اپل سیب بازار کامپیوتر را گاز زد

کوشان غلامی

در۲۴ فوریه سال ۱۹۵۵ میلادی «استیون سیمپسون» در ویسکانسین آمریکا متولد شد. پدر و مادرش او را رها کردند و «پل و کلارا جابز» زوج جوانی بودند که او را به فرزند خواندگی قبول کرده و نامش را «استیون پل جابز» گذاشتند. در سال ۱۹۷۱ استیو جابز به دلیل علاقه مشترک به کامپیوتر با استیو وازنیاک، مهندس کامپیوتر ۲۱ ساله آشنا شد و آنها هم کمپانی اپل را تاسیس کردند. در سال ۱۹۷۷ این کمپانی با معرفی کامپیوتر شخصی Apple I که در گاراژ خانه جابز به صورت دستی ساخته شده بود، رسما با نام تجاری Apple Computer Inc به بازار فن‌آوری وارد شد و توانست ظرف مدت کوتاهی تعداد زیادی از این مدل کامپیوتر را به فروش برساند.

در همان سال اپل نوع دیگری از کامپیوتر شخصی یعنی Apple II را وارد بازار کرد که به دلیل مجهزتر بودن نسبت به رقیبش «کمودور» در ذخیره‌سازی اطلاعات، از آن پیشی گرفت. در سال ۱۹۸۰ اپل با معرفی مدل Apple III با بزرگ‌ترین رقیب خود یعنی IBM که با تجهیز کامپیوترهای خود به سیستم‌عامل DOS توانسته بود سهم زیادی از بازار فروش را به خود اختصاص دهد، وارد رقابت جدی شد؛ اما به دلیل ایراداتی که در طراحی این مدل وجود داشت، مجبور شد تا صدها دستگاه از Apple III فروخته شده را به کمپانی برگرداند و با تشخیص راه‌حل‌های رفع مشکل، از همین جا ایده ساخت مدلی جدید خلق شد.

لوگوی اپل، که ایزاک نیوتن نشسته در زیر یک درخت سیب را نشان می‌داد، توسط استیو جابز و رون وین طراحی شده بود. این طرح خیلی زود با طرح مشهور سیب رنگین کمان که یک گاز از کنار آن گرفته شده تعویض شد. این سیب یکی از طرح‌هایی بود که «راب یانوف» در سال ۱۹۷۶ به جابز نشان داده بود و بعدها به سیب گاز زده تک رنگ تغییر یافت.

اپل در سال۱۹۸۳ با ارائه مدل «لیزا» که اولین رایانه مجهز به ماوس و سیستم‌عامل گرافیکی بود، توانست انقلاب بزرگی در زمینه رایانه‌های شخصی به وجود آورد. یک سال بعد، سیستم‌عامل مکینتاش با تبلیغات بسیار گسترده توسط اپل روانه بازار شد. ظهور مکینتاش و ارائه نسخه‌های مختلف برنامه‌های کمپانی ادوبی (adobe) و برنامه‌های ساخت انیمیشن موجب شد تا مکینتاش در بین سازندگان فیلم و موسیقی طرفداران بسیاری پیدا کند. بسیاری از نرم‌افزارهای مشهور کنونی مانند فتوشاپ اولین بار برای رایانه‌های مکینتاش نوشته شدند.

اواسط دهه ۱۹۸۰ اپل کامپیوترهایی برای کاربران خانگی و حرفه‌ای طراحی می‌کرد. آنها تحقیقات بسیاری را انجام دادند، اما با تمام تلاش‌ها و تحقیقات، مکینتاش نتوانست به سهم بازاری مشابه دهه۷۰ کامپیوترهای اپل دست پیداکند، ولی همچنان به رقابت خود با کامپیوترهای IBM ادامه داد.

استیو جابز در سال ۱۹۸۵ به دلیل اختلافات ایجاد شده در شرکت، از اپل کناره‌گیری کرد.

اپل در سال۱۹۸۹ با ارائه مدل جدیدی از رایانه‌های قابل‌حمل به نام macintoch portable و بعد از آن نوت بوک power book دوران جدیدی را شروع کرد. این نوت بوک به فرمی کاملا ارگونومیک با همکاری کمپانی سونی طراحی شده بود و توانست در سال ۱۹۹۱ سود زیادی را نصیب اپل کند. در این مدت موفقیت این محصولات اپل باعث افزایش چشمگیر سود مالی شرکت شد و این دوران به قدری در دوران کاری اپل سودآور و درخشان به شمار می‌آید که ازآن به عنوان دوران طلایی یاد می‌کنند، ولی این دوران ادامه پیدا نکرد، زیرا مایکروسافت یک ویندوز جدید را به نمایش گذاشت که به عقیده بسیاری از مردم از نظر کارآیی به راحتی مکینتاش بود. در اوایل دهه۹۰ اپل خط تولید خود را گسترش داد و بر تنوع محصولات خود افزود. هزینه تولید این گوناگونی محصولات از یک طرف و گسترش محبوبیت ویندوز مایکروسافت که با تبلیغات زیادی همراه بود، از طرف دیگر باعث شد اپل تا مرز ورشکستگی پیش رود. اپل به این نتیجه رسید که برای باقی ماندن در جهان رایانه باید مکینتاش را بازنویسی کند. احتیاجات کاربران و برنامه‌های رایانه‌ای با سخت‌افزار و سیستم‌عامل‌های آن زمان قابل‌پاسخگویی نبودند.

در سال۱۹۹۴ اپل طرفداران خود را با اتحاد با رقیب قدیمی خود یعنی IBM و موتورولا غافلگیر کرد. این یک پیشنهاد برای تولید یک رایانه جدید بود که از سخت‌افزار IBM و موتورولا و نرم‌افزار اپل استفاده می‌کرد.

در۱۹۹۷ جابز مجددا به شرکت بازگشت و یک سال بعد، اپل یک مکینتاش کامل به نام imac را به بازار معرفی کرد. در اواخر سال ۲۰۰۱ اپل اولین ipod را که دستگاه پخش دیجیتال موسیقی قابل‌حمل بود، ارائه کرد که با فروش بیش از ۴۲ میلیون دستگاه، به طرز شگفت آوری موفقیت آمیز بود.

در ژوئن ۲۰۰۵ جابز از فروش رایانه‌های جدید مکینتاش با پردازنده اینتل خبر داد و گفت که قرار است به زودی مکینتاش از power pc به اینتل انتقال پیدا کند.

اپل مخترع کامپیوتر نبود، ولی به کمک دو عامل تکنولوژی جذاب و سهولت استفاده از آن، دنیای کامپیوتر را متحول ساخت. اپل یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌هایی است که فعالیت‌های بسیاری در زمینه تولید سخت‌افزار رایانه و در کنار آن تولید نرم‌افزارها داشته است، ولی به سخت‌افزار و نرم‌افزار بسنده نکرده و با فروش ipod توانسته است مقام اول دستگاه‌های پخش موسیقی جهان را از آن خود کند. همچنین تلفن همراه iphone ساخت اپل، مشتریان خاص خود را دارد که به تازگی با معرفی نسل چهارم این دستگاه، هزاران طرفدار اپل برای خرید اولین سری آن اعلام آمادگی کرده‌اند. این شرکت با بیش از ۳۴ هزار کارمند در سراسر دنیا، در سال گذشته میلادی فروشی بالغ بر ۴۳ میلیارد دلار داشت و با نوآوری‌های صورت گرفته در شرکت، هر روز به محبوبیت محصولات اپل در بین کاربران و میزان طرفداران این شرکت در سرتاسر جهان افزوده می‌شود.