده‌سازی در این زمین‌ها جاری است و از این ماه مرحله پی‌ریزی نیز انجام می‌شود. وی در ادامه با اشاره به شناسایی و تعیین محدوده ۴۳‌هزار هکتار بافت فرسوده در ۱۶۰ شهر کشور، گفت: باید در دو سه سال آینده که تب مسکن فروکش کرد، در بافت‌های فرسوده کارهای گسترده‌ای انجام دهیم.