گروه مسکن - رییس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به کمبود نظارت وزارت بهداشت بر بهسازی بیمارستان‌های موجود در کشور و خطرات ناشی از مقاوم بودن این مراکز گفت: وزارت بهداشت، بهسازی بیمارستان‌ها را صرفا در حد شیشه‌ای یا آلومینیومی شدن نمای آنها می‌خواهد در حالی که همین شیشه‌ای شدن نماها خطرات و آسیب‌های زیادی را در زمان بروز بحران‌هایی چون زلزله ایجاد می‌کند و خدا می‌داند که چه بلایی بر سر بیماران می‌آید. به گزارش دنیای‌اقتصاد، مهدی چمران، رییس شورای اسلامی شهر تهران، روز گذشته در یکصد و هفدهمین جلسه علنی شورای شهر و در جریان بررسی طرح ایمن‌‌سازی بیمارستان‌ها و مراکز درمان شهر تهران گفت: در‌حال‌حاضر بسیاری از بیمارستان‌ها نظیر پارس، آپادانا و... در قالب بهسازی، در حال تغییر نما هستند در حالی که مقاوم‌سازی یکی از ارکان اصلی بهسازی هر ساختمان است.

وی تصریح کرد: علاوه بر این توزیع مناسبی به لحاظ احداث بیمارستان‌ها در تهران وجود ندارند، به طوری که هم‌اکنون در مناطق شمالی تهران بیمارستان‌ها به وفور یافت می‌شوند، اما در مناطقی چون جنوب شرق تهران تعداد بیمارستان‌ها بسیار اندک است.

رسول خادم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر نیز درباره این طرح گفت: با توجه به وضعیت نابسامان مراکز درمانی شهر تهران نحوه پراکنش این مراکز در شرایط عادی و بحرانی، ارتقای سطح ایمنی و مقاوم‌سازی آنها ضروری است.

وی افزود: بنابراین بر اساس طرح ایمن‌سازی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی و تشخیص شهر تهران، شهرداری موظف است اماکنی که دارای مجوز وزارت بهداشت هستند را علاوه بر صدور پروانه ساخت برای ایجاد این مراکز مطابق با اصول طراحی معماری و نیز مقاوم‌سازی اقدام کند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر تعدادی از مسوولان بیمارستان‌ها نظیر بیمارستان اختر به شورای شهر اعلام کرده‌اند که این آمادگی را دارند تا با استفاده از توان موجود در مجموعه خود و نیز با برخورداری از تسهیلات تشویقی شهرداری، در جایی که شهرداری زمین به اندازه کافی برای احداث بیمارستان دارد و اجرای چنین پروژه‌ای بار ترافیکی به دنبال ندارد، با مشارکت بخش‌خصوصی بیمارستان بسازند و از محل‌های فعلی به مناطق جدید منتقل شوند.

وی خاطرنشان کرد: الان شهرداری در حکیمیه قطعه زمینی با کاربری بهداشتی و درمانی دارد بنابراین احداث این بیمارستان در ورودی شرقی تهران امکان مناسبی برای مردم منطقه ایجاد می‌کند.

به اعتقاد وی، برای مقاوم‌سازی مراکز درمانی باید شهرداری زمین را به صورت آورده بیاورد و با مشارکت بخش‌خصوصی بسازد و بیمارستان‌های نامقاوم را جابه‌‌جا کند.

خسرو دانشجو، سخنگوی شورای شهر نیز ابراز عقیده کرد: معلوم نیست که تمام زمین‌های شهرداری که قرار است با اجرای این طرح تبدیل به بیمارستان شود، کاربری بهداشتی-درمانی دارد یا خیر. ضمن اینکه اگر بخواهند بیمارستان‌های نامقاوم را تا زمان بهسازی آنها به مکان دیگری منتقل کنند باید ساختمان بعدی نیز کاربری بهداشتی-درمانی داشته باشد وگرنه به لحاظ فنی نمی‌توان در ساختمان‌هایی که برای کاربری‌های تجاری-اداری یا مسکونی ساخته شده، فعالیت بهداشتی و درمانی داشت.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر ساختمان اغلب بیمارستان‌ها باید تخریب و مجددا از نو ساخته شود تا در زمان بحران، تبدیل به مراکز تولید بحران نشود.

مازیار حسینی، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز اظهارنظر کرد و گفت: شهرداری تهران باید در تسریع مقاوم‌سازی این اماکن موثر واقع شود همچنان‌که برخی از بیمارستان‌ها دارای فضای سبز و حیاط بزرگی هستند که می‌توان ساختمان جدید را در این فضا احداث کرد و پس از به بهره‌برداری رسیدن ساختمان قبلی تخریب و به فضای سبز و حیاط تبدیل شود.

وی تصریح کرد: همچنین سیاست‌های فعلی وزارت بهداشت مانع از احداث بیمارستان‌های جدید شده و اغلب پزشکان به تاسیس پلی‌کلینیک‌ها و دی‌کلینیک‌ها در ساختمان‌هایی با کاربری‌های مختلف تجاری، مسکونی و اداری روی آورده‌اند در حالی‌که این ساختمان‌ها برای ایجاد فضاهای بهداشتی - درمانی مقاوم نیستند.

این درحالی است که برای این تغییر کاربری مجوزی هم از شهرداری گرفته نمی‌شود. بنابراین طرح ایمن‌سازی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی می‌تواند در سامان‌بخشی به وضعیت موجود موثر واقع شود.

وی همچنین پیشنهاد داد: ما در کشور بیمارستان نمونه‌ای به لحاظ مسائل لرزه‌ای برای ارائه خدمات مطلوب در زمان عادی و نیز شرایط بحرانی نداریم، چرا که در اغلب بیمارستان‌ها بخش‌‌های اورژانس، اتاق عمل، مراقبت‌های ویژه و ... در طبقات مختلف هستند و با وقوع زلزله آسانسورها از کار افتاده و امکان ارائه خدمات به مصدومان ناشی از حادثه وجود ندارد. بنابراین ساخت بیمارستان گام موثری در روند احداث بیمارستان‌های مقاوم و استاندارد است.

براساس طرح مذکور، مقرر شد تا باتوجه به توزیع بیمارستان‌ها در شهر تهران به بیمارستان‌های فرسوده و فاقد سازه مناسب از طریق جابه‌جایی مکان فعلی آنها با اراضی مناسب و متعلق به شهرداری تهران در چارچوب ضوابط و مقررات موجود، اقدام شود.

همچنین به‌منظور جذب مشارکت بخش خصوصی یا دولتی در احداث بیمارستانی ایمن، مقاوم و واجد شرایط در مواقع بحران در اراضی متعلق به شهرداری تهران پیگیری‌های لازم صورت گیرد.

براساس این گزارش، درجلسه روز گذشته شورای شهر تهران همچنین لایحه انتقال بخشی از مشاغل و صنوف مزاحم و آلاینده شهر تهران به اراضی خاورشهر مورد بررسی و تصویب قرار گرفت که طی آن مقرر شد شهرداری با رعایت ضوابط قانونی نسبت به صدور مجوز احداث مجتمع خاورشهر واقع در کیلومتر ۱۲ جاده خاوران برای انتقال صنوف مزاحم

و آلاینده شهر با اولویت واحدهای فلزتراشی، آهن‌کاری، صنایع فلزی، سنگ‌تراشی و سنگ‌فروشی اقدام کند.

این گزارش می‌افزاید: بررسی طرح الزام شهرداری تهران به ارائه برنامه عملیاتی کاهش خطر‌پذیری لرزه‌های شهر تهران که یک فوریت آن در یکصدوهشتمین جلسه رسمی شورا به تصویب رسیده بود، در جلسه دیروز شورا به دلیل غیبت رییس کمیسیون توسعه و عمران شهری شورا لغو شد.