شهرهای جدید مطالعات زیست محیطی دارند؟

گروه مسکن- لیلا درخشان: برخی کارشناسان محیط زیست معتقدند مطالعات زیست محیطی شهرهای جدید رعایت نشده است.

دکتر زهره داوودپور، استاد دانشگاه و از مسوولان قبلی شرکت عمران شهرهای جدید در این باره به دنیای‌اقتصاد گفت: اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ در مکان یابی شهرهای جدید به مطالعات زیست محیطی توجه چندانی نمی‌شد؛ چرا که به عنوان مثال در آن دهه براساس مصوبه‌ای، تامین مسکن کارمندان دولتی اولویت پیدا کرد و همین اضطرار، اجرای این مصوبه را در شهرهای جدید به دنبال داشت. وی افزود: اما از آنجا که تامین مسکن کارمندان در قالب شهرهای جدید حالت اضطرار یافت؛ همین امر باعث شد تا در مکان‌یابی آن فقط به این جنبه نگریسته شود و متعاقب این نگاه تک‌بعدی، مطالعات زیست محیطی در احداث شهرهای جدید در اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ مغفول ماند.

داوودپور تاکید کرد: البته هر چه زمان می‌گذرد خوشبختانه نگاه مسوولان و مقامات به رعایت مطالعات زیست محیطی در احداث شهرهای جدید جدی‌تر می‌شود.

پروفسور مجید مخدوم، استاد محیط زیست دانشگاه تهران نیز بر عدم رعایت مطالعات زیست محیطی تاکید و تصریح کرد: متاسفانه به‌رغم اینکه مسوولان مدعی رعایت مطالعات زیست محیطی در احداث شهرهای جدید هستند، اما متاسفانه این شهرها بدون ارزیابی‌های محیطی ساخته شده‌اند. وی افزود: به عنوان مثال در احداث شهر جدید هشتگرد مطالعات زیست محیطی رعایت نشده و همین امر باعث می‌شود تا این شهر به سرنوشت بدی درآینده دچار شود.

مخدوم در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد تاکید کرد: البته عدم رعایت مطالعات زیست محیطی فقط مختص به شهرهای جدید نیست،بلکه متاسفانه دامنه این معضل شامل حال شهر تهران نیز می‌شود.

وی اظهار داشت: به عنوان مثال در طرح‌های تفصیلی طرح جامع تهران، معضل محیط زیست آن هیچ ارتباطی با بقیه فصول طرح ندارد، این در حالی است که محیط زیست هسته اصلی طرح تفصیلی است و باید به صورت جدی‌ به آن پرداخته شود.

اما مدیر عامل پیشین شرکت عمران شهرهای جدید در این باره نظر متفاوت دارد و بر انجام مطالعات زیست محیطی در شهرهای جدید تاکید می‌‌کند.

سید محمود میریان، مدیر عامل پیشین شرکت عمران شهرهای جدید تاکید کرد: در شرح خدماتی که به مشاور ارائه می‌شود اگر مطالعات زیست محیطی لحاظ نشود طرح در شورای‌عالی شهرسازی به مرحله تصویب نمی‌رسد و از آنجا که این طرح در شورای‌عالی شهرسازی به تصویب رسیده است در نتیجه بدیهی است که مطالعات زیست محیطی شهرهای جدید کاملا دیده شده است.

مشاور اسبق وزیر مسکن و شهرسازی در ادامه اظهارات خود؛ مطالعات زیست‌محیطی را در رابطه با مکان یابی شهرهای جدید شامل دو رویکرد دانست و گفت: یک جنبه از این رویکرد به گونه‌ای است که مکان‌ یابی احداث شهرهای جدید با مناطق حفاظت شده محیط زیست تداخل نداشته باشد که در صورت تداخل، شورای‌عالی شهرسازی اجرای آن طرح را به تصویب نمی‌‌رساند.

وی افزود: رویکرد دیگر این است که وقتی شهری ساخته می‌شود به لحاظ زیست محیطی کلیه تاسیسات زیربنایی شهر باید به نوعی باشد که محیط پیرامون خود را آلوده نکند، یعنی سیستم آب و فاضلاب، تصفیه خانه‌های آب و فاضلاب و ... باید از نوعی باشد که آلودگی ایجاد نکند.

رییس اسبق هیات‌مدیره و مدیر عامل وقت شرکت عمران شهرهای جدید تاکید کرد: این دو رویکرد در احداث شهرهای جدید کاملا رعایت شده است و همین امر سبب تصویب طرح در شورای‌عالی شهرسازی شده است.