تنفس با «تراکم» به انبوه‌سازان

عکس: نگار متین‌نیا

معاون شهردار تهران: مصوبه «افزایش نرخ پایه تراکم‌ساختمانی» حداقل تا بهمن‌ماه اجرایی نمی‌شود

اعلام رسمی قیمت کف و سقف تراکم: متری ۵۰ هزار تا ۲۸۰ هزار تومان گروه مسکن- بهشاد بهرامی: شهرداری‌تهران که هفته گذشته اعمال تخفیف در عوارض ساخت‌وساز را در دستور کار قرار داده بود، حالا تصمیم گرفته مصوبه افزایش قیمت تراکم -که پیشتر بنا داشت از دی‌ماه اجرایی کند- را نیز به تاخیر بیندازد تا دوره تنفس هزینه‌ای برای انبوه‌سازان، در ماه‌های باقیمانده از سال۹۰ تکمیل شود.

هزینه صدور مجوز تراکم ساختمانی در تهران، طبق مصوبه شورای‌شهر قرار بود از ابتدای زمستان معادل ۱۳ درصد افزایش پیدا کند؛ اما با اعلام روز گذشته مقام مسوول در شهرداری‌تهران، طرح «افزایش نرخ پایه تراکم در پایتخت» حداقل تا بهمن‌ماه اجرا شدنی نیست.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری با اشاره به اینکه سیستم‌های محاسبه عوارض و تراکم هنوز برای نرخ جدید تنظیم نشده، به «دنیای‌اقتصاد» گفت: تا اطلاع ثانوی، مجوز تراکم کماکان با نرخ‌های قبلی صادر خواهد شد.

هیربد معصومی سهم هزینه مجوز تراکم در قیمت تمام‌شده ساخت مسکن در تهران را کمتر از ۵ درصد اعلام کرد و افزود: در حال حاضر حداقل و حداکثر هزینه صدور مجوز تراکم در مناطق مختلف تهران بین ۵۰ هزار تا ۲۸۰ هزار تومان در نوسان است که این ارقام با توجه به اینکه از سال۸۴ تا کنون تغییر نکرده، لازم است در فرصت ممکن، افزایش پیدا کند.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران اظهار کرد: براساس مصوبه شورای شهر تهران بنا شده بود از ابتدای آبان ماه سال جاری، نرخ پایه خرید تراکم در حدود ۱۳ درصد افزایش پیدا کند، اما به دلیل آماده نبودن سیستم شهرداری بنا شد اجرای این مصوبه تا ابتدای دی‌ماه به تعویق بیفتد و در حال حاضر به دلیل آماده نبودن سیستم‌های شهرداری برای اجرای این مصوبه، فعلا تا ماه آینده دست نگه داشته‌ایم تا سیستم‌ها آماده شوند.

به گزارش« دنیای اقتصاد» در ابتدای امسال با مصوبه شورای شهر به شهرداری تهران اجازه داده شد نرخ عوارض مازاد بر تراکم در ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری در تمامی مناطق تهران، ۱۳ درصد افزایش یابد، اما بنا به تصمیم اخیر شهرداری تهران حداقل تا بهمن ماه این مصوبه اجرا نخواهد شد و به گفته برخی از اعضای شورای شهر تهران احتمالا اجرای این مصوبه تا پایان امسال منتفی خواهد بود.

از بازار عقب هستیم

معصومی، ‌معاون شهردار معتقد است گرچه شهرداری تهران با این کار درآمد خود را افزایش می‌دهد و این به نفع شهرداری است، اما آماده‌سازی سیستم برای مناطق ۲۲ گانه تهران به صورت سیستمی‌برای ملاک عمل قرار دادن نرخ جدید تراکم کار سختی است.

معصومی‌در ادامه افزود: از دو ماه پیش برای این کار برنامه‌ریزی کرده‌ایم چون از سال ۸۴ نرخ پایه تراکم ثابت مانده و از بازار عقب هستیم و در تلاشیم که این مصوبه را اجرا کنیم. این اتفاق به نفع شهرداری است، اما آماده‌سازی زیرساخت‌ها در سازمان فن‌آوری اطلاعات کار سختی است و برای یک ماه فعلا عقب افتاده است.

او اضافه کرد: اگر شورای شهر بپذیرد و تصویب کند برنامه داریم که سالانه نرخ پایه تراکم را افزایش دهیم، چون با وجود اجرایی‌شدن سیاست هدفمندی یارانه‌ها، شهرداری هنوز هم از این سیاست‌ها مستثنی است و هنوز هم در برخی حوزه‌ها سوبسید پرداخت می‌کنیم پس باید برنامه را به سمتی هدایت کنیم که با یک شیب ملایم قیمت‌ها را واقعی کنیم.

معصومی‌در پاسخ به این سوال که آیا افزایش نرخ پایه تراکم، بر هزینه ساخت و ساز مسکن تاثیرگذار خواهد بود، گفت: تاثیر زیادی نخواهد داشت و هنوز به طور دقیق حساب وکتاب آن را انجام نداده ایم. اما در حال حاضر در حوزه ساخت و ساز مسکونی زیر ۵ درصد و در حوزه تجاری نزدیک به ۱۰ درصد از هزینه ساخت را عوارض تراکم تشکیل می‌دهد.

او افزود: نرخ پایه تراکم در کمترین مقدار آن نزدیک به ۵۰ هزار تومان در منطقه ۱۹ و بیشترین مقدار آن در منطقه یک نزدیک به ۲۸۰ هزار تومان است که افزایش ۱۳ درصدی آن تاثیر زیادی در قیمت تمام شده ساختمان نخواهد گذاشت.

مصوبه افزایش نرخ پایه تراکم امسال اجرایی نخواهد شد

حمزه شکیب، رییس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر در واکنش به اجرا نشدن مصوبه افزایش نرخ پایه تراکم در پایتخت تا ماه آینده به «دنیای اقتصاد» گفت: این مصوبه امسال با حداقل رای به تصویب رسید و خوشبختانه شهرداری تاکنون به آن عمل نکرده است و امیدواریم تا پایان سال اجرا نشود.

او در مورد تاثیرات افزایش نرخ تراکم بر هزینه ساخت وساز اظهار کرد: گرچه افزایش ۱۳ درصدی نرخ تراکم در مجموع هزینه ساختمان با احتساب قیمت زمین نزدیک به یک درصد خواهد بود، اما جو روانی حاصل از آن در بازار بساز و بفروش‌ها منجر به ایجاد بهانه ای برای افزایش قیمت مسکن معادل همین درصد یا نصف آن خواهد شد.

شهرداری نیاز به اجرای این مصوبه ندارد

خسرو دانشجو، سخنگوی شورای شهر تهران نیز معتقد است شهرداری با وجود افزایش درآمد بیش از پیش بینی گذشته خود در سال جاری نیازی به اجرای این مصوبه برای امسال ندارد.

دانشجو در این باره به «دنیای اقتصاد» گفت: در ابتدای تصویب این مصوبه ما هم با اجرای این مصوبه موافق نبودیم، اما خوشحالیم که شهرداری با تانی بیشتر این مصوبه را اجرایی می‌کند. او افزود: اگر در برخی از حوزه‌ها قیمت برخی از پارامترهای تعیین قیمت مسکن را بالا ببریم گرچه درصد کمی‌از قیمت کل را تشکیل می‌دهد اما حاصل این فرآیند افزایش قیمت کل خواهد بود.

او ادامه داد: من فکر می‌کنم الان شهرداری اصلا به این افزایش قیمت تراکم نیازی ندارد وگرنه آن را اجرایی می‌کرد.

او در مورد تاثیرات احتمالی افزایش نرخ پایه تراکم بر قیمت مسکن گفت: برخی وقت‌ها مباحث روانی تاثیری بیشتر از محاسبات ریاضی می‌گذارد که منجر به بالا رفتن قیمت با درصد بالا می‌شود این موضوع هم می‌تواند تاثیر روانی منفی بگذارد؛ بنابراین اگر شهرداری داوطلب باشد که در ماه‌های آینده هم این مصوبه را اجرا نکند از نظر ما بد نیست.