اسطوره مدیریت در ژاپن

کوشان غلامی

«با شناخت مسوولیت خود به عنوان یک صنعتگر، از راه انجام فعالیت‌های حرفه‌ای تجاری، خود را وقف پیشرفت و توسعه جامعه و رفاه مردم خواهیم کرد و بدین وسیله کیفیت زندگی را در سراسر دنیا و برای جهانیان بهبود خواهیم داد.» این جملات بخشی از هدف اساسی ماتسوشیتا است که در سال ۱۹۲۹ تدوین شده است. در ۲۷ نوامبر سال ۱۸۹۴ کنوسوکه ماتسوشیتا در دهکده‌ای در ژاپن متولد شد. او کوچک‌ترین فرزند خانواده بوده و پدرش مالک زمین‌های زیادی در واکایاما بود؛ ولی بعد از مدتی به دلیل سرمایه‌گذاری‌های نادرست به خصوص در زمینه زراعت برنج، دچار فقر ناگهانی شدند. در سال ۱۸۹۹ خانواده تمام شانس خود را از دست داده و همه املاک و اجناس ارزشمند خانواده به فروش رفته بود. شرایط خانواده به قدری بد شده بود که آنها دچار کمبودهای غذایی، پوشاکی و سلامتی شدیدی شده بودند. کنوسوکه نیز از سلامت مناسبی برخوردار نبود و سه تن از خواهر و برادرانش به دلیل بیماری‌های عفونی جان خود را از دست دادند، بنابراین کنوسوکه پس از ۹ سالگی دیگر نتوانست تحصیلات خود را ادامه دهد و برای کار در یک زغال فروشی به اوزاکا فرستاده شد. سپس به یک دوچرخه‌سازی رفت و تا ۱۵ سالگی در آنجا کار کرد. در آن زمان استفاده از برق در حال رواج یافتن بود و کنوسوکه که می‌دانست این تکنولوژی، آغاز دوره جدیدی از زندگی بشر است، در اداره برق اوزاکا درخواست کار داد و به عنوان دستیار سیم کشی استخدام شد؛ ولی به سرعت استعدادهای خود را نشان داد و به یک تکنسین برق تبدیل شد. در سن ۲۲ سالگی نیز عنوان بازرس برقی را دریافت کرد. او در اوقات بیکاری به ساخت اختراعات برقی خود مشغول بود، ولی رییس اداره برق علاقه چندانی به این اختراعات نشان نمی‌داد؛ لذا پس از چندی او دچار ناامیدی شد و با رها کردن این کار به دنبال گسترش اختراعات خود رفت.

او در ۱۵ ژوئن ۱۹۱۷ شرکت خود را با نام کارخانه تولید ابزار برقی ماتسوشیتا برای تولید لوازم برقی جانبی تاسیس کرد. طی اولین سال‌ها، شرکت به عرضه لامپ دو چرخه، اتوی برقی و سپس به تولید رادیو و باتری پرداخت. در سال ۱۹۲۹ کنوسوکه نام شرکت را به کارخانه تولیدات برقی ماتسوشیتا تغییر داد و فلسفه اصلی مدیریت را با هدف اساسی مدیریت، اصول هفتگانه و مرامنامه شرکت تعریف کرد. در ۲۷ آوریل ۱۹۸۹، کنوسوکه ماتسوشیتا بنیان‌گذار ماتسوشیتا الکتریک، پس از ایفای نقشی شگرف در دگرگونی‌های جهان، درسن ۹۴ سالگی دیده از جهان فروبست.امروزه گروه شرکت‌های ماتسوشیتا از بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان محصولات الکترونیک در جهان است که تولیدات آن طیف وسیعی از قطعات الکترونیکی تا محصولات الکترونیکی خانگی، تجهیزات اتوماسیون کارخانجات، سیستم‌های کامپیوتری و مخابراتی را در بر می‌گیرد.

به عنوان بخشی از رویکرد جدید، شرکت ماتسوشیتا ساختار مدیریت خارجی خود را با تاکید بر محلی‌سازی تجدید سازمان کرده است، شرکت ماتسوشیتا الکتریک اینداستریال با مسوولیت محدود، به منظور پاسخگویی اساسی هرچه سریعتر به نیازهای بازار شرکت پاناسونیک، گلف PGF را به عنوان اولین شرکت تابعه خود در خاورمیانه تاسیس نمود. PGF در تاریخ ۸ ژانویه ۱۹۹۶ و پس از آن، مرکز بازاریابی پاناسونیک در خاورمیانهPMM در تاریخ اول آوریل ۲۰۰۱ در امارات متحده عربی تاسیس شدند. PMM مرکز منطقه‌ای بازاریابی شرکت ماتسوشیتا الکتریک ایندستریال (MEI) برای خاورمیانه و کشورهای آفریقایی است. در خاورمیانه، پاناسونیک در زمره پیشروان محصولات الکترونیکی خانگی، اداری و سیستم‌های ارتباطی حرفه‌ای به شمار می‌رود.

نام پاناسونیک با نوآوری، کیفیت، عملکرد بهتر و کاربری آسان مترادف است. آنها با ایمان به نیروی خلاقیت و تعهد کارکنان خود در سراسر جهان، به آینده‌اى روشن و درخشان مبتنی بر تکنولوژی و ایفای نقشی پیشرو در دنیایی پیشرفته برگرفته از سیستم‌های دیجیتال نظر دوخته‌اند.

محصولات خانگی پاناسونیک شامل تلویزیون‌های رنگی، دستگاه‌های پخش DVD، سیستم‌های سینمای خانگی، دستگاه‌های ضبط و پخش ویدئو، دوربین‌های فیلمبرداری ویدئویی و دیجیتال، لوازم صوتی خانگی قابل حمل و سیستم‌هاى پخش اتومبیل می‌باشد. شرکت ناسیونال نیز که از زیرمجموعه‌های پاناسونیک است به تولید یخچال‌های خانگی، مایکروفر، ماشین لباسشویی، جاروبرقی، لوازم آشپزخانه، اتو، کولر گازی، تجهیزات تهویه و هواکش می‌پردازد.

بخش سیستم‌های اتوماسیون اداری پاناسونیک راهکارهای کاملی در محصولات اداری و حرفه‌ای مانند سیستم‌های مخابراتی، دوربین‌های مدار بسته، کولر گازی و تجهیزات تهویه و هواکش را به مشتریان خویش عرضه مى‌نماید. سیستم‌های کامل پردازش اسناد از طریق دستگاه‌های فتوکپی چندمنظوره و فاکس با قابلیت اتصال به اینترنت صورت می‌گیرد و سیستم‌های کامپیوتری قابل حمل براى استفاده در هواپیما، بخش‌های مهندسی سازه، نفت و شبکه‌های فروش کالاها در فروشگاهای زنجیره‌ای ارائه می‌کند. نمایشگرهای پلاسما، پروژکتورها و پانابرد (PanaBoard) و همچنین سیستم‌های ایمنی تلویزیونی مدار بسته مانند سیستم‌های CCTV، به موسسات و شرکت‌های مختلف عرضه می‌شوند.

سیستم‌های نمایشی پاناسونیک در دنیای پیشرفته و پیچیده رسانه‌های عمومی در مراکز و ایستگاه‌های رادیو تلویزیونی و صوتی تصویری حرفه‌ای دنیای پیشرفته امروز، از گردانندگان اصلی محسوب می‌شود. در سرتاسر جهان، هزاران شبکه رادیو تلویزیونی، استودیو و سالن‌های سینما و آمفی تئاتر، سیستم‌های پاناسونیک را برگزیده‌اند.شرکت ماتسوشیتا الکتریک اینداستریال، از پیشروان جهانی در عرصه تولید محصولات برقی و الکترونیک برای کاربردهای خانگی، تجاری و صنعتی به شمار می‌رود. گروه ماتسوشیتا شبکه‌ای جهانی متشکل از بیش از ۳۸۴ شرکت و ۲۹۲ هزار کارمند است که افزون بر ۱۵ هزار محصول را با مارک‌های ناسیونال، پاناسونیک، سانیو و تکنیکس تولید و عرضه می‌نماید. این شرکت که دفتر مرکزی آن در اوزاکا ژاپن واقع است، هر ساله درآمدی بالغ بر ۶۰ میلیارد دلار را از آن خود می‌کند.