انتشار تحلیل‌ وزیر سابق مسکن از اوضاع کنونی بازار در شماره گذشته روزنامه دنیای اقتصاد، بازتاب‌های متنوعی در بدنه کارشناسی حوزه مسکن به جاگذاشت. عبدالعلی‌زاده پیش‌‌بینی کرده رکود مسکن تا پایان سال به انتها می‌رسد، اما برخی خبرگزاری‌ها روز گذشته در این باره نظر کارشناسان را جویا شدند. تداوم دولت فعلی رکود را استمرار می‌دهد

رییس هیات مدیره جامعه مهندسان شهرسازی ایران در این‌باره به خبرگزاری مهر گفت: فضای سیاسی کشور با رونق مسکن همسویی ندارد و تداوم دولت فعلی وضعیت رکود مسکن را استمرار می‌دهد.

علی نوذرپور در گفت‌وگو با ایلنا با بیان این که تاثیرپذیری بخش مسکن از نظام سیاسی و عدم وجود ثبات در بدنه دولت‌ پیش‌بینی‌ها را غیر قابل اطمینان کرده است، افزود: در صورت تغییر دولت و روی کارآمدن دولت جدید قطعا فضای موجود در بخش مسکن تغییر خواهد کرد، اما این به معنای انقلاب قیمتی نمی‌شود بلکه با همسویی تقاضا و عرضه با توجه به استقبال بخش خصوصی قیمت‌ها متعادل می‌شود. نوذرپور ادامه داد: به دلیل آن که نظام سیاسی کشور به ویژه در حوزه اجرایی با عدم ثبات مدیریتی مواجه است و بخش مسکن همیشه متاثر از مسائل سیاسی بوده است، پیش‌بینی‌ها در خصوص وضعیت مسکن آن هم برای سال‌های آینده غیرقابل اطمینان است. وی با اشاره به وضعیت مسکن در دولت‌های گذشته گفت: در دولت‌های گذشته نیز پیش‌بینی‌ها در مورد وضعیت مسکن به طور کامل محقق نمی‌شد، ولی با شرایط فعلی کشور این امر غیرممکن شده است. به گفته نوذرپور با توجه به شرایط رکودی موجود، متقاضیان مسکن به خاطر احتمال کاهش بیشتر قیمت مسکن اقدام به خرید مسکن نمی‌کنند و از سویی دیگر فعالان ساخت و ساز نیز به انتظار رونق مسکن بیش از این قیمت‌های خود را کاهش نمی‌دهند و این امر بر رکود بخش مسکن می‌افزاید. وی ادامه کار دولت نهم را تداوم رکود توصیف کرد و گفت: تغییر دولت به معنای تغییر فضای بخش مسکن از رکود به رونق است.

حمید ماجدی، یک کارشناس مسکن نیز در این‌باره به ایسنا گفت: با توجه به عوامل ایجادکننده رکود به نظر نمی‌رسد که بتوانیم به‌زودی از این رکود رهایی یابیم. وی تصریح کرد: از نظر مبانی نظری و تئوری بازار مسکن در کلیه کشورها هرچند سال یکبار دچار رونق می‌شود و با افزایش تولید قیمت‌ها نیز روند صعودی به خود می‌گیرد و پس از پایان دوره رونق، دوباره با رکود روبه رو می‌شود.

وی در ادامه افزود: در دوران رکود ساخت مسکن تقلیل می‌یابد و قیمت‌ها نیز ثابت مانده یا کاهش می‌یابد.

ماجدی گفت: این روند بازار مسکن در برنامه‌ریزی شهری و شهرسازی وجود دارد و تجربه نشان داده که دوره رونق حدود چهار تا پنج سال و دوره رکود سه سال به طول می‌انجامد.

این کارشناس مسکن ادامه داد: پس از افزایش سرسام‌آور قیمت‌ مسکن طی سال‌های ۸۴ تا ۸۷، در نیمه اول سال ۸۷ با رکود بازار مسکن روبه‌رو شدیم. وی اظهار کرد: مسکن برای گروهی از افراد جامعه کالای سرمایه‌ای به حساب می‌آید و در نتیجه این طرز تفکر بر بازار مسکن و قیمت‌ها تاثیر گذاشته و به ایجاد رونق کاذب در بازار کمک می‌کند. ماجدی خاطرنشان کرد: بیمار شدن اقتصاد کشور طی چند سال اخیر باعث شد تا سرمایه‌گذاری در بخش صنعت و کشاورزی مقرون به‌صرفه نباشد، بنابراین سرمایه‌ها از این بخش گریخته و به بخش مسکن هجوم آوردند.

مسکن مهر به رکود دامن زد

این کارشناس مسکن گفت: طرح مسکن مهر باعث شد تعداد زیادی از متقاضیان از بازار مسکن خارج شوند، اما به نظر می‌رسد این خروج موقتی باشد زیرا احداث یک‌میلیون و پانصدهزار واحد مسکونی در سال با توجه به توان مالی متقاضیان مسکن مهر امکان‌پذیر نیست، بنابراین چنین طرحی یا اجرا نمی‌شود یا اجرای آن سال‌ها به تعویق می‌افتد. به گفته او کاهش تقاضا از طریق طرح مسکن مهر به دوران رکود، دامن زد. وی ادامه داد: وام مسکن به دلیل میزان کم آن تاثیر چندانی در بروز رکود نداشته است.

پیروی از رکود جهانی

در همین باره عضو کمیسیون عمران مجلس نیز با بیان اینکه پرداخت وام خرید مسکن تاثیری در افزایش نقدینگی ندارد، گفت: بازار مسکن به دلیل رکود اقتصاد جهانی امسال هم همچنان راکد خواهد ماند. ابوالقاسم رحمانی نماینده مردم اقلید در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس افزود: ادامه روند رکود اقتصاد جهانی و توقف اعطای وام خرید مسکن از سوی بانک‌های خصوصی حاکی از این است که سال جاری هم رکود در بازار مسکن را شاهد خواهیم بود.