دنیای اقتصاد- در حالی که تازه‌ترین آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارت مسکن حاکی از افزایش حدود 40درصدی اجاره‌بها در سال گذشته است که بعد از افزایش 24درصدی سال 85 رقم خورد، یافته‌های غیررسمی نشان از آن دارد که اجاره‌بهای مسکن پس از این شوک‌ها از اوایل سال جاری در سیر نزولی افتاده است.

خبرهای خوش برای مستاجران از راه رسید
کاهش 25درصدی اجاره بها در تهران
امتناع سازندگان مسکن از فروش و تزریق واحدها به بازار اجاره
پیش‌بینی‌ها از تداوم کاهش هزینه اجاره مسکن در ماه‌های آینده
فرید قدیری
اجاره بهای مسکن در پایتخت نسبت به اوایل سال، 25درصد کاهش پیدا کرد.
مشاوران املاک کاهش چشم‌گیر اجاره‌ها را مدیون عکس‌العمل انبوه‌سازان به کاهش بی‌سابقه قیمت مسکن عنوان می‌کنند.
آنها می‌گویند از حدود سه ماه پیش ناگهان پیشنهاد‌ها از سوی مالکان واحدهای نوساز برای اجاره افزایش پیدا کرد و فراوانی انتخاب برای مستاجران آن هم از نوع نوساز باعث شد اجاره‌ها بعد از دو سال افزایش، کاهش یابد.
کاهش هزینه اجاره خبر خوشی برای مستاجرانی است که طی چند ماه گذشته با اطلاع از کاهش قیمت مسکن انتظار تغییر وضعیت در بازار اجاره‌ها را می‌کشیدند.
مطالعات میدانی گروه مسکن دنیای اقتصاد از میانگین نرخ اجاره بها در 22منطقه تهران حاکی است متوسط نرخ اجاره سر‌راست یک واحد مسکونی 100متری در‌حال‌حاضر 9/24درصد نسبت به سه ماه اول سال‌جاری کاهش پیدا کرده است.
این کاهش بعد از دو سال و سه ماه رشد متوالی پدید آمده است. به استناد گزارش‌های مکتوب وزارت مسکن متوسط نرخ اجاره بهای مسکن در کلان‌شهر تهران در سال‌های ۸۵ و ۸۶ به ترتیب ۷/۲۳ و ۸/۳۸درصد افزایش پیدا کرد.
رشد در هزینه اجاره ملک در سه ماه اول امسال به اوج خود رسید و به طور متوسط از 600هزار تومان برای یک واحد 100متری به یک میلیون و 700هزار تومان در بهار 87رسید.
رشد ۱۸۳درصدی اجاره بهای مسکن در این مدت بیشتر ناشی از هجوم تقاضا در بازار به خاطر شروع فصل نقل و انتقالات بود. همچنین رشد ۸۰درصدی قیمت مسکن در اواخر سال ۸۶ موجب شد در ابتدای سال ۸۷، بیشتر خانواده‌هایی که به خیالشان منابع مالی لازم برای خرید مسکن را تامین کرده‌ بودند از خرید ناامید شده و به ناچار به بازار اجاره پناه بیاورند. اما همه شرایط فوق تقریبا از اواخر تابستان تغییر کرد.
از تابستان امسال به دلیل کاهش همزمان قیمت مسکن و مصالح ساختمانی، ریسک فروش واحدهای نوساز برای انبوه‌سازان افزایش یافت تا جایی‌که برخی از انبوه‌سازان بزرگ در چند ماه گذشته از فروش واحدها به امید افزایش دوباره قیمت، منصرف شدند. اما خودداری در فروش واحدهای نوساز مدتی است به اجاره این واحدها تبدیل شده تا جایی که برخی مشاوران املاک در مناطق مختلف تهران می‌گویند به دلیل افزایش یکباره تعداد خانه‌های نوساز در بازار اجاره، نرخ اجاره واحدهای نوساز با واحدهای چند سال ساخت تقریبا برابر شده است. مستاجران که حدود 30درصد از کل خانوارهای کشور را تشکیل می‌دهند اکنون با استفاده از فرصت به دست آمده به دنبال تعویض محل اقامت با هزینه یکسان هستند. به گزارش دنیای اقتصاد، متوسط اجاره‌بهای یک واحد مسکونی 100 متری در تهران از یک‌میلیون و 700هزار تومان در بهار امسال به یک‌میلیون و 300هزار تومان در هفته‌های اخیر رسیده است. این رقم اگر چه نسبت به اجاره‌بهای سال‌های 85 و حتی 86 هنوز رقم بالایی است اما پیش‌بینی‌ها از کاهش بیشتر اجاره مسکن تا ماه‌های آینده حکایت دارد.
مستاجران سعادت‌آباد خوشحال‌تر از بقیه
در هفته‌های اخیر بیشترین کاهش هزینه اجاره مسکن به ترتیب در محله سعادت‌آباد، حوالی میدان فردوسی و گیشا رخ داده است. در این سه محله اجاره مسکن بیش از 30درصد افت کرده است. در شهر تهران در سال 86 متوسط اجاره‌بهای مسکن برای یک واحد 100متری، سر راست رقم 580هزار تومان بوده است. در سال 86 بالاترین نرخ رشد متوسط اجاره‌بها 6/79درصد برای منطقه 8 و کمترین آن 1/7درصد برای منطقه 14 گزارش شده است.
اجاره‌ها در کلان‌شهر تهران در سال ۸۵ وضعیت تقریبا بهتری نسبت به سال ۸۶ داشت. هر چند در آن سال هزینه اجاره نسبت به سال ۸۴ با ۷/۲۳درصد رشد همراه بود. در سال ۸۵ بیشترین رشد اجاره‌بها در تهران متعلق به منطقه ۱۴ و کمترین آن متعلق به منطقه ۲۲ بوده است.
منطقه 22 در سال 86 به دلیل افزایش یکباره تعداد آپارتمان‌ها در این منطقه 42درصد در میزان اجاره‌بها نسبت به سال 85 رشد داشته بود.