مشاور رییس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران گفت:‌ متوسط عمر ساختمان‌‌‌ها در ایران در خوشبینانه ترین حالت ۴۰ سال است که نصف عمر متوسط ساختمان‌ها در کشور‌‌‌‌های پیشرفته است.

وی در گفت‌و‌گو با ایرنا با اشاره به زیان ناشی از ساخت‌و‌ساز‌‌‌‌های غیراصولی، افزود: هر روز که به عمر ساختمان‌ها اضافه شود، ۵۰۰میلیون تومان ارزش افزوده ایجاد می‌‌‌شود. وی افزود: سیستم نظارت بر ساختمان‌‌‌سازی باید تقویت شود، اگر سیستم‌‌‌‌‌‌‌های نظارتی را تقویت کنیم که نظارت در حین ساخت افزایش پیدا کند، بخش بزرگی از مشکلات کیفی ساختمان‌‌‌ها را حل کرد‌‌‌‌ه‌ایم.

این مشاور موسسه استاندارد گفت:‌ باید شرایطی فراهم شود که مصرف‌کننده هزینه نظارت را پرداخت کند، اگر هزینه نظارت با قیمت واقعی پرداخت نشود، مهندسان ناظر کار فعلی را که مهر فروشی است، ادامه می‌‌‌دهند.

وی در مورد اهمیت نظارت بر ساختمان‌‌‌سازی، گفت: در یک نظرسنجی مشخص شده که شرط لازم برای ساخت و ساز اصولی ۱۵ درصد کارفرمای آگاه، ۳۱ درصد مجری صاحب صلاحیت، ۴۲ درصد ناظر و ۱۲ درصد مصالح است.

وی با بیان اینکه یک اختلافی بین سازمان نظام مهندسی و شهرداری‌‌‌ها در مورد نظارت بر ساخت و ساز وجود دارد، افزود: مهندسان ناظر توسط سازمان نظام مهندسی تایید صلاحیت می‌‌‌شوند و باید توسط این سازمان به شهرداری معرفی شوند، ولی شهرداری این بخش از کار را نمی‌‌‌پذیرد و خودش اقدام به معرفی مهندس ناظر می‌‌‌کند.

وی افزود: نظر سازمان نظام مهندسی این است که ارتباط کارفرما و مهندس ناظر باید قطع بشود، چرا که وقتی کارفرما خودش مهندس ناظر را انتخاب می‌‌‌کند، هر آن امکان تبانی وجود دارد و یک مرجع بی‌طرف باید کار نظارت را انجام دهد.

بلغاری گفت: یکی از مشکلات در صنعت ساختمان تعدد مراکز صدور پروانه‌‌‌‌‌‌‌های بهره‌برداری است، فرمانداری‌ها، استانداری‌ها، مجامع امور صنفی، شورا‌‌‌‌های محلی در کنار وزارت صنایع و معادن که مرجع اصلی و رسمی‌ ‌‌صدور پروانه بهره‌برداری است، فعالیت می‌‌‌کنند.

وی علت دخالت مراکز مختلف در صدور پروانه بهره برداری را درآمدزایی این فعالیت عنوان کرد و افزود: باید مرجع صدور پروانه در این بخش واحد شود تا امکان تصمیم گیری و برخورد‌‌‌‌های حقوقی فراهم آید.

وی گفت: یکی از مشکلات در بخش ساختمان، فروش مصالح ساختمانی با خودرو‌‌‌‌های سیار است که این مصالح بدون بسته‌بندی و نشانه‌گذاری روی آنها فروخته می‌‌‌شود که معلوم نیست در کجا و با چه استانداردی تولید شده‌اند.

وی وجود واحد‌‌‌‌های تولید مصالح ساختمانی جدا را از دیگر مشکلات عنوان کرد و افزود: در کارگاه‌‌‌‌های پراکنده با استفاده از تکنولوژی پایین و تجهیزات فرسوده مصالح ساختمانی تولید می‌‌‌شود که استاندارد نیستند و ساختمان‌‌‌سازی با آنها می‌‌‌تواند خطرساز باشد.

بلغاری گفت: سازمان استاندارد در حال تهیه طرح پیشنهاد به دولت است که براساس آن دولت تعرفه خدمات عمومی ‌‌‌مثل آب، برق و گاز به واحد‌‌‌‌های تولیدی دارای نشان استاندارد را کاهش دهد و برای واحد‌‌‌‌های فاقد نشان استاندارد این تعرفه‌‌‌ها را از صنعتی به تجاری تبدیل کند.

بلغاری گفت: ۹۳۱ استاندارد ملی در بخش صنعت ساختمان تدوین شده که هفت درصد استاندارد‌‌‌‌های ملی است، سازمان استاندارد در نظر دارد در یک دوره پنج ساله میزان استاندارد ملی بخش ساختمان را به ۱۵ درصد کل استاندارد‌‌‌‌های ملی افزایش دهد.

وی افزود: تصورات غلطی در طول سال‌ها شکل گرفته که برای مثال استفاده از دیوار پیش ساخته مناسب نیست، در حالی‌ که دنیا به سمت سبک کردن ساختمان‌ها پیش می‌‌‌رود هر مترمربع ساختمان که در کشور ما ساخته می‌‌‌شود ۸۰ تا ۹۰ کیلو وزن دارد، در اروپا این رقم را به ۱۲ کیلوگرم می‌‌‌رسانندکه این اقدام علاوه بر کاهش آسیب‌‌‌‌‌‌‌های ناشی از تخریب، قیمت تمام شده را نیز کاهش داده و سبب تسریع در اجرا می‌شود.