جایگزین ساختمان فروریخته سعادت‌آباد چیست؟

تصویر جدید از محل حادثه- عکس: نگار متین‌نیا

مالکان ساختمان سه سال بعد از تخریب کجا ساکن هستند؟

گروه مسکن-‌هاجر شادمانی:‌ بیش از سه سال از فاجعه ریزش ساختمانی هشت طبقه در شمال غرب تهران می‌گذرد. ساختمانی که همه آن را با نام «ساختمان سعادت‌آباد» می‌شناسند، حتی حالا که جز زمینی خاکی و غلتک شده از آن چیز دیگری باقی نمانده است، هنوز هم مردم و حتی رسانه‌ها به آن ساختمان سعادت آباد می‌گویند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، ریزش ساختمان ۳۲ واحدی سعادت آباد از همان دقایق اولیه پس از وقوع در رسانه‌های مختلف انعکاس یافت و مسوولان مربوط اعلام کردند که به زودی متهمان اصلی شناسایی و مجازات درنظر گرفته شده برای آنان از سوی مراجع قضایی اعلام می‌شود؛ اما هنوز هیچ اظهارنظر قاطعی برای انعکاس در رسانه‌ها ارائه نشده است.زمین باقیمانده از ریزش دهم تیرماه ۸۷ پس از آنکه تا مدت‌ها به مکانی برای تجمع زباله‌های خانگی و خیابانی تبدیل شده بود، هم‌اکنون از سوی شهرداری منطقه دو تهران پاکسازی شده است؛ اما هیچ نشانه‌ای از ساخت‌وساز یا واگذاری آن به چشم نمی‌خورد!

شهرداری زمین را خریده است؟

گزارش میدانی «دنیای اقتصاد» از پلاک ثبتی، ۷۲/۱۳۱۵ قطعه ۲۵۶ سعادت آباد واقع در خیابان ۲۴شرقی علامه طباطبایی جنوبی حاکی است شهرداری منطقه دو تهران در حال حاضر با تسطیح زمین و نصب تابلویی مبنی بر پاکسازی و ممنوعیت انباشت زباله در زمین مزبور عملا پرونده ساختمان فروریخته سعادت‌آباد را به حالتی نیمه بسته درآورده و بنابر ادعای ساکنان خیابان ۲۴ شرقی که از ابتدا شاهدان عینی این فاجعه بوده‌اند، مدتی است دیگر خبری از حتی یک نفر از مالکان در اطراف زمین نیست.

این ساکنان در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» گفتند: تا چندی قبل هر روز شاهد حضور و اعتراض گسترده ساکنان این ۳۲ واحد مسکونی در اطراف ساختمان فروریخته بودیم؛ اما مدتی است حتی یکی از این مالکان نیز در منطقه مشاهده نشده است.

یکی از شاهدان محلی که از روزهای ابتدایی ساخت این ساختمان در مجتمعی مشرف به آن سکونت داشته است، به «دنیای اقتصاد» گفت: پس از تخریب کامل این ساختمان، با گسترش اعتراض مالکان و ساکنان و حتی سایر افرادی که در این خیابان سکونت دارند، زمزمه‌هایی مبنی بر توافق شهرداری با مالکان برای واگذاری زمین به شهرداری و جلب رضایت مالکان وجود داشت که در حال حاضر با اتمام رفت و آمد ساکنان ساختمان فروریخته، احتمال می‌دهیم شهرداری با خرید سهم هر یک از افراد عملا این پرونده را نیمه بسته رها کرده است.

مشاوران املاک فعال در خیابان علامه طباطبایی جنوبی هم که ادعا می‌کنند کلیه معاملات املاک در این منطقه از سوی آنان انجام می‌شود و هیچ معامله‌ای از چشم آنان پنهان نمی‌ماند، اظهار کردند: موضوع ساختمان فروریخته سعادت آباد و تمام مسائلی که در ارتباط با آن مطرح بود به گونه‌ای سربسته حل و فصل شد که حتی ما نیز از آن اطلاعی به دست نیاوردیم.این مشاوران املاک به «دنیای اقتصاد» گفتند:‌ در این زمینه نمی‌توان هیچ اظهارنظر مشخصی ارائه کرد؛ اما به نظر می‌رسد یک یا تمام افراد متهم در رابطه با این پرونده با جلب رضایت ساکنان و مالکان توانسته‌اند آنان را از ادامه رفت و آمدها به محل سکونت سابق خود منصرف کنند.

یکی از این مشاوران تاکید کرد: سرنوشت ساختمان فروریخته و مالکان آن موضوعی است که تنها شهرداری و خود مالکان از آن مطلعند و هیچ یک از افراد محلی اطلاع دقیقی در این مورد ندارند.

شهرداری و نظام مهندسی: بی‌اطلاعیم!

اما تلاش خبرنگار «دنیای اقتصاد» در رابطه با تعیین تکلیف نهایی ساختمان فروریخته سعادت آباد از مسوولان ذی‌ربط نیز به پاسخی مشخص در این زمینه منتهی نشد.سازمان نظام مهندسی تهران با اظهار بی‌اطلاعی از سرنوشت حقوقی ملکیت زمین باقی‌مانده و مالکان آن، مساله را به شهرداری ارجاع داده و معاونت شهرسازی شهرداری منطقه دو را به عنوان مقام مسوول و مطلع در این زمینه معرفی می‌کند.

سعید غفرانی، رییس سازمان نظام مهندسی تهران ضمن اظهار بی اطلاعی از سرنوشت نهایی زمین و مالکان، به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: احتمال اینکه شهرداری زمین را خریده باشد کم است و تا جایی که من اطلاع دارم زمین کماکان در مالکیت مالکان سابق خود است.در این باره یک مقام مسوول در معاونت شهرسازی شهرداری منطقه دو نیز با رد خرید زمین مزبور از سوی شهرداری، نسبت به سرنوشت کنونی آن اظهار بی اطلاعی کرد.

از سوی دیگر تلاش خبرنگار «دنیای اقتصاد» برای تماس با اداره املاک شهرداری منطقه دو به نتیجه مشخصی نرسید.

ساختمان سعادت آباد از مجوز تا ریزش

اما، ساختمان فرو ریخته سعادت آباد به پلاک ثبتی، ۷۲/۱۳۱۵ قطعه ۲۵۶ واقع در خیابان ۲۴شرقی علامه، در تاریخ دوم آذرماه سال ۷۰ مجوز احداث دو طبقه زیرزمین و سه طبقه روی آن را دریافت کرد که در تاریخ ۲۹/۲/۷۳ نیز،گواهی عدم خلاف برای این ملک از سوی شهرداری وقت صادر شد.

پس از گذشت سه سال از زمان دریافت گواهی عدم خلاف، در تاریخ ۳/۸/۷۶ پروانه ساختمانی مبنی بر موافقت با احداث پنج طبقه مسکونی بر روی وضعیت موجود صادر شد که به موجب مجوزهای صادر شده، این ساختمان شامل دو طبقه زیرزمین و هشت طبقه روی آن به ۳۲ خانوار برای سکونت واگذار شد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، هرچند از همان مراحل اولیه ریزش کارشناسان و مسوولان مربوط اعلام کردند که دلیل اصلی تخریب و ترک خوردگی‌های عمیق موجود در ارتفاع و سطوح ساختمان به دلیل نامرغوب بودن مصالح به کار گرفته شده در آن بوده است، اما به ادعای برخی شهروندان قدیمی‌ساکن در خیابان ۲۴ شرقی سعادت آباد به دلایلی همچون نامرغوب بودن و عدم کشش جنس خاک برای احداث ساختمانی بلند مرتبه در این حد، احداث هشت طبقه ساختمان با تعدد موجود در تعداد واحدها، از همان ابتدا، امری غیرکارشناسی و نتیجه سهل انگاری عوامل مختلف دست‌اندرکار بوده است.از سوی دیگر، شواهد موجود حاکی است در سال ۸۳ پس از ریزش در طبقات مختلف و ایجاد ترک خوردگی‌های عمیق ساکنان به سرعت ساختمان را تخلیه کرده و موضوع ریزش را در مراجع قضایی مورد پیگیری قرار دادند.

سازنده کجا است؟

ساکنان خیابان ۲۴ شرقی سعادت آباد و مشاوران املاک فعال در خیابان علامه در پاسخ به این سوال که آیا از سرنوشت سازنده و پیمانکار ساختمان فرورویخته اطلاعی در دسترس است؟ گفتند: آنچه مسلم است اینکه سازنده دیگر در منطقه سعادت آباد فعالیت ساخت و ساز ندارد.این افراد محلی افزودند: اما هیچ یک از ساکنان این منطقه از محکومیت یا عدم محکومیت مشخص شده برای وی اطلاعی ندارند.یکی دیگر از ساکنان این منطقه نیز در این باره به «دنیای اقتصاد» گفت: برخی مسوولان شهرداری، مهندس ناظر و سازنده از جمله متهمان پرونده ریزش ساختمان بودند؛ اما واقعا هیچ یک از ما اهالی نمی‌دانیم این افراد چگونه و با چه مجازاتی محاکمه شدند.

مالکان بگویند!

به گزارش «دنیای اقتصاد»، در این زمینه مسوولان مربوطه بارها از محکومیت سازنده و دیگر متهمان پرونده ساختمان سعادت آباد در مراجع قضایی خبر داده‌اند اما آنچه مسلم است اینکه پس از گذشت بیش از سه سال از این ماجرا هنوز حکم آشکاری از سوی مراجع قضایی برای فرد یا افراد متهم اعلام نشده یا درصورت تصمیم‌گیری مشخص در این زمینه، آخرین جزئیات آن برای انتشار در اختیار هیچ یک از رسانه‌ها قرار نگرفته است.«دنیای اقتصاد» به این وسیله از مالکان این ساختمان فروریخته دعوت می‌کند تا با ارائه آخرین جزئیات از سرنوشت ملک خود اطلاعات تکمیلی رابرای آگاهی عمومی ‌در اختیار این رسانه قرار دهند. گروه مسکن دنیای اقتصاد از طریق شماره تلفن ۸۷۷۶۲۱۰۶ آماده دریافت اطلاعات تازه درباره این ماجرا است.