هزینه تامین مسکن و خرید زمین در تهران به ترتیب دوبرابر و سه‌برابر متوسط کل کشور است
فرید قدیری
هزینه تامین مسکن در شهر تهران در نیمه اول سال گذشته دوبرابر سایر شهرهای کشور بوده است و در همین مدت قیمت زمین در شهر تهران سه‌برابر سایر شهرها بوده است.

آمار فوق که فصلنامه وزارت مسکن و شهرسازی آن را منتشر کرده است، عمق تورم را در بازار مسکن پایتخت نشان می‌دهد.
فاصله سه‌برابری ارزش زمین بین شهرتهران با سایر شهرهای کشور را به دو صورت می‌توان تحلیل کرد.
تحلیل اول اینکه زمین در تهران به نسبت سایر شهرها کمتر است در نتیجه کمبود عرضه باعث افزایش کاذب قیمت زمین در تهران می‌شود. در حال حاضر در بسیاری از مناطق شهر تهران زمین خیلی خیلی ناچیز است و بیشتر ساختمان‌های کلنگی به جای زمین خرید و فروش می‌شود. زمین ساختمان‌های کلنگی نیز به دلیل آنکه بعد از تخریب ساختمان فرسوده قابلیت احداث ساختمان‌های چندطبقه با تسهیلات ویژه نوسازی بافت فرسوده بر روی آن وجود دارد، لذا به قیمت‌های بالاتر از ارزش حقیقی آن فروخته می‌شود.
تحلیل دوم اینکه در تهران به دلیل همین رشد شگفت‌انگیز قیمت مسکن، انگیزه برای سرمایه‌گذاری در زمین و مسکن به مراتب بیشتر از سایر شهرها است. اغلب صاحبان سرمایه غیرساکن در تهران ترجیح می‌دهند در بازار مسکن تهران سرمایه‌گذاری کنند و این مساله باعث افزایش قیمت زمین شده است.
گزارش وزارت مسکن و شهرسازی از قیمت‌های معامله شده خرید زمین و آپارتمان درنیمه اول سال ۸۶ نشان می‌دهد در این مدت هر مترمربع آپارتمان در کل کشور به طور متوسط ۶۳۰هزار تومان خرید و فروش شده است.
این رقم برای شهر تهران یک‌میلیون و 300هزار تومان و برای استان تهران یک‌میلیون تومان بوده است.
در شش ماه اول پارسال زمین در کل کشور به طور متوسط مترمربعی ۵۱۶هزار تومان معامله شد در همین مدت زمین و ساختمان کلنگی در شهر تهران مترمربعی یک‌میلیون و ۶۰۰هزار تومان خرید و فروش شده است.
قیمت زمین در تهران بیش از سه برابر گران‌ترین شهر پس از تهران یعنی همدان است.
همچنین قیمت زمین در تهران حدود ۱۶ برابر قیمت زمین مسکونی شهر کرمان است که اختلاف بسیار زیادی را بین مراکز استان‌های کشور نشان می‌دهد.
پس از تهران و همدان به ترتیب بالاترین قیمت زمین در شهرهای کرج، اصفهان و مشهد است و کمترین قیمت در مراکز استان‌ها پس از کرمان متعلق به ارومیه، زاهدان و یزد است.
نرخ‌های رشد قیمت مسکن نشان می‌دهد قیمت‌ها در شهرهای گران بیشتر رشد می‌کند به طوری که بیشترین رشد قیمت در نیمه اول سال ۸۶ نسبت به نیمه اول سال ۸۵ متعلق به شهرهای همدان، بندرعباس و تهران بوده است که به ترتیب در رده‌های دوم، اول و نهم گران‌ترین قیمت قرار داشته‌اند و کمترین رشد متعلق به شهرهای رشت، کرمان و شیراز بوده است که به ترتیب از نظر ارزانی قیمت زمین در رده‌های دوازدهم، اول و نهم قرار داشته‌اند.