الگوی مصرف بهینه سیمان آماده شد
علیاصغر کیهانی، کارشناس صنعت بتن در این باره به «دنیایاقتصاد» گفت: محور اصلی در الگوی مصرف بهینه سیمان، تغییر فرهنگ استفاده از سیمان در ساختوسازها است؛ بهطوری که در حال حاضر حدود ۷۵درصد از سیمان تولیدی کشور به شکل ملات بنایی در ساختوسازها مورد استفاده قرار میگیرد.
علیاصغر کیهانی، کارشناس صنعت بتن در این باره به «دنیایاقتصاد» گفت: محور اصلی در الگوی مصرف بهینه سیمان، تغییر فرهنگ استفاده از سیمان در ساختوسازها است؛ بهطوری که در حال حاضر حدود ۷۵درصد از سیمان تولیدی کشور به شکل ملات بنایی در ساختوسازها مورد استفاده قرار میگیرد.
کیهانی افزود: در شیوه صحیح مصرف سیمان باید 70درصد از سیمان تولیدی بهصورت بتن آماده تبدیل شده و سپس برای ساختوساز از آن استفاده شود.
این کارشناس صنعت بتن تصریح کرد: در حال حاضر با هماهنگیهایی که با شهرداری تهران صورت گرفته در کلیه مناطق شهری سازندگان موظف شدهاند از بتن آماده به جای سیمان استفاده کنند که در صورت رعایت این موضوع، صرفهجویی بهینه در مصرف سیمان و به تبع آن در تولید به وجود خواهد آمد.
مدیرعامل ایران فریمکو درباره اصلاح ساختار مصرف مصالح ساختمانی یادآوری کرد که خسارات ناشی از مصرف غلط مصالح ساختمانی کمتر از مصرف غلط بنزین نیست.
به گفته کیهانی، در فرآیند تولید هر تن سیمان، یک تن گاز کربنیک وارد محیط زیست میشود و بیش از ۱۲۵ لیتر سوخت فسیلی مصرف میشود؛ همچنین بیش از ۱۱۲کیلو وات ساعت برق نیز در این فرآیند مصرف میشود و ۶/۱۱درصد از حملونقل بار جادهای کشور به سیمان اختصاص دارد، بنابراین سیمان اهمیت فوقالعادهای در بین کالاهای حامل انرژی دارد. به گفته کیهانی، سیمان که با این همه هزینههای اجتماعی تولید میشود در مرحله مصرف بدون متولی رها شده است؛ به نحوی که سهم مصارف صنعتی و استاندارد سیمان کمتر از ۲۵درصد است. این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته بیش از ۸۰درصد سیمان تولیدی وارد چرخه مصارف صنعتی میشود؛ ولی در کشور ما مصارف دستی سیمان سهم اصلی را به خود اختصاص داده است.
به گفته این کارشناس، سیمان برای تبدیل شدن به فرآورده نهایی باید در کارخانجات تولید بتن و قطعات بتنی فرآوری شود؛ بر همین اساس استاندارد ملی بتن تدوین و اجباری شده است و بهرغم وجود بخشنامه و آییننامه و مقررات و حتی مصوبه هیات وزیران، همچنان شاهد مصرف بتنهای دستساز در کشور هستیم. کیهانی معتقد است که فقط در جداول بتنی خیابانها، سالانه بیش از 800هزار تن سیمان را دور میریزیم؛ چون جداول بتنی دستساز عمری کمتر از 5سال دارند و خسارات چندصدمیلیاردی به اقتصاد شهرداریها تحمیل میکنند. این در حالی است که با استفاده از جداول بتنی ماشینی که به صورت استاندارد ساخته میشوند، میتوان عمر مفیدی بیش از 50 سال به جداول بتنی داد.
بنابراین مصرف غلط سیمان در همه بخشها نیازمند اصلاح است. این کارشناس بتن معتقد است که بخشنامه دولت در زمینه رعایت استانداردهای اجباری تولید، توزیع و مصرف مصالح ساختمانی روی دیگر شعار امسال است که متاسفانه از سال ۸۴ که به تصویب رسیده همچنان بلاتکلیف است؛ به نحوی که بیش از ۳ بار اجرای کامل آن به تعویق افتاده است. به گفته کیهانی، طرح اصلاح الگوی مصرف سیمان از چند سال پیش مطرح بوده و در حال حاضر این طرح آماده اجرا است و وزارت مسکن، شهرداریها و نظام مهندسی باید به وظایف خود در این باره عمل کنند.
مهندس کیهانی معتقد است سیمان تولیدی کشور به صورت استاندارد مصرف نمیشود و این کل هزینههای ناشی از تولید سیمان را بیحاصل کرده است. به گفته این کارشناس، در یک ساختمان متعارف بیش از 70درصد سیمان به صورت بتن آماده استاندارد و 25درصد به صورت ملات بنایی و 5درصد به صورت قطعات بتنی باید مصرف شود؛ اما از 70درصد سیمان که باید به صورت بتن آماده مصرف شود، در کل کشور کمتر از 70درصد به صورت بتن آماده استاندارد مصرف میشود و بقیه به صورت بتن دستساز اجرا میشود که هیچ گونه تضمینی برای کیفیت این بتن وجود ندارد و نه تنها احتمال فروریزی و تخریب در اثر زلزله و سایر موارد احتمالی را افزایش میدهد، بلکه دوام و عمر مفید ساختمانها را نیز به شدت کاهش میدهد؛ بنابراین راهی به جز جلوگیری از مصارف بتنهای دستساز و استفاده از بتن آماده استاندارد باقی نمیماند.
به گفته کیهانی، عمر مفید ساختمان در ایران کمتر از ۳۵سال است؛ در حالی که میتوان با مصرف مصالح استاندارد به بیش از ۱۰۰سال ارتقا داد و فراموش نکنیم که ۳درصد از درآمد ملی در کشور ما در بخش مسکن سرمایهگذاری میشود. به گفته این کارشناس، مناسبترین روش برای رسیدن به اهداف اصلاح الگوی مصرف در زمینه مصالح ساختمانی اعمال مقررات سختگیرانه و جلوگیری از مصارف مصالح دستساز و غیراستاندارد است که شهرداریها میتوانند در پایان کار ساختمانی این نظارت را اعمال کنند.
ارسال نظر