مسکن‌مهر تهران؛ آماده با خدمات ناقص

۶ هزار واحدمسکونی‌مهر در سه شهر جدید معطل آب و برق و گاز است

گروه مسکن- لیلا درخشان: از نزدیک ۲۰۰ هزار واحد مسکونی‌ در حال ساخت روی زمین‌های ۹۹ساله در سه شهر جدید پرند، هشتگرد و پردیس که برای سکونت تهرانی‌ها تدارک دیده شده، حدود ۶ هزار واحد مسکونی تقریباً آماده تحویل به متقاضیان است، اما آنطور که مسوولان وزارت راه‌وشهرسازی اعلام می‌کنند عمده این واحدها یکی از خدمات اساسی همچون آب و برق و گاز را ندارند. در شهرهای جدید متعلق به تهران تاکنون حدود ۲ هزار واحد مسکونی‌مهر به بهره‌برداری رسیده، این در حالی است که اوایل امسال وزارت‌مسکن وعده داده بود در آستانه فصل تابستان، برای کنترل تقاضای خرید و اجاره مسکن، ۱۰ هزار واحد مسکونی‌ دیگر را تکمیل و به بهره‌برداری می‌رساند. حالا نیمی از واحدهای وعده داده شده، آماده عرضه هستند اما خدمات اساسی برای ساکن‌شدن در آنها ناقص است، طوری که مسوولان در تلاش هستند هر چه سریع‌تر این واحدها را از هر لحاظ برای بهره‌برداری آماده کنند.

نمی‌خواهیم بدقول شویم

جمشید نورصالحی معاون وزیر مسکن در امور شهرهای جدید درباره آماده بودن ۶۵۰۰ واحد مسکونی در سه شهر جدید پرند، هشتگرد و پردیس به «دنیای‌اقتصاد» گفت: از ابتدای تابستان بنا داشتیم این واحدها را افتتاح کنیم، اما گزارشی که شما درباره وضعیت این واحدها می‌دهید درست است و این واحدها به دلیل آنکه هنوز به‌طور کامل دارای همه امکانات خدماتی شامل آب و برق و گاز نشده‌اند، دست نگه داشته‌ایم تا تکمیل شوند.

نورصالحی تصریح کرد: همه برنامه‌ریزی‌های ما در بخش مسکن درست و واقعی انجام شده و هرگز بنا نداریم واحدها را ناقص افتتاح کنیم یا نزد مردم بدقول شویم، اما واقعیتی که وجود دارد این است که آهنگ خدمات‌رسانی به مسکن‌مهر در برخی مناطق کند است. وی افزود: در این میان گازرسانی از همه عقب‌تر است که البته این مساله ناشی از این است که انشعاب گاز در آخرین مرحله صورت می‌گیرد.

دعا کنید

گزارش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» حاکی است: در شهر جدید پردیس مدتی است برنامه افتتاح ۲۵۰۰ واحد مسکونی‌مهر در دستور کار قرار گرفته طوری که این واحدها با سرعت قابل ملاحظه‌ای مراحل ساخت را طی کرده‌اند، اما این اواخر به دلیل آنکه خدمات به این واحدها نرسیده، مسوولان شهر جدید، برای اتصال انشعاب‌ها دست به دعا برداشته‌اند.

مدیرعامل شهر جدید پردیس در گفت‌وگویی کوتاه با «دنیای‌اقتصاد»، در این باره تصریح کرد: هر چقدر با سرعت برای ساخت و عرضه این واحدها عجله می‌کنیم، برخی شرکت‌های خدمات‌رسان با آرامش اقدام ‌می‌کنند.

سید حسین موسوی مدیرعامل شهر جدید پردیس به «دنیای اقتصاد» گفت: دعا کنید آب، برق و گاز واحدهای مسکن مهر در شهر جدید پردیس هر چه زودتر بیاید؛ چرا که آن قدر که وزارت مسکن تشنه ساخت مسکن است شرکت‌های خدماتی وظایف خود را به روال سنتی و از سرحوصله انجام می‌دهند و این مساله باعث می‌شود بین سرعت ساخت مسکن و سرعت توسعه خدمات زیرساختی شکاف به‌وجود بیاید.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر ۲۵۰۰ واحد در شهر جدید پردیس در نوبت افتتاح وجود دارد که به علت نقص در خدمات به متقاضیان تحویل داده نمی‌شود، گفت: قولی که مسوولان داده‌اند و از شواهد فعالیت آنها پیداست، ظرف هفته‌های آتی همه خدمات در این واحدها کامل برقرار خواهد شد.

اوضاع هشتگرد بهتر است

اما مشکل خدمات زیرساختی واحدهای مسکونی مهر در شهر جدید هشتگرد در قیاس با شهر پردیس و پرند اندکی بهتر است؛ چرا که مدیر عامل این شهر براین باور است که واحدهای آماده افتتاح در این شهر که تعداد آنها به ۲۰۰۰ هزار واحد می‌رسد دارای آب و برق هستند و با تکمیل انشعاب گاز این واحدها به زودی به متقاضیان تحویل داده می‌شود.

جابر انصاری در پاسخ به این سوال که چرا شهر جدید هشتگرد امسال هیچ افتتاحی نداشت، گفت: به دلیل پراکندگی واحدهای مسکن مهری که در شهر جدید هشتگرد ساخته شده‌اند درنتیجه از مسوولان برای افتتاح این واحدها دعوت نکرده‌ایم، این درحالی است که در سال جاری واحدهای متعددی در این شهر به متقاضیان تحویل شده است. وی تاکید کرد: در حال حاضر در شهر هشتگرد ۲ هزار واحد آماده به تحویل وجود دارد که این واحدها دارای آب، برق و تلفن هستند، اما از آنجا که انشعاب گاز هنوز در این واحدها توزیع نشده است فعلا تحویل متقاضیان نمی‌شوند.

جابرانصاری، مدیر عامل شهر جدید هشتگرد نیز دربرابر این سوال که چرا ۲ هزار واحد آماده به تحویل در هشتگرد هنوز به شبکه گاز متصل نشده‌اند، گفت: شرکت گاز با تمام تلاش شبانه روزی به دنبال آن است که انشعاب گاز را به این واحدها برساند و نباید با دیدن نیمه خالی لیوان طرح مسکن مهر را از جنبه نحوه خدمات زیرساختی مورد انتقاد قرار داد.

افتتاح واحدها مشروط است

اما در این بین سعید صابونی، مدیرعامل شهر جدید پرند نیز با اشاره به وجود ۲۰۰۰ واحد آماده به افتتاح در این شهر به «دنیای اقتصاد» گفت: باتوجه به اینکه این واحدها آب ،برق و گاز ندارند در نتیجه امکان واگذاری آنها فعلا وجود ندارد، اما وزارت مسکن با تلاش شبانه‌روزی و برگزاری جلسات متعدد به دنبال آن است که مشکلات خدمات زیرساختی را در مسکن مهر رفع کند که در این صورت در پایان مهر کمتر از ۲۰ هزار واحد مسکونی در شهر جدید پرند افتتاح خواهد شد. وی درباره اینکه چرا پروژه هزار واحدی شرکت مپسا به‌رغم اینکه افتتاح شده است از نظر امکانات زیربنایی کامل نیست، گفت: فقط ۵۰۰ واحد از این واحدها از این نظر مشکل دارند که آن هم فقط مربوط به آب و فاضلاب است.

چالش جدید: هزینه رفت‌وآمد به شهرهای جدید

سکونت متقاضیان مسکن‌مهر در شهرهای جدید با فرض اینکه ظرف ماه‌های آتی، مشکل خدمات اساسی را از سر راه بردارد، با چالش جدیدتری تحت عنوان هزینه رفت‌وآمد بین محل سکونت و محل کار‌ و فعالیت روبه‌رو می‌شود.

اغلب ساکنان آینده سه شهر جدید پرند، هشتگرد و پردیس افرادی هستند که سال‌ها است در تهران ساکنند و محل اصلی زندگی و فعالیت این افراد، شهر تهران نام دارد که بعد از صاحب‌خانه شدن در این سه شهر، باید حداقل ۲۶ روز در ماه، بین تهران و این مناطق سفر کنند. اما با فرض اینکه این افراد با خودروی شخصی بین مسکن‌مهر و تهران مسافرت کنند، هزینه رفت‌وآمد ماهانه آنها چقدر خواهد بود؟

پاسخ به شرح زیر است:

شهر جدید پرند

طول مسافت رفت‌وبرگشت بین ورودی پرند و مرکز تهران: ۶۰ کیلومتر

عوارض روزانه اتوبان تهران-ساوه (رفت‌وبرگشت): ۴۰۰ تومان

هزینه روزانه سوخت (بنزین) در مسیر رفت‌‌وبرگشت با احتساب متوسط مصرف سوخت ۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر: ۳۷۸۰ تومان

تبصره: خودروهای عبوری در مسیر تهران-پرند بدون احتساب ترافیک صبحگاهی بزرگراه آزادگان، ۴/۵ لیتر بنزین در هر روز مصرف می‌کنند.

هزینه ماهانه عبور و مرور با خودروی شخصی: ۱۰۸۰۰۰ تومان

شهر جدید هشتگرد

طول مسافت رفت‌وبرگشت بین ورودی هشتگرد و مرکز تهران: ۸۰ کیلومتر

عوارض روزانه اتوبان تهران-کرج (رفت‌وبرگشت): رایگان

هزینه روزانه سوخت (بنزین) در مسیر رفت‌‌وبرگشت با احتساب متوسط مصرف سوخت ۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر: ۵۰۰۰ تومان

تبصره: خودروهای عبوری در مسیر تهران-هشتگرد بدون احتساب ترافیک صبحگاهی، ۲/۷ لیتر بنزین در هر روز مصرف می‌کنند.

هزینه ماهانه عبور و مرور با خودروی شخصی: ۱۳۰۰۰۰ تومان

شهر جدید پردیس

طول مسافت رفت‌وبرگشت بین ورودی پردیس و مرکز تهران: ۴۰ کیلومتر

عوارض روزانه اتوبان تهران-پردیس(رفت‌وبرگشت): ۳۰۰۰ تومان

هزینه روزانه سوخت (بنزین) در مسیر رفت‌‌وبرگشت با احتساب متوسط مصرف سوخت ۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر: ۲۵۲۰ تومان

تبصره: خودروهای عبوری در مسیر تهران-پردیس بدون احتساب ترافیک صبحگاهی، ۶/۳ لیتر بنزین در هر روز مصرف می‌کنند.

هزینه ماهانه عبور و مرور با خودروی شخصی: ۱۴۳۰۰۰ تومان