تلفیق برنامهریزی استراتژیک و سناریوها
جهانیشدن سبب شده تا دنیا به هم متصلتر شود. فناوری جدید و تجارت آزاد میان مناطق بزرگ اقتصادی بر رشد و ثروت جهانی افزودهاند، اما همچنین مدیریت و عملیات را برای سازمانها پیچیدهتر کردهاند. این پیچیدگی، در ترکیب با بیثباتی فزاینده صنایع و محیط عمومی، بر سطوح عدم اطمینان در دنیای کسبوکار میافزاید. و چالشهای جدیدی را برای مدیریت و تصمیمگیری استراتژیک میآفریند، چون تحولات آتی نسبت به گذشته کمتر قابل پیشبینیاند. تحت چنین شرایطی، ابزارهای سنتی برنامهریزی مانند پنج نیروی پورتر یا ماتریس سهم بازار (رشد کمتر و کمتر) از گذشته قادر به برآورده کردن مطالبات مدیران اجرایی و برنامهریزان استراتژیک هستند.
جهانیشدن سبب شده تا دنیا به هم متصلتر شود. فناوری جدید و تجارت آزاد میان مناطق بزرگ اقتصادی بر رشد و ثروت جهانی افزودهاند، اما همچنین مدیریت و عملیات را برای سازمانها پیچیدهتر کردهاند. این پیچیدگی، در ترکیب با بیثباتی فزاینده صنایع و محیط عمومی، بر سطوح عدم اطمینان در دنیای کسبوکار میافزاید. و چالشهای جدیدی را برای مدیریت و تصمیمگیری استراتژیک میآفریند، چون تحولات آتی نسبت به گذشته کمتر قابل پیشبینیاند. تحت چنین شرایطی، ابزارهای سنتی برنامهریزی مانند پنج نیروی پورتر یا ماتریس سهم بازار (رشد کمتر و کمتر) از گذشته قادر به برآورده کردن مطالبات مدیران اجرایی و برنامهریزان استراتژیک هستند. یک دلیل عمده آن است که ریشه آنها به دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ در دنیایی با پیچیدگی و بیثباتی کمتر بازمیگردد. چارچوبهای سنتیتر اصلا بیثباتی را بهحساب نمیآورند. آنها بالعکس تحلیلهای ایستایی را از وضعیت کنونی فراهم میکنند و فاقد عنصر پویایی هستند که تحول در طول زمان را در نظر بگیرد. علاوه بر آن، عموما مبتنی بر فرض رشد مستمر هستند و توصیههای استراتژیک مرسوم خود را حول این فرض بنا میکنند. همانگونه که امروزه شاهد هستیم، در بسیاری از صنایع آن فرض دیگر قابل دفاع نیست.از دهه ۱۹۹۰، رویکردهای سنتی به برنامهریزی استراتژیک و مفاهیم زیرساختی آنها انتقادات فراوانی را هم از سوی پژوهشگران و هم مجریان و مدیران به خود جلب کردهاند. انتقادات بهویژه مربوط به انگاره مرکزی برنامهریزی استراتژیک میشود که برنامهها باید صرفا برای یک جهت واحد در آینده تدوین شوند. بسیاری از تحلیلگران استدلال میکنند که مفاهیم و چارچوبهای سنتی برنامهریزی استراتژیک مطابق با الزامات برنامهریزی موفق در یک محیط پویا، پیچیده و بهطور فزاینده بیثبات کسبوکار نیستند.
با توجه به این چالشها، مدیران استراتژیک در محیط امروزی کسبوکار باید پاسخهایی را برای دو پرسش کلیدی بیابند:
۱. چگونه میتوانیم بیثباتی، پیچیدگی و عدم اطمینانی را که امروزه در بسیاری از صنایع مشاهده میکنیم در برنامهریزی استراتژیک تلفیق کنیم؟
۲. چگونه میتوانیم استراتژیها را منعطفتر و سازگارتر با محیطهای متغیر سازیم؟
برنامهریزی سناریو در دهه ۱۹۷۰ در شرکت نفت شل آغاز شد. این نوع برنامهریزی متفاوت از چارچوبهای اولیه استراتژی است چون، با در نظر گرفتن بیثباتی و پیچیدگی، عدم اطمینان را با فرآیند استراتژی در هم میآمیزد. بهویژه، تحولات آتیِ ممکنِ گوناگون را تجزیهوتحلیل میکند و عواملی را هم از صنعت تحت بررسی و هم محیط عمومی درون چارچوب تلفیق میکند. افزون بر آن، بهواسطه تدوین گزینههای استراتژیک مختلف، نوعی انعطافپذیری فراهم میکند که به شرکتها اجازه میدهد تا با بیثباتی در محیط انطباق یابند.
با این همه، معایب بیشتر رویکردهای برنامهریزی سناریو- مثلا رویکردهای فن در هایدن (۲۰۰۵) یا شومیکر (۱۹۹۵)- آن است که کاربرد آنها در عمل پیچیده است. درواقع، میزان زمان و تلاش موردنیاز بسیاری از شرکت را از خود میرانند. این جایی است که رویکرد جدید ما به برنامهریزی استراتژیک مبتنی بر سناریو وارد میشود. مزیت اصلی آن در سادگی کاربرد آن به لطف طراحی ابزارمحور آن نهفته است.
رویکرد HHL- رولاند برگر به برنامهریزی استراتژیک مبتنی بر سناریو، چارچوبی نوآورانه بر اساس ۶ گام فرآیندی مستمر است. این گامها بیشتر آنچه که رویکردهای سنتی انجام میدهند را، در فرآیندی ساختاریافته و جامع در برمیگیرد. مهمتر آنکه، این رویکرد از هر یک از این ۶ گام با ابزار مشخصی پشتیبانی میکند. این ابزارها به مدیران کمک میکنند تا چارچوب را در طول زمان بهآسانی و بهطور ثابت بهکار گیرند. کتاب «برنامهریزی استراتژیک مبتنی بر سناریو» ۶ گام و ابزارهای پشتیبان آنها را کاملا تشریح میکند و افراد شاغل در کسبوکارها و دانشجویان را قادر میسازد تا رویکرد را مستقیما پیادهسازی کنند و آن را در چالشهای استراتژیک مشخصی که در صنایع گوناگون مواجه میشوند بهکار بندند.
ابزارهای هر یک از ۶ گام فرآیند، موجب میشوند تا تدوین استراتژیهای منعطف براساس سناریوها، بهطور معنیداری از رویکردهای سنتی مبتنی بر سناریو سریعتر انجام شوند. بنا به تجربه، شرکتها میتوانند این رویکرد را در تنها چهار تا شش هفته عملی کنند، در مقایسه با پنج ماه تا یک سال که معمولا برای رویکردهای سنتی موردنیاز است. چارچوب زمانی کوتاهتر بیشتر همراستا با میزان وقتی است که معمولا برای برنامهریزی استراتژیک در نظر گرفته میشود. ازآنجاییکه کاربرد این رویکرد آسان است، میتواند برای دورههای کوتاهتر برنامهریزی مورد استفاده قرار گیرد. بهطور سنتی، شرکتها برنامهریزی سناریو را صرفا برای برنامهریزی بلندمدت، با افقهای زمانی ۱۵ تا ۲۰ سال، استفاده میکنند (فن در هایدن، ۲۰۰۵). برنامهریزی سنتی سناریو، بنا به پیچیدگی آن، برای دورههای برنامهریزی زیر پنج سال مناسب نیست. در نقطه مقابل، رویکرد ما برای اینگونه افقهای برنامهریزی قابل استفاده است و ازاینرو زمینه را برای یکپارچهسازی برنامهریزی سناریو با فرآیند برنامهریزی استراتژیک آماده میسازد.
رویکرد HHL- رولاند برگر به برنامهریزی استراتژیک مبتنی بر سناریو از فنون (تکنیکهای) سنتی برنامهریزی سناریو استفاده میکند و همه مزایای آنها را عرضه میکند. این رویکرد عوامل متعددی را از درون و بیرون سازمان برای لحاظ کردن پیچیدگی در نظر میگیرد و سناریوها و گزینههای استراتژیک متعددی را برای مقابله با بیثباتی توسعه میدهد. علاوه بر آن، از طریق فراهم ساختن گزینههای مختلف استراتژی به سازمانها انعطافپذیری استراتژیک بیشتری ارائه میکند. این گزینهها بهعنوان بخشی از فرآیند توسعه مییابند و بسته به چیزی که در محیط عمومی روی میدهد میتوانند پیادهسازی شوند. افزون بر آن، رویکرد میتواند در عمل بهسرعت استفاده شود، که آن را برای دورههای برنامهریزی کوتاهتر از آنچه با روشهای سنتی برنامهریزی استراتژیک مقدور است مناسب میسازد.
سه پیام اصلی که باور داریم برای مدیران عملکننده در دنیایی نامطمئن مهم هستند عبارتند از:
۱. مدیران نیاز به درک تاثیر بنیادین عدم اطمینان بر برنامهریزی و تصمیمگیری و نیز پیامدهای آن برای مدیریت استراتژیک بهطور عام، دارند.
۲. برنامهریزی سناریو چارچوب روششناختی نیرومندی را برای توضیح عدم اطمینان، بیثباتی و پیچیدگی در فرآیند مدیریت استراتژیک فراهم میسازد.
۳. برنامهریزی سناریو میتواند کیفیت تصمیمات استراتژیک را در محیطهای نامطمئن افزایش دهد و منجر به استراتژیهای منعطفی شود که میتوانند با بیثباتی مقابله کنند.
منبع: کتاب برنامهریزی استراتژیک مبتنی بر سناریو؛ تدوین استراتژیها در دنیایی نامطمئن - ترجمه محمدحسین بیرامی، انتشارات دنیای اقتصاد
ارسال نظر