نکات مدیریتی
سرمایهگذاری در نهضت سبز فرصت یا تهدید
افزایش به هم پیوستگی و همبستگی جهان امروز، به معنی ریسک بیشتر برای همه شرکتها است، یکی از عوامل مهم افزایشدهنده ریسک کسب و کارها، رویکرد متفاوت آنها به محیطزیست است. محیطزیست طبیعی
برای تعداد زیادی از مدیران کسب و کارها، وقتی که محیط زیست طبیعی مورد بحث قرار میگیرد، اغلب موضوع فرصتها و تهدیدات به ذهن میآید. در مدیریت ریسک، هدف اولیه شرکتها، غالبا اجتناب از هزینههای مرتبط با سوانح صنعتی، تحریم مصرفکنندگان یا شکایتهای حقوقی مرتبط با محیط زیست میباشد که با توجه به اینکه فضای کسب و کار به صورت فزایندهای متلاطم شده است، همه موارد فوق محتمل است. در مدیریت فرصتها، کسب و کارها باید نرخ بازگشت سرمایهگذاریهای خود را در فرصتهای متعددی که روزانه با آن مواجه هستند، بررسی کنند.
همه شرکتها با فشارهای فزایندهای مواجه هستند تا در مصرف منابع کمیاب طبیعی صرفهجویی نمایند و آلودگیها را کاهش دهند، تا از گرم شدن جهانی جلوگیری کنند، به نحوی که به کره زمین صدمات جبرانناپذیری وارد نشود. این الزامات بدون توجه به هرگونه بازگشتی در سرمایهگذاریها، هزینه کلی کسب و کارها را افزایش میدهد.
نهضت سبز در حال رشد است و قدرت آن به تدریج افزایش مییابد. از شهروندان و شرکتها درخواست شده است تا در سیستمهایی که از هوا، آب و انرژی محافظت میکنند سرمایهگذاری نمایند. از آنجا که اغلب شرکتها علاقهمند هستند تا از نهضت سبز پشتیبانی کنند، با پیشرفت فناوریها، اثبات اینکه این اقدامات مفید هستند برای شرکتها راحتتر شده است (مخصوصا در ارتباط با سهامداران). بنابراین تنها نگرانی واقعی شرکتها سرمایهگذاری بیش از حد در این موارد است. پس از بحران مالی جهانی، تعداد اندکی از شرکتها پول کافی برای سرمایهگذاری در پروژههای جدیدی را دارند که به صورت مستقیم نمیتواند بازگشت مناسبی ایجاد نماید. برعکس، اغلب شرکتها این نکته را تشخیص دادهاند که بازارهای در حال افزایش برای انرژی، آب، غذا و حملونقل پاک، از نظر راهبردهای شرکت و نوآوریهای مبتنی بر توسعه پایدار، سودآور هستند. جنرال الکتریک یکی از شرکتهایی است که تلاش میکند تا با عرضه راهحل در مورد مشکلات انرژی و آلودگی محیط زیست، سود کسب کند.
مقداری سرمایهگذاری در موضوعات محیط زیست عاقلانه است و باید توسط شرکتها به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. به ویژه چون ذینفعهای شرکت به صورت روزافزونی به آنها علاقه نشان میدهند و در مورد نحوه اداره کسب و کار حساس شدهاند.
برابر نتیجه تحقیقاتی که در سپتامبر ۲۰۰۸ در فصلنامه مککینزی منتشر شد، تعداد بیشتری از مدیران در مقایسه با یک سال قبل، گفتند که موضوعات محیط زیست فرصت هستند و نه ریسک. مدیران به سوالاتی پاسخ دادند که برای جامعه از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. موضوعات محیط زیست شامل تغییر آب و هوا در صدر موضوعات
اجتماعی - سیاسی مدیران در مقایسه با یک سال قبل از آن قرار داشتند. حدود نصف ۱۴۵۳ مدیر، محیط زیست طبیعی را یکی از سه موضوعی انتخاب کردند که توجه محافل اجتماعی- سیاسی را جلب خواهد کرد و بیشترین تاثیر را بر ارزش سهامداران خواهد داشت. از آنجا که رقبا با درجات مختلف در نهضت سبز سرمایهگذاری خواهند کرد، لذا شرایط به نفع شرکتهایی است که سریعتر در این رابطه اقدام میکنند. در بعضی از بازارها ممکن است نیاز به مقررات دولتی و نظارت بر اجرای آن برای نیل به این هدف باشد. اثر کلی این روند، افزایش سطح تلاطم در صنایع مختلف است.
در نگاه اول ممکن است این گونه به نظر برسد که ایالات متحده و اروپا (به علت افزایش هزینه) در مقایسه با کشورهای کمتر توسعه یافته که توانایی کمتر و احتمال کمتری دارند که در نهضت سبز سرمایهگذاری کنند در جایگاه رقابتی ضعیفتری قرار داشته باشند. کشورهای غربی ممکن است از این موضوع به عنوان بهانهای استفاده کنند و سرمایهگذاریهای خود را کاهش دهند که منجر به ریسک زیست محیطی برای همه خواهد شد.
در نهایت از آنجا که عوامل زیستمحیطی روی عملکرد شرکتها اثر خواهد گذاشت، لذا ارزش شرکتها تغییر خواهد کرد. اثر کوتاهمدت بر جریان وجوه شرکتها ممکن است محدود باشد، اما در نهایت در بعضی از صنایع قابل ملاحظه خواهد بود. از آنجا که کشورها و شرکتها نگرانیهای زیستمحیطی را مورد توجه قرار خواهند داد و از سیستمهای گرانقیمت برای کاهش آلودگیها استفاده خواهند کرد، تغییرات عمده در ارزشگذاری بخشها و شرکتها روشنتر و قابل پیشبینیتر خواهد شد.
گام اولیه و مهم، بررسی و ارزیابی عدم اجرای مقررات موجود و آینده (مانند استانداردهای جدید مالیاتها و یارانهها) فناوریهای جدید و تغییرات مرتبط با محیط زیست در رفتار مشتریان و مصرفکنندگان است. مدیران کسب و کارها باید این دغدغه را داشته باشند که اگر سایر شرکتها، مدلهای جدید کسب و کار را بپذیرند و سریعتر به نهضت سبز بپیوندند، این تغییرات مشخص چگونه روی جایگاه رقابتی آنها اثر خواهد گذاشت.بهترین شرکتها، برای جلوگیری از هزینه اختلال یا آشوب مرتبط با تلاطمهای محیط زیستی باید در نهایت همه ذینفعها (عمومی و خصوصی) را دور هم جمع کنند و راهبرد پایدار کسب و کار شرکت را شکل دهند تا راههای سبز اثربخش نرخ بازگشت سرمایهگذاری جذابی را نیز ایجاد کند. امروزه، کسبوکارها در همه بازارها باید توانایی فعالیت در محیطهایی را که دارای سطوحی از تلاطم و ریسک است داشته باشند. چیزی که در حال حاضر مورد نیاز است چارچوب راهبردی جدیدی برای فعالیت در فضاهای متلاطم غیرقابل پیشبینی است که به صورت دورهای رخ میدهند. کسبوکارها باید مهارتها، سیستمها، فرآیندها و نظم خود را توسعه دهند و با سرعت، تلاطم را در محیط خود ردگیری و پیشبینی کنند و آسیبپذیریها و فرصتهایی را که در نتیجه آشوب ایجاد میشود شناسایی کنند. سپس شرکت باید به صورت عاقلانه و آگاهانه و با راهحل قوی به آنها پاسخ دهد.
منبع: کتاب مدیریت و بازاریابی در عصر آشوب و تلاطم بازار - مترجم: دکتر هرمز مهرانی - انتشارات رسا
ارسال نظر