دنیای اقتصاد- براساس یک گزارش رسمی، میانگین قیمت مسکن در شهر تهران نسبت به ابتدای سال90 حدود 14 درصد افزایش پیدا کرده و از مترمربعی یک میلیون و 800 هزار تومان در فروردین‌ماه به دو میلیون و 55 هزار تومان در دی‌ماه رسیده است. همچنین مقایسه قیمت کنونی با میانگین قیمت‌ها در سال 89 نیز از افزایش 17 درصدی قیمت مسکن حکایت می‌کند. این ارقام که از نتایج رهگیری قراردادهای خرید‌ و فروش آپارتمان توسط سامانه ثبت معاملات مسکن استخراج شده، گویای «رشد آرام» قیمت مسکن در پایتخت است؛ به طوری که شاخص رشد ماهانه قیمت مسکن در تهران طی سال90 به جز در مردادماه و شهریورماه، در سایر ماه‌ها همواره حدود 3 تا 5 واحد کمتر از نرخ تورم بوده است. درباره وضعیت کنونی بازار مسکن اگر چه طرف تقاضا به دلیل عدم شارژ قدرت‌خرید، گلایه‌مند است؛ اما مسوولان بازار مسکن با استناد به اینکه قیمت مسکن در سال جاری به مراتب کمتر از قیمت سایر کالاها و خدمات افزایش یافته، شرایط را مناسب توصیف می‌کنند.براساس منحنی رشد قیمت مسکن در تهران، سطح قیمت فروش واحدهای مسکونی از اواخر پاییز بعد از صعود تند تابستان، نزولی شده و انتظار این است که تا پایان سال‌جاری، شیب مثبت به خود نگیرد.

«دنیای‌اقتصاد» نتایج ۱۰ ماهه از رهگیری معاملات مسکن را منتشر می‌کند
قیمت رسمی مسکن در تهران
قیمت مسکن نسبت به سال گذشته ۱۷ درصد افزایش یافته است
گروه مسکن- فرید قدیری: میانگین قیمت واقعی - ارزش معاملاتی- واحدهای مسکونی در شهر تهران از مرز دو میلیون تومان گذشته و به 2/6 برابر حداقل دستمزد ماهانه رسیده است؛ به‌طوری‌که در حال حاضر حداقل بودجه مورد نیاز برای صاحب‌خانه شدن در پایتخت «102 میلیون تومان» برآورد می‌شود.
براساس تازه‌ترین آمار رسمی از نتایج ۱۰ ماه رهگیری معاملات مسکن، املاک مسکونی در تهران طی ماه اول سال ۹۰ با قیمت متری یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خرید‌وفروش می‌شده که در پایان دی‌ماه این عدد به دو میلیون و ۵۵ هزار تومان می‌رسد.
به این ترتیب هم‌اکنون قیمت مسکن در پایتخت نسبت به فروردین سال90 معادل 2/14 درصد افزایش پیدا کرده است.
این نرخ رشد دو رقمی اگرچه برای قدرت خرید مسکن در تهران که طی این مدت ریالی به آن اضافه نشده، قابل قبول نیست، اما در مقایسه با نرخ تورم نشان می‌دهد در طول سال جاری مسکن کمتر از سایر کالاها مشمول رشد قیمت شده است که شاید این مقایسه، به عنوان تنها نقطه امید بازار مسکن بتواند مطرح باشد.
گزارش «دنیای‌اقتصاد» از جزئیات رهگیری دولتی بازار مسکن حاکی از این است: در سه فصل گذشته از سال90، قیمت‌ها در این بازار با مقدار ثابتی رو به افزایش بوده است؛ به‌طوری‌که متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در بهار و تابستان و پاییز امسال حدود 100 هزار تومان افزایش یافته است.
در بهار امسال میانگین قیمت مسکن در شهر تهران به یک میلیون و۸۲۰ هزار تومان رسید و ۸/۱۴ درصد نسبت به بهار سال قبل رشد کرد. طبق گزارش سامانه رهگیری معاملات مسکن که در اختیار «دنیای‌اقتصاد» قرار گرفته، در تابستان امسال نیز هر متر مربع واحد مسکونی با قیمت یک میلیون و ۹۵۵ هزار تومان خرید و فروش شد که نسبت به تابستان سال۸۹ از رشد ۸/۲۰ درصدی قیمت‌ ملک حکایت دارد. در فصل پاییز نیز آپارتمان‌ها بطور میانگین با قیمت متری دو میلیون و ۱۲ هزار تومان معامله شد و نسبت به پاییز سال قبل ۷/۱۶ درصد افزایش پیدا کرد. در طول سال جاری، بیشترین رشد قیمت مسکن در فصل تابستان اتفاق افتاده است و در طول این ۱۰ ماه، بیشترین افزایش ماهانه مربوط به شهریور بوده که قیمت مسکن در آن زمان با رشد ۶/۲۲ درصدی نسبت به شهریور ۸۹ مواجه شد. شهریور امسال به عنوان ماهی که نرخ رشد قیمت مسکن از تورم فراتر رفته، معرفی شده است. در این ماه نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی ۸/۲۰ درصد و نرخ تورم اعلام شده از سوی مرکز آمار نیز ۲۱ درصد بوده است.
این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌‌ به نقطه از ابتدای فروردین تا پایان دی ماه - به غیر از مرداد و شهریور- همواره 5 واحد بیشتر از نرخ رشد قیمت مسکن، گزارش شده است.
به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، سامانه رهگیری معاملات مسکن میانگین قیمت مسکن در کلان‌شهر تهران طی دی ماه سال جاری را دو میلیون و ۵۵ هزار تومان اعلام کرده و میزان نرخ رشد آن نسبت به دی ماه سال گذشته را ۷/۱۴ درصد برآورد کرده است.
کاهش شتاب رشد در زمستان
آن طور که آمارها روایت می‌کند، در اولین ماه از زمستان سال جاری، شتاب رشد قیمت تا حدودی کاهش پیدا کرده است: در تابستان امسال متوسط قیمت مسکن در تهران ۸ درصد نسبت به بهار افزایش پیدا کرده بود. در پاییز اما میزان نرخ رشد نسبت به تابستان ۳ درصد بوده و در دی ماه قیمت‌ها در حد ۲ درصد نسبت به میانگین پاییزی، افزایش یافت.
مقایسه قیمت و قدرت
با فرض اینکه قیمت دی‌ماه در بهمن و اسفند تغییر نکند، متقاضیان مسکن در سال آینده باید هر متر مربع واحد مسکونی را با قیمت متری دو میلیون و۵۵ هزار تومان معامله کنند و برای خرید یک واحد ۵۰ مترمربعی باید ۱۰۲ میلیون تومان قدرت مالی داشته باشند.
حال با فرض اینکه درآمد طرف تقاضا، ماهانه 330 هزار تومان -حداقل دستمزد مصوب دولت- باشد و همه این مبلغ برای خرید مسکن، پس‌انداز شود، در این صورت باید حدود 25 سال انتظار کشید تا بتوان صاحب آپارتمانی با قیمت امروز شد!
البته گفته می‌شود در حال حاضر اغلب افرادی که درآمد ماهانه‌شان در حد حداقل دستمزد است و هیچ پس‌انداز یا نقدینگی نیز در اختیار ندارند، از طریق مسکن‌مهر برای صاحب‌خانه شدن اقدام کرده‌اند و عملا تحت حمایت دولت از بابت دریافت مسکن‌ ارزان‌قیمت هستند.
میانگین قیمت آپارتمان‌ در زمستان: مترمربعی 2میلیون و 55هزار تومان