در حالی که لایحه بیمه اجباری مسوولیت مجریان ساختمان مراحل نهایی تصویب را در مجلس می‌گذراند گویا ابزار اجرای این قانون در بخش ساخت‌و‌ساز فراهم نیست. به گزارش دنیای اقتصاد براساس این لایحه قرار است کلیه ساخت‌و‌سازها توسط شرکت‌های بیمه‌ای بیمه شوند و ساختمانی که بیمه نداشته باشد، پایان کار هم نخواهد گرفت.

اما اصلا با شرکت‌های بیمه قبل از تدوین لایحه مذاکره شده بود؟

مدیرکل معماری و ساختمان شهرسازی شهرداری تهران در این زمینه گفت: با وجود آن که از شرکت‌های مختلف بیمه دعوت کرده‌ایم که بیمه ساختمان‌ها را در همه مراحل و از صفر تا ۱۰۰ بر عهده بگیرند، اما متاسفانه هیچ شرکتی تاکنون حاضر به انجام این کار نشده است.

مهندس سید مصباح‌الدین متقی گفت: بیمه‌ای که در حال حاضر برای ساختمان وجود دارد، مربوط به کارگاه و نفراتی است که در آن کار می‌کنند و در واقع این بیمه فقط برای فرآیند ساخت است.

وی با بیان اینکه هنوز در ک شور شرکتی پیدا نشده است که بتواند همه فرآیند مربوط به ساختمان را بیمه کند، افزود: اگر ساختمانی بخواهد بیمه شود، بیمه گر باید از صفر تا ۱۰۰ درصد ساختمان را نظارت و بیمه کند و نمی‌تواند ساختمانی را که در جریان ساختش نیست و نمی‌داند که با چه ضوابطی ساخته شده است، بیمه کند.

متقی در ادامه اظهار کرد: بیمه‌ای که ما انتظار داریم و به دنبال آن هستیم، این است که بیمه‌گر باید همه ساختمان را در همه مراحل و حتی در زمان نگهداری ساختمان بر عهده گیرد.

وی با تاکید بر اینکه متولیان امر بیمه باید در این زمینه کاری انجام دهند، افزود: همان طور که اتومبیل، دارای بیمه‌های مختلف است، باید ساختمان هم بیمه‌های مختلف داشته باشد، اما با وجود آن که از شرکت‌های بیمه‌ای برای این کار دعوت کردیم، اما نتوانستند اقدامی را انجام دهند و فقط اعلام کرده‌اند که می‌توانند فرآیند ساخت را برای جلوگیری از حوادث بیمه کنند.

مدیرکل معماری و ساختمان شهرسازی شهرداری تهران تصریح کرد: ما حتما به شرکت‌هایی که بتوانند همه ساختمان را از مرحله مصالح و مواد، فنی و سایر مراحل بیمه کنند، نیاز داریم؛ چراکه با این کار عمر مفید ساختمان‌های ما که هم‌اکنون حدود ۳۰‌سال است دو برابر می‌شود و این کار هم به نفع مالک است و هم از ایجاد حوادث ناگوار جلوگیری می‌کند.

متقی با بیان اینکه نهادینه شدن فرهنگ بیمه ساختمان، ماندگاری و پایداری بیشتری را برای ساختمان ایجاد می‌کند، افزود: از آن جا که بیمه‌گذار در برابر حوادث مختلف، باید خسارت بدهد، حساسیت بیشتری در فرآیند ساختمان خواهد داشت و این کار مقاوم شدن ساختمان را حتی در برابر زلزله نیز تضمین می‌کند.