گروه مسکن- لیلا درخشان: دی‌ماه سال ۱۳۸۴ بود که با روی کار آمدن قالیباف به عنوان شهردار تهران، قرار بر این شد که با راه‌اندازی سامانه ۱۳۷، پل ارتباطی میان شهردار و مردم محکم شود. حال به تدریج و با گذشت زمان بالاخره این سامانه موفق شده است به عنوان پایگاه مدیریت واحد درخواست‌های مردمی شهروندان تهرانی در بین آنها عرض اندام کند و اعتماد آنان را جلب کند، به طوری که هر یک از شهروندان تهرانی چنانچه هر نوع مشکل یا درخواستی در رابطه با فعالیت‌های شهرداری داشته باشند فورا با سه عدد ۱۳۷ تماس می‌گیرند و مشکلات خود را مطرح می‌کنند.

به گزارش دنیای اقتصاد در فروردین‌ماه سال‌جاری از مجموع تماس‌های شهروندان تهرانی با سامانه ۱۳۷ حدود ۳۹۸۴ مورد مربوط به ساخت‌وساز بوده است که از این آمار بالاترین تماس شهروندانی تهرانی ۱۷۶۴ مورد بوده که مربوط به انتقاد آنها از ساخت‌وسازهای غیرمجاز در محل بوده است.

همچنین ۱۰۰۸ مورد تماس با ۱۳۷ نیز انتقاد از آلودگی‌های صوتی ناشی از ساختمان‌سازی بوده است.

در همین حال کمترین آمار تماس مربوط به عدم ارائه پروانه پایان کار پس از ارائه نظر کارشناس شهرسازی بوده که این آمار یک مورد بوده است. در همین حال از میان این سه هزار و ۹۸۴ تماس با ۱۳۷ به ترتیب ۳۶۱ مورد هشدار در مورد عدم رعایت نکات ایمنی ضمن گودبرداری، ۱۷۵ مورد تماس مربوط به نیمه کاره ماندن ساخت‌وساز، ۱۱۱ مورد تماس مربوط به اعتراض ناشی از خاکبرداری‌های بی‌موقع در حین ساخت‌وساز، ۱۰۱ مورد تماس هشدار‌آمیز ناشی از احتمال تخریب ساختمان‌های مجاور در حال تخریب، ۸۰ مورد تماس مربوط به ساخت‌وسازهای غیرمجاز تجاری در محل، ۷۱ مورد تماس مربوط به ساختمان‌هایی که دارای اضافه بنا هستند، ۶۶ مورد تماس مربوط به اعلام مشخصات ساختمانی که به حریم معابر و گذرگاه‌ها تجاوز کرده‌اند، ۴۵ مورد تماس مربوط به ساخت‌وسازهای نامناسب و غیراصولی که باعث ریزش ساختمان شده‌اند، ۴۵ مورد تماس مربوط به اعلام وجود اضافه بنا در ساختمان‌ها که مانع تابش آفتاب می‌شوند، ۳۹ مورد تماس مربوط به اعلام گودبرداری غیر اصولی منطقه که سبب ریزش ساختمان مجاور شده است، ۳۳ مورد تماس اعلام احداث ساختمان در داخل بنا، ۳۱ مورد تماس هشدار در مورد ساختمان سازی‌های غیر استاندارد، ۲۹ مورد تماس عدم رعایت موارد اصلاحی در ساختمان در حال ساخت، ۲۵ مورد تماس مربوط به هشدار پیرامون امکان تخریب به علت فرسودگی بافت محله و همچنین ۲ مورد تماس مربوط به اعلام وقوع حادثه برای کارگرانی که به علت ساخت‌وساز غیر اصولی دچار حادثه شده‌اند را تشکیل می‌دهد.

گفتنی است شهرداری منطقه ۴ با آمار ۴۶۵ مورد بالاترین میزان آمار تماس‌های برقرار شده با ۱۳۷ را به خود اختصاص داده که به گفته کارشناسان، این آمار بالا به این علت است که وسعت منطقه ۴ در مقایسه با سایر مناطق گسترده‌تر است و به دلیل وجود بافت‌های قدیمی در این منطقه ساخت و سازها در این منطقه زیاد است و در نتیجه حواشی پیرامون ساخت و ساز زیاد است که همین مساله افزایش تماس‌های مردمی را با سامانه ۱۳۷ دربر دارد. در همین حال کمترین تماس از مجموع تماس‌های پیرامون ساخت وساز در فروردین سال جاری مربوط به منطقه ۲۲ بوده است که این رقم ۱۷ مورد بوده است. بنابراین گزارش در حال حاضر بنا به گفته روابط‌عمومی سامانه ۱۳۷ تاکنون ۲۴۵ مورد از مجموع ۳۹۸۴ تماس برقرار شده مورد رسیدگی قرار گرفته است، همچنین ۵۴۳ مورد در حال رسیدگی است و هزار و ۴۴۵ مورد تماس‌های تکراری بوده و همچنین هزار و ۷۶۵ مورد نیز از این تماس‌ها مورد رسیدگی قرار گرفته و تایید شده است.

در همین حال علاوه بر این آمار در فروردین ماه سال جاری نیز ۶۵۰ مورد تماس مردمی با ۱۳۷ صورت گرفته که در مورد ‌تغییر کاربری‌ها بوده است و جمعا ۶درصد سهم از کل پیام‌های دریافتی در این ماه را به خود اختصاص داده است.

گفتنی است از این ۶۵۰ مورد تماس ۱۰ مورد تماس هشدار راجع‌به تغییر کاربری زمین‌های زراعی بوده است و همچنین ۶۴۰ مورد تماس مربوط به تغییر کاربری‌ها از مسکونی به تجاری یا اداری می‌باشد. در همین حال منطقه ۴ نیز در این آمار با ۸۵ مورد تماس برقرار شده، صدرنشین بالاترین آمارهای مردمی است و منطقه ۲۱ با ۵ مورد در پایین‌ترین بخش آمار تماس‌ها قرار گرفته است. گفتنی است از این ۶۵۰ مورد تماس به ۴۸ مورد آن رسیدگی شده، ۶۳ مورد تکراری بوده، ۲۰۰ مورد در دست اقدام و ۳۳۹ مورد انجام و تایید شده است.