فروشگاهی که برای خانم‌ها تاسیس شد

کوشان غلامی

کمپانی «هنس و موریس» Hennes & Mauritz یک شرکت سوئدی ارائه مد برای سلایق و سنین مختلف است که بیش از ۲۰۰۰ فروشگاه در ۳۷ کشور دنیا دارد. این زنجیره بین‌المللی که به H&M شهرت دارد، در ارائه مدل‌های شیک، اما ارزان قیمت از پیشتازان صنعت پوشاک و مد می‌باشد. «ارلینگ پرسون» که اهل واستراس، یکی از شهرهای نزدیک استکهلم بود، پس از جنگ جهانی دوم به نیویورک آمریکا سفر کرد. او با دیدن فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگی مثل Macy's و دامنه گسترده پوشاکی که آنها برای خانم‌ها ارائه می‌کردند، بسیار شگفت زده شد.

پرسون پس از بازگشت به واستراس، یک فروشگاه پوشاک خانم‌ها به اسم Hennes به زبان سوئدی (که معادل انگلیسی آن Hers است) افتتاح کرد که در آن لباس‌های ارزان و مد روز ارائه می‌شد. این فروشگاه موفقیت محلی بسیار زیادی کسب کرد و به این شکل ارلینگ پرسون خیلی زود توانست فروشگاهی در استکهلم نیز تاسیس کند.

ایده ارائه چنین پوشاکی برای خانم‌های طبقه متوسط اجتماع با فرهنگ تساوی‌گرای رایج در دوران پس از جنگ در سوئد بسیار همخوانی داشت. تاثیر این ایده تا حدی بود که روزنامه فایننشیال تایمز درباره آن نوشت: اگر «پرآلبین‌هانسون» رهبر اجتماعی و افسانه‌ای دموکرات سوئد، رفاه و امنیت را به خانه‌های مردم سوئد آورد، اینگوار کمپارد با IKEA خانه‌هایشان را مبله کرد و ارلینگ پرسون پوشاکشان را تامین کرد.

استفان پرسون که در ۴ اکتبر سال ۱۹۴۷ در استکهلم سوئد متولد شده و در دانشگاه استکهلم تحصیل کرده بود، در روز تولد خود شاهد تاسیس یک فروشگاه زنجیره‌ای و بسیار موفق لباس توسط پدرش بود. در سال ۱۹۶۸ نام شرکت به Hennes & Mauritz یا H&M تغییر کرد و خط تولید پوشاک مردان نیز به شرکت اضافه شد.

استفان در سال ۱۹۷۲ به شرکت پدرش پیوست و به او در راه‌اندازی اولین فروشگاه‌هایشان در لندن کمک کرد. او در سال ۷۹ زمانی که پدرش هنوز مدیر ارشد اجرایی بود، عضو هیات‌مدیره شرکت شد و شروع به سرعت بخشیدن به فرآیند گسترش شرکت کرد.

پرسون پس از آنکه در سال ۱۹۸۲ به جای پدرش در مقام مدیر ارشد اجرایی شرکت قرار گرفت، حوزه فعالیت آن را به حوزه ای جهانی گسترش داد و از این جهت اعتبار زیادی کسب کرد. در H&M مد به عنوان یک پدیده ناپایدار در نظر گرفته می‌شد که باید مدام تازه شده و به حرکت واداشته شود و این به معنی پیش‌دستی کردن بر روندهای بازار و تبدیل ایده‌های جدید به لباس‌های با قیمت مناسب، اما بسیار شیک بود.

H&M همچنان به رشدش ادامه داده و ارزش سهام آن به‌طور مداوم افزایش می‌یافت. کمی‌ بعد پرسون خط تولید پوشاک کودکان و نوزادان را هم راه‌اندازی کرد. تا سال ۸۵ کمپانی بیش از ۲۰۰ فروشگاه در سرتاسر اروپا باز کرده بود.

در اواخر دهه ۱۹۹۰ شرکت توانست با پیشی گرفتن از رقبا به بزرگ‌ترین فروشنده پوشاک اروپا تبدیل شود و همچنین توانست نخستین فروشگاهش را در آمریکا، جایی که بسیاری از تولیدکنندگان و فروشندگان اروپایی آرزوی دستیابی به آن را دارند، باز کند. شرکت مکانی در نزدیکی مرکز راکفلر اجاره و هزینه زیادی صرف تبلیغات قبل از ورود به بازار کرد تا اینکه بالاخره در ۳۱ مارس سال ۲۰۰۰ رسما فروشگاه را بازگشایی نمود.

پرسون برای ورود به چنین بازار اشباع شده ای، اعتماد به نفس بالایی داشت. او اعتقاد داشت آنها حوزه جدیدی از مد را به بازار وارد کرده و برای پول افراد ارزش ایجاد می‌کنند، چون آمریکایی‌ها به انجام معامله خوب تمایل دارند. این اعتقاد او درست از آب درآمد و یک روز پس از بازگشایی فروشگاه، فروشندگان خود را در محاصره سیل عظیمی‌از خریداران دیدند.

کارل لگرفلد نیز اخیرا با H&M همکاری‌هایی کرده است. در دوازده نوامبر ۲۰۰۴، حراجH&M تعداد محدودی از لباس‌های مختلف زنانه و مردانه لگرفلد را به حراج گذاشت که دو روز پس از عرضه کردن این حراج، تمامی‌لباس‌ها به فروش رسید.

بخشی از موفقیت پرسون به دلیل تیم طراحی درون شرکت متشکل از طراحان جوان تازه فارغ‌التحصیل می‌باشد. پرسون همچنین اعتقاد دارد که تولید پوشاک برای کشورهای متفاوت باید یکسان باشد. این استراتژی‌های خاص و موفق H&M باعث شده این شرکت از رکود اقتصادی اخیر جان سالم بدر ببرد.

در حال حاضر پسر استفان، کارل ژوآن، مدیر ارشد اجرایی شرکت پدرش شده، اما استفان پرسون همچنان رییس شرکت باقی مانده است. H&M با داشتن بیش از ۵۳ هزار کارمند در سراسر جهان، در سال گذشته میلادی درآمدی بالغ بر ۱۸ میلیارد دلار داشته است.