متحول‌کننده بازار سرگرمی

کوشان غلامی

شرکت CapCom با وجود رقیبان سر سخت ژاپنی توانسته با نیروهای مجربی که کوله باری از تجربه و نوآوری دارند، نام خود را در میان ابرقدرت‌ها جای دهد. به طوری که سازندگان کنسول‌ها برای عقد قرار داد انحصاری بازی‌های این شرکت، مسابقه گذاشته‌اند. مثلا‌ کنسول game cube با انعقاد قرار داد انحصاری دو ساله برای بازی resident evil، توانست فروش این کنسول را به میزان قابل توجهی بالا ببرد. کمپانی «سامبی» در ۳۰ مه ۱۹۷۹ توسط «کنزو سوجیموتو» با سرمایه ۱۰ میلیون دلاری و فقط با هدف فروش ماشین‌های الکترونیکی شرکتI.R.M تاسیس شد. دفتر این کمپانی در شهر‌های توکیو و اوزاکا قرار داشت. در سال ۱۹۸۱ نام این کمپانی و اهداف آن مشخص شد. آنها نام این شرکت را CapCom گذاشتند نامی‌ که مخفف دو کلمه Capsule Computer بود. فعالیت جدی این شرکت از سال ۱۹۸۳ آغاز شد. زمانی که ماشین‌های بازی کنسول‌ها در بازار به عنوان ابزار سرگرمی‌جا افتادند، این کمپانی خود را در مرحله جدیدی مشاهده کرد.

کپ کام در سال ۱۹۸۴ اولین بازی نه چندان معروف خود، یعنی vulgus را به بازار عرضه کرد. یک کشتی که هر چیزی را در مسیرش نابود می‌ساخت. با اینکه این بازی اولین تجربه بود، اما با توجه به اینکه در آن زمان هنوز کنسول‌های سرگرمی‌ به طور کامل و امروزی جا نیفتاده بودند، این بازی فروش خوبی داشت. این شرکت در همین سال بازی بعدی خود را نیز وارد بازار کرد. بازی هواپیمای جنگی که فروش بالای این بازی باعث شد سود قابل توجهی نصیب شرکت شود.

این دو عنوان باعث شدند تا کپ کام در راس شرکت‌های سازنده بازی برای دو کنسول Nec و game boy قرار گیرد. پس سومین و چهارمین بازی خود را نیز عرضه کرد. کپ کام در سال ۱۹۸۵ با فروش و سود قابل توجه این بازی‌ها، ۸ استودیو تاسیس کرد. دو سال بعد در سال ۱۹۸۷ اولین و بهترین بازی زمان خود برای کنسول Nec با نام «مگامن» را وارد بازار نمود. دو سال بعد دومین بازی دو بعدی معروف خود یعنیfinal fight را برای کنسول Nec عرضه کرد که از شهرت و محبوبیت بالایی برخوردار شد.

مجموعه بازی‌های street fighter از زمان ورود تاکنون ۲۴ میلیون نسخه فروش داشته است. این بازی در زمان خود صنعت بازی را از پایه دگرگون کرد و بیش از ۱۵ سال است که نسخه‌های متفاوتی از این بازی به بازار عرضه می‌شود. مجموعه بازی‌های «مگامن» نیز طرفداران پروپاقرصی در نقاط مختلف کره زمین دارد.

کمپانی کپ کام در سال ۱۹۹۳ دومین دفتر خود را در هنگ‌کنگ چین تاسیس کرد تا بازی‌های خود را بدون دخالت نینتندو و به صورت مستقیم به بازار جهانی وارد کند.

بزرگترین رویداد تاریخی این شرکت در سال ۱۹۹۶ بود. آنها در آن زمان یکی از بهترین، محبوب‌ترین، ترسناک‌ترین و وحشتناک‌ترین بازی‌های آن زمان را وارد بازار کردند. Resident Evil تمام معادلات مخالفان و منتقدان بازار سرگرمی‌ها را به هم زد و به عنوان نماد و اسطوره کمپانی کپ‌کام معرفی شد. فروش این بازی در زمان خود تمام رکوردهای تثبیت شده بازی‌ها را شکست و باعث فروش و بقای پلی استیشن شد. این بازی در آن زمان ۲۰ میلیون دلار فروش داشت. در ادامه، این کمپانی در سال ۱۹۹۷ با کمپانی flash ship قرارداد همکاری بست که هنوز هم این قرار داد ادامه دارد. در سال ۱۹۹۹ یک پدیده دیگر به نام dino crisis معرفی شد.

سال ۲۰۰۰سال سکوت کامل کپ کام بود. به طوری که سکوت این کمپانی بسیاری از طرفداران این کمپانی را نگران کرده بود. اما کپ کام در سال ۲۰۰۱ با تولید یک بازی از هر نظر برجسته، راز این سکوت را شکست. آنها با عرضه Onimousha در این سال سبک جدیدی از بازی را معرفی کردند. چندی نگذشت این کمپانی دومین بازی جدید خود را نیز وارد بازار کرد که شوک عظیمی‌به بازار وارد کرد. این شرکت با تولید یکی دیگر از سری بازی‌های Resident Evil با چهره و سبکی متفاوت، تحول دیگری به پا کرد. به طوری که بسیاری از کمپانی‌های سازنده بازی‌ها، زمان عرضه بازی‌های خود را با این بازی فاصله دادند. فروش این بازی به ۱۰۰ میلیون دلار رسید.

سه بازی کپ کام تاکنون به صورت فیلم ساخته شده و به بازار عرضه شده‌اند. street fighter در سال ۱۹۹۴ با بازی فرانکی عرضه شد که ۴۰ میلیون دلار فروش داشت. فیلم resident evil نیز در سال ۲۰۰۱ بیش از ۱۰۲ میلیون دلار سود برای‌هالیوود داشت، همچنین ساخته شدن انیمیشن «مگامن» کلکسیون افتخارات این کمپانی را کامل کرد.

این کمپانی که در سال‌های اولیه فقط به عنوان دستیار نینتندو فعالیت می‌کرد، اکنون پس از ۲۷ سال یکی از غول‌های این صنعت به شمار می‌رود. کپ کام با داشتن حدود دو هزار کارمند، در سال گذشته درآمدی بالغ بر ۶۶ میلیارد ین ژاپن داشته است.