مترجم: فریبا ولیزاده منبع: The Guardian فیس‌بوک، گوگل، توییتر و اپل نمونه‌ای از غول‌های دنیای فناوری هستند. جون کارد در سفری به سان فرانسیسکو رموز موفقیت این شرکت‌های بزرگ را جست‌وجو می‌کند. دره سیلیکون مهد کسب‌وکارهای تکنولوژیک و مرکز جهانی دانش و نوآوری و محل فعالیت غول‌هایی نظیر فیس‌بوک، گوگل، توییتر و اپل است. با اینکه در هیچ نقشه‌ای قابل رویت نیست، اما این منطقه تنها نقطه در سراسر خلیج سان‌فرانسیسکو است که به محل فعالیت استعدادهای برتر جهان امروز بدل شده است. کارآفرینان، سرمایه‌گذاران و سیاست‌مداران همه در آرزوی کشف اسرار این منطقه هستند اما چه نکاتی را می‌توان از دره سیلیکون فراگرفت و آیا این درس‌ها را می‌توان در سایر نقاط جهان شبیه‌سازی کرد؟

دانشگاه‌ها و مراکز علمی

مراکز علمی و پژوهشی در قلب دره سیلیکون مشغول فعالیت هستند. دانشگاه کالیفرنیا با در اختیار داشتن ۳۵ جایزه نوبل و موسسه تکنولوژی استنفورد و کالیفرنیا با ۱۷ جایزه نوبل ازجمله مهم‌ترین مراکز علمی این منطقه به شمار می‌روند. بیش از ۱۴ عنصر جدول تناوبی در دانشگاه برکلی کشف شده‌اند. اما نه مدارج علمی و نه پژوهش‌های صورت گرفته در این منطقه آن را در زمره برترین مناطق جهان قرار نداده است، بلکه کسب‌وکار موفق یکی از مهم‌ترین و کلیدی‌ترین ویژگی‌های دره سیلیکون به‌شمار می‌رود.

به باور مارک روزنفلد، مشاور پیشین مرکز تجارت و سرمایه‌گذاری بریتانیا (UKTI) در کالیفرنیا، دانشگاه برکلی و استنفورد از جمله مراکزی هستند که کارآفرینان قدرتمندی را تربیت و روانه بازار می‌کنند. آمادگی برای انجام پژوهش‌های دانشگاهی و آکادمیک به‌منظور تقویت رشد اقتصادی از جمله فاکتورهای مهمی است که باید مد نظر مسوولان انگلیسی قرار گیرد.

یکی از نمایندگان سابق پارلمان از دولت خواسته است ۳ درصد تولید ناخالص ملی را صرف سرمایه‌گذاری در حوزه تحقیق و توسعه کند. اما سیاست مداران به‌دلیل بازه زمانی بلندمدت مورد نیاز برای کسب بازده سرمایه‌گذاری تمایل چندانی به پذیرش این پیشنهاد ندارند.

شفافیت

درحالی‌که کسی تاکنون الگوریتم‌های گوگل یا کدهای ثبت شده در کالیفرنیا را آشکار نکرده است اما همواره از صراحت و شفافیت به‌عنوان مهم‌ترین ویژگی‌های فعالیت در این منطقه یاد شده است. اخیرا با گروهی از کارآفرینان بریتانیایی در سفری تجاری به کالیفرنیا همراه بودم. در طول این سفر دوستان بریتانیایی من از اطلاعات ارائه شده توسط یک مدیر ارشد کسب‌وکار درخصوص شکست سرمایه‌گذاری ۸۰۰ میلیون دلاری کارفرمای قبلی‌اش شگفت‌زده شده بودند. در همین سفر وکیلی کارآزموده در کالیفرنیا از تجربه ارزشمند خود با آنان سخن گفت. به گفته اولی بارت، کارآفرین و موسس

Clean and Cool Mission، چنین صراحتی در کالیفرنیا نوعی هنجار تلقی می‌شود. روح شفافیت، درستی، سخاوت و به اشتراک‌گذاری دانش و داشته‌ها در دره سیلیکون دمیده شده و رایج است. در واقع مردم آمریکا در معرفی هر چیزی سخاوتمند هستند. این روحیه در انگلستان قابل مشاهده است؛ اما در آمریکا ملموس‌تر است. او در ادامه می‌افزاید؛ شما در این منطقه شاهد اکوسیستمی یکپارچه و در هم تنیده هستید. شاید موسسات بانکی و مشاوران بریتانیایی نیز چنین ادعایی داشته باشند؛ اما به باور من آنان در برقراری ارتباطات کمی حساس‌تر هستند.

جنگ استعدادها

شرکت‌هایی نظیر فیس‌بوک، گوگل و اپل همچون آهن‌ربایی متخصصان حوزه فناوری را از سراسر جهان در دره سیلیکون گرد هم می‌آورند و این امر باعث ایجاد منطقه‌ای فوق‌العاده برای رشد کسب‌وکار شده است. سرمایه اصلی همه این شرکت‌ها استعدادهای فعال در این منطقه است. مهارت‌های برنامه‌نویسان، مهندسان و طراحان از چنان تقاضای بالایی در دره سیلیکون برخوردار است که در مواردی جنگ‌های سختی بر سر جذب این استعدادها در میان کسب‌وکار‌ها شکل می‌گیرد. به این ترتیب انتظارات حقوق و دستمزد به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده است. اندی مک‌لوگلین از بنیان گذاران شرکت بریتانیایی تولیدکننده نرم‌افزار Huddle مستقر در کالیفرنیا است. به اعتقاد وی استعدادهای حاضر در دره سیلیکون فوق‌العاده هستند. او می‌افزاید: موفقیت شرکت‌های بزرگ‌تر منجر به ظهور کسب‌وکارهای جدید می‌شود، کسب‌وکارهایی که توسط مهندسان ماهر و باتجربه همین شرکت راه‌اندازی شده‌اند. او می‌گوید تنها تفاوت فاحش در کالیفرنیا این است که یک مدیر محصول در سیستمی با کیفیت نظیر گوگل یا هر شرکت مشابه دیگری تربیت شده است پس مهارت‌های وی مسلما با مهارت‌های هر مدیر دیگری در انگلستان تفاوت خواهد داشت.

استخدام و به‌کارگیری نیروی‌های مستعد یکی از عوامل کلیدی برای کسب‌وکارهای امروزی است. به باور بارت رکون کسب‌وکارها باید با اصول استخدام نیروهای ماهر در دره سیلیکون آشنا شوند. کسب‌وکارهای دره سیلیکون به طرز خارق‌العاده‌ای نسبت به موضوع استخدام نیروی انسانی خود حساس هستند، کسب‌وکارها در سایر نقاط نیز باید از تجارب آنان در این حوزه بهره‌مند شوند. واقعیتی ساده وجود دارد و آن اینکه استعداد‌های بسیاری در سراسر جهان وجود دارند و مشکل اصلی این است که شرکت‌های فعال روند استخدام نیروی انسانی را به اندازه کافی جدی نمی‌گیرند و به انتشار آگهی‌های محدود بسنده می‌کنند. هر کسب‌وکاری در هر گوشه از جهان باید در این خصوص فعالانه‌تر عمل کند و از برقراری ارتباط با افراد و آگاهی از ایده‌های آنان واهمه‌ای نداشته باشد.

بارت به تجربه یکی از فارغ‌التحصیلان جوان در ورود به شرکت اپل اشاره می‌کند. شاید در ابتدا به نظر برسد که جوانی ۲۱ ساله شانس حضور در سطوح عالی کسب‌وکار را ندارد، اما من از جوانی سخن می‌گویم که شرکت اپل به استعداد او پی برده است، البته نه از طریق فرم‌های استخدام ارسال شده به دفتر یک شرکت چند میلیارد دلاری، بلکه با بررسی وب‌سایت و نمونه کارهای این طراح جوان و به‌سادگی ارسال یک ایمیل. این واقعا شگفت‌آور است.