از یک میلیون و ۴۰۰هزار پلاک موجود در تهران تاکنون ۸۰هزار پلاک تعویض شده است

گروه مسکن - میترا یافتیان: شهرداری تهران ماه‌ها است که قصد دارد پلاک‌های ساختمان‌ها را تعویض کند اما در حالی‌که تاکنون فقط ۸۰هزار پلاک از یک میلیون و ۴۰۰هزار پلاک موجود در تهران تعویض شده و مابقی قرار است در ماه‌های پایانی سال تعویض شود، شورای شهر دیروز از این طرح جدید انتقاد کرد. پلاک‌های جدید شبرنگ است و علاوه بر شماره ساختمان، دوسری شماره ۸ و ۱۰رقمی بر روی آن موجود است که یکی متعلق به شهرداری و دیگری کدپستی است.

اعضای شورای شهر در جلسه دیروز شورا با انتقاد از تفاوت در این شماره و همچنین ابهام در انگیزه اصلی تعویض پلاک‌ها پرسش‌هایی را از مقامات شهرداری تهران مطرح کردند.

به گزارش دنیای اقتصاد از آنجا که در جلسه هفته گذشته شورا محمد علی نجفی به عدم اطلاع‌رسانی لازم از سوی شهرداری در رابطه با اجرای طرح نصب پلاک‌های آبی منازل و مشکلات احتمالی ناشی از اجرای این طرح تذکر داده بود، روز گذشته مسوولان مرتبط با اجرای این طرح از شهرداری و پست تهران در شورا حضور یافتند، اما اکثریت قریب به اتفاق اعضای شورا به عدم پکپارچگی میان کدهای درج شده توسط شهرداری و پست بر روی پلاک‌های آبی معترض شدند. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، در ابتدای جلسه دیروز شورا نصیری، معاون فنی پست تهران طی ارائه گزارش از روند اجرای طرح نصب پلاک‌های آبی در تهران توضیح داد: تازه بعد از اتمام نصب پلاک‌های آبی مشکلات پستی این طرح مشخص می‌شود، اما به طور کلی با تعریف اصولی پلاک‌های تهران، بانک اطلاعاتی بسیار خوبی از منازل تهران تهیه و به تبع آن بسیاری از مشکلات پست حل می‌شود.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه در گذشته وجود پلاک‌های مختلف نظیر آب، گاز و ... موجب نابسامانی و مخدوش شدن سیمای شهری شده بود و نیز از آنجایی که ۸۰درصد اطلاعات سازمان‌ها مربوط به بانک اطلاعاتی منازل است، در حال حاضر با نصب این پلاک‌ها بسیاری از این مشکلات تا حدودی رفع شده، هر چند که هنوز ۱۲درصد خانه‌های تهران فاقد پلاک آبی هستند.

معاون فنی شرکت پست یادآور شد: طبق گزارشات واصله به پست پیش از اجرای این طرح بیش از ۱۱۹هزار ساختمان در تهران فاقد پلاک و ۱۸درصد معابر نیز بی‌نام بودند، اما در مقابل برخی ساختمان‌ها چند پلاک داشتند. محمدعلی نجفی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران نیز با ابراز گلایه‌مندی از عدم اطلاع‌رسانی به موقع به مردم در رابطه با چگونگی اجرای این طرح، گفت: توضیحاتی که ارائه شد مطالبی است که برای ما نیز واضح است، اما در حوزه اطلاع‌رسانی قرار بود همزمان یا قبل از تغییر پلاک به دست مردم بروشورهایی برسد. ضمن اینکه تغییر رقم پلاک‌ها و کم و زیاد شدن اعداد و زوج‌ و فرد شدن آنها توجیه ندارد.

وی گفت: اصلا چرا این کد ۸رقمی شهرداری با کد ۱۰رقمی پست شباهتی ندارد. ضمن اینکه هنوز برای اعضای شورا مشخص نیست هزینه این طرح برای شهرداری چقدر بوده است از این رو بهتر نبود کد پستی ۱۰رقمی پست به عنوان پلاک در نظر گرفته می‌شد تا این هزینه به شهرداری تحمیل نشود؟

حجت‌الله ملاصالحی، رییس سازمان زیباسازی شهرداری تهران نیز گفت: بحث‌های زیادی بین پست و شهرداری صورت گرفت، اما متاسفانه دو طرف برای یکپارچه‌سازی کدها به نتیجه نرسیدند و قرار شد جداگانه کد دهند.

وی تصریح کرد:‌از یک میلیون و ۴۰۰هزار پلاک موجود در تهران تاکنون ۸۰هزار پلاک تعویض و جایگزین آن پلاک آبی نصب شده و مابقی پلاک‌ها نیز تا شب عید نصب می‌شوند.

وی اظهار کرد: هزینه کلی اجرای این طرح ۳میلیارد و ۶۰۰میلیون تومان است که از این میزان یک میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان هزینه ساخت پلاک‌ها و همین میزان نیز هزینه نصب پلاک‌ها توسط شهرداری‌های مناطق شده است. در این جلسه رییس شورای شهر تهران نیز با تاکید دوباره بر صحبت‌های نجفی گفت: باید ارتباط ریاضی منطقی بین کد شهرداری و کد پست در این پلاک‌ها وجود داشته باشد، چرا که در شرایط فعلی کدهای درج شده بر روی این پلاک‌ها یکپارچگی ندارند.

وی با بیان اینکه به‌رغم افزایش روزافزون ساختمان‌ها در تهران اما به‌طور مثال در یک کوچه تعداد پلاک‌ها کم شده است، خواستار ارائه توضیحات قابل قبول از سوی مسوولان شهرداری حاضر در این جلسه شورا شد.ملاصالحی نیز پاسخ داد: کد درج شده توسط شهرداری بر روی این پلاک‌ها شماره ممیزی شهرداری است و نیازی نیست مردم آن را به خاطر بسپارند. کد ۱۰ رقمی موجود در کدهای آبی نیز برای امور پستی است و نیازی نیست که میان این دو کد ارتباط ریاضی وجود داشته باشد. گلشنی، مدیرکل وصول و تشخیص درآمد شهرداری نیز گفت: با نصب این پلاک‌ها مشکلات و اشتباهات قبلی در طراحی و نصب پلاک‌ها برطرف خواهد شد.

سیدمناف هاشمی، مدیرکل وصول و تشخیص درآمدهای شهرداری تهران نیز در این جلسه در مورد ممیزی املاک گفت: طرح ممیزی املاک شهر تهران با حدود ۱۰۰ نفر نیروی آموزش دیده از ابتدای امسال آغاز شده است.وی گفت: حدود ۳میلیون ملک در تهران وجود دارد که ممیزی آنها ۵ تا ۶ سال طول می‌کشد، اما طبق تعهد این طرح را یکسال تا ۱۸ ماه به پایان می‌رسانیم.وی خاطرنشان کرد: یک میلیون و ۵۰۰هزار بازدید از املاک صورت گرفته و تمام اطلاعات مربوط به ساختمان در ۴۰۰ زمینه اطلاعاتی دریافت شده است.

هاشمی تاکید کرد: در قالب این طرح تخلفات ساختمانی، تثبیت املاک تجاری شهر و ابعاد درآمدی قابل توجهی پیگیری خواهد داشت.به گفته وی؛ در قالب این طرح ۳۲هزار معبر بی‌نام شناسایی شده که تاکنون نامگذاری تعدادی از آنها انجام شده است.